Widok

brzuszek w ciazy

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam jestem dokładnie w 18 tygodniu i 4 dniu. W ciąze zaszłam z duża otyłością. Wazę 105kg przy wzroście 170cm. jak to jest z tą wielkością brzuszka u kobiet otyłych?? Czy faktycznie brzuch ukażę się dopiero ok 7-8 miesiąca?? I jak to jest z r******i czy też poźniej je odczuje??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to sporo wazysz.ja o takim samym wzroscie waze 60kg i uwazam ze o 2kg za duzo.jesli chodzi o brzych to jest indywidualna sprawa co do wielkosci.ja np mialam maly
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
no ja tez mam nadwage i zaszlam w ciaze niewiel mniej wazac, i u mnie w 12tc bylo widac brzuch ciazowy naprawde, rychy pierwsze poczulam ok.16tc, wiec dosc szybko, urodzilam Blanke przed terminem, ale ciaza donoszona, i o zgrozo wazyla 4.5kg przez CC , nie mialam cukrzycy w ciazy itp, zaczelam odzywiac sie b.zdrowo...mi na koniec najbardziej dokuczala zgaga i opuchlizna kostek itp...

wszystko bedzie dobrze i pomyslnej ciazy zycze...
OMG, moja imienniczko chyba, po co ten komentarz...ciesz sie i mam nadzieje, ze za 10 lat nie bedziesz otyla...
po prostu dbam o siebie i tyle.podczas ciazy przytylam 22kg i musiałam zgubic 17 ale udalo sie kosztowal mnie to ogrom wysilku ale ja bardzo dobrze czuje sie w tej wadze i bede dazyc aby ja utrzymac.
iza nie ma to jak "cenne rady cioci Kloci". Daruj sobie tą informację, ile ważysz itp. bo nikogo to nie interesuje, a już na pewno nie o to chodziło autorce wątku. Ale 60 kg. to ważysz przed zrobieniem siusiu i kupki, czy po? ;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
MamaPiotrusia:) to ty daruj sobie te komantarze bo juz wszyscy pisza na tym forum watki co do twojej osoby.poczytaj sobie do do osob zrównoważonych to sie nie zaliczasz
"po prostu dbam o siebie i tyle.podczas ciazy przytylam 22kg i musiałam zgubic 17 ale udalo sie kosztowal mnie to ogrom wysilku ale ja bardzo dobrze czuje sie w tej wadze i bede dazyc aby ja utrzymac"

Iza gratulujemy i podziwiamy :D
ale wątek nie jest o Twej cudownej figurze :P

Kinia chyba jest taka prawidlowosc, ale jak widac nie zawsze jak pisala izulucha, ze u kobiet puszystych troche pozniej widac brzuszek, mam kolezanke z nadwaga i faktycznie wlasciwie prawie do konca ciązy nie bylo widac czy w niej jest czy jednak nie :)
:-)))))
Kinia, wydaje mi sie, ze to bardzo indywidualna sprawa. Ja bylam w ciazy rownolegle ze swoja kolezanka, co do tygodnia prawie. Ona szczuplutka, ja nie (165cm i 72kg). U mnie brzuszek zaczal byc widoczny duzo szybciej niz u niej. Znajomi z pracy najpierw zorientowali sie, ze to ja jestem w ciazy a nie ona. Wiec moim zdaniem, to sparwa b. indywidualna, choc wiec, ze juz pewnie nie mozesz sie doczekac brzuszka :)
A to Iza ważyła kiedyś więcej niż 60 kg.? Uuuu to nie masz co się chwalić i cieszyć, bo i tak przytyjesz z czasem ;] Miłego dnia :*
MamaPiotrusia:) zazdrosc ciebie juz zjada na maksa.ale jakbym napisala ze waze 160kg to bylalys spokojna
to prawda nie mogę sie juz doczekać brzuszka :) a wszyscy wokoło mówią tylko ze u mnie nie będzie widac bo ja gruba itp.

Iza: 4 lata temu wazyłam dokładnie 56 kg. Niestety przyplątała sie niedoczynnosc tarczycy,hashimotto,pco...leki jak wiadomo hormony i waga poszła w góre w kolosalnym tempie.
iza ja też uwazam,ze to troszke nietaktowne, chcialas sie lepiej poczuć? pytanie było o brzuch ciążowy. Słyszalam,że u otyłych się bardziej rozlewa na boki i faktycznie trudniej dojrzeć:) Ponoć ruchy mozna odczuć później. Tak słyszalam.Ja w normie wagowej i poczułam dopiero w 22 tygodniu, wiec to tez chyba róznie bywa, nie przejmuj się,że jeszcze nie czujesz.
jejku może załóżcie osobny wątek na temat kto ile mierzy i waży? bo ten wątek jest zupełnie o czym innym.

Kinia moja koleżanka, osoba puszysta, jak mi powiedziała że jest w 6m-cu to byłam w szoku, nic nie było widać.
Iza jest dokładnie tak jak mówisz: ZAZDROSZCZĘ CI NA MAXA... ;))))

Kinia nie przejmuj się, moja znajoma również nie należała do szkieletorów i u niej brzuszek było widać dopiero na początku 7-go m-ca ciąży, także wszystko przed Tobą. Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę szczęśliwego rozwiązania :)
ja miałam płaski brzuch wiec sama u siebie widziałam juz w 3 mcu, a taki okrąglutki, widoczny dla otoczenia to zaczął byc około 7ego miesiaca

teraz jestem 9 miesiecy po porodzie i wg mnie mam taki brzuch jaki miałam w 6mcu :( buuuuu, a w ciąży przytyłam 8,5kg, ruchy poczułam koło 16tc
Kinia zadała bardzo sensowne pytanie aczkolwiek nikt nie zna tak naprawdę na nie odpowiedzi bo nie wiadomo kiedy będzie można zaobserwować u Ciebie brzuszek ciążowy. Zależy od tego jak będzie dzidzia rosła, czy będziesz dużo jadła itp. itd.

A wy kochane Panie idą święta i wypadałoby być ciut milszym dla siebie!!!!
Kinia, możliwe, że będzie widać późno. Ciążę zaczynałam też z nadwagą, też po kłopotach z tarczycą, w piątym miesiącu odzyskałam normalną wagę (mdłości, mdłości, nawet je polubiłam ;)) i dawno niewidzianą talię :) Potem zaczęłam trochę tyć i brzuch się pojawił, a w końcówce ciąży zaczęłam zbliżać się do mojej wagi przedciążowej.

Po ciąży dalej chudłam i jakoś tak naturalnie pozbyłam się tej nadwagi hormonalnej... Potem znów utyłam, potem znów schudłam :D Eeee, są większe problemy :)
Poszukałam, kiedy poczułam pierwsze ruchy - dokładnie książkowo w 20 tygodniu. Pamietam, że bardzo szczupłe dziewczyny z mojego wątku ciążowego na forum poczuły je trochę szybciej.
Kinia - ja w 6mc miałam już duży brzuch ;) normalnie przed ciążą nosiłam rozmiar 48-50 ;) więc waga też była odpowiednia... ;P

image
to ja i mój brzuch w 6mc ;)

a tu w 8 :)
image

wiesz - bez ciąży brzuchy i tak mamy ;) nie ma się co czarować ;) ale w ciąży one zaczynają się niżej ;)
Kinia - przepraszam, że nie w temacie, ale interesuje mnie Hashimoto i Twój happy end czyli ciąża. Moja kumpela ma stwierdzoną chorobą Hashimoto i jest bardzo podłamana, że nie uda jej się zajść w ciążę. A próbują już długo. Możesz powiedzieć, czy u Ciebie coś konkretnego pomogło, czy po prostu się udało? :) Dzięki i gratuluję ciąży :)
Wcześniej o ciąze starałam sie z mężem 3 lata. Niestety nie udawłao sie postanowiłam wybrać sie z tym do ginekolga. Skierował mnie na badania Tsh,ft4 i prl. Gdy odebrałam wyniki to mnie zszokowało. Wyniku dużo ponad normę. Poszłam więc do endokrynologa (bardzo miła p.doktor) zrobiła mi usg tarczycy i niestey wyszło ze hashimotto. Też byłam załamana ze sie nam nie uda. Dostałam leki euthyrox,potem zmienione na eltroxin. Na początku robiłam badania co 4 tygodnie by ustalić dawkę. Ale u mnie do tego dochodziła mega duża prolaktyna i na to dostałam lek dostinex który też sprzyja jajeczkowaniu. Na początku kuracji lekami nie udawłao sie nam dalej bo hormony skakały raz w górę raz w dół... Ale gdy pani doktor ustaliła odpowiednią dawkę którą brałam przez około 3 miesiące to sie udało :) Jak sie ma hashi i problemy z tarczycą w ciązy trzeba co 4 tygodnie regulanie robić badania i usg tarczycy a na pewno będzie wszystko dobrze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Odnośnie Hashimoto to ja też mam ;/ plus hiperprolaktynemię i endometriozę i tylko część jajnika i zaszłam. Wprawdzie dziwią się wszyscy dookoła ale jednak można :) samo Hashimoto byłoby pikusiem ;p Trzeba znaleźć tylko dobrego lekarza, który wszystko wyreguluje i uważać w ciąