Widok

Styczniowe mamy 2010 cz. 14

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Kolejna część :)

Kasia31 - 28 grudnia - dziewczynka Amelka :)
Kasandra 31 grudnia dziewczynka Kasieńka :)
Mnisia 3-4 styczeń - dziewczynka :)
Kasia O 4 styczeń - chłopiec :)
Curly 4styczeń - chłopiec :) Krzyś???
Gosiak 7 stycznia - chłopiec Alex :)
Dejwi - 8 styczeń - chłopiec :) Rafałek :)
adarechota - 9 styczeń - chłopiec :) Michałek :)
Benia1974 – 10 styczeń
katerrina - 10 styczen - dziewczynka :)
Magda+Greg - 11 styczeń - chłopiec :) - Franek
Kitikat - 12 styczeń - dziewczynka :)
Kasandra- 14 styczeń
Styczniówka - 15 styczeń - dziewczynka :)
Łasiczka123 - 16 styczeń chłopiec :)
Pati25 - 19 styczeń - chłopiec :) - Filip
aniella - 19 styczeń
Mawina - 25 styczeń- chłopiec :) Pawełek
Marta- 25styczeń-chłopiec :) Tymoteusz
Angel8338 - 27 styczeń dziewczynka :) - Iza
Weroniczka 28-29 styczeń dziewczynka :) - Lenka
anka777 -30 styczeń - dziewczynka Martynka :)
Naomi02 - 31 styczeń- dziewczynka :)
Weronka - 2 luty - dziewczynka :) - Zosia

Kaandra, ja też coś z pakowaniem mocno na bakier, ale zbieram się za to jak na razie psychicznie ;)

Tak jak Ty nie wiem co zabrać itd. choć z drugiej strony z Adą i Mikim nie było internetu i dałam rade się spakować ;) Wszystko najważniejsze miałam.
Teraz tylko przy CC to chyba wezmę jedną torbę.
Pewnie na IP przebiorę się i nie wiem gdzie pójdę ;) Czy na patologię, czy od razu na salę operacyjną... Muszę jechać na Kliniczną podpytać :)

Natomiast co do nocki, dziś spokojna, ale chodzę dość późno spać, zasnęłam około 1-szej obudziłam się o 3-ciej, później o 5 z skurczem łydki... :(

No i jak widać, 8 a ja na nogach. Daniel poszedł do pracy, a ja wyszykuję sobie i dzieci i na 12sta jadę ich zawieźć do kina, a sama wpadnę do rodziców.

Później czeka mnie pieczenie, jutro mamy gości i trzeba jakieś cista zrobić, ale to akurat lubię robić :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gosiak, zrób tak jak chyab Dejwi pisała :
do sobnej siatki włóż szlafrok, klapki i koszule, czyli to w co sie przebierzesz na IP, a w siatce mąż spowrotem zabierze ciuchy, w których przyjechałaś.

ja sie też na początku tak spakowałam, że na połowę nie było miejsca. wystarczyło wyjąć szlafrok i kapcie i pół walizy wolne :)
dziś jeszcze dodatkowo kupiłam sobie w Rossmanie kosmetyki dla siebie w wersji mini, takie podróżne rozmiary po 100ml. fajna sprawa, bo ani mi to nie waży ani nie zajmuje miejsca, akurat porcje na 3 dniowy pobyt w szpitalu, a każda buteleczka po ok 2,50zł.
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
Ja wr mam z początku ciązy,a to hbs to dopiero teraz mam skierowanie.
Wr mam i wyniki badan i w karcie ciąży mam wpisane.

Wiecie co?spakowalam do torby narazie podkłady poporodowe(3 op)majtki jednorazowe,laktator,2 ręczniki,2 koszule do karmienia,szlafrok i nie mam tam już prawie na nic miejsca.Coś mi się wydaje że bez drugiej torby się nie obejdzie.Przynajmniej takiej dużej na ramię w której będę mogła schować szlafrok,koszulkę do porodu,kapcie,klapki pod prysznic,wode i takie tam pierdoły.Nie potrafie ogarnąć tego pakowania się.
Zostało mi 37 do terminu.....ale mam stracha.Już powoli myśl o tym co mnie czeka zaczyna mnie paraliżować :(
W Pucku doktor powiedział, że tylko grupę krwi trzebać mieć w oryginale, reszta w karcie ciąży ma być wpisana. Wystarczy z początku ciąży. Ale ostatnio dostałam od lekarza prowadzącego ponownie skierowanie na żółtaczkę.

A jeszcze Wam powiem, że jak się nie ma badań na żółtaczkę to wg przepisów/procedur nie można karmić piersią. Jak nie masz badań to jesteś potencjalną nosicielką.

Właśnie wrócił mój mąż z pracy. Obolały, z gorączką. Szkoda gadać :(
ja mam WR i Hbs z początku ciąży i nic lekarz nie mówił o powtórce. mam te badania na jednej, osobnej kartce, a dodatkowo wpisane w kartę ciąży. nie wime jak do tego podchodzą, może warto jednak mieć faktyczny wydruk z laboratorium, tak jak z grupą krwi, sma wpis im nie wystarczy..
"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies."
Christopher Morley
Cukrzyca, tak jak Magda napisała, uważam, że powinno sie mieć glukometr i obserwować cukier.

Skurcze nie musi mieć każda :) Ciesz się, że nie masz :) Nic w tym fajnego ;) Ja miałam, ale dosyć dawno, teraz odpukać cisza u mnie całkowita.

Nie wiem czy Wam pisałam, że lekarz wpisał mi w karcie ciąży coś łaciną w rubryce "inne objawy" i nie mam pojęcia co tam nabazgrał.
Mam jeszcze pytanie do Was co do WR i HBS badań które są wymagane w szpitalu, czy je trzeba mieć w karcie ciąży wpisane, czy trzeba mieć wyniki tych badań ?? a i czy WR może być z początku ciąży, czy trzeba nowe zrobić ??

Mam badanie HBS ale WR nie mam na papierze tylko w samej karcie ciązy, bo lekarz na NFZ zabrał mi te WR :/
A te skórcze to każda z nas powinna mieć? Z tego co sie orientuje to Kasia też już miała,a u mnie cisza.

To ja się raczej zdecyduje na te czopki glicerynowe:)Jakoś tak to przyjemniej brzmi:))

Nie powiem nic ciekawego na temat tej cukrzycy ciązowej,bo w zasadzie nie wiele wiem:(

