Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (30)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE:

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA 3681g, 56 cm Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
lucy80 - 19.10.2013 (31.10), córeczka Anna, 3355g
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa
olimpia20111 - 2.11.2013r., córeczka, 3900g, 58cm, Wejherowo
andziaaa - 6.11.2013r, synek Igor, 4100g, 57cm, Zaspa
ata211 - 4.10.2013r, córeczka

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-29-t503870,1,130.html

Mam nadzieję, że żadnej nie pominęłam!! :)

Jeszcze raz - WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA I SZCZĘŚCIA W NOWYM 2014 ROKU!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bamboszku fajny wózek :)
My nadal używamy gondoli, staram się wychodzić z małym w czasie drzemki to zazwyczaj śpi całą drogę. Jak nie śpi to się kręci więc mu podnoszę dno gondoli do półleżącej i się uspakaja. Do naszego kombajna jest spacerówka, która idealnie sprawdzi się na naszych polnych drogach (przypomnę, mieszkam na wsi- takiej prawdziwej). Na wycieczki sklepowe czy miejskie kupiliśmy ultra małą spacerówkę z możliwością leżenia na płasko, wydaje mi się, że już w marcu ją wypróbujemy jak pogoda pozwoli :) kupiłam Cam Micro, bo malutka, wygodna i tania :) na drugi, okazjonalny wózek akurat. Przymierzyłam Tobiego i chyba mu wygodnie bo nie marudzi :)

Co do ubranek to duże 68- na styk, 74- w sam raz, 80 na długość dobre tylko za duże rękawy i czasami są za szerokie. Nie wiem na czym są te nasze dzieci pędzone, że tak szybko rosną :) Mam ubranko po starszym synku, które nosił w wieku 11 mcy a Tobi teraz w nie wchodzi :)

U nas rozszerzenie diety nastąpi za ok. 3-4 tygodnie :) Jak na razie wprowadziliśmy tylko gluten, który dobrze się przyjął. Całkowicie zrezygnowaliśmy z mm, młody jest w 100% na piersi :) ..
Od jakiś 2-3 tygodni Tobiś zasypia tylko na boczku w większość nocy przesypia tak ułożony. Nawet jak ułożę go na płasko to sam się przewraca na bok. Troszkę obawiam się tego ułożenia, żeby czasami w śnie nie przewrócił się na brzuszek :(

U nas po zapaleniu krtani miało być już dobrze.. weekend spokojny, poniedziałek też a we wtorek wieczorem gorączka 38,5! W środę u lekarza osłuchowo nic.. gorączka i lekka biegunka albo od ząbkowania albo jakiś wirus. Tobi dziwnie jeździł językiem i wargami po dziąsłach więc może i od tego, niemniej wtorek i środa łącznie w nocą gorączka od 38,5-39,4! Po podaniu paracetamolu spadała na ok. 6-7 godzin i znowu rosła.. odpukać.. po nocy z gorączką na razie nic się nie dzieje!

Ech, te choróbska!!!!! Oczywiście rehabilitacja, neurologopeda i okulista nam przepadli. Mam nadzieje, że już będzie dobrze i uda się lekarzy załatwić na przyszły tydzień!
Cześć Dziewczyny, życzę Wam słodkiego Tłustego Czwartku :)

Ostatnio nie miałam czasu zaglądać na forum.

Haniu, ja napewno będę spacerować we wtorek, o ile będzie ładna pogoda, ale ok 13 dopiero, bo wcześniej jedziemy na rehabilitację. Mam nadzieję, że w końcu uda się spotkać :)

My wczoraj byliśmy na szczepieniu i Mała waży 7940g, także przybiera super, w ciągu ostatnich 2 tygodni 600g, a jest tylko na cycusiu i je 4-5min. Narazie nie rozszerzam diety, poczekam do ukończenia 6msca, wprowadziłam tylko pół łyżeczki kaszki glutenowej.

Mała zaczyna się obracać z pleców na boki i śmieje się na głos. Ładnie współpracuje na rehabilitacji, nie płacze. Jest coraz fajniejsza, ale nie mogę Jej za bardzo chwalić, bo potem od razu jest dzień marudzenia :P

Miłego dnia.
Bambosz, a Twoja Mała już siedzi? Ja też zastanawiam się nad zmianą wózka na spacerówkę, tak by była półleżąca-Tośka się nudzi chyba w gondoli bo po 15 minutach zaczyna się wiercić i w rezultacie płakać, a jak Ją wyjmę i nosze na rękach to jest wszystko ok :-)
My jeszcze w gondoli jeżdzimy,ale pewnie niedługo również wskoczymy w spacerówkę,puki co ciężką,ale przywiozę z Polski naszą która jest o niebo lżejsza i mniej miejsca zajmuje.

Jak Wam idzie rozszerzanie diety?My narazie nic oprócz jabłuszka i kaszki nie jemy,jestem zła na położną co nie podeszła indywidualnie do mojego pytanie od kiedy mam wprowadzać obiadki,póżniej były telefony od czego on ma zaparcia,co robić noi sama wkońcu stwierdziłam że było to widocznie dla niego za wcześnie,a że karmiłam 4 miesiące piersią,dostawał różne smaki,póżniej przejście na mm to za szybko dawałam mu słoiczki,bidulek tyle się namęczył z kupkami...

Czy Wasze dzieciaki odwracają się na boki podczas nocnego snu?Mój obroty ma opanowane co prawda z plecków na brzuszek bo odwrotnie nie chce,umie tylko nie chce,ale w nocy śpi tylko i wyłącznie na pleckach,śmieję się że po tatusiu:)

Mały chciałby już pełznać,przemieszczać się jakoś,puki co nie ma siły,za ciężki jest hehe i tak bardzo się denerwuje że nie może,ale widać że niedługo ruszy do przodu a póżniej raczkowanie.
Jak tam dziewczyny? :) Ja właśnie zmieniłam wózek i jestem szczęśliwa jak gwizdek. Zamiast czołgu ważącego 16 kg mam teraz 7,5 kg spacerówkę rozkładaną też na płask do całkowitego leżenia. Wybrałam Baby Jogger City GT - trójkołowca. Prowadzi się jedną ręką, składa też (wystarczy pociągnąć za pasek na siedzeniu), jest zwrotny jak szlag i ma pompowane kola. Teraz tylko śpiworek dokupię i można żyć.

Niestety, tachanie czołgu z zawartością po schodach, rozbieranie na części pierwsze, żeby zapakować do bagażnika, to było już za dużo. Więc ucieszyłam się strasznie, gdy mała przestała chcieć jeździć w gondoli.

Cala garderoba do wymiany - rozmiar 68 ostatecznie stał się za mały. Co ciekawe, niektóre rzeczy 74 są też jakby ledwo - ledwo i tak naprawdę swobodnie leży dopiero 80.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Annkkaa,życzę Wam powrotu do zdrowia i daj znać jak już będziecie mogły iść.
nie mieszkam w Polsce i używam Cow&Gate. Ponoc nie ma odpowiednika w Polsce, a niektorzy mówią że Bebiko inni że Bebilon :)
Lucy ale jakie mleko podajesz?
asia1611 tez miałam problem z cyckami. Mała ma takie silne ssanie że pomiedzy karmieniami mnie bolało. Zadne kremy, zmiany pozycji nic nie pomagało. Po wizycie w poradni laktacyjnej było jeszcze gorzej :/ Od 2 tygodni karmimy sie więc piersia tylko noca, w dzien butla i obie jestesmy zadowolone
Hania, my z Asią jelitówke przechodzimy, więc na spacerek to za 2 dni gdzies wyjdziemy jak nam tylko przejdzie ;)
Annkkaa i Ata idę dziś na spacer o 12 - będziecie na trasie - może tym razem się uda :-)
Ja starszego karmiłam Bebilonem, młodszego też dokarmiałam wcześniej tym mlekiem.
Asia 1611, ja karmiłam Bebilonem do ok. 4 miesiąca, potem przeszłam na NAN PRO (za radą pediatry, bo słabych wynikach żelaza w krwi); Bebilon nie smakował małej, NAN PRO smakuje ale są twarde kupki (za to wyniki żelaza w krwi się poprawiły, to mleko ma go bardzo dużo). Natomiast na mleko następne przestawiam małą na Humanę, która też jej smakuje, a jest lepszej jakości i o lepszym składzie niż NAN.
Szczęśliwe Mamy!
Jesteśmy studentkami Uniwersytetu Medycznego, kierunku położniczego i lekarskiego. Razem ze Studenckim Kołem Naukowym przy Klinice Ginekologii i Położnictwa przeprowadzamy badanie wśród kobiet, które urodziły dziecko i karmią piersią. Kryterium włączenia do badania jest czas od 6. miesięcy do 18. miesięcy po porodzie. Za pomocą anonimowej ankiety dostępnej on - line, zbieramy informacje na temat subiektywnych odczuć seksualności kobiet karmiących piersią po porodzie.
W swojej ankiecie uwzględniamy wiele czynników, między innymi przebieg porodu oraz czas, który upłynął od urodzenia dziecka.
Naszym celem jest zebranie informacji oraz przeanalizowanie ich, aby ocenić fizyczne i pośrednio psychiczne czynniki, które wpływają na kobiety w związku z ich seksualnością. Uważamy, że problem powrotu do życia seksualnego i jego korelacja z karmieniem piersi stanowią ważny temat, któremu, niestety, nie poświęca się odpowiedniej uwagi.

Chciałybyśmy prosić również kobiety, które wypełniły ankietę jeden raz, o ponowne wzięcie w niej udziału po upływie kilku tygodni, aby przeanalizować, czy odczucia zmieniają się wraz z upływem czasu oraz jak kształtują się w poszczególnych okresach po porodzie.
Ankieta jest anonimowa. Ponowne jej wypełnienie jest zupełnie niezależne i niepowiązane z pierwszym.
Chciałybyśmy zebrać jak największą grupę badawczą i dotrzeć do kobiet z różnych środowisk. Internetowy charakter ankiety ma na celu zapewnienie anonimowości i jak największej dyskrecji ankietowanych, co jest bardzo ważne w związku z tak delikatnym tematem, jakim jest seksualność kobiet. Prosimy o wypełnienie ankiety zgodnie z przekonaniami oraz aktualnymi odczuciami.

Oto link do badania

http://ebadania.pl/3fe0344494f9abda

z góry dziękujemy za pomoc! :)
Cześć dziewczyny,ostatnio zauważyłam, że moja córcia bardzo często je. Nie wiem, może się nie najada. Nawet co godzinę je. Dla mnie to jest za często bo już zaczynają mnie cycki boleć;/ Chciałabym kupić mleko i jej podać raz na jakiś czas. Tym bardziej chcę ją już przyzwyczajać do picia mleka z butelki bo od maja do pracy wracam;/ Wczoraj podałam jej troszeczkę marchewki ale nie była zachwycona. Z obiadkami jeszcze poczekam bo jest chyba za malutka. Jak myślicie jakie mleko kupić?
Cewnikowanie nie boli tylko jest nieprzyjemne, wiem bo sama miałam do porodu zakładany cewnik.

Poza tym niemowlętom zakłada się malutkie, cieniutkie cewniki, więc krzywda im się nie dzieje. Chwila krzyku ale jak się trafi na wprawną pielęgniarkę to trwa to moment bo na posiew wystarczy tylko 5 ml moczu. I nie mordujesz ani siebie ani dziecka staniem po 10 razy w kolejkach słysząc za każdym razem, że próbka z woreczka zanieczyszczona.
Dzwoniłam do Synevo z pytaniem jak się przygotować, czy dziecko musi być na głodnego itd.. pobierają z żyły ale z rączki..
Zobaczymy co będzie..
MamaM, z główki. :(
Cewnikowanie takiego maluszka, to chyba dość bolesny zabieg?

Dziewczyny jak pobierają morfologię (bez oB) niemowlętom? Mamy skierowanie do Synevo.. z palca czy z żyły?
Tak tylko podpowiem, bo moja mała jest w trakcie leczenia już drugiego zum, (ma 6 m-cy) że posiew jest wiarygodny u takich maluchów TYLKO z cewnika. Poproś pediatrę o skierowanie na posiew i cewnikowanie (osobne druki). Jedziesz z tym do szpitala, który ma pediatrię i masz załatwione od ręki- i pewny wynik w ręce- nie do podważenia.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry