Widok

**** STYCZNIOWE I LUTOWE MAMUSIE 33 ****

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
no i nowy - bo tamten juz długaśny był.
A takie kolejne pytanie... czy Wasze maluszki same się kulają z brzuszka na plecki i odwrotnie?
Ania27 - jeszcze nie mam ubranka i nawet nie mam na nie pomysłu... mam takie fajny komplecik tylko koszulka ma czerwone dodatki i gaciorki są w czerwow-białą kratkę - a ostatnio się nasłuchałam, że koniecznie musi być jakieś białe wdzianko....
Czy wszystkie jesteście z Trójmiasta? czy gdzieś dalej?
Piernik - to fajnie, znaczy, że nasze Maluszki są cudowne i pięknie się rozwijają a przespane nocy - kiedyś nadejdą:) obiecuję (hahahaha)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ania nasza Mała tez nie lubi pić, prawie zmuszam ją do jakiegoś soczku lub herbatki
Dziekuje w imieniu Johna :)
Ja wczoraj bylam na szczepieniu. Johny wazy 7 kg, ale jego brat w tym wieku byl lepszy na 5 m-cy wazyl 8,4 kg. Kazde dziecko jest inne, wazne aby w siatce centylowej wypadlo dobrze.
Moj Johny dostaje tylko cyca. Do popijania- cyca, na obiadek- cyca i tak cala dobe :) zmiany wprowadze za miesiac, i tak jak u starszego zaczne od soku z jablek i sloiczkowych jablek.
Co do jazdy autem - tylko i wylacznie tylem do kierunku jazdy, na tylnim siedzeniu, najlepiej za kierowca- bo to jest najbezpieczniejsze miejsce. Dziewczyny pamietajcie ze najwazniejsze to dobry fotelik i osoby siedzace obok dziecka musza miec zapiete pasy- bo one sa najniebezpieczniejsze w przypadku kolizji.
O fotleikach zawsze polecam czytac tu www.fotelik.info a jesli chodzi o atesty fotelikow to na www.youtube.pl sa filmy z crash testow- to daje do myslenia.
Czekam na ladna pogode- oby choc jutro pojawilo sie slonko.
Milego weekendu - juz sie zaczal !
No mój Mateusz ważył 6800 jakieś 10 dni temu,a wcale dużo nie je.Blueeyes,ale Ty Natkę karmisz piersią,więc nie musisz jej dopajać i nawet się nie dziwię że nie chce.Co do wagi niektóre dzieci przybierają dużo,inne mniej i wszystko jest jak najbardziej prawidłowe,kto wie,czy jakbym miała inną pediatrę to może do teraz karmiłabym piersią,tylko że ona we wszystkim widzi problem,według niej dolna granica normy wagi była powodem do wprowadzenia sztucznego mleka,a tu widzę że dzieci na piersi też mało przybierają.
Raany to ja mam małego głodomora!!Mojemu synkowi słoiczek na raz wystarcza i jeszcze pije soczek lub owocek. Dziś wprowadzilam nowy owoc - bzoskwinia i bardziej mu smakuje niż jabłko. Poza tym on już waży 8kg, tyle co synek mojej koleżanki, tyle że jej ma 9 miesięcy.
Jeśli chodzi o spotkanie to ja zdecydowanie wolę Sopot, bo z Gdyni do Gdańska trochę dlaeko, jak na wyprawę środkami komunikacji miejskiej. Mąż do pracy zabiera samochód, bo mi w sumie niepotrzebny. Jestem też za spotkaniem w tygodniu, bo weekendy spędzamy rodzinnie:)
Pozdrawiam, muszę uciekać, bo młody coś marudzi

