Widok

Styczniowe i Lutowe Mamusie 2011 *13*

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
***GRUDZIEŃ***
30.12 Ania 1979 - synek - Julian/ Jacek a może Aleksander;)

***STYCZEŃ***
04.01 Salambo - synek Szymon
13.01 magdaka - synek
16.01 Doroti
16.01 Kejti - córcia Julcia:)))))
19.01 olusia30 - synek Krzysiu
21.01 bronka81- synek
21.01 AnDan - synek
23.01 AniaŻ - synek Konradek
26.01 mooly - synek
27.01 trzydziestka - synek
28.01 Iwonka32 - córeczka
30.01 młoda_żonka - córeczka Alicja

***LUTY***
02.02 mami.80 - córcia Dominika
03.02 Magiczna(*)86 - synek Szymon
05.02 rurka102 - Córka Ewelinka
06.02 Magamelka - synek
08.02 gosiar - córeczka Weronika
08.02 tina85 - córeczka
08.02 klara - córeczka Małgosia
10.02 micasia- córeczka
13.02 kasha - synek
16.02 devil83 - synek
16.02 Oleńka83 - synek
16.02 Olice - córeczka Marysia
20.02 KamiKasia
21.02 Chmurka - synek
20.02 jus.tyna - synek Piotr
25.02 dorotiii - synek Maksymilian
25.02 jonka6 - córeczka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to którą godzinę ustalamy? Salambo do której Ci pasuje?
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
jejku justyna naprawdę masz już łóżeczko złożone??? mój mąż najchętniej już cały pokój by zrobił pod małego i poskładał wszystko dla niego... i ja z jednej strony też już bym chciała ale jakiś wstrętny chochlik podpowiada mi tu do ucha, żeby zrobić to w styczniu... ale chyba mu się nie dam i zrobimy to jeszcze przed świętami ;)

ps. postaraj się być :) będzie jak zwykle milusio :)
Ta środa?
nie wiem czy będę mogła ale postaram się:-)
złożyliśmy łóżeczko:-) juz nie mogę się doczekać! Wy też tak macie?
No to wszystko jasne. TA ŚRODA! (jejku dziewczyny sorki)

Tylko godzina zostaje do ustalenia
tak, tak w tę środę :)
moja pizza musi być ogromna :)
ja tylko na chwilkę bo jestem padnięta i idę spać,
a do mnie codziennie przychodzi Mikołaj - mój mężu ma tak na imię ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
wydaje mi się, że o tą środę chodzi... tak przynajmniej wynika z tego co napisałą salambo: "ja przyjadę chyba w przyszłym tygodniu do Gda, ale napiszę jak będę wiedziała na 100%, wpadnę raczej na krótko więc z tym spotkaniem to musi być szybka akcja ;)" i tą wiadomość napisałą 2. 12 czyli w czwartek... no a potem dopisałą, że pasuje jej środa lub czwartek... także chyba o ten tydzień jednak chodzi ;)

także dziołszki... gdzieście poznikały??? pizza czeka :D i się uśmiecha już na samą myśl, ze przyjdą ją spałaszować same fajne podwójne babki :D ;)
w tą? Jejku micasia teraz to ja sama już nie wiem, mi się wydawało, że za tydzień, ale z moją pamięcią bywa teraz różnie.
Dziewczyny to w którą środę się widzimy?
dziewczyny a my nie w tą środę chciałyśmy się spotkać ??
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
hejka
proszę mnie dopisać na 06.02.2011 dziewucha a rodzić chcę na zaspie...
Cześć dziewczyny!

Ale fajnie na zwolnieniu, wyspałam się i nawet byłam na mini spacerku z mamą :)

Z maluszkiem wszystko ok, chociaż tym razem nie mieliśmy usg i nie widziałam mojego skarba :( A pewnie tak, jak wszystkie przyszłe mamy uwielbiam na niego patrzeć.

Fajnie, że się spotkamy, to jak, umawiamy się na środę? 15.12?
a dostałam raffaello :) my na mikołajki to tylko słodycze sobie do butów wkładamy:) więc mam teraz co podjadać:)
a mi się udało jeszcze przysnąć, więc niedawno oczy otworzyłam ;p ale przynajmniej się dospałam, więc nie będę przez cały dzień jak śnięta ryba :p

olice to się pochwal na co zasłużyłaś ;)
hejka:)
ja dzisiaj musiałam wcześniej wstać, bo miałam rano badanie krwi.
a cały weekend miałam szalony, bo robimy małe przemeblowanie i mam mega syf, wszystkie ciuchy na środku pokoju, książki i w ogóle wszystko, a ja nawet nie mogę za bardzo pomagać i nosić, więc wszystko robi mąż.

przyszedł do Was Mikołaj?:) bo do mnie tak :)
dzień doberek :) w Mikołajkowy dzień

devil ja tez już na nogach, przed 8 się obudziłam. też jakoś spać nie mogę, ale na 12 jadę na zaspę do lekarza, więc wypadało się ruszyć :)
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
dzień dobry... :)

ehhhh... a ja znowu już na nogach... :/ ba... wręcz nawet po śniadaniu :/ nie cierpię tak wcześnie wstawać... :/ bo i po co??? :/
Boże Gosiar przeraziłaś mnie! ale dzięki za info. zaraz sobie poczytam o tej cholernej cukrycy. no a we wt. do ginki.

mój mały fika i bryka na całego - ale to jest fajne :))
Dziewczyny nie piszcie nic o głodzie...ja już od ponad 1,5 miesiąca na diecie jestem z powodu tej mojej cukrzycy. Fakt, że głodna nie chodzę ale nie mogę sobie pozwolić na wiele rzeczy (w sumie na 80% żywności hehe). I jak tak czytam, że to pizze wpałaszowałyście czy lody to mam ochotę krzyczeć ;-))))
Kiedyś to sobie odbiję...pewnie nie prędko bo jestem nastawiona na karmienie piersią.

Co do cukru...ten wynik po godzienie to niestety nic dobrego. ZResztą ginek sam da zalecenia.
Trzydziestka to dla Ciebie:

W Polsce Komitet Ekspertów Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego opracował następujące zalecenia dotyczące wczesnego rozpoznawania cukrzycy u kobiet w ciąży . Jest to postępowanie dwustopniowe,uwzględniające test przesiewowy, a następnie test diagnostyczny.

Zaleca się:

1. Wykonanie u wszystkich kobiet w ciąży przy okazji pierwszej wizyty u lekarza oznaczenia stężenia glukozy w surowicy krwi żylnej na czczo. Stężenie glukozy mniejsze lub równe 105 mg% - glikemia jest prawidłowa. Jeżeli stężenie będzie wynosiło 105 mg% lub więcej, należy wykonać test diagnostyczny z obciążeniem 75 g glukozy (OGTT) zgodnie z zaleceniami i kryteriami WHO. Kobiety w ciąży z cukrzycą należy kierować do regionalnego ośrodka diabetologiczno-położniczego.

2. Wykonanie między 24-28 tygodniem ciąży u wszystkich kobiet testu przesiewowego po doustnym podaniu 50 g glukozy i oznaczeniu jej stężenia w 60. Min w surowicy krwi żylnej (GCT). Test przesiewowy może być wykonany bez względu na porę doby i czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku.(nie musi być na czczo !)

A. Wynik testu po 1 godzinie od podania glukozy mniejszy od 140 mg% oznacza wartość prawidłową.

B. Jeżeli stężenie glukozy po 1 godzinie będzie równa lub większa od 140 mg%, ale mniejsze od 180 mg% należy wykonać test diagnostyczny z doustnym obciążeniem 75 g glukozy (OGTT).

C. Przy stwierdzeniu stężenia glukozy równego lub większego od 180 mg%, kobietę w ciąży należy skierować do regionalnego ośrodka diabetologicznego na leczenie.

3. Przy nieprawidłowym wyniku testu przesiewowego, a prawidłowym wyniku testu diagnostycznego, należy powtórzyć test diagnostyczny w 32. tygodniu ciąży.

(OGTT) Test diagnostyczny obciążenia glukozą

Warunki wykonania testu z doustnym obciążeniem 75 g glukozy zalecane przez WHO są następujące: test powinien być wykonywany na czczo; co najmniej przez 3 dni przed wykonywaniem testu badana kobieta powinna mieć nieograniczoną dietę zawierającą minimum 150 g węglowodanów na dobę przy normalnej aktywności fizycznej; 75 g glukozy należy rozpuścić w 250-300 ml wody i wypić w ciągu 5 min. Poziomy cukru oznacza się przed wypiciem - na czczo; po 1 i 2 godzinach.Cukrzycę rozpoznajemy jeżeli przynajmniej jedna wartość glikemii przekracza podane normy : 105 mg% na czczo, po obciążeniu 75g po jednej godzinie 180 mg% i po 2 godzinach - 140 mg %.

(GCT) Test przesiewowy obciążenia glukozą

Polega na doustnym podaniu 50 g glukozy rozpuszczonej w 250 ml wody i wypiciu w ciągu 5 min. Test może być wykonany o każdej porze dnia zarówno u kobiet bedących na czczo jak i po posiłku. Wynik testu po jednej godzinie od podania glukozy mniejszy od 140 mg% oznacza wartość prawidłową. Przy wartościach między 140 a 180 mg% należy wykonać test diagnostyczny obciążenia OGTT. Stężenie glukozy po GCT większe od 180 mg % oznacza rozpoznanie cukrzycy ciężarnych.

Postawienie rozpoznania

Na podstawie wyników testów :
- GCT > 180 mg% w pierwszej godzinie po doustnym obciążeniu 50 g glukozy.
- OGTT gdy przynajmniej jedna wartość glikemii przekracza podane normy : 105 mg% na czczo; 180 mg% po 1 godzinie; 140 mg% po 2-giej godzinie od obciążenia glukoza
hehe no to ładnie ;)

skoro mowa o jedzeniu to idę sobie zrobić jakąś kolację ;P
a ja wczoraj na "kolacje" zjadłam drożdżówkę, pomarańcz, pół banana, dwa kawałki chleba i 2 oczka czekolady.
i się najadłam dopiero po takiej sporej porcji, noc wcześniej byłam głodna i w brzuchu burczało, wiec wolałam się najeść :)
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
hehe micasia własnie miałam to samo pisac tylko net mi coś strasznie muli... ;)
a jeśli chodzi o środową godzinę to mi bez różnicy :)

a co do głodu, to może nie tyle, że ciągle chodzę głodna, ale jak coś jem, to w sumie takie spore porcje mi wchodzą ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry