Widok

ZUM-do mam,ktorych dzieci to przeszły!

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
napiszcie prosze jakie byly objawy i jak zachowywaly sie dzieci.
Sarka od czwartku ma non stop gorączke.w piatek poszlam do pediattry i stiwerdzila,ze to taka dwudniowa wirusówka i kazala podawac tylko czopki na zbijanie goraczki.no to podaję non stop.wczoraj wieczorem godzine po podaniu czopka temp.znow wzrosla do 39,9,a po kolejnej godzinie spadla.wlasciwie czopek dziala
na max 4 godz a potem znow wzrasta.jak wzrasta to mala wyglada jak niezywa-nie rusza sie prawie,patrzy w jeden punkt,a jak opadnie to zachowuje sie w miare normalnie.i tak wkolko.
oprocz goraczki nie ma zadnych innych dolegliwosci,ale wlasciwie non stop jej cale cialko jest gorące jak piec.
Wczoraj wieczorem dzwonilam na pogotowie,ale uslyszalam,ze sama mam przyjechac i ze oni maja ciezsze przypadki niz jakas goraczka.
bez komentarza!
A ja boje sie wyjsc z dzieckiem nawet do samochodu,bo sie boje,ze dostanie zapalenia płuc...
Co robic?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No i boje sie ,ze mala wkoncu opadnie z sił,bo od piatku wlasciwie nic nie je,tylko pije herbate.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
może to rzeczywiscie jest 3 dniówka -zobacz czy na ciele nie pojaia się wysypka bo jeśli tak to 3 dniówka na bank !
może zrób jej badanie moczu, zobaczysz czy ma bakterie
czy miała trzydniówkę?? może to ucho? pociesze Cię że u nas wysokie temperatury trwały maxymalnie 3 dni potem przechodziło zuzi
ja teraz robie badanie krwi jak moja zuzia choruje- morfologia, ob, CRP- dzięki temu widać czy atakuje wirus czy bakteria i czyu konieczny jest antybiotyk
powodzenia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
no wysypki zadnej nie ma,ale pediatra stwierdzila,ze goraczka powinna minąć przez weekend.jak narazie zadnych zmian,a trwa to juz od czwartku...
No i zaniepokoił mnie wzrost temp do az 40 stopni godzine po podaniu czopka...
Wyczytalam na jakims forum.ze mozna okladac dziecku nozki,brzuszek,plecki zmoczoną pieluchą....,ale niewiem..troche sie boje...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Justi przy trzydniowce tak wlasnie jest, ze czopek pomaga tylko na chwile (albo wcale), dziecko ma stale wysoka goraczke przez 3 dni, a pozniej pojawia sie wysypka. takze jesli to trzydniowka, a Sara zaczela goraczkowac w piatek, to jutro powinna miec wysypke, choc podobno ta wysypka nie zawsze sie pojawia, ale goraczka przechodzi.
Poczekaj do jutra, zbijaj temp.

jesli chodzi o ZUM, to dziecko bardzo niespokojnie spi. moj bardzo wiercil sie podczas drzemki w dzien i non stop jeczal w nocy, nawet co pol godz., ale temp. wcale nie mial podwyzszonej.
moze spasc apetyt, no ale to u Was pewnie spowodowane jest goraczka - dobrze, ze Sara pije.
ucho na bank nie,bo juz raz miala zapalenie uszu i wiem co wtedy wyprawiala.darla sie non stop i lapala za uszka.
Na posiew moczu i tak bym pojechala na izbe przyjec,bo juz kiedys probowalam sama jej pobrac przez ten specjalny woreczek chyba z piec razy i jest to itsny wyczyn,wrecz niewykonalny:/
U nas było to samo. Od poniedziałku gorączka i żadnych innych objawów. W piątek podczas snu synek spocił się tak, że głowę miał mokrą jakbym go kąpała a z pidżamki kapało i od tego czasu gorączka przeszła. Pozostał tylko brak apetytu i lekka biegunka. Pediatra powiedziała, że to taki wirus. Mam nadzieję, że u Was minie. Wezwij może lekarza do domu, zapłacisz, ale nie będziesz musiała dziecka ciągnąć po szpitalach. Polecam dr Krzysztofa Marka.
u nas ZUM wykryto przez przypadek :) gdyby nie zachłyśnięcie i pobyt w szpitalu na obserwacji(czy nie rozwinie się pozachłystowe zapalenie płuc) nie wiem kiedy dowiedzielibyśmy się, że Gabryś ma zapalenie układu moczowego :P

nie miał gorączki, ładnie spał, ładnie jadł - żadnych niepokojących objawów... no ale miał wtedy raptem 5-6 dni ;)

w posiewie wyszły 2 bakterie :/ spędziliśmy w szpitalu 10 dni - musiał dostać serię antybiotyku, a był za mały na podawanie czegoś w domu :/

u synka szpitalnej koleżanki była wielka gorączka :P podejrzewano nawet sepsę... a to na szczęście "tylko" ZUM :)
ahalio- moja pediatra nie jezdzi na wizyty domowe.a dr Marek jest az zgdanska z tego co kojarze...
Postanowilam poczekac do jutra i jesli goraczka nadal bedzie to ide rano do lekarza znowu.
Dzieki dziewczyny:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
ochładzaj ciałko, albo chłodnymi okładami, albo do letniej wody do wanny....
no tak do wanny troche sie boje...
Chyba spróbuje te okłady...
Wlasnie przed chwila zmierzylam temp.Chwilowo spadla do 36,8,ale mala i tak jęczy...
Okłady mogą być tylko o 1-2 stopnie niższe niż temperatura dziecka. Pamiętaj też, że możesz podawać Sarce leki przeciwgorączkowe różnego rodzaju na przemian. jeżeli podasz paracetamol i nie zadziała, możesz podać od razu nurofen ( i na odwrót)
radziłabym Ci też badanie moczu (posiew), jeżeli obawiasz się że źle pobierzesz to trzeba będzie małą scewnikować. Moje obie córki niestety to przechodziły i wiem że to nic przyjemnego przede wszystkim dla dziecka :(
justi-lepsza jesł letnia kapiel niż te okłady, dzieci często strasznie nie luboią tych okłądów- u nas tak było
wlasnie tez tak pomyslalam,ze przy okladach moze byc wrzask.jak mierze temp.to tez wrzeszczy.
Alinad-daje nurofen w czopkach.działa,ale na max 4 godziny.na ulotce napisano,zeby podawac nie mniej niz co 4 godziny ,wiec daję,bo gdy czeka dluzej to temp.wzrasta odrazu.
Wlasnie teraz Sarka sie obudzila i temp.spadła i siedzi i sie bawi.to tylko chwilowe,ale nastawia pozytywnie,ze to moze faktycznie trzydniówka.
hej
u nas trzydniowka to: 3,5 doby z temperatura dochodzaca do 40 C, na przemian czopki z paracetamolem lub ibuprofenem ( ten drugi u nas lepiej dzialal i dluzej, czopki nurofen)
w 4 dobie wysypka na calym ciele przez 3 dni, koniec

mozesz pobrac jutro rano mocz do worka na badanie ogolne, obok etc jest laboratorium czynne w niedziela ( przynajmniej bylo w maj tego roku) ja robilam tam szybkie badanie moczu, jesli to ZUM i jest wysoka temp. to bedzie bialko w moczu.

Dr Sikorska -Wisniewska tez przyjezdza na wizyty domoe, to kolezanka z pracy Dr Marka, bierze 100 PLN za wizyte, tylko dzwon do niej dzis i umawiaj sie na jutro, bo jutro moze juz nie moc dojechac.

Nie rob okladow, ani zimnych kapieli- to jest mit! i mozesz tylko zaszkodzic. Kapiel normalna, nawet ciu cieplejsza woda, aby nie wychlodzic malej po kapieli bo dostanie dreszczy.
Wietrz mieszkanie, bo moze ci od suchego powietrza dojsc cos jeszcze ( np krtan)

Dzielna jestes- powodzenia
no jesli to moze trwac az cale trzy doby,to pozostaje mi przeczekac do jutra i jesli sie nic nie zmieni,to lece do lekarza ponownie.
Dzieki:)
ps:pisalam wyzej,ze pobranie moczu do woreczka jest niewykonalne.kiedys probowalam piec razy.bez efektu.woreczek pusty,pielucha pełna:P
No nic,bede sie martwic jutro,jesli sie nic nie poprawi.
Moja Julka przechodziła 3 dniówkę w lipcu, też trafiło akurat na weekend. Pojechałam z nią w sobotę do przychodni dyżurującej. Podawałam jej czopek na przemian z nurofenem. Lekarka powiedziała żeby podawać na zbicie gorączki dopiero powyżej 38,5 bo organizm musi się nauczyć obronić. Faktycznie po 3 dniach gorączka ustąpiła, miała lekką wysypkę na twarzy przez 1 dzień.
I teraz jak we wrześniu znowu miała gorączkę nawet nie miała stan podgorączkowy 37,5 to leków nie podawałam.
no ja podaję regularnie czopki,bo jak zrobie dluzsza przerwe np 6 godzin to temp automatycznie wzrasta do 39,9-40 stopni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Justi jakie czopki nurofen podajesz? na czopkach o zawartości 60 mg napisane jest żeby dzieciom do 8 kg podawać co 8 godz, powyżej 8 do 12,5 co 6 godz. Nie można absolutnie przekroczyć dawki. Jeżeli Sarce po 4 godz wzrasta temp to podaj jej na przemian paracetamol.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry