Widok

Zaświadczenie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam mam problem ksiądz nie wydał mi zaswiadczenia że jestem wierzaca i praktykująca bo od 7 lat mnie w kościele nie widział...Co to ma do rzeczy ja się pytam..Czy taki papierek zależy chodzi o zaswiadczenie to może być metryka chrztu gdzie jest napisane że mam bierzmowanie czy musi być inne !?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

idz do spowiedzi do zakonikow -kosciol przy dawnym komitecie pzpr (nie wiem co tam teraz jest) mniej wiecej naprzeciwko dworca pkp i powiedz co i jak nie bedzie problemow.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

spowiedź, więc złożył ofertę że twój mąż opowie mu o wszystkim skąd co i jaka ty jesteś głu..ia i za to dał karteluszek?!
gratuluje i nie zdziw się jak rano rolety będą zasunięte a pożar w 5 miejscach, bo coś w nim pękło...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeśli nie zapytał czy bierzesz udział we mszach świętych w innym kościele, to mogłaś mu sama to powiedzieć. Na pewno by to zmieniło sposób jego na Ciebie patrzenia. Niekoniecznie musisz mówić, że nie podobają Ci się msze u niego, ale że np w niedziele jesteś najczęściej u rodziców i razem chodzicie w innej dzielnicy albo mieście. Jeśli faktycznie chodzisz. A jeśli nie chodzisz do kościoła, nie praktykujesz, nie wierzysz to nie rozumiem czemu chcesz być chrzestną.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

"A tak właściwie dlaczego ty nie w drodze do Częstochowy? " - a po co miałabym być w drodze do Częstochowy? Jeśli koniecznie chcesz mi wbić, to słabo trafiasz, bo jestem antykościelna, nie chodzę do kościoła, mam ślub cywilny i nieochrzczone dzieci. A to, że mam niezerową wiedzę z prawa kościelnego... No cóż, niektórzy wiedzą o świecie trochę więcej niż jak włączyć forum i napisać obraźliwy komentarz (w dodatku nietrafiony).
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

to jest śmieszne . Gdybyś mu dała tysiaczka to by nie robił problemu wrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziękuję Helka za wyrazy uznania. A tak właściwie dlaczego ty nie w drodze do Częstochowy? Zakładaj sztruksowe lakierki i gnaj - może ich jeszcze dogonisz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Cóż za błyskotliwość :) Skoro się żegnasz, no to pa.
To smutne, że ludzie przyznają się do jakiejś instytucji, w ogóle nie znając jej praw i zasad, a na koniec jeszcze mają do wszystkich pretensje.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hela, ty taka obcykana w kościelnych tematach a żegnać się umiesz? Nie? To podpowiem - do widzenia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dokładnie 2mc temu miałam identyczna sytuację chrzciclisny córeczkę i jej ojciec chrzestny nie dostał tego zaświadczenia w swojej parafii bo ksiądz go nie znał nie widział w kościele (mieszka w tym miejscu od 3lat) więc byłam u nas w parafii i zalatwilam to przez naszego proboszcza. Powiedział że zgadza się na bycie ojcem chrzestnym bez tegoż zaświadczenia ale musi u nas w parafii odbyć spowiedź i przystąpić do komunii w trakcie mszy no i odbyli 10min rozmowę sam na sam. I się wszystko udało. Naprawdę wszystko zależy od księdza każdy ma inne podejście
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

U nas przed ślubem było tak, że nie chciał nam dac zgody na wesele w piątek... zrobilismy w sobote finalnie

"Nawet nie zapytał, czy może uczęszczam do innego kościoła." - jeśli uczęszczasz do innego kościoła, to powinnaś do tego innego kościoła iść po świstek.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Może jeszcze inny ksiądz przyjmuje w tej kancerarii? Ja akurat na księdza w mojej parafii narzekać nie mogę. Wszystko działa bez problemu.

To wszystko zależy na kogo trafisz. Jeden ksiądz robi z igły widły, drugi zgodzi się na wszystko.
Pamiętam jak szwagier miał być chrzestnym. Od lat mieszka za granicą, z kościołem ma nie po drodze. A świstek był potrzebny. Teściowa poszła do parafii, powiedziała co i jak, dostała papierek dla syna i chrzest odbył się bez problemu w Polsce, ale w innej parafii niż teściowa załatwiała papiery. Ot dobra wola księdza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Miałam identyczną sytuację. Groźby, skarga do kurii, itp nic nie pomogły. W ostatniej chwili znalazłam koleżankę, która przyjmuje kolendę. Poszłam do jej księdza, podałam jej adres i dostałam zaświadczenie. Księża robią sobie notatki podczas kolendy i miał w swoim kajeciku zapisane, że odmawiam przyjęcia od kilku lat! Nawet nie zapytał, czy może uczęszczam do innego kościoła. Szkoda nerwów bo i tak nic nie załatwisz. Musisz pokombinować.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niech zgadę, parafia na chełmie? Przerabiałam identyczną sytuację kilka lat temu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wedle prawa kościelnego wierny jest przynależny do parafii zamieszkania, nie parafii zameldowania, i do tej parafii powinien też chodzić po zaświadczenia. Jeśli co tydzień bywa w innym kościele niż parafia zamieszkania, to powinna zgłosić chęć zapisania się to tej parafii i stamtąd wziąć zaświadczenie. Jeśli zaś od 7 lat zmienia kościoły jak rękawiczki i co tydzień chodzi do innego, to któryś z tych 350 proboszczów powinien ją z mszy kojarzyć i wydać zaświadczenie - ale w to, że ktoś co tydzień chodzi na mszę do innego kościoła, to chyba nikt nie uwierzy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

No jak w tłumie wiernych ma Cie zobaczyć? argument nietrafiony.
Czy przyjmujesz kolędę, bo to jest u nich wyznacznik bycia wiernym ;), jeśli nie, to masz pozamiatane w tej parafii ale jeśli przyjmujesz to znaczy że praktykujesz, bo nie zobaczy Cię w tłumie wiernych, no co kamery ma i śledzi każdego, i każdego zna z imienia i nazwiska? Chyba że chodzi mu o kasę za wydanie świstka
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

No ale skąd to ksiądz wie??? Skąd wie, że nie chodzi do kościoła? Bo jej nie widzi co tydzień w kościele?? Bardzo słaby argument...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

A na jakiej podstawie ma Ci wydać zaświadczenie, że jesteś praktykująca, skoro nie jesteś praktykująca?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Kolędę przyjmujemy ale nie widzisz nas w kościele masakra niewiem mam papierek od niego metrykę chrztu to nie wystarczy żeby dac księdzu na chrzest dziecka!?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Aliexpress-ktos zamawiał? (20 odpowiedzi)

Jak w temacie widze kilka fajowych rzeczy ale mam obawy.. nie do jakosci a do tego czy dotra...

Wybór auta :) (85 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...

do góry