Madzia to bardzo podobnie jak ja..niby skurcze w normie bo miałam 5-6 na dzień,potem spadły do 3 i to takie nie bolące ale nie przyjemne i krótkotrwale no i brzusio jak kamień,ale i tak nospe mam brać wiec łykam choć 1 dziennie.dużo przyszłych mamuś się z tym boryka to bardzo czeste na naszym etapie, więc spokojnie damy rade musimy tylko duuużo leżakować i nie przemęczać się ;)))
Dzięki bardzo dziewczyny za te podpowiedzi. Na podstawie tego co napisałyście, myślę, że jest ok, ale może rzeczywiście zaopatrzę się w ten sprzęt. Odstawiłam bardzo dużo produktów. Już 2 tyg, jak ich nie jem, a najbardziej mi brakuje mleka! No, ale dla bobaska wytrzymam jeszcze te parę tygodni. Co do cc, to również jest prawdopodobieństwo, że będę ją miała. To zależy od tego czy maluszek będzie nadal w górnych granicach, no i czy się zmieści, bo na jej oko jestem wąska i może być problem.
Jeżeli chodzi o podkłady to moje w sumie wyglądają tak samo jak dla maluszka tylko są o kilka razy większe ;)
to widzę, że na tym samym wózku jedziemy, bo ja też biorę nospę na skurcze. niby przewidujące, ale według gin za silne i za bardzo mi brzuch twardnieje. a szczerze to nospa nie zawsze pomaga:/
aaa to ciekawe co ci powie,fakt że jeśli nie ma jakiś wskazań to lepiej dzidzie przetrzymać jak najdłużej w brzuszku. teraz jeszcze bardziej o tym wiem bo borykam się z tymi głupimi skurczami,ale na szczęście jest ich mniej i sa słabsze no i nieregularne,choć moja gin i tak każe leżeć i brać no spę co by wszystko ładnie się trzymało.ja cały czas obstawiam Zaspę ;))
Faktycznie jeden dzień różnicy:)
Idę 10.12 do lekarza i wtedy może wyznaczy mi już termin, ale liczę na to, ze jak wszystko będzie ok to będzie trzymał mnie jak najdłużej, a więc wszystko wyjaśni się w przyszłym tygodniu. A Ty do którego szpitala się wybierasz, bo ja na Zaspę.
Madzia tak te podklady są bardzo podobne,poprostu te szpitalne sa przeważnie zwykłe z zieloną obwódką a te dla dzieci robią kolorwe,wez wzorki itp.jak wpiszesz w allegro podkłady szpitalne to ci się pokażą takie typowe.Madzia my to mamy podobne terminy,różnica 1 dnia he,tylko z tego co wiem to ty sie szykujesz na cesarkę ale myślisz że to będzie na początku stycznia czy jeszcze dużo wcześniej w grudniu?
Marta u mnie podobnie jak u Kasi tzn.wynik miałam po 50 156 a po 75 138 wiec na granicy i lekarka kazała stosować dietę.Faktycznie wyeliminowałam mleko,rano jem płatki fitness ale z jogurtem lub razowy z twarożkiem,chudą wędliną,pomidorkiem.w przerwie owoc to np.jabłko,mandarynka,pomarańcza ale nie banany,bo mają wysoki wskaźnik glik.obiad np.smażone piersi z indyka ale z surówkami bez zmieniaków,no i kolacja znów jakieś kanapeczki ale z razowcem,unikaj białego pieczywa zwłaszcza bułek.Dobra też jest jajecznica,lekka sałateczka.Ja tak dokładnie stosotwałam jakies 3 tyg.mam glukometr i sprawdzalam cukier cały czas pięknie w normie,więc zaczęłam wprowadzać pomału znów normalne jedzonko i spróbowałam np.tradycyjnego obiadku itp.i okazało sie że też mam w normie,więc wychodzi na to że tak jak Kasia mam tylko nie tolerancję glukozy a nie ogólnie problem z cukrem,ale mimo to nadal stosuje się do tych zaleceń bo i zdrowiej i bezpieczniej,ale co któryś dzień wprowadzam sobie coś normalniejszego, a nawet pojawi się słodki serniczek i nie odmawiam sobie aż tak bardzo takich przyjemności ;)))))
Najlepiej jakbyś miała glukometr wtedy byś wiedziała czy faktycznie to problem z cukrem czy tylko z glukozą,bo jeśli z glukozą to powtórka badań nieraz nic nie wykarze bo poprostu organizm jej nie tolruje i wynik może być wciąż zawyżony,tylko faktyczny poziom cukru po posiłkach da ci prawidłową oreintację.

A co do czopków to sa bez recpty,ja teraz robiłam resztkę zakupów i kupowałam je właśnie w Superpharmie chyba za jakieś 4zł.
Wielkie dzięki Marta:)

Co do ZUSu to mają 30 dni na wypłacenie od momentu jak otrzymają zwolnienie.

Co do cukrów to faktycznie dobrze byłoby jakbyś dostała glukometr, abyś mogła kontrolować cukier sama i wtedy najlepiej stwierdzisz jak Twój organizm reaguje na różne jedzenie.
- na pewno musisz unikać słodyczy :(
- uważaj na napoje, aby miały jak najmniejszą ilość węglowodanów (zazwyczaj mają koło 10, dobrze jakby miały jak najmniej) może na te kilka ostatnich tygodni pij wodę z cytrynką,
- z pieczywa wybieraj razowe unikaj białego, słodzonego
- owoce o bardzo dużej zawartości węglowodanów to śliwki, winogrona, banany, więc z nimi ostrożnie
- jeżeli chodzi o przetwory mleczne to te z jak najmniejszą ilością tłuszczu (chociaż ja nie zwracam na to uwagi:))
- różnego rodzaju mięsko smaż bez tłuszczu lub piecz

To tyle co mogę podpowiedzieć. Mam nadzieję, że się coś z tego przyda.

Słuchajcie te podkłady poporodowe to coś podobnego do tych, których używa się do przewijania maluchów?
Dzięki Kasia. U mnie też powiedziała, że to nietolerancja glukozy. Badanie robiłam na początku 31 tyg, ale powtórzę przed kolejną wizytą t.j w poniedziałek. Ciekawe jak tam mój bąbelek urósł. Podobno w 32-34tyg maleństwo najwięcej przybiera na wadze. Po skończonym 30tyg ważył 1800g. Magda widzę, że Twój Franio to całkiem spory się zapowiada :)
Ale te dni uciekają, ale to chyba dobrze :)
Marta ja napiszę Ci dokładnie jak u mnie to było.
Pierwsze badanie miałam robione w 20TC i wyszedł mi wynik dobry ( skierowanie od gina z NFZ )
jednak mój ginekolog prywatnie powiedział, że wynik w 20TC jest niewiarygodny bo za szybko i kazał mi powtórzyć w 25TC, wyszedł mi wtedy wynik coś ponad 200
Jednak po rozmowie lekarz stwierdził, że mogłam coś zjeść dzień szybciej i kazał powtórzyć jeszcze raz :/
Znowu wyszedł mi wynik coś około 200 :/

Wtedy lekarz powiedział, ze mam przejść na dietę i powtórzyć wynik z obciążeniem 75 po 2 tygodniach.
Po dwóch tyg wynik wyszedł dobry.

Po rozmowie z dekarzami i diabetologiem, stwierdzili, że mam nietolerancję glukozy, a nie cukrzycę ciążową

Teraz tylko od czasu do czasu mierzę cukier i mam zawsze ok.
Ty, albo powinnaś powtórzyć, albo iść do diabetologa, cukrzyca nie jest straszna pod warunkiem diety i kontrolowania cukrów.
Nie, nie skierował. Powiedziała tylko, że jak wyeliminuje z diety te produkty to będzie ok. Kasia czy to znaczy, że już nie jesteś na tej diecie? Ja się zastanawiam czy nie powtórzyć tego badania, bo jadłam bardzo późno kolacje i może stąd ten zawyżony wynik.
Mładzia,wasze maleństo już nie takie małe:))

A czy te czopki glicerynoe dotanie się w aptece bez recepty?gdzieś też już o nich słyszałam.

Materacyk też chcemy gryka,pianka,kokos-chyba takie najsolidniejsze się wydają.Może dzisiaj uda nam się po łóżeczko pojechać-nie mogę się już doczekać.

Ja tam się gole tylko przed wizytą u lekarza i mam zamiar to zrobić przed samym wyjazdem do szpitala,jak juz będę wiedziała że napewno się zaczeło.U mnie utrudnieniem jest odstający pieprzyk tam na dole i już nawet jak się gole z lusterkiem to napoce się ze strachu jak cholercia.Po wszystkim przymusowy prysznic ;)

U mnie też różnie z tym zusem.Ogólnie oni maja chyba 30 dni na wypłacenie pieniążków,tylko nie pamiętam czy od daty dostarczenia zwolnienia czy jego wystawienia.
Teraz też czekam na wlasną gotówkę i ostateczne zakupy:)

Dziewczyny nie chcę wam już marudzić,ale strasznie mnie brzuch swędzi....Ciekawe jak on po porodzie będzie wyglądał :&

Ja byłam na diecie, bo również miałam za wysoki wynik.
Sporo rzeczy niestety jeść nie wolno, dużo by tu wymieniać. Czy lekarz skierował Cię do diabetologa ? Powinnaś tam się wybrać, babeczka ustali Ci dietę i do glukometr do mierzenia cukru.
Weronka nie ma za co, mam nadzieje, że inf. się przydadzą. Jak będziesz wiedziała jaki jest kolejny temat to daj znać.
Dzięki Kasia. Miałam nadzieję, że wypłaty są zawsze pod koniec miesiąca. Pozostaje mi tylko czekać. Mam nadzieje, że do końca tygodnia wpłyną.
My teraz czekamy na meble dla maluszka, już nie mogę się doczekać kiedy wszystko poukładam :)
A tak w ogóle po obciążeniu glukozą 75g (po dwóch godz 165), lekarz kazał mi odstawić cukier, białą mąkę, mleko niektóre owoce. Sama już nie wiem co jeść. Może któraś z was może coś doradzić. Czytam na różnych stronkach, ale jakoś nie mogę tego ogarnąć.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry