Widok

Prosty przepis na ciasta :)))

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny nie mam zupełnie zdolności jeśli chodzi o pieczenie ciast :(((
Może znacie jakieś proste przepisy takie które ,, zawsze się udają" bo chciałabym coś upiec na święta. Prosty przepis na szarlotkę już mam może coś jeszcze ????
Pozdrawiam serdecznie :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
CIASTO MARCHEWKOWE:

4 jaja
1 szkl oleju ( to mnie przeraza - mega kaloryczne jest to ciacho)
2 szkl marchwi - startej na tarce, ja tarłam na grubszych oczkach
2 szkl maki
2 szkl cukru ( ta ilość też mnie przeraża )
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

dla chętnych można dodać jeszcze:
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika - ja dodałam ;-)
kilka pokrojonych daktyli, fig - tez dodałam ;-) zamiast tego można dodać np. orzechy włoskie

jaja ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo mąkę, olej, sodę cynamon i resztę.

ciasta wychodzi dość dużo. ja piekłam w podłużnej blaszce do keksa i sporo mi zostało wiec zrobiłam jeszcze babeczki bo miałam foremki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
lullu a ile pieczemy takie pyszne ciasto kurczę muszę spróbować :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam przepis, ktory nie wymaga pieczenia i daje przepyszne ciasto!! po prostu rewelacja, kazdy sie nim zajada. Nie ma osoby, ktora by skrytykowala smak.

Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram

3 szklanki mleka zagotować z cukrem.Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotujacego mleka zagotować i wymieszać.Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek. Mase nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę krakersy ,masa, krakersy, masa, krakersy, cienka warstwa masy na wierzch. Na wierzchnia mase nasypac reszte wiórek pryrumienionych na patelni. Włozyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spozyć nastepnego dnia,a jeszcze lepiej po 2 dniach, wowczas ladnie przesiaknie.

Smacznego!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sabinaub,
nunu nunu...:)Miało nie być pieczenia i jedzenia ciast!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ha ha ha ha Aniu to wiesz na święta :)))))
A po świętach zero słodyczy :(((((((
Pozdrawiam serdecznie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mayasun, brzmi świetnie. Napisz tylko ile to jest 1 1/2 kubeczka masła roślinnego, tzn w gramach.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kopiuję przepis na ciasto kefirowe - wrzucałam go na forum kilka razy :)



bardzo fajne ciasto z owocami - to ciasto kefirowe :)


z rodzaju ciast dla leniwców ;) tzn. nie trzeba bawić się w wyrabianie ;) ZAKAZ UŻYWANIA MIKSERA!!! :) także i mycia mniej ;)


jedno z niewielu ciast, które potrafię zrobić :D i zawsze wychodzi :D


ostatnio robiłam z jabłkami i 2 kolorami porzeczek :) (to było latem ;) teraz króluje połączenie gruszek, żurawin i cynamonu :))))

pyszne jest też z gruszkami i cynamonem :)

albo z brzoskwiniami :)

moja Teściowa uwielbia wersję z jeżynami :)



ogólnie - można użyć dowolnych owoców :)


przepis na dużą blachę :)





**** Ciasto kefirowe ****

- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru (ja daję pół)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy

Wszystko do miski i wymieszać łyżką

Dodać:
- 3 jajka
- 0,5 szkl. oleju
- 1 mały kefir (ja kupuję duży i daję 2/3)

znów wymieszać łyżką!!! Pamiętaj, że nie wolno używać miksera - wtedy ciasto nie wychodzi :P już kilka osób nie posłuchało ;)

nie musi być super rozmieszane - ważne, żeby składniki się połączyły :) nie przejmuj się grudkami :)


ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (dużą), na to owoce - jakie chcesz :)

i na to kruszonka - albo zwykła (cukier, mąka, masło/margaryna)

:)


piec ok 45 - 55 minut :) (zobaczysz po kolorze kruszonki)











a tu przepis skopiowany z wizażu :))) kiedyś mój Mąż zrobił mi niespodziankę i upiekł to ciasto :))))

też jest banalnie proste :)


AMERYKAŃSKIE CIASTO Z JABŁKAMI

Składniki:
-4 jajka
-1szklanka cukru kryształ
-2szklanki mąki tortowej
-3/4 szklanki oleju
-5 jabłek
-1łyżeczka cynamonu
-1łyżeczka sody
-1łyżeczka proszku do pieczenia
-bakalie
- 2 łyżki kakao
-cukier puder do posypania

Jajka ubijamy z cukrem,do tego dodajemy olej, mąkę, proszek i sodę oraz cynamon. Mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, najlepiej sporą wtedy są smaczniejsze i się rozpływają w ustach. Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Można też dodać bakalie. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Pieczemy 45 minut, do godziny zależnie od piekarnika w 180 stopniach.
Ciasto musi mieć kolor cynamonu pod koniec pieczenia.
Teraz odnośnie blachy, tutaj mamy dowolność może to być blacha okrągła, prostokątna czy wąska. Jeśli zrobimy ciasto w okrągłej wtedy będzie wysokie, ja osobiście polecam typowy prostokąt, wtedy mamy ładny placek.



popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia a co z tym kakao???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jajka ubijamy z cukrem, do tego dodajemy olej, mąkę, kakao, proszek i sodę oraz cynamon. Mieszamy.


:)))


kakao było opcjonalne(dlatego nie było w przekopiowanym opisie wykonania) ;) ale my robimy tylko z nim :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a to ciasto kefirowe to w jakiej piec temperaturze?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
skopiowalam ten przepis z netu, bo sama nie posiadam w swojej kolekcji przepisow, nie zwracajac uwagi na poszczego. Ostatnio wiele przepisowbiore z netu. jednakze to ciasto najpierw jadlam na jakies imprezce. Nazywa sie ono RAFAELLO NA KRAKERSACH. Zamiast masla roslinnego dodaje normalne maslo. 1,5 kostki. Malo z nim roboty, a takie odswietne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.wielkiezarcie.com/recipe165.html ja robie z tego przepisu makowiec i zawsze wychodzi. Troszkę zmieniam dodając migdałowy aromat a nie pomaranczowy, a polewę robię kakaową:)

kopiuję przepis:

Składniki
2 szklanki maku
4 jajka
szklanka cukru
pół kostki masła
1 i 1/2 jabłka
6 łyżek kaszy manny
łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki rodzynek
orzechy, migdały
kilka kropli aromatu pomarańczowego
biała polewa
szklanka mleka
woda

Mak zalać szklanką mleka wymieszaną z wodą, gotować pół godzinki, a następnie osączyć i zmielić. Jeżeli macie odpowiedni sprzęt, to nie moczcie maku, zmielcie go na sucho :)
Masło ukręcić z cukrem i żółtkami. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Masę maślaną połaczyć z makiem, jabłkami, kaszą, proszkiem, aromatem i bakaliami. Na koniec delikatnie wymieszać z ubita na sztywno pianą z białek.
Ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem podłużnej, keksowej blaszki i piec około 50 minut w 200 stopniach.
Kiedy ciasto ostygnie odkroić jego brzegi od blachy i ostrożnie wyjąć na talerz, uważając, żeby się nie porozrywało. Polać białą polewą.
Długo zachowuje świeżość.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
z cyklu proste i świąteczne czyli mój keks:

15dag cukru
15 dag mąki
3 jajka
bakalie (ja daję dużo ;-))

ubijć jaka z cukrem na białą masę, dodać mąkę - wymieszać mikserem - ciasto ma się ciężko mieszać, być bardzo gęste (wtedy bakalie nie opadną), dodać bakalie, wymieszać i w keksówce na jakieś 50-60minut do piekarnika 180stopni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hehe zapomnialam podac czas pieczenia dla ciasta marchewkowego:) pieczepy je w temp. 180C 50 - 60 min.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mayasun - podoba mi się Twój przepis na Rafaello :P tylko to surowe żółtko... :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Agusia, tu masz identyczny prawie przepis, ale bez jajek :)
Robiłam i naprawdę polecam :)

http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5221

W ogóle polecam całe forum, znalazłam tam mnóstwo kulinarnych inspiracji :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja wszystkie masy kremowe robię na tej samej bazie co do podanego Rafaello tylko bez żółtka. (ten budyń co się zrobi z maki , mleka i cukru rozmiksowuje z masłem prawdziwym na białą masę). mnie natomiast zaintrygowały krakersy. takie zwykłe, s o l o n e? czy herbatniki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
właśnie chodzi o to, że solone :) pyszny smak dają !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to ja podam przepis na biszkopt ktory zawsze wychodzi:
12 dag cukru
6 dag maki ziemiaczanej
14 dag maki zwyklej
6 jajek
torebka proszku do pieczenia

zeby wyszlo ciemne ciasto dodac lyzke kakao, wtedy pol lyzki maki mniej

zoltka ubic z polowa cukru (w wiekszym naczyniu:))
bialka ubic na piane i dodac druga polowe cukru
do zoltek dodawac stopniowo maki i proszek (tak 2/3wszystkiego) pozniej dodać polowe piany z bialek i reszte maki. na koncu dodac reszte bialek i juz delikatnie wymieszac lyzka (zeby pozostalo puszyste)

piec w piekarniku 180stopni, ok 30-40 minut

na swieta robie z ciemnego ciasta biszkoptowego rolade-na blaszce na papierze do pieczenia robie dosc duzy placek, piecze sie ok 6-8minut, musi byc mocno sprezyste. nasaczam sokiem ananasowym, do tego krem waniliowo-cynamonowy+rodzynki lub mandarynki, zwinac, i do lodowki zeby sie schlodzilo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://forum.trojmiasto.pl/ciasto-z-karmelem-t101045,1,16.html?hl=ciasto z niespodzianką#hl

tam wrzucałam jeszcze fajne przepisy :)



rafaello zrobię koniecznie :) nawet "przeproszę się" z wiórkami kokosowymi ;) (obrzydły mi w ciąży)


ja polecam fajną stronę z przepisami - http://www.wielkiezarcie.com/recipe20643.html
akurat to jest przepis na pyszną i banalnie prostą surówkę - Coleslaw :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny ja wasze przepisy normalnie zapisuje sobie w zeszycie prawdziwa gosposia ze mnie :))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja to antytalencie ciastowe, chociaż gotowanie wychodzi mi całkiem dobrze ;-)
Robię czasem takie "ciasto": dwa serki homogenizowane mieszam z galaretką rozpuszczoną w połowie porcji wody, na to kładę herbatniki (te grube, z Jutrzenki) i wkładam do lodówki. Jak trochę stężeje, to na wierzch wylewam drugą galaretkę i znowu wstawiam do lodówki. Kiedyś mi nie wyszło, bo od razu wylałam galaretkę na herbatniki, a te wredoty wypłynęły na wierzch ;-) Było zjadliwe, ale nie wyglądało dobrze.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wlasnie tak, takie zwykle solone. Jak sie przegryza z ta masa z kokosami to w ogole nie czuc slonego i specyficznego smaku krakersow. Mozna krem zrobic bez zoltka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
CIASTO ZE ŚLIWKĄ W CZEKOLADZIE

Biszkopt

1 szkl cukru
5 całych jja
1 szkl pszennej mąki + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyzki kakao

Ubic jaja z cukrem 20 min,dodac mękę+proszek+ kakao,wymieszac drewanianą łyżka (nie wiem czemu akurat drewanianą ale tak mam napisane:))
Piec ok 20-25 min

Krem

1 budyń śmietankowy taki na 3/4 l mleka ugotowac w 1,5 szkl mleka,zmiksowac z masłem roślinnym w pudełku,nie pamiętam ile tam jest dag ale chyba 25.Dodac cukier tak jak do budyniu.

30 dag śliwek suszonych zalac 1,5 szkl przegotowanej,gorącej wody.Jak wystygną zlac wodę dodac do niej 3 łyżki wódki i tym skropic biszkopt.Przełożyc kremem,na wierzch ułożyc sliwki i zalac polewą czekoladową.

Polewa
1/4 kostki masła,1 gorzka czekolada - rozpuścic i taką letnią wylac na śliwki.

Ja się tym ciastem zajadam:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
meldują, że wczoraj wieczorem zrobiłam Rafaello z przepisu mayasun :)))

40 minut temu spróbowałyśmy z Mamą... :P


rewelacja!!!!!!!!!!!!

proste, szybkie, bez pieczenia :D na święta też zrobię :)))))))) dzięki za ten przepis :))))








Mama przypomniała mi o TORCIKU JABŁKOWYM :))) też bez pieczenia i super szybkim w robieniu ;)


- potrzeba paczkę biszkoptów
- krem do tortów Dr. Oetkera (waniliowy lub śmietankowy)
- mleko
- masło
- 1kg jabłek - najlepiej kwaśnych
- 3 jednakowe galaretki

biszkopty układamy w tortownicy, można je lekko nasączyć (wg uznania - ale jeśli jabłka są bardzo soczyste, to niech biszkopty będą suche)
krem robimy wg przepisu na opakowaniu ALE dodajemy ok 1/3 mleka mniej :)
jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami :)
3 galaretki rozpuszczamy w takiej ilości wody, jaka jest wg instrukcji na 2 opakowania :)
jeśli jabłka są bardzo soczyste - trzeba je trochę odcisnąć :) mieszamy z gotowym kremem :) masę wykładamy na biszkopty i zalewamy zimną, tężejącą galaretką :)

zostawiamy na noc w lodówce :)

pod galaretkę można dać jeszcze jakieś owoce - żeby nie było nudno ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jesteście okropne... a miałam mocne postanowienie i co? i słaba silna wola znowu wygrała!
image
---
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Amielka - od Nowego Roku... ;P teraz jeszcze możesz pogrzeszyć ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No to hop :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny piękne dzięki za wszystkie przepisy :)))
Pozostaje życzyć Wam pięknych I radosnych Świąt :))))
I udanych wojaży z pieczeniem :))))))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wykorzystałam dziś przepis na ciacto kefirowe zrobiłam z brzoskwiniami, wyszło pyszne chociaż popsułam trochę kruszonkę bo położyłam odrazu i się trochę rozpłyneła :-) (pierwszy raz robiłam ciacho z kruszonką) ale jest i tak dobre
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do LULLU - chcę upiec to ciasto marchewkowe i miałabym prośbę o podanie wymiarów blaszki z której korzystałaś bo ja mam tylko taką co jest w piekarniku w zestawie i nie wiem czy tego ciasta nie będzie za mało :-) dzięki za pomoc
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
DZiewczyny! A to rafaello bez pieczenia ;-) to ile max może być w lodówce? Tzn. dobrze jak 1,2 dni "dochodzi", ale ile wcześniej można zrobić np. przed świętami, żeby było nadal jadalne? Mam wszystko co potrzeba i korci mnie, żeby dziś zrobić, ale może to za wcześnie, co (żeby było dobre w czwartek, piątek). Proszę o odpowiedź, bo bardzo mnie korci, żeby się zabrać JUŻ za to ciacho :-).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Iwonka - cieszę się, ze smakowało :)))
czemu za wcześnie dałaś kruszonkę? ja zawsze daję od razu :)
robiłaś zwykłą czy z wiórków kokosowych?



Justyna - ja już zrobiłam na próbę to Rafaello :P próbowałam 1 i 2 dnia - dłużej nie wytrzymało tzn. zjadło się ;P

faktycznie 2 dnia smaczniejsze :D mój biedny Mąż załapał się raptem na 2 duże kawałki ;)
robiłam je w takim zamykanym prostokątnym pojemniku plastikowym :)
i dałam troszkę mniej cukru (o 1/4szklanki)


jutro znowu robię - tym razem 1,5 porcji ;) i zostawiam do Wigilii :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
z ciekawości zmierzyłam ten pojemnik ;) ma wymiary 18x28cm :) i wcześniej z ciekawości ważyłam gotowe Rafaello :) ważyło troszkę ponad 2kg!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny a może macie jeszcze jakiś prosty przepis na sernik ???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wstrzymam sie do jutra z raffaello ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hop hop :)

ja zaraz zabieram sie za robienie marchewkowego :)

ale poleje je polewą czekoladową i posypie wiórkami kokosowymi :)
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja ex przyjaciółka robiła świetne ciasto marchewkowe :)))))) właśnie z polewą czekoladową :))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny! Polecam Wam stronkę:

http://www.mojeciasto.pl/

Są tam rewelacyjne wypróbowane przepisy na przeróżne ciasta wraz ze zdjęciami wykonanych wypieków. Bardzo często korzystam z tej stronki i wynajduje coraz to pyszniejsze ciasta :))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
te orzeszki fajnie wyglądaja:)
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a czy to rafaello na krakersach nie wychodzi mdłe?w przepisie jest dodać
1 1/2 kubeczka masła roślinnego, jakiej wielkości ma być kubeczek? a to nie to samo co 1 1/2 kostki masła?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja dałam troszkę mniej cukru i nie było mdłe :) właśnie te słone krakersy tak fajnie przełamują słodycz kremu :)

dałam 1,5 kostki "mixu" :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zrobiłam dziś rafaello :-). Łatwizna, a jak pachnie przyrumienionymi wiórkami :-). Jak byłam dzieckiem i jeździłam z mamą skmką do Gdyni do cioci, to zawsze w tunelu w Gdańsku kupowałyśmy kokosanki, takie pycha świeżutkie. Skojarzyło mi się :-).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jednak zrobiłam z podwójnej porcji ;)

1 pojemnik ten co wcześniej :) i 2 pojemniki litrowe - po lodach (na wynos) ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zrobiłam dziś rafaello,,,dokładnie zaczełam o 23 robic :)


pychaaaaa :)
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny a jak nie dodam żółtka to raffaello
wyjdzie ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aleksandra - ja robiłam bez żółtka i było pyyyyyyyyyycha :) wczoraj też robiłam bez żółtka - podwójną porcję ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
juz dwie sąsiadki dzis je robiły tak im moje smakowalo :)
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
JA zrobiłam bez żółtka i połowa innego forum też ;-). Super przepis :-)))).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ciasto dla leniwych ;)
5 jabłek obranych pokroić w kostkę,
10 dkg zaparzonych rodzynek,
1 szkl. cukru,
3 jajka,
2 szkl. mąki,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1/2 szkl. oleju

Kolejno wsypane produkty odstawić na 20 minut. Po tym czasie wymieszać składniki łyżką i przełożyć na blachę. Piec ok 40 min w 180 st
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

a tu tak dla rozluznienia :)

Najlepsze Na Świecie Ciasto na święta. Wypróbuj koniecznie.
Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 1 kg mąki
- 1 łyżka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- butelka whisky (może być 0,75 l)
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej
jakości. Dobra... prawda? Przygotuj teraz dużą miskę, szklankę itp.
Utensylia kuchenne. Sprawdź czy na pewno whisky jest taka jak trzeba -
by być tego pewnym nalej jedną szklankę i wypij tak szybko, jak to tylko
możliwe.
Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę,
dodaj łyżeszke sukru i ubijaj dalej. W miedzyszasie zprawdź czy wisky
jest na pewno taka jak czeba, bo może zwieczała. Najlepiej sklaneczką.
Otfórz druga butelkie jeźli czeba. Wszuś do mniski dwa jajki, obje
szklanki z owosami i upijaj je mikserem. Sprawś jakoź wiski żepy pootem
gośie nie mufili sze jest trojnoca. Wszuś do miszki szyśką sul jaka masz
w domu czy so tam masz szysko jedno so, f sumje fsale nie ma snaszenia
so fszuśisz!
Fypij skok sytrynnmowy.
Fymjeszaj fszysko z oszehami i sukrem fszystko jedno i frzudź monki ile
tam masz fdomu, osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka,
usaw ko na 350 stofni, saaaamknij źwiszki. Sprawś jakoś fiski szostanej
ot pieszenia siasta i iś spaaaśźźź...
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hehehe - Agitka fajnie się czyta ten sposób wykonania ;))))))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ha ha fajne :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aniu, rewelacja, jak będzie okazja to zrobię to ciacho, jak dla mnie idealnie proste :) Ale rodzynki zastąpię czymś innym, bo nie przepadam za nimi.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aniu ciasto jest pyszne i proste u mnie nazywa się leniwiec:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja jestem zakochana w cieście kefirowym, robiłam kilka razy już. No i jest ekspresowe, wczoraj znaiomi zadzwonili że będą za godzinę od razu zamieszałam skłądniki i jak przyszli było ciepłe ciacho i byli zachwyceni :-)
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
cieszę się, że "leniwiec" smakuje:) dodaję czasem do rodzynek orzechy włoskie i też wychodzi ciekawy smak
pozdrawiam:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Iwonka - cieszę się, że pokochałaś ciasto kefirowe ;) pyszne, szybkie i łatwiutkie :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
robiłam wczoraj raffafello :p(nie wiem jak sie pisze ) i wyszło w smaku bardzo dobre tylko nie jest tak zbite jak powinno byc jest troche rzadkie dlaczego? robiłam zgodnie z przepisem z tym ze troche mniej masła w domu zabrakło a isc do sklepu mi sie nie chciało ...moze to od tego??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pytanko-
w jakiej temp piecze sie to ciasto kefirowe??

I jak sie robi ta kruszonke;(??
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ania - nie wiem w jakiej temp. ;) bo mam taki elektryczny piecyk, w którym nie zmienia się temp. :P

http://www.allegro.pl/item898870954_piecyk_piekarnik_opiekacz_elektryczny_hit.html

tam jest napisane, że max 200stopni :) czyli w takiej temp. piekę ciasto :)





co do kruszonki - cukier + mąka + masło :) wszystko na oko ;) tak żeby udało się zagnieść kulę :) trzeba włożyć ją na jakieś 30 minut do zamrażarki - później łatwo zetrzeć na tarce ;)




tu Dziewczyny podawały swoje przepisy na kruszonkę ;) http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-kruszonke-t142590,1,16.html?hl=kruszonka#hl






możesz zrobić też kruszonkę z wiórków kokosowych :)

20 dag wiórek kokosowych
2 łyżki masła(czubate)
2 łyżki cukru
1 żółtko
kruszonkę zagnieść, nie może się sypać :) gdyby tak było - dodajcie jeszcze masła :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Trzymajcie za mnie kciuki, właśnie włożyłam do piekarnika ciasto kefirowe, z wiśniami i kruszonką – niespodzianka imieninowa dla męża.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zrobiłam ciasto kefirowe z brzoskwiniami i kruszonką kokosową :) Ciasto wyszło-leciutkie, pulchne i bardzo smakowało moim domownikom. Mimo tego, że osobiście wolę ciężkie, mokre ciasta, to jednak po jednym dniu stania w lodówce, ciasto kefirowe uznałam za wyjątkowe i smaczne :) więc z pewnością jeszcze je powtórzę-choćby dla domowników.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
... - cieszę się, że domownikom smakowało :)))

Gosia - na pewno Ci wyjdzie ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wyszło :) Może trochę za bardzo przypieczone ale mam głupi piekarnik bez oznaczenia temperatury i za dużą blaszkę ;) Ale sukces jest! Nie klapnęło, nie spaliło się, zakalca nie ma i jest smaczne :)
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mówiłam, że wyjdzie :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
muszę przestać sledzić wątki kulinarne :)

zwłaszcza wieczorami !
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hahaha :P czyżbyś zgłodniała????


ostatnio robiłam fajne ciacho bez pieczenia :)))))) 3bit :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
cii ! :)

ja chatkę puchatka bez pieczenia:)

...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
3bit pycha, uwielbiam to ciacho :)

kresko podzielisz sie przepisem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zawsze robie 3 bita jak spodziewam sie gości bo wiem, ze zawzsze wyjdzie
wrzucam przepis
3 –BIT

- herbatniki (ok. 10 paczek) w zależności od wielkości blach
- (masa- krem) do karpatki (najlepiej gotowy)
- śmietana 30% 0,5 l.
- masa krówkowa (lub gotowane przez 2 godz. mleko skondensowane)
- śnieżka
- 2 śmietan fixy
- czekolada mleczna
- ½ szklanki cukru pudru

Wszystko wykładać warstwami: herbatniki, masa (krem do karpatki), herbatniki, masa krówkowa, herbatniki pół ubitej śmietany ( śmietane ubić z cukrem pudrem pod koniec wsypać śnieżkę i 2 śmietan fixy), herbatniki, druga połowa śmietany, wierz posypać starkowaną czekoladą.


Wstawiamy do lodówki, najlepsze jest następnego dnia 



a polecam moje ulubione ciasto:
Ciasto ze słonecznikiem

6 jajek
1 szk. cukru
1,5 szk. mąki
5 łyżek oleju
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Wykonanie: z białek i cukru ubić pianę na sztywno dodać żółtka, mąkę, olej, kakao.
Piec w piekarniku ok. 45-50 min.

Masa: ½ kostki margaryny, 3 łyżki mleka, ½ szk. cukru to wszystko zagotować i dodać 40 dag pestek ze słonecznika i jeszcze raz zagotować.

Blachę wyłożyć pergaminem do pieczenia i rozsmarować pestki, upiec na brązowo, ostudzić.

Ciasto przekroić na połowę posmarować masą krówkową na masę wyłożyć ziarno. Smarować masą krówkową po ziarnach z jednej strony potem z drugiej, przełożyć ciastem.
Na wierz można polać polewę czekoladową.

pychaaaaaaa
image


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
aleksandra, proszę bardzo :)

4 paczki herbatników
50 dag twarogu
10dag cukru pudru
2 łyzki kakao
10 dag masła cukier waniliowy------>ja daję cukier z wanilią
polewa---->ja rozpuszczam tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej

ser zemleć (kupuję już zmielony), dodac cukier puder, cukier waniliowy, stopione masło.
Wymieszac i podzielic na 2 czesci.
W blaszce albo na folii ułozyc prostokat 3 na 6 herbatników.
Posmarowac go jedną z czesci serowych.
Przykryc druga warstwa ciastek.
do drugiej czesci serowej dodac kakao- przykryc herbatniki.złożyc domek. oblac polewą. odstawić do lodówki. a potem zjesc:)


Nie bawię się w układanie domku- u nas i tak nic nie przetrwa długo:) mam blaszkę 24 na 24 (kwadrat) i układam po prostu kolejne warstwy.
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziękuje kresko :) kolejny forumowy przepis :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
:)

niedługo powstanie cała skarbnica:)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja dziś właśnie założyłam zeszyt A4 na przepisy forumowe :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja też mam :)

tyle ze mój już nieco sfatygowany :)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zrobie to ciacho na weekend :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
chatka najsmaczniejsza jest schłodzona. Robie ja wieczorem, wkładam do lodówki - następnego dnia jest pyszna:)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzisiaj zrobiłam to http://www.wielkiezarcie.com/recipe21879.html :)))


zobaczcie jak fajnie wygląda Zapp ;) http://www.wielkiezarcie.com/recipe46291.html




ogólnie - 15 stron przepisów na ciasta/desery bez pieczenia :) http://www.wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=84&offset=0
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kurcze, wiecie ze nigdy nie wyszła mi galaretka taka jak powinna?

...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie no Aga Ty jesteś normalnie złota kobieta :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hehehe :D ostatnio jakoś mam fazę na słodkości ;)


jeśli mam wybór i mogę zrobić ciacho bez pieczenia albo z pieczeniem - to wybieram pierwszą opcję ;)

ogólnie tam są świetne przepisy :) tam też znalazłam przepis na ekstra surówkę - colesława :) no i inne fajne :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny cieszę się że mój wątek jest t popularny kurcze jak przy was schudnąć??? Ja mam wszystkie przepisy wasze w zeszycie :)))) Teraz nic tylko je robić :)))
Pozdrawiam serdecznie :))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
o własnie surówki to nie jest moja mocna strona, maly repertuar w tej kwestii mam ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ola - to popatrz tutaj ;) http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-surowke-do-obiadu-t72805,1,16.html?hl=colesław#hl

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hahah nie wiem jak to sie stalo ze taki wątek pominęłam ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
HOPEK.......
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
chyba skuszę się na 3-bita :)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
3 bit jest przepyszny ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
muszę się zmobilizowac i zaszyc w kuchni :)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kresko robiłam ta budke ale z masa kokosowa z przepisu raffaello na krakersach :) wyszlo zaje........ ciasto ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
oo, ja kiedys robiłam kulki rafaello- mąz mi pomagał- jego dzieła wyglądały jak kartofle (on nie widział róznicy miedzy rozmiarem kulki a KULI )

:)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hahaha hm...... a moge o przepis poprosić? powinnaś książke kucharska napisać, juz kolejny przepis od ciebie biore ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kochana, mam jeszcze kilka hitów :)


kulki rafaello

20 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
20 dag wiórkow kokosowych
2 opakowania herbatników 2razy po 85g
5 dag orzechów laskowych

masło utrzec na puszystą mase- takie miekkie, ucierajac dodawac sukier puder i jajka. Dodac wióki i wymieszac. Włozyc mase do lodówki na 1 godzinę.
Herbatniki pokruszyć, dodac do masy-wymieszac.
Z masy ufromowac kulki, w srodek włozyc ocrzech.
Kazda kulkę obtoczyc w wiórkach.
Schładzac w lodówce.

strasznie są słodkie.
trzymac w lodówce- masło się topi:) ja uzywam wiórków w róznych kolorach- smiesznie wtedy wygladają.
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a zadnych sensacji żołądkowych nie ma ? przeciez surowe jajo bedzie.

a zreszta i tak pewnie zrobie bo pysznie sie zapowiada :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to prosze o sukcesywne dodawanie kolejnych swoich hitów kresko :)

spokojnej nocki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jajka myję zawsze w gorącej wodzie - chociaz tyle :)

sensacje są- jak za duzo zjem.

ale wszyscy degustatorzy zawsze zmartwieni sa - ojej, tyle się narobiłaś ze nie masz siły jesc, taką odrobinkę sobie nałozyłaś.

tylko moj mąż się chichra- za kazdym razem każe mi spojrzec w lustro jak wychodzę z kuchni- widac ślady intensywnych prób wyróbów :)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ola - tu są też ciekawe przepisy na kulki rafaello :) jeszcze nie robiłam ;) ale chyba się skuszę :)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe27737.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe53014.html
http://www.wielkiezarcie.com/recipe33016.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny w jakiej temperaturze i ile czasu piec to ciasto marchewkowe /
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to ja dorzucę swoje przepisy:)

3bit w innej wersji:)

2-3op herbatników Petit Beurre
masa kajmakowa
jeden budyń śmietankowy lub waniliowy
2szt bitej śmietany z torebki "śnieżka"


na blachę układamy herbatniki np. Petit Beurre, następnie na herbatniki wylewamy masę kajmakową o smaku krówki może też być orzechowa,następnie kolejna warstwa herbatników,następnie przestudzony budyń i na to dwie bite śmietany "śnieżki"
Można też po budyniu dać kolejną warstwę herbatników.

pyycha :)

Szybki i łatwy sernik

4jajka
1kg wiaderko twarogu do sernika
dwa budynie waniliowe
szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1,5 szklanki cukru
herbatniki Petit Beurre


oddzielamy żółtka od białek, do żółtek dodajemy twaróg,mleko,cukier,olej i dwa budynie i wszystko miksujemy, do białek dodać szczyptę soli i miksować do momentu aż powstanie sztywna piana:) następnie piankę dodajemy do masy nie mikserem tylko jakąś łychą:)
spód blachy wykładamy herbatnikami, a boki smarujemy np margaryną i wylewamy powstałą masę do blachy, pieczemy ok 50-60min na 175 stopni.

SMACZNEGO :)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Prościutkie, tanie i ciekawe ciasto jogurtowe :)


Składniki
1 kubek dużego jogurtu
1 kubek oleju
1,5 kubka cukru
3 kubki mąki
1 op. proszku do pieczenia
3 jaja

Kubek po jogurcie służy jako miarka.
Wszystkie składniki razem wymieszać i przelać do natłuszczonej formy.
W podgrzanym piekarniku do 180 C piec przez ok. 60 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Rada: można wziąć też jogurt owocowy i wmieszać dodatkowo owoce w ciasto. (np. brzoskwinie, truskawki, maliny, ananasy, wiśnie itd.).

Ja robię te ciasto zawsze na owocowo :)


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Starte suchary, około 2 szklanki. Wymieszać z nutella. Przełożyć do foremki tortowej. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Posmarować na wierzchu konfiturą, niezbyt grubo, wysypać owoce, teraz z mrożonych ale odcedzone. Przed podaniem na górę położyć bita śmietanę. Pyszna bomba kaloryczna.

No i polecam jeszcze tę stronę:
https://kulinarneprzeboje.pl/przepisy-na/wypieki/ciasta-bez-pieczenia/page/2/

Dobry artykuł, w ktorym jest kilka prostych propozycji na ciasta bez pieczenia, które sprawdzają się w sytuacji w której oczekujemy gości.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moje składniki:

15 jajek

1,5kg mąki pszennej

proszek do pieczenia i soda oczyszczona

1kg cukru pudru (pół łyżeczki)

olej roślinny (bez masła)

mleko w proszku, mleko krowie 500ml i mleko sojowe

mielony cynamon (niesłodzony)

wiórki kokosowe

sok cytrynowy

resztki Nutelli

tabliczki z białej i ciemnej czekolady

Chcę tylko proste ciasto do herbaty. Idc, jeśli jest zwykły bez lukru, chcę tylko, żeby miał ten świeży smak ciasta. Nie mam blendera ani miksera ręcznego, a do miksowania mam tylko brytfannę, dzbanek z miarką i łyżkę.

Dzięki wszystkim.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moje składniki:

15 jajek

1,5kg mąki pszennej

proszek do pieczenia i soda oczyszczona

1kg cukru pudru (pół łyżeczki)

olej roślinny (bez masła)

mleko w proszku, mleko krowie 500ml i mleko sojowe

mielony cynamon (niesłodzony)

wiórki kokosowe

sok cytrynowy

resztki Nutelli

tabliczki z białej i ciemnej czekolady
https://vidmate.onl/
Chcę tylko proste ciasto do herbaty. Idc, jeśli jest zwykły bez lukru, chcę tylko, żeby miał ten świeży smak ciasta. Nie mam blendera ani miksera ręcznego, a do miksowania mam tylko brytfannę, dzbanek z miarką i łyżkę.

Dzięki wszystkim.

I got this,...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

urodziny w restauracji (3 odpowiedzi)

Witam. Planuję zrobić 30-te urodziny dla rodziny i paru znajomych w jakimś barze lub restauracji...

Ciasta na komunię - gdzie? (9 odpowiedzi)

Polećcie proszę cukiernię (lub prywatną osobę) która upiecze mi w Gdańsku smaczne ciasta, sernik...

Gdzie w Gdańsku kupię móżdżek cielęcy? (11 odpowiedzi)

Orientuje się ktoś gdzie w Gdańsku mogę kupić móżdżek cielęcy?

do góry