Widok

WRZEŚNIOWO - PAŹDZIERNIKOWE MAMUSIE 2013 (30)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
ROZPAKOWANE:

mamtu 09.08 (03.09) - SYNEK Tadek - 2980g, 56cm (Szpital Wojewódzki SN)
Arabelka - 30.08.2013 - synek MIKOŁAJ
Mandi - 01.09.2013 - syn WOJTUŚ
Bambosz 04.09.2013 - córka RÓŻYCZKA - 3490g, 55 cm, Wejherowo
ania27 - 07.09.2013 - synek OLIWIER-3480g, 52 cm
Madziulka - 09.09.2013 - córka AMELKA 3681g, 56 cm Zaspa
Madleen - 11.09.2013 (synek)
alkar82 - 19.09.2013 (córeczka, Kliniczna)
_MamaM_ - 24.09.2013 synek Tobiasz- 3640g, 55cm, Kliniczna
meg - 26.09.2013 - córeczka Zuzia 3750g, 56cm , 9:22- Kliniczna CC
asia1611 - 03.10.2013 - córeczka Antosia, waga 3085 i 53 cm, Swissmed
Arlii - 03.10.2013 - córeczka, waga przy porodzie 3320, przy wypisie 3150, dł 60 cm, Szpital Wojewódzki
Annkkaa - 09.10.2013 córeczka, 3190g, 56cm, kliniczna
Kamisia33 - 19.10.2013, córeczka Wiktoria, 3350g, 52 cm
lucy80 - 19.10.2013 (31.10), córeczka Anna, 3355g
1985sloneczko - 21.10.2013, synek, 4300g, 60cm, Zaspa
Patusiq- 25.10.2013r. córeczka 3780kg , 58cm , Zaspa
olimpia20111 - 2.11.2013r., córeczka, 3900g, 58cm, Wejherowo
andziaaa - 6.11.2013r, synek Igor, 4100g, 57cm, Zaspa
ata211 - 4.10.2013r, córeczka

Link do poprzedniego wątku: http://forum.trojmiasto.pl/WRZESNIOWO-PAZDZIERNIKOWE-MAMUSIE-2013-29-t503870,1,130.html

Mam nadzieję, że żadnej nie pominęłam!! :)

Jeszcze raz - WESOŁYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA I SZCZĘŚCIA W NOWYM 2014 ROKU!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://dzieciowo.pl/2013/06/otulacz-sposob-na-spokojne-rodzicielstwo.html
Otulacze są super ale raczej dla noworodków do 1mc.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witajcie :)

My z Nikolką od listopada w Gdyni :) i to już tak na stałe, więc chciałyśmy się przywitać :)

Niiki - 21.09.2013, córka Nikola, 2950 g, Szpital Miejski w Siemianowicach Śląskich
Bambosz mój mały nie ma refluksu,bo by ulewał,był niespokojny.Starszy syn bardzo ulewał do 9 miesiąca,więc wiem co to znaczy.W dzień nie ma takiego problemu,je,śpi,czuwa,co prawda męczą mnie i jego pół godzinne drzemki bo niedługo po nich jest znowu senny,ale nie jest żle,na dworzu śpi 3 godziny,więc jest ok.No ale jak przychodzi wieczór to aż się boję,usypiania które trochę trwa,wybudzania się po tym noi nocy wtedy jest prawdziwa jazda,oczywiście nikt mi nic mądrego nie podpowie,położna mówi że on chce do mnie i dlatego,no ale jestem tylko człowiekiem i potrzebuję snu jak każdy,więc żadne mi to tłumaczenie,sama nie wiem co z tym robić,jestem już zmęczona nawet wymyślaniem metody,nic nie skutkuje,teraz śpi ze mną i też jestem zmęczona,choć mamy duże łoże,może znów zacznę odkładać do łóżeczka...sama nie wiem

A takie otulanie ciasno to chyba on już jest na to za duży,jak myślicie,denerwuje sie jak mu ręce na spacerze chowam,a co dopiero całego ciasno.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Myślę, że na każdego maluszka trzeba znaleźć sposób i nie ma za duży/ za mały.
Niemowlaki albo czegoś potrzebują, albo nie. Co u jednych się sprawdza, u innych nie koniecznie. Mój bobas dziś skończył 3 miesiące i będę go otulała tak długo, jak długo będzie dobrze się z tym czuł. Czytałam trochę na ten temat na necie i nie spotkałam się z negatywną opinią, nie ma też granicy wieku.
Podałam tylko pomysł, propozycję...może komuś rozwiąże to problem. Nie dowie się kto, nie spróbuje :)
Mój synuś dzięki otulaniu śpi słodko i spokojnie- a my razem z nim (jak się rozkopie to macha łapkami, wierci się, piszczy i popłakuje) Jesteśmy na dobrej drodze do przesypiania całych nocy (od 19 śpi w tej chwili do 2-3 potem jedzonko i dalej do 7-9) i o to chyba w tym wszystkim chodzi :)

Spokojnej nocy życzymy wszystkim maluszkom i rodzicom :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Cześć Niki. :)

Ania, jeśli mogę coś jeszcze podpowiedzieć - gdy miałam z moją problemy związane z jedzeniem (a w związku z tym jej ogólnym funkcjonowaniem) zainwestowałam w sumie dwie wizyty u gastrologa dziecięcego. Były to bardzo wartościowe spotkania, bo wreszcie nie był to ogólny pediatra, który często plecie od rzeczy, bo sam nie wie, co powiedzieć, tylko lekarz o dwóch specjalnościach, który na żywieniu i całej otoczce zna się znakomicie.

Jeśli twoje nocne problemy się nie rozwiążą, może warto pójść do takiego specjalisty. Jest duża szansa, że zobaczy coś, czego pediatra ogólny nie widzi.
Moja od 3 dni też robi awantury przed jedzeniem, nie chce ani piersi, ani butelki, płacze niesamowicie. Jutro idę do pediatry zobaczę, co powie.
A może to początku ząbkowania? Mój maluch tez czasami dostaje histerii przy jedzeniu.
Tyle że ja mieszkam w innym kraju,tutaj lekarze wogóle niczego nigdy nie widzą,a ja już uchodzę za przewrażliwiona mamusię bo zażądałam zrobienia morfologii mojemu starszemu niejadkowi.Nawet nie wiem czy w moim mieście jest specjalista od dziecięcego brzuszka,ale jakieś 60 km stąd jest polski pediatra i może wybiorę się do niego,zobaczymy co powie.

Dziś w nocy też dostał mm i obudził się za 1,5 godziny z uśmiechem na buzi,dostał smoczek i o dziwo zasnął,potem standardowo około 1.00,dostał pierś i spał jakieś 3 godziny,około 4.00 znów pierś i znów na 2 usnął,więc nie było żle tej nocy,tyle że ja już żle śpię przez to poplątanie z pomieszaniem,każdej nocy przeważnie jest maraton,czekam cierpliwie aż znów będą tylko dwie pobudki.
Moja nie ma jeszcze 3 mcy to chyba za szybko na zęby, obstawiam raczej skok rozwojowy ma 12 tyg. - zrobiła się spokojniejsza i nie chce jeść.

Aniu, ja też uchodzę za panikarę i przewrażliwioną mamusię, ale wychodzę z założenia, że lepiej 100 razy sprawdzić i wyjść na panikarę niż raz coś przegapić, a to co mówią inni mam gdzieś w końcu to moje dziecko, największy skarb.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ania a ja myse ze po prostu ten typ tak ma, wyrosnie z tego . Mowie Ci moja Patrycja potrafil sie jednej nocy budzic 30 razy, serio liczylam, a jak skonczyla pol roku i nagle ok 3 sie obudzilam pierwszy raz ja sama a nie ona, to balam sie ze cos sie stalo iod tamtej pory przestala tak sie budzic.

Amelka to aniol nie dziecko, jesli chodzi o noce , ona po prostu spi, nie wybudza sie, budzi sie jedynie na jedzenie, tej nocy az dziwnie bo obudzila mi sie o 4 ale wcsoraj malo jadla w dzien. W ogole to zauwazylam pewna rzecz, jesli nacyca sie wieczorem t opotrafi przespac 10h jesli ma tego cyca malo w dzien bo np gdzies jestesmy, jezdzimy itd to wtedy w nocy czesciej sie budzi.

Amelka nie umie pic z butli. Kiedys pila bez problemu, teraz jak mialam firmowa wigilie to maz z nia zostal i byl problem, no i walczymy od tamtego czasu bo ja zaraz do pracy wracam i nie cche, wygina sie, drze sie, dlawi, ma odruch wymiotny i wpada w taka histerie ze masakra :(
Madziulka ja też tak myślę,bo np.mój niejadek nie pił dużo mleczka a spał całe noce i nie zawsze jedzenie jest adekwatne do spania,bo jak dziecko jest zmęczone to też nie zje a zaśnie,albo najedzone i tak obudzi się za dwie godziny.Doszłam do wniosku że moje dziecko nie może spać ze mną w łóżku bo właśnie wtedy wybudza mi się co chwilę,no chyba że to był przypadek,obstawiam też na ten skok rozwojowy,bo akurat jak skończył 3 miesiące popsuło się zupełnie.Od dwóch nocy jest lepiej,wrócił do swoich dwóch pobudek na jedzenie o tych samych porach i wątpię żeby było to związane z mlekiem modyfikowanym bo przecież bez niego wcześniej było tak samo.Dziś w nocy zrobiliśmy z mężem ekseryment,na wieczór dałam mu piersi plus mm,wypił jakieś 70 ml i tu mnie zadziwił dlaczego nie chciał dalej ciągnąć cyca,może mu się już nie chciało a z butli lepiej leci i matka mu wcisnęła:)A w nocy tatuś nakarmił go butelką z mm,chciałam zobaczyć ile pośpi do rana,nie wypił dużo,czyli nie był mocno głodny ale za to się wybudził i tata go musiał ululac do snu,rano o 5.00 dostałam syna do łóżka,a sama nie mogłam już spać od godziny bo pierś była pełna i bolała,wtedy już był głodny więc mi ulżył:)zjadł cyca i spał do 8.00,wcześniej od 5-8 to były chyba z 3 pobudki i weż tu skumaj małego człowieka:)
No dziewczyny, niech nam się wiedzie w 2014! Żebyśmy byli wszyscy jeszcze piękniejsi, mądrzejsi, młodsi i bogatsi, niż w tym roku. ;)

Za rok nasze maleństwa będą już biegać po całym domu! To musi być dobry czas. :)
dziewczyny z okazji Nowego 2014 Roku zycze Wam duzo zdrowia i szczescia - zarowno dla Was jak i Waszych Rodzin!!!!.D
Cześć Dziewczyny, mam do Was takie pytanko, bo może któraś z Was też ma taki sam problem. Używam pampersów Pampersa i niestety prawie codziennie rano kiedy moja córka robi kupkę ta przelatuje jej na plecy. czasami też zdarza się, że siku jak zrobi to przy nóżkach ma mokre;/ już sama nie wiem czy to wina pampersów i je zmienić czy może źle je zakładam;/ nosi teraz 3 przy wadze ponad 6kg.
Asia, u nas to samo :( dada przecieka trochę mniej, bo ma grubszy wkład, a pampersy są cieńsze. Też używam 3 i myślałam ,że źle zakładam (przy 2 nie miałam takiego problemu), podpytałam koleżanki i mówiła, że też jej się tak robiło. Teraz zamierzam wypróbować rossmanowskie podobno są rewelacyjne.
Ja używam Pampers Active Baby 3, moja mała waży lekko ponad 6 kilo, i niestety, przy rzadszej kupie jest potop. :( Zdarza się do rzadko bardzo, ale np. wczoraj zrobiła kupę stulecia i myłam ją po tym w całości.

Dada słyszałam że śmierdzą plastikiem i nie są właśnie chłonne jeśli chodzi o siusiu. A o Rossmanowskich nic nie słyszałam, może wypróbuję.

Ogółem bardzo lubię pampersy, bo są chłonne super jeśli chodzi o siusiu, i mają przyjemny zapach po otwarciu paczki, i są delikatne.
Swoją drogą, zaczęłam się zastanawiać nad przejściem (jak już, można powiedzieć, trochę ogarnęłam "obsługę" mojego dziecka :) na pieluchy wielorazowe. Czy któraś z was takich używa?

1 pampers rozkłada się przez 600 lat, to też daje do myślenia. :) No i w perspektywie miesięcy, zaoszczędzi się sporo używając pieluch wielorazowych.
Ja do pieluch wielorazowych sie nie nadaje,nie jestem eko mama :) ale sprobuj . Ja tez z 3 pampersow nie jestem zadowlona, zakupilam dade, przy starszej uzywalam w dzien , na noc pamersa zakladalam.
jak siku szlo bokliem a kupa gora to byl dla mnie znak ze czas na wieksze pampki;) 1 i 2 mielismy pampers premium care, ale teraz jedziemy na innych, najpierw mielismy z lidla firmy ktorej chusteczek uzywamy (sa najlepsze z najlepszych, przetestowalam wszystkie;P) i one nam nie przypasowaly, wlasnie w nich mial tez wypadek z sikami bokiem:/ dzis kupilam drugie opakowanie dada bo sa rewelacyjne! No ale kazde dziecko jest inne, moj jeste z tych wiercipiedkow, maksymalnie aktywnych w ciagu dnia:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry