Widok

STARAJĄCE SIĘ ... PO 30-TCE ;)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam wszystkie kobiety po 30-tce starające się o dziecko i zapraszam do rozmowy!
Ja mam 34 lata i dopiero zaczęłam starania,a jak u Was?
Pozdrawiam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki mala dee!
Tobie też na pewno się uda!
Uważaj na siebie i wracaj do pełni sił!
Na wszystko potrzeba czasu - wiem coś o tym,tyle,że u mnie to trwało trochę długo,bo aż 3 lata po utracie ciąży.
Czekamy na Ciebie i trzymamy kciuki!
Pozdrawiam!
Hej dziewczyny! Czy możecie polecić jakiegoś ginekologa ze szpitala z Zaspy, żeby miała tez prywatny gabinet?
Jestem po 30, w zeszłym roku zdecydowaliśmy się z mężem na dziecko, ciąze przeżyłam okropnie-nudności, wymioty ale dziecko rozwijało się prawidłowo. Cieszyliśmy się że zostaniemy rodzicami. Poród miałam wywoływany 7 dni po terminie, bo z rozwarciem chodziła od 2 tygodni a skórczy nie miałam. Co tydzień w 9 miesiącu badała mnie moja doktor, zeby rozkrecić akcję porodowa. Niestety rozkreciła ją dopiero kroplówka, przebito mi pęcherz, zielone wody ale i tak kazali mi rodzić sn. Dziecko urodziło się w zamartwicy i po miesiącu zmarło. Też sobie w brodę pluję że wczesniej nie zdecydowałam się na dziecko. A mnie czeka prawdopodobnie zabieg usuniecia torbiela z jajnika jeśli w najblizszych miesiącach się nie wchłonie. Możecie kogoś polecić
BARDZO MI PRZYKRO "nie mama" Z POWODU DZIECIĄTKA.
NIE WIŃ SIEBIE O NIC - TO WINA LEKARZY!
Ja też miałam torbiel na jajniku (a nawet 2 torbiele) i usuwali mi go w szpitalu miejskim w Gdyni (nawet mi to odpowiadalo,bo sama jestem z Gdyni).
A ,że liczył się dla mnie czas,to zdecydowałam się na Gdynię,ponieważ tu był najszybszy termin i w przeciągu miesiąca zostałam przyjęta na oddział.W innych szpitalach w całym 3-mieście musiałabym czekać pół roku,albo więcej.
Dziękuję "Siwa34"-No tak ja zostałam z pustymi rękoma i problemem w postaci torbieli, a lekarka tylko stwierdziła że takie rzeczy się zdarzają.
Nie wiem do jakiego lekarza iść(może możesz kogoś polecić). Byłam już u 2 i jeden mówi żeby przyjść za miesiac(bo to według niego torbiel endometrialna)drugi że za 3 że to torbiel krwotoczna. I jak tu być madrą...? Nie wiedziąłam że takie kolejki są na zabieg...nie jesetem z trójmiasta, ale z tego jak rozmawaili ze mną Ci doktorzy to myślałam że wszystko rozgrywa się w przeciągu miesiaca.
nie mama mi także bardzo przykro, a może zdiagnozuj się u trzeciego, no ja jestem ewidentnym przypadkiem, że dopiero trzeci lekarz stwierdził problem - endometrioze, wcześniejsi nic nie widzieli złego...
tak właśnie chce sie zdiagnozować u 3 lekarza. Z tą ednometriza to w sumie nie wiem, problemów z zajściem w ciąże nie miałam, bołi brzucha ...ale jaki lekarz najlepszy...?
ja chodzę do Kliniki Gameta w gdyni do dr. Czecha - ma on b. dobre opinie, także dr. Śliwiński i dr. Skweres mają b. dobre opinie
dziekuje za namiary Karolinko29 -Gameta to klinika leczenia niepłodności i pewnie się w tym specjalizuja, no i mi byłby potrzebny lekarz znający sie na "chorobach tj.torbielach", więc czy gameta byłaby odpowiednia
"nie mama", "Karolinka29" ma rację - w Gamecie są bardzo dobrzy specjaliści (nie chodzilam do żadnego z nich,bo nie mialam takiej potrzeby,ale faktycznie mają bardzo dobre opinie).
Ja przed operacją torbieli chodziłam do dr.,który już niestey nie żyje od zeszłego roku i do dr. Stasiak na NFZ w Gdyni. Oboje wykryli u mnie torbiele.Najpierw przez 3 miesiące musialam brać tabl. anty,żeby się wchłonęły,ale niestety nie pomogło i cały czas się powiększały.Dostałam skierowanie do szpitala,ale wszędzie były już pozajmowane terminy na najbliższe miesiące,a ja nie mogłam czekać tak długo.
pozwolę sobie się wtrąćić ;-)
"nie mama", jeśli masz w planach ciąże to proponuje nie podejmować pochopnie decyzji o usunięciu torbieli. Taki zabieg może powodować zrosty, a jeśli w czasie operacji uznają, że rzeba coś dodatkowo usunąć, to po prostu to zrobią.. Ja się zawzięłam i przez 2 lata po prostu ją obserwowałam, chodziłam na usg co 3 miesiące, no i w końcu udało się zajśc w ciąże, mimo tego, że jajnik po stronie torbieli nie dawał sobie rady. Gdy zmiana jest na jajniku, to po pierwszy trymestrze hormony powodują, że zaczyna się wchłaniać i problem z głowy. Z moją jest troszkę inaczej bo jest umiejscowiona za jajnikiem i niestety nie znika, ale jest szansa, że pęknie podczas porodu. Wszystkie przypadki są innem, bo różne są torbiele, ta kórą ja mam czasami się powiększała, czasami malała, obecnie ma 6,5cm x 3,5cm. Radzę zasięgnąć opini dobrego lekarza, zanim pójdzie się na zabieg. Mi wcześniejsi dawali skierowanie do szpitala i twierdzili, że bez usunięcia to w ogóle nie mam szans na ciąże, a potem to się zobaczy.. Podjęłam bardzo dobrą decyzję.
No to i ja się wrące:)

Ja miałam torbiel na jajniku około 5 cm. Leczyłam się u dr Śliwińskiego. Hormony u mnie nie zadziałały i musiałam mieć zabieg. W lipcu w zeszłym roku miałam laparoskopie - Śliwiński pracuje, a przynajmniej w tedy pracował, na oddziale ginekologi onkologicznej w Redłowie. I on mi robił zabieg. Pewnie że przyjemnie nie było ale dzięki szybkiemu zabiegowi i temu że torbiel nie urosła większa nie wycieli mi jajnika. I w październiku zaszłam w ciąże!!!

Moim zdaniem nie ma na co czekać trzeba działać. Lepiej mieć małą torbiel i robioną laparoskopie niż pozwolić jej urosnąć powyżej 5 cm - wtedy nie robią laparo - i mieć operacje z wycinaniem jajnika!!

teraz laparoskopowo usuwają nawet torbiel 10cm. Moja ciotka miała robione 2 miesiące temu.
ja mam kuzynkę, kóra właśnie pospieszyła się z usunięciem torbieli no i niestety przez zabieg nie może zajśc w ciąże i to już z 5, czy 6 rok leci.. Ale tak jak pisałam to kwestia indywidualna, są różne torbiele i różne przypadki
Dziewczyny sama nie wiem co mam robić, mi lekarz właśnie powiedział żeby to przed ciąża usunąc bo jakby musieli w ciąży to istnieje ryzyko uszkodzenia płodu, a tego bym nie przezyła kolejny raz strata
acha i ja niby też mam mieć to laparoskopowo usuwane, lekarz mówił ze zawsze starają się narządy ocalać
jeśli jest ryzyko uszkodzenia płodu, to nie masz się nad czym zastanawiać.
u mnie nie bylo o tym mowy, tylko o tym, że torbiel za pewne blokuje jajowody. Teraz by bylo wręcz super jakby maluch kopną i by sama pękła, w żadne sposób nie będzie zagrażać to dziecku.
Gabi wiesz każdy zabieg w ciązy niesie za soba jakies ryzyko, ja ta torbiel tez miałam przed ciąża, przez ciaze mi nie znikneła i została, a teraz przed kolejna chca coś z nią zrobić. Jakiegos zagrożenia wielkiego raczej nie ma skoro dają czas zeby ja poobserwować-przed okresem się zwiększa, po zmniejsza- informują po prostu jakie sa możliwości w przypadku jej usunięcia lub pozostawienia(np. skręt jajowodu).
to myślę, że w takiej sytuacji warto ją usunąć
moja jest tak położona, że nigdy nie usłyszałam, że istnieje ryzyko przeprowadzania zabiegu w ciąży, gdyby tak było, to też bym była zmuszona ją usunąć
trzymam kciuki żeby sprawa się szybko rozwiązała i na teście wyskoczyły dwie kreseczki :)
Zobaczę co powie jeszcze 3 lekarz, jakoś po moich doświadczeniach nie mogę opierać się na opini jednego nawet dwóch, dmucham na zimne- może udam się do dr. śliwińskiego albo skwerensa, słyszałam jeszcze o chmielewskim, moja torbiel chyba az tak duża nie jest ma jakieś 2.37x2.08, a o dziecku myślę choć boję sie bardzo, no i doktor mówi że już w sumie zblizałby sie bezpieczny termin żeby zajść...
dziękuję Gabi, ja szczęśliwego rozwiązania życzę.
Cześć staraczki! ;)
Chyba trochę za bardzo nakręcam się na ciążę,ale w tym miesiącu mam wszystko jakoś rozregulowane.
11.03 miałam @,17/18 były przytulanki, 21 prawdopodobnie owulka,a 20 i 21.03 śluz niby płodny,ale taki baaaardzo rzadki (prawie,jak woda),przeźroczysty i naprawdę było tego bardzo dużo (głównie po nocy i do południa).Teraz jest 15 dc,a od 2 dni pobolewają mnie piersi,podbrzusze,jajnik i czuję się tak,jak przed @.
Za wcześnie jeszcze na kolejną @ i na jakieś objawy ewentualnej ciąży.czy któraś miala kiedyś podobnie i co to może być?
Czy to już mogą być jakieś pierwsze oznaki ciąży?
Proszę poradzcie!
"nie mama",ja miałam najpierw 1 torbiel 7 cm.,który pod wpływem tabl. anty rozdzielił się na 2 torbiele 3 i 4 cm. i wszyscy gin.,u których sprawdzałam mówili to samo,że za duże już na laparo i trzeba ciąć powloki brzuszne,więc teraz wyglądam,jak po cesarce.
Przy operacji nie naruszyli mi jajnika,tylko wyłuszczyli torbiele.
Moim zdaniem powinnaś zdecydować sie na ten zabieg,bo faktycznie torbiele o takiej wielkości mogą ulec skręceniu lub pęknięciu (co jest jeszcze bardziej niebezpieczne!) i może dojść do kapalenia otrzewnej!
Mną opiekował się dr. Ciepłuch - ordynator gin. szpitala miejskiego w Gdyni.
Pozdrawiam w ten piękny,słoneczny i ciepły dzień!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

do góry