Widok

^.:.^WĄTEK DLA ZAPRACOWANYCH 437^.:.^

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dzień Dobry :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cześć :)
Dziś dzień ojca życzenia już złożone? i jana- wybieracie sie gdzieś na ognisko?
hi hi, dobre.
moj to juz stracil akcent wschodni, bo nie mieszka tam juz prawie 18 lat, ja nie mam zadnego, ale jego bracia, ktorzy tam mieszkaja, ich zony itp, mowia z akcentem itp.mi to nie przeszkadza i smiesznie jest czasami...
ja nie mogłam się nadziwić niektórym zwrotom, akcent pewien też słyszałam u mężusia na początku, ale teraz ten akcent mu zanikł od kiedy mieszka na Pomorzu :) teraz z kolei jego rodzina, mieszkająca na Zagłębiu słyszy u niego jakiś inny akcent, niby "pomorski" ;))) my z kolei nic nie słyszymy, więc najwidoczniej jakieś różnice są wychwytywane :)

przykład brzydki, ale na szybko nic innego mi do głowy nie przychodzi :))) normalnym wydaje mi się mówienie - jeszcze raz przepraszam za ten paskudny przykład! - "za**bię", tymczasem na Zagłębiu to brzmi "za**bę" - bez "i", pierwszy raz jak to usłyszałam to myślałam, że się przesłyszałam, za kolejnym razem upominałam męża, że chyba coś gubi w wyrazie, a potem się okazało, że u nich tak się to dziwacznie wymawia i mąż kłócił się ze mną, że to ja bezsensownie jakoś to "i" tam wciskam :))) teraz wymawia to "i" jak mu się przeklnie ;)))

a to jest wielka wojna, bo jak mowie, ze dla mnie brzmi to wschodnio, po prostu, to mnie nazywaja bezakcentowa mieszczucha, hi hi hi
piekne tereny, a niedoceniane
Kaś rodzina ze strony mojego taty pochodzi z Poznania :) Jak kiedyś jeździłam przez pół roku do Poznania na studia, to jak po weekendzie wracałam do domu to też "śpiewałam" ;))) Nasłuchałam się przez dwa dni i przyswoiłam szybko śpiewającą mowę ;))
ich dom jest w linii prostej 5km od Litwy, Sejny sa 7 km. samochodem,.
zgadzam sie z tym akcentem, tylko ze ja nie odrozniam suwalskiego od bialostockiego- sledzikowania, bo dla mnie brzmi to samo...
Silje, to ty pochodzisz ze stron mojego meza, teraz tesciowe na stale przeniesli sie z kilkoma synami po zyciu na emigracji.
Mój M., czasami nie mógł ze śmiechu wytrzymać jak bywaliśmy w moich stronach i usłyszał zarzucone jakieś "dziwne" słówko, albo nie taki akcent ;)) zresztą ja miaalm podobnie jak bywałam u niego na początku, teraz już nam minęło, przywykliśmy...

No, no trochę śmiechu przy takich różnicach językowych jest! ;)) hehe... Moje tradycyjne "kie", "cje", itp. ;D hahaha :))
Fajne doswiadczenie. Ja jestem z pomorza, mój też. Ale moja mama urodziła sie w okolicach Poznania, raczej nie używa "poznańskich" zwrotów ale mówi w taki specyficzny "śpiewny" sposób.
Urodziłam sie w Gdańsku i prawie całe życie tu mieszkałam, teraz mieszkam w Gdyni, wiec włąsciwie okolice te same.
Kasia, kremy z filtrem czekają już na nas u teściowej :) A po zapas wody termalnej jutro się wybieram - nie ruszę się bez niej na krok, już raz mi uratowała życie jak sobie ryłko zjarałam :))

Mężuś jest z Zagłębia i tam też inaczej na wiele rzeczy się mówi, jak sprowadził się tutaj to śmiał się z moich określeń niektórych rzeczy, a ja z jego ;))

Nie polecam, bo to dość obrażliwe określenie :) Ale śmiesznie brzmi! ;D

Aj, wesoło mamy przynajmniej w naszym domu, bo mój mąż jest z zachodu, ja wschodu, spotkaliśmy się na północy i tu też mieszkamy ;) mamy tylko czasmi drobne spięcia, co do kuchni i niektórych tradycji świątecznych :)
Ksywkę zmienie - słowo mi uciekło.
A, reklamówka poniekąd też u nas funkcjonuje:)
Sztybel - bardzo mi sie podoba - moze zmienię mojemu synkowi z Mamuta na Sztybel:)
Pochodzę z podlasia, w sumie mieszkałam bardzo blisko granicy z Litwą. I właśnie z języka litewskiego mamy dużo wyrazów zaciągniętych, np siatki to po prostu reklamówki, kanapa/ sofa to ogólnie wersalka :) ojjj, dużo, dużo mamy takich wyrazów. W moim mieście łobuz, to potocznie sztybel ;) Poza tym inny akcent, na początku ludzie mi mówili że smiesznie mówię i mnie nie rozumieją :)
A z jakiego regionu pochodzisz - jesli można spytać?
I jak tam się mówi na siatki?!
Kaś, mam aneks kuchenny połączony z dużym pokojem, także do tv i komputera mam bardzo blisko, i tylko to pozwala mi się jakoś wyrabić :)
Można powiedzieć, że to chusteczka do chrztu ;)

W ogóle niektóre słowa i trójmiejskie określenia mnie rozbrajają, napoczątku cieżko mi było się przestawić na ostrzałki, siatki, itp. :) kilkaset km i mega różnica!
Kurde Silje - to ty zdolna bestia jesteś! jakos tak sobie to wyobraziłam, ze masz jedną taka długą rękę - jak w Arabeli i nią mieszasz w garnku, hehe
Wybaczcie moje literówki, jak przeczytałam swoje ostatnie wypowiedzi, to aż mi wstyd!

Jedną reką gotuję obiad, a drugą piszę na forum! ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

dom czy mieszkanie??? (435 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry