Widok

Yyyy są już grzyby

takie zjadliwe jak podgrzybki, prawdziwki, kozaki siwe i czerwone, maślaki
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Za Wiki:
"W Polsce był gatunkiem ściśle chronionym, od 9 października 2014 r. został wykreślony z listy gatunków grzybów chronionych."

Wówczas też wykreślono z listy gatunków chronionych szmaciaka gałęzistego, który w przeciwieństwie do sarniaka jest przepyszny.
Zresztą... zawsze mnie dziwiła jego ochrona, bo jest grzybem dość pospolitym. W zeszłym roku, z każdego grzybobrania, przywoziliśmy przynajmniej jednego szmaciaka. Wychodząc z założenia, że pod ochroną jest grzyb (czyli cały organizm zwany grzybnią) a nie jego owocniki :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sarniaki, szczególnie starszawe, są twarde i mogą być ciężkostrawne. Najlepiej go ususzyć, zemleć i używać jako przyprawę. Suszony ma ładny aromat.
Ja natomiast suszę z nich krajankę i używam do bigosu, bo w bigosie są rewelacyjne. I smakiem, i teksturą.

"Jest wiele rzeczy, których nie wolno, ale można" Józef Szwejk
> Najlepiej go ususzyć, zemleć i używać jako przyprawę.

Kiedyś mieliłem nadmiar suszu. Ale przekonałem się, że mielony susz jest bardzo higroskopijny. To akurat pół biedy, bo można do niego wrzucić torebeczki groszków dunotitów :D
Gorzej, że jest diabelnie podatny na pleśnienie. Na całych plasterkach grzybów pleśń widać od razu. W proszku... nie bardzo :/
Zatem wychodzę obecnie z założenia, że mielić na bieżąco - ok. Ale przetrzymywać dłużej zmielony susz bym nie ryzykował.

Poza tym: nie mam młynka :D
A może jak każdy prawdziwy facet masz moździerz? :-))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Boszsz, ile tu dobra ;) Zjadałbym, albowiem schudłam i muszę uzupełnić brakujące kalorie ;)
> A może jak każdy prawdziwy facet masz moździerz?

Miałem kiedyś młynek. Potem miałem kobietę, która jak każdy prawdziwy facet, miała moździerz. Potem miałem znowu młynek.. a potem nie miałem już kuchni. Nadal zresztą nie mam :(
Jak już będzie, to pierwej zanabędę moździerz niż młynek ;)
~~Miałbyś komfort wiedząc, że rzeczy które wiem o Tobie upubliczniłbym, bo w moim odczuciu w mówieniu nic złego?

Jasne, ze tak. Oczywiscie.
Niezbyt mocno me superego wplywa moj stan emocjonalny.
Inaczej mowic, Bracie, nie dbam o moja wyidealizowana opinie innych w innych oczach.

Proste.
Chodzi o prawde.
A prawda to droga do wolnosci.

Kurde, zbrzmialo gleboko?

hyhyhyh
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
Wierz mi C że w moich oczach daleko Ci do ideału i nie wiem czy kiedykolwiek zbliżysz się do niego :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nawet nie zamierzam aspirowac - o Najmilsza Ineczko - do terminu wspomnianianym przecz Cie, ktory zwyczajnie nie istnieje w mym podreczo-lozkowym slowniku.

Ocenialas mnie.
A to blad :)

Nie nalezy ocenic innych, gdyz nigdy nie wiadomo ile w zyciu przeszedl.

A tak serio.
Odnosnie grzybow (owocnikow)
Lubisz borowiki ceglastopore?

Charles Bukowski.
Też bym sobie pochodziła po lesie i pozbierała grzyby, ale kurde balans, nie mam kiedy :)
>Lubisz borowiki ceglastopore?

Jak byłem anon to wołaliśmy na nie poćce.
Manson, prosbe mam.
To wazne. (dla mnie)
Chce zrobic dla ludzi dzis chinszczyzne.
JAKOS mam pomysly w glowie, ale weny jak na lekarstwo

Masz cos w glowie??
Z miechem.

Prosze jesli mozesz cos sprawdzonego.
Chinskie zarcie.
Moze byc z ryba.

Mam wszystko, a czego braknie to jest sklep.

https://www.youtube.com/watch?v=JPnB8QV3LSs

Charles Bukowski.
Szanowny C...odebrałeś to jako ocenę?...ideałów nie ma i błędnym jest myślenie iż można nim w jakichkolwiek oczach być a odniosłam wrażenie że (co mnie zresztą zadziwia) próbujesz za takiego uchodzić :D
Nie wiem czy pytanie o borowika ceglastosporego było do mnie w każdym
razie borowiki uwielbiam,są piękne i zdrowiutkie;-)
I tak sobie myślę że właśnie takiego borowika wyrzucił mi z kosza pan grzybiarz w trosce o moje zdrowie :)))
Vi...rzuć tę robotę i jedziemy na grzyby ;D
Ach, gdyby to było możliwe ;) Już jutro bym rzuciła ;) Jedyne, co mi pozostaje, to wyprawa po pieczarki, ewentualnie ;)
A co tam z chińszczyzną jest trudnego panie Bracie? Toć weny trzeba tu tyle co nic.

Mięso (brrrr.....) kroimy na paski grubości 1 cm i marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem miodu - 2 godz. w lodówce wystarczy.

Rozgrzewamy wok z dwoma łyżkami oleju, na to wrzucamy posiekane czosnek, imbir, chili i dymkę, przesmażamy, wrzucamy mięso, przesmażamy, wrzucamy warzywa, przesmażamy, dodajemy łyżeczkę miodu, sok z cytryny i sos sojowy, przesmażamy, wrzucamy kiełki i zagęszczamy skrobią - i voila. Plus ryż odrębnie ugotowany.

Tak powstało mięso z warzywami w sosie słodko-kwaśnym :-))

PS1. Mięso marynujemy w sosie sojowym ciemnym, a do potrawy uzywamy sosu sojowego jasnego.
PS2. Posypujemy po wierzchu prażonym sezamem - Chińczycy tak zawsze robią dania chińskie dla Europejczyków :-)
Grzybki mają przerwę. Dzisiaj kosz 5 kg, ale prawdziwków tylko 10 szt. Za to pierwsza zielonka w sezonie. No i klika pięknych rydzów, które za niedługo wrzucę na patelnię (całe kapelusze) i usmażę, po czym pożrę maczając w sosie chili i zapijając piwskiem. Dobre żarcie nigdy mi się nie znudzi. A na deser garść malin.
Vi, a może przed robotą ? ;))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Manson....Smacznego ;-P...ja dzisiaj pojadłam podgrzybków uduszonych z cebulką i małą ilością słodkiej śmietany i zupełnie Ci tych rydzów nie zazdraszczam ;-p

Inne tematy z forum Hydepark

Biżuteria jako prezent? (45 odpowiedzi)

Hej, szukam prezentu dla koleżanki i widziałam ostatnio w sieci firmę, która robi dość unikatową...

Klimatyzacja w biurze (71 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...

Jest jakiś skup niepotrzebnych części do maszyn? (3 odpowiedzi)

Zgromadziłem trochę niepotrzebnych części, które gdzieś tam kupowałem do wykonywania napraw i się...

do góry