Widok
Madziuk, a kiedy miałaś skok temperatury? U mnie np skok nie do końca był zgodny z testami. Z kolei na znajomą podziałało - test owu i skok zgodnie pokazywały i zaszła w ciażę. Tu masz jej wykres na 28dni.pl:
http://28dni.pl/magdus81/charts/2009-01-10
Ja podchodzę do tego tak, że testy tylko podpowiadają (tak samo jak mierzenie tempki z resztą)...
http://28dni.pl/magdus81/charts/2009-01-10
Ja podchodzę do tego tak, że testy tylko podpowiadają (tak samo jak mierzenie tempki z resztą)...
To jest tak, że w niewielu przypadkach - bardzo rzadko kiedy pęcherzyk może urosnąć i być gotowym do pęknięcia, jednak ostatecznie nie pęknąć. Wtedy tempka też wzrośnie i wszystko będzie wyglądało jak przy owulacji. Ale tak jak mówię, zdarza się to niezwykle rzadko. Jak tempka wzrosła, to znaczy że jest po owulce. Po to nam testy, żeby przed powiedziały (żeby było więcej czasu na staranka), bo tempka mówi o tym, że już owulka była - dzień przed skokiem.
A jak u Ciebie ze śluzem? Ja prawie w ogóle go nie mam :( i od tego cyklu biorę wiesiołek. Wiadomo... jeśli śluzu nie ma, to choćby przytulanko było nawet w owulkę, to może się nie udać...
A jak u Ciebie ze śluzem? Ja prawie w ogóle go nie mam :( i od tego cyklu biorę wiesiołek. Wiadomo... jeśli śluzu nie ma, to choćby przytulanko było nawet w owulkę, to może się nie udać...
Temperaturę mierzy się w pochwie, odbycie lub pod językiem. Nigdy pod pachą. Trzeba to robić zawsze rano o tej samej godzinie zaraz po obudzeniu przed wstaniem z łóżka. Nie wiem czy znacie ogólne zasady NPR? Ja co prawda się też uczę dopiero, ale co nie co już wiem i mogę pomóc. No i oczywiście polecam www.28dni.pl
dziewczyny , mam pytanie do testów. Czy jak tylko jeden dzień wskazują 2 krechy a potem już tylko jedną to to znaczy,że jakiś felerny cykl bez faktycznej owulacji czy co? Bo to chyba krótko jakoś
Kurczę... nie wiem. W sumie w instrukcji piszą, aby przestać robić testy jak wyjdą 2 krechy, więc nie przewidują, że będziemy robiły je też później. Choć nie przewidują też, że przez kilka dni 2 krecha może być ledwo widoczna... Niestety zaczynam powoli wątpić w te testy słysząc wyniki różnych osób (choć wiem, że wielu osobom się udało).
Tak, to możliwe, że jeśli mierzyłaś wcześniej, to jest niższa. A ile wcześniej mierzyłaś? W angielskiej metodzie dozwolona jest korekta: jeśli mierzysz godzinę później, to od wyniku odejmujesz 0,1; jeśli mierzysz godzinę wcześniej, to dodajesz 0,1 - i tak za każdą godzinę wcześniejszego lub późniejszego pomiaru. A który masz dzień fazy luteralnej?
Ja od dziś zaczynam testy owu. Wczoraj miałam troszeczkę rozciągliwego śluzu, więc może wiesiołek da radę :)))
Ja od dziś zaczynam testy owu. Wczoraj miałam troszeczkę rozciągliwego śluzu, więc może wiesiołek da radę :)))
No... to trzymam kciuki, żeby nie przylazła :)
Ja jak czuły masz test - 10 czy 25?
Podaję normy HCG dla dni po owulce, jeśli jesteś w ciąży - przynajmniej wiadomo kiedy robić test :D
NORMY DLA PIERWSZYCH DNI PO OWULACJI (DPO-dni po owulacji)
Dni po owulacji Zakres hCG inmIU/ml
10 DPO ---- 5 – 50
12 DPO ---- 10 – 100
14 DPO ---- 20 – 200
16 DPO ---- 40 – 400
18 DPO ---- 70 – 800
20 DPO ---- 140 – 1600
22 DPO ---- 180 – 3200
Ja jak czuły masz test - 10 czy 25?
Podaję normy HCG dla dni po owulce, jeśli jesteś w ciąży - przynajmniej wiadomo kiedy robić test :D
NORMY DLA PIERWSZYCH DNI PO OWULACJI (DPO-dni po owulacji)
Dni po owulacji Zakres hCG inmIU/ml
10 DPO ---- 5 – 50
12 DPO ---- 10 – 100
14 DPO ---- 20 – 200
16 DPO ---- 40 – 400
18 DPO ---- 70 – 800
20 DPO ---- 140 – 1600
22 DPO ---- 180 – 3200
ewcia dzieki za kciuki i za normy ja tez trzymam za ciebie kciuki u ciebie jest bardziej parwdopodobienstwo ze zlapiesz brzuszek bo u mnie cos mi sie wydaje ze nici:(pewnie jakbym zrobila dzis test owu to pewnie tez by wyszla druga jasna kreska albo ze mna jest cos nie tak albo z testam
dziewczyny czy korzystala ktoras z monitoringu cyklu?ile za to sie placi boje sie ze lekarz mi go odmowi
dziewczyny czy korzystala ktoras z monitoringu cyklu?ile za to sie placi boje sie ze lekarz mi go odmowi
Madzia, jeśli jesteś w ciaży, ale jest jeszcze za wcześnie na testy ciążowe, to możesz może nawet już dzisiaj zrobić test owulacyjny. Jeśli wyjdzie pozytyw, to po paru dniach ciążowy też wychodzi pozytywny.
Nie chcę mieszać Ci w głowie, ale tak to jest z testami owu. Może spróbuj? Dziś masz 9 dzień fl, więc może wykazać.
Nie chcę mieszać Ci w głowie, ale tak to jest z testami owu. Może spróbuj? Dziś masz 9 dzień fl, więc może wykazać.
ewcia ja wlasnie tez mialam taki problem ale nie ma sie co matrwic testy moga sie myli wiele jest dziewczyn ktore mialy testy i wychodzily jakies watpliwe kreski a byly w ciazy:):) ciekawa tylko jestem czy ktoras miala tak ze ciagle miala 2 kreski na tescie owu az do np 25 dc i nie byla w ciazy kasia w sumie miala jasna kreske caly czas ja tak mam tylko moze to testy jakie badziewie
Wiem, że robiłaś owu :) I skoro wyszły dwie, to raczej będzie dobrze :D
Skoro nie masz jeszcze testu, to poszukaj w aptece Bobo-testu o czułości 10 lub testu ACON Ultraczuły też o czułości 10. Wtedy możesz spróbować go zrobić już w poniedziałek, bo wcześniej pokaże. Jeśli kupisz jakiś o czułości 25, to nawet w środę może pokazać negatyw jeśli jesteś w ciąży.
Skoro nie masz jeszcze testu, to poszukaj w aptece Bobo-testu o czułości 10 lub testu ACON Ultraczuły też o czułości 10. Wtedy możesz spróbować go zrobić już w poniedziałek, bo wcześniej pokaże. Jeśli kupisz jakiś o czułości 25, to nawet w środę może pokazać negatyw jeśli jesteś w ciąży.
mi się śniło wczoraj,że test ciążowy pokazał 2 krechy- ale niestety marne szanse:(
ja staram się już nie nakręcać, w poprzednim cyklu to miałam chyba wszystkie możliwe objawy:) teraz mam zero i cieszę się bo tak wolę, w spokoju, a kiedyś się przecież uda:)
Dziewczyny, pomocy. Przeczytałam wszystkie wątkie TESTY OWULACYJNE wstecz i wiem, że się znacie bardziej niż ja. Pomińmy moje pragnienie dziecka, potrzebuje kogoś obiektywnego. Opiszę co się ze mną dzieje a Wy powiecie mi co sądzicie, plizzz :)
A więc: mam takie dziwnie czerwone, bolące sutki, zauważyłam też inny kolor i rozpulchnienie mojej hmmmm"muszelki" to już od jakiegoś czasu, bolą mnie strasznie plecy, serce mi się tak przewraca na drugą stronę, ćmi mnie podbrzusze,a od wczoraj po lewej stronei boli mnie mocno, jakby na owulacje, ale nie w 21 dniu cyklu przecież?? no i mam taką bardzo delikatna kreskę ciemna idącą w górę od łona. Pomijam rozdrażnienie, zmiany nastrojów i ciągłe wzdęcie...
Dzięki za pomoc!!
A więc: mam takie dziwnie czerwone, bolące sutki, zauważyłam też inny kolor i rozpulchnienie mojej hmmmm"muszelki" to już od jakiegoś czasu, bolą mnie strasznie plecy, serce mi się tak przewraca na drugą stronę, ćmi mnie podbrzusze,a od wczoraj po lewej stronei boli mnie mocno, jakby na owulacje, ale nie w 21 dniu cyklu przecież?? no i mam taką bardzo delikatna kreskę ciemna idącą w górę od łona. Pomijam rozdrażnienie, zmiany nastrojów i ciągłe wzdęcie...
Dzięki za pomoc!!
dla mnie to sią objawy ciążowe- ale trudno stwierdzić, bo mój organizm też czasem szaleje w fazie poowulacyjnej i nic z tego nie ma
trzymam kciuki;) my staralismy sie przez 5 cylki w 6 sie udalo wlasnie dzieki testom owu. i powiem ci tak, ze tyle razy bylam do tego czasu "w ciazy"a zrobilam w sumie od niechcenia 3 dni przed @ i jak zobaczylam dwie kreseczki to serce mi prawie stanelo;) zycze tobie i wszystkim dziewczynom ktore sie staraja zeby takie uczucie przyszlo do was jak najszybciej;)
O kurczę... mam nadzieję, że to nie to...
U mnie z kolei prawie nie ma śluzu. W zeszłym cyklu nie obserwowałam. W tym zaczęłam i okazuje się, że jest go bardzo mało. Mam dziś 17 dc i płodnego ani widu ani słychu. A brałam wiesiołek w tym cyklu. Zaczynam pić wodę na potęgę, bo to podobno pomaga w ilości.
U mnie z kolei prawie nie ma śluzu. W zeszłym cyklu nie obserwowałam. W tym zaczęłam i okazuje się, że jest go bardzo mało. Mam dziś 17 dc i płodnego ani widu ani słychu. A brałam wiesiołek w tym cyklu. Zaczynam pić wodę na potęgę, bo to podobno pomaga w ilości.
A jeszcze moj maz mnie zawsze niepotrzebnie nakreca. On bidny tez tak bardzo chce bobaska, ze co miesac mi mowi - zabaczysz tym razem sie udalo. I chociaz prosze zeby tak nie mowil, bo chcac-niechcac sie nastawiam, to i tak to robi. Teraz tez w Walentynki mi powiedzial, ze on czuje ze teraz sie udalo ;-) i wez tu z takim dziadem ;-)))
Ale ja czuje, ze nic z tego znowu. Skonczyly mi sie testy owu i w tym m-cu juz nie robilam (naprawde mi sie odechcialo, zrezygnowana bylam po ostatnim miesiacu) ale w tym miesiacu w ogole nie zaobserwowalam objawow owulacji...od przyszlego m-ca zaczene znowu z testami owu + mierzenie temp.
Ale ja czuje, ze nic z tego znowu. Skonczyly mi sie testy owu i w tym m-cu juz nie robilam (naprawde mi sie odechcialo, zrezygnowana bylam po ostatnim miesiacu) ale w tym miesiacu w ogole nie zaobserwowalam objawow owulacji...od przyszlego m-ca zaczene znowu z testami owu + mierzenie temp.
Mój na razie siedzi cicho. Sam nie zaczyna temat. Jak wcześniej rozmawialiśmy, to powiedział, że jak będzie to będzie. Choć - może podświadomie - częściej zaciąga mnie na przytulanko :D A ja nie mam serca powiedzieć mu, że nie chodzi o ilość, że lepiej nie kochać się codziennie. Z drugiej strony jak sobie pomyślę, to nie zamierzam kochać się jak w zegarku - przynajmniej na razie będę się tym cieszyć jak zwykle kiedy mam ochotę :D
Ogólnie jestem jednak strasznie zdołowana brakiem śluzu :( Bo w zeszłym cyklu z testami owu i przytulankiem "w terminie" nie udało się i boję się, że teraz też nic z tego :(
Ogólnie jestem jednak strasznie zdołowana brakiem śluzu :( Bo w zeszłym cyklu z testami owu i przytulankiem "w terminie" nie udało się i boję się, że teraz też nic z tego :(
hej, ja wczoraj mialam usg jajanikow i wg mnie cos znalezli, w przyszlym tygodniu do lekarza po wyniki i wtedy skie okaze. probuje nie denerwowac sie, ale ciezko mi.
ja nie meirze tempki, bo mam czesto wyjazdy itd i jest to trudne.,
ja-dwisiu, 3mam kciuki, ja w tym cyklu nie nastawiam sie, w sobote czeka mnie cytologia i wizyta u ginka.
wierze, ze w tym cyklu ktorejs z nas uda sie:-)))
ja-dwisiu, 3mam kciuki, ja w tym cyklu nie nastawiam sie, w sobote czeka mnie cytologia i wizyta u ginka.
hej, ja wczoraj mialam usg jajanikow i wg mnie cos znalezli, w przyszlym tygodniu do lekarza po wyniki i wtedy skie okaze. probuje nie denerwowac sie, ale ciezko mi.
wow Monia, to super i aby tak do konca.
ja-dwisiu: po peirwsze w tym UK lekarze nic nie mowia ci co widza ci na USG, ale kazala koniecznie pojsc do rodzinnego i on bedzie mial opis i wyniki, ale chyba mialam cos, bo zaznaczali na zdjeciu cos, dlatego sadze, ze musieli cos znalezc. pewnie sobie wkrecam i po prostu musze uspokoic sie. bedzie dobrze. w srode rano mam wizyte , wiec dowiem sie szczegolow.
ja-dwisiu: po peirwsze w tym UK lekarze nic nie mowia ci co widza ci na USG, ale kazala koniecznie pojsc do rodzinnego i on bedzie mial opis i wyniki, ale chyba mialam cos, bo zaznaczali na zdjeciu cos, dlatego sadze, ze musieli cos znalezc. pewnie sobie wkrecam i po prostu musze uspokoic sie. bedzie dobrze. w srode rano mam wizyte , wiec dowiem sie szczegolow.
A mi zaczął się wieczorem płodny śluz :))) Jupi!!!
A wczoraj miałam czarną rozpacz z powodu jego braku i w ogóle zbyt małej ilości.
Oczywiście żeby nie było za łatwo, to mąż siedzi w drugim pokoju i się uczy, bo jutro rano ma poprawkę :( i nie wiem czy będzie chciał się przytulać. Nie powiem mu przecież, że ma przyjść na chwilkę, bo śluz jest dobry.
A wczoraj miałam czarną rozpacz z powodu jego braku i w ogóle zbyt małej ilości.
Oczywiście żeby nie było za łatwo, to mąż siedzi w drugim pokoju i się uczy, bo jutro rano ma poprawkę :( i nie wiem czy będzie chciał się przytulać. Nie powiem mu przecież, że ma przyjść na chwilkę, bo śluz jest dobry.
Izulucha będzie dobrze! ale dobrze, że się przebadasz, będziesz przynajmniej dobrze wiedzieć co i jak. a to, że zaznaczają i się zastanawiają to jeszcze nic nie znaczy, poza tym, że się przykładają do badania :)
Ewwa nic się nie martw, myślę że jutro jak Mąż będzie już po porawce i w dobrym humorku, Wam się uda :)
Ewwa nic się nie martw, myślę że jutro jak Mąż będzie już po porawce i w dobrym humorku, Wam się uda :)
zależy jaki masz test, niektóre wykryją szybciej. Kilka babek mi mówiło,że testowało się 3 dni przed @ i wychodziły dwie krechy ale tylko niektóre testy są na tyle czułe, jak na opakowaniu pisze,że w dniu spodziewanej @ to wcześniej bym nie testowała ale na niektórych jest napisane,że szybciej można chyba bobo test i quick vue nie jestm pewna
Zawsze na owu boli mnie lewy jajnik, dokładnie jak dziś... około połowy cyklu... takie uczucie napięcia i ciągnięcia. no i moje biedne piersi, marzę o jakichs zimnych okładach czasami...
bardzo dziękuję ewwa za odpowiedź, dziś poszukam, jutro może zrobię... choć mam ciotkę farmaceutkę i nie ma dobrej opinii o testach... o rany... kiedyś robiłam test z marszu, jak nie byłam pewna, bo się nie starałam o dziecko, a teraz to zbyt waż
ne i tak się martwię...
bardzo dziękuję ewwa za odpowiedź, dziś poszukam, jutro może zrobię... choć mam ciotkę farmaceutkę i nie ma dobrej opinii o testach... o rany... kiedyś robiłam test z marszu, jak nie byłam pewna, bo się nie starałam o dziecko, a teraz to zbyt waż
ne i tak się martwię...
zrób bobo test, takie żółte opakowanie, jeśli jesteś w ciąży to on powinien już pokazać, bo ponoć pokazuje już 6 dniową ciążę