P.S. wszystkiego naj dla Johna i jego mamy;]
aniu u nas jakis czas temu oprócz cyca poszła butelka w ruch, Mała nie najadała się już samym cyckiem... poza tym pediatra polecila dopajanie sokiem jabłkowym bo ona robiła kupkę co 5,6 dni a raz nawet jedną po 9 dniach zrobiła. teraz juz wszytsko z kupkami jest ok, robi codziennie
moja pije tylko kiedy jest bardzo ciepło, wtedy wypycha smoka z mleczkiem i za żadne skarby nie chce mleczka, robię wtedy herbatkę. Nie pamiętam kiedy ostatnio jej dawałam.
kurcze, poczytałam trochę o fotelikach i mam teraz dylemat. Mamy fotelik berbero czy jakoś tak - w komplecie do wózka jedo i on chyba wogóle nie był poddawany żadnym testom. A ponieważ ja mam lekką fobie na punkcie bezpieczeństwa, zastanawiam się teraz czy nie kupić drugiego fotelika, maxi cosi-bo on ma najwyższe noty jeśli chodzi o bezpieczenstwo. To co prawda spory wydatek, ale byłabym spokojniejsza. Co byście zrobiły na moim miejscu?
Aha i czy może orientujecie się na jak długo wystarcza fotelik 0-13??
oj masz dylemat.
ja ten temat przerabiam po raz drugi, ale przy pierwszym tez szukalam fotelika z testami.
Fotelik 0-13 kg generalnie powinno sie wymienic gdy glowa dziecka wyjdzie poza gorna krawedz, przedzial wagowy jest raczej informacyjny.
Moj starszy styczniak wyrosl z fotelika w wieku 10 miesiecy, tzn, w listopadzie ubralam mu kombinezon i do fotelika juz nie wpielam :)
Dla Johnego szacuje ze tez gdzies okolo listopada bedzie trzeba kupic nowy fotel, lub starszemu kupic 3 fotel a mlodszy do spadkowego.
Ja od zawsze kupowalam tylko maxicosi i roemery.
Nie wiem co ci doradzic, ale jesli planujasz duzo jezdzic to kup na te 6 miesiecy dobry fotelik- i tak go sprzedasz potem.
i znów cisza nastała... znalazłam nas na 6 stronie dopiero.
Ania27 - jak po wizycie teściówki? Żyjesz? My już dziś po spacerku. Teraz przez kilka dni mam dwojkę dzieci na głowie (byle do czwartku, bo wtedy Młody jedzie na kolonię). Byłam dziś w Brzeźnie - tam jest fajny lumpeks - jeżeli oczywiście kupujecie ciuszki w takich sklepach. I dla naszych Maluszków i dla nas - fajna sukienka była - tylko w cyckach się nie zapięłam (hahahahaha).
Mam pytanie do mam dziewczynek - jak myjecie małym cipki (nie wiem czy na forum można takie słowo używać:)) czy czyścicie do czysta... znaczy to białe też, kurcze nie wiem jak sie wysłowić:) Jak chodziłam na SR to połozna mówiła, żeby to białe zostawić jako ochronę, teraz nie wiem czy nadal czy już wszystko do czysta zawsze wycierać - jak Wy to robicie?
hm.... wiesz chlopcom tez sie to biale hm... hoduje :)
ja sie trzymam zasady - co trzeci dzien do czysta, pozostale dni tylko tyle o ile :)
u dziewczynek za to jest gorzej z przewijaniem- bo wiem ze NIE WOLNO ruchem w gore przecierac pupci :)
Oh Mamuski slicznych Panienek miejcie sie na bacznosci bo ja dwoch chlopcow szykuje :)

Milego Dnia
Tak,tak u chłopców też jest ten biały nalot,robię tak samo jak Abigejl.My dziś byliśmy na szczepieniu,był płacz ale tylko jak kłuła,na szczęście Mateusz szybko się uspokaja.Waga to 7100,ostatnio miał marny apetyt,chyba przez zęby,bo był też marudny.Musimy zmienić przychodnię,dziś z mężem wygarneliśmy lekarce wszystkie nasze żale,jakie jest podejście pielęgniarek do dzieci,do niej też mamy żal bo póżno dała skierowanie na Usg brzuszka,teraz są kolejki dwumiesięczne,a dzieciak co chwila ulewa.Dlaczego w tym kraju jak się nie ma pieniędzy na prywatnych lekarzy to nikt nie ma poszanowania ani zainteresowania pacjentem?
Martha - ja córeczce czyszczę przy kazdej kąpieli, wilgotnym wacikiem, pytałam pediatrę i potwierdzila ze należy to usuwać ale jak coś tam zostanie to nie ma tragedii bo to też jakaś tam ochrona bakteryjna.
a gdzie ten sklep w Brzeżnie?

ania- Mati o pół kilo cieższy od Natki, a martwiłas się ze nie przybiera na wadze, to moja córka to takie chuchcerko jest :-)
no i dobrze ze zmieniacie przychodnię, po co sie denerwować! teraz tylko zrób rozeznanie żeby trafić na kompetentnego pediatrę

Natalia już ssie palce u stóp :-) zwłaszcza po kąpieli, oprócz tego robi sztywne nóżki i chce stać, oczywiscie nie pozwalamy na to

to moj Johny ze swoim 7000 g to krasnal przy waszych :)
abigejl - moja Natka to chyba najszczuplejsze dziecie na forum - waży 6530
Abigejl jaki krasnal,waży tyle co mój,a ile ma Twój?Blueeyes ja na początku martwiłam się o jego wagę bo mam lekarkę przewrażliwioną,kto wie czy do dziś bym nie karmiła piersią jakbym miała innego lekarza.Mateusz już prawie przewraca się z plecków na brzuszek,ale jeszcze mu się nie udało.A swędzą wasze dzieci dziąsełka?My czasem smarujemy bobodentem,pomaga.Mają wasze dzieciaki pleśniawk?my nie możemy niczym zwalczyć.A jak często wyparzacie butelki,czy po każdym karmieniu?Trochę dużo pytań,wiem,jakoś teraz mi sie ich nazbierało.
Hej
Johny ma skonczone 5 miesiecy.
U nas jest tylko cyc- wiec nie wyparzamy buuuuuu :) :)
Jest mobilny na brzuszek i spowrotem, ale raczki mu sie placza.
Teraz jest na etapie- o to sa moje nozki :) i stara sie je do buzi ladowac.
Zeby mu ida juz miesiac- ja smaruje tylko Dentinoxgel - to jest u nas juz sprawdzone i najskuteczniejsze, choc lepiej mu smakuje "pilowanie" piastek i ssanie paluszkow.
Plesniawki- tu chyba tylko super higiena moze pomoc- wygotowywanie/sterylizacja butelek, smarowanie buzi- kiedys sie to robilo nystatyna i gencjana- ale dzieci tego nie lubia, w dodatku zmienia smak mleka i dzieci potrafia zwrot zrobic. Gdy bylam w marcy w szpitalu to nadal ta metoda leczono plesniawki.
Moze teraz jak zmienisz pediatre to znajdzie ci dobre lakarstwo na to paskudztwo. Zycze powodzenia.
Oj i kolejny dzien zlecial, i juz czas kapieli, i kolacji i tv i spac a jurtro znow sie tu spotkamy - Milego wieczorku
Ania27 w innym wątku pytałaś o menu na chrzest w Via Steso - tak mamy ustalone. Za 40zł/osobę mamy: zupa krem z brokułów, na półmiskach schabowy po wiedeńsku, zrazy i pierś przeplatana boczkiem, sosy do mięs, kasza gryczana, ziemniaki zapiekane i z wody, surówki (buraczki + colesław), herbata, kawa, soki, pieczywo, szarlotka na ciepło.
może trzeba teraz tabelkę z wagą maluszków zrobić (hahahahaha)
Majka też pluchy pakuję do buźki i grzebie po dziąsełkach - ale żeby to już na zęby było... hmmm chyba za wcześnie (przynajmniej u mnie)
Ania27 teraz tylko dobrego lekarza wybrać, macie już kogos na oku?
Majka narazie to zauważyła, że ma stópki... ale z tym pchaniem do buzi... to chyba jeszcze daleko, zresztą się właśnie śmiejemy z Jackiem, że naszej to brzuchol będzie przeszkadzał:)
Moja też już by stała... i siedziała - no ale za wcześnie na nią za słaby kręgosłupik jeszcze jest. Nasza nie ma pleśniawek, myślałam, że pleśniawki to tylko przy karmieniu piersią. Butelki i cała resztą są myte po każdym karmieniu i potem zalewane wrzątkiem. Nigdy nie gotowałam tego - tylko przed pierwszym użyciem.
A my powoli szykujemy się na weekendowy wyjazd, w czwartek ruszamy na Mazury - na Rajd Polski, oby tylko pogoda była:)
hej dziewczyny,
mój od soboty też upodobał sobie ssanie palców u nóg, zwłaszcza jak zbliża się pora karmienia, to ssie tak intensywnie, że nic go nie interesuje poza stopami oczywiście;]. Jeśli chodzi o wagę, to chyba ten moj to największy klops, jutro idziemy na szczepienie, to zobaczymy ile znów przybrał.
A teraz pleśniawki...mój miał w 2 miesiącu życia, ale po 2 dniach smarowania gencjaną zeszło. Poza tym butelki sterylizuje po każdym użyciu, tak samo smoczek (po całym dniu zmieniam), chociaż mój synek rzadko go sobie cuca.
miłej nocy, przespanej oczywiście;D
Martha masz takie bogate menu za 40 zł?no my za tyle mamy rosół i schabowy,więc nie wiem dlaczego tak,ale zapytam bo muszę zadzwonić potwierdzić rezerwację,wkońcu to już w tą niedzielę.
Mateusz od wczoraj przewraca się z plecków na brzuszek.Nie mamy jeszcze na oku lekarza,tylko przychodnię inną,mam nadzieję że badziej normalną.Martha,przesypia Ci mała już całe noce?może spróbuj ją karmić przez sen o 22 lub 23.00,my tak robimy i śpi pięknie do 7.00.A dajemy na noc kaszkę.Z tymi pleśniawkami to cholery można dostać,nystatyna nie pomaga,a gencjana tylko na dwa dni,potem znów się pojawiają,myślę że to od jego ciągłego ulewania,w buzi cały czas mleko i stąd właśnie robią się pleśniawki,co prawda ma malutkie,ale są i higiena w tym nic nie pomoże,wcześniej parzyłam butelki po każdym karmieniu,teraz co drugie,trzecie,pleśniawki jak były tak są.Wiem,że jakby przestał ulewać skończył by się ten koszmar,już nie mam sił,tylko kiedy to nastąpi...może pomoże lek,który wczoraj dostaliśmy.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry