Widok

Wasze pomysły na szybki obiad :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jak w temacie, poratujcie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Najszybszy obiad to chyba frytki, mięsko i coś do tego. Frytki marki Aviko teraz bardzo opłaca się kupować, ponieważ mają świetną ofertę: kupujemy i wymieniamy paczki na nagrody, czyli ściągamy apkę Aviko Benefits, dodajemy w niej każdy zakup produkty. Zbieramy za to punkty, które można łączyć z kuplami i wymieniamy sobie to wszystko na nagrody, które najbardziej nas interesują.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

A dla mnie taki dobry i szybki obiad to udka z kurczaka, z piekarnika. Sypię tylko złotym kurczakiem z knorra, żeby mieć chrupiącą skórkę, wstawiam i w międzyczasie robię resztę obiadku. :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja do mięska i ziemniaków lubię sobie ostatnio dodawać cebulę marynowaną. Jedliście kiedyś? Jak nie to polecam do spróbowania. Pychota!

http://rogowski.net.pl/portfolio_item/cebula-marynowana/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zawsze na szybko to robię mięsko z kurczaka z przyprawą do złotego kurczaka knorr, sprawdzone i pyszne danie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bo złoty kurczak jest najlepszy do szybkiego dania, też go używamy jak nie chce nam się gotować, a chcemy coś dobrego :)

Makaron, np. z pesto. Banalniejszego dania nie znam, a to na prawdę coś pysznego. Tylko makaron kup dobrej jakości, najlepiej prawdziwy włoski, zeby się nie rozgotował.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Też tak robię. Najczęściej udka, albo piersi, bo tak najszybciej. Do tego jakieś frutki i ryż i obiad gotowy, właściwie to nawet sam się robi ;)

Biorę cielęcinę mieloną, smażę dwa całkiem spore kotlety, wrzucam do bułki, trochę sałaty, ser, pomidor i keczup. Obiad gotowy w 20 minut ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ostatnio u nas króluje makaron z mlecznym sosem pieczarkowym :)

Ugotować ulubiony makaron.
Gdy się gotuje - umyć pieczarki, odkroić końcówki nóżek.Małe pieczarki pokroić na 2, większe na 4-6 części(mają być widoczne i dość spore). 1-2 duże cebule obrać i pokroić w kostkę. Umyć i posiekać pęczek natki pietruszki.
Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć cebulę - na jasny złoty kolor. Dodać pieczarki. Posolić, doprawić czarnym mielonym pieprzem i pieprzem ziołowym. Zmniejszyć ogień. Poddusić ze 3 minuty. Zalać sporą ilością mleka. W miseczce rozrobić mąkę z ziemnym mlekiem(do zagęszczenia sosu). Wlać na patelnię. Dobrze wymieszać. Wsypać zieleninę. Sprawdzić czy trzeba jeszcze dosolić. Podawać z makaronem.

Druga opcja - makaron z pomidorami. Latem lub gdy ktoś ma czas na zabawy - można użyć świeżych pomidorów (umyć, pokroić w kostkę).
Ja na szybko biorę 2 puszki krojonych pomidorów, 1 dużą cebulę(obrać, pokroić w kostkę), 1-2 ząbki czosnku. Do sosu pomidorowego na sam koniec daję też pół szklanki posiekanych orzeszków ziemnych lub nerkowców.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć do lekko złotego koloru. Dodać obrany i przeciśnięty czosnek, podsmażyć razem minutę. Wlać pomidory z puszki. Doprawić solą, cukrem, suszoną bazylią i oregano. Dusić 3-5minut. Dodać orzechy, wymieszać. Podawać z ulubionym makaronem.

**Jeśli mam jakąś wędlinę do zesmażenia - można dać do obu sosów.

Na 4 osoby zużywam 0,5kg pieczarek do sosu ;) i około 700ml mleka. Mąki "na oko" jakieś 1-1,5 łyżki.

Schab alboo bigos fajne przypisy na nie masz na stronie internetowej od dobrowolskich.
Polecam tego bloga https://eatingcleandiet.blogspot.com/?m=1 zdrowe przepisy na obiady

Ostatnio kupiłam sos pomidorowy z boczkiem łowicza, do tego makaron i był szybki i smaczny obiadzik.

A u nas dzisiaj spaghetti z krewetkami. Bardzo proste, ale po prostu pyszne! :) Makaron arrighi gotuje aldente, Pół kostki masła roztapiam na patelni, wrzucam pokrojoną cebulę i smażę chwilę aż się zeszkli. Do tego wrzucam ząbek czosnku i smażę chwilę, a następnie wrzucam oczyszczone krewetki i na końcu makaron

To ja dorzucę jeszcze makaron lubelli z salami, pomidorami (ja wrzucam puszkę po prostu) i czarnymi oliwkami. Można też dodać jakieś ostre papryczki albo suszone pomidory. Pycha

Mega szybkie i praktycznie "bezobsługowe" jest risotto i kaszotto z Łowicza. Często na obiad do pracy zabieram, 2 minuty i gotowy smaczny posiłek :)

U mnie dziś na bogato, zrobiłam kurczaka w takiej wersji: https://www.mykitchenlife.pl/kurczak-generala-tso/ . Jest to mega pyszne, a przy tym w sumie proste.

Zawijańce z kurczaka
składniki
* 2 piersi z kurczaka
* 4 plastry szynki wędzonej lub polędwicy
* 1 papryka czerwona
* 15-20 dkg sera żółtego
* 2 jajka
* bułka tarta
* olej do smażenia
* Ziarenka Smaku Drobiowe
* dobrze zgrywa sie jeszcze imbir https://planteon.pl/przyprawy-swiata/przyprawy-korzenne/imbir-mielony

Sposób przyrządzania
Rozbijamy piersi z kurczaka na dość cienkie płaty(najlepiej rozbijać przez folię, aby się nie poszarpały), posypujemy ziarenkami smaku Winiary lub jarzynką do mięs Winiary. Odstawiamy na 20 min. Paprykę kroimy na paski o grubości około 1 cm. Podobnie postępujemy z serem żółtym, kroimy go na dość grube słupki. Na każdy płat mięsa kładziemy plaster szynki lub polędwicy, na to paprykę i ser żółty, zwijamy jak zrazy, można spiąć wykałaczką. Obtaczamy w jajkach i bułce tartej, smażymy na średnim ogniu z każdej strony, do miękkości. Podajemy z ziemniaczkami z koperkiem i surówką z białej kapustki.
Po co tyle tych zdobień?

Mam fajny piekarnik, w którym można skrócić czas pieczenia o połowę (Electrolux Combi Quick) więc najszybciej wychodzi zapiekanka. Np. makaron, pierś kurczaka, brokuł, papryka, sos beszamelowy, przyprawy, na górę trochę żółtego sera.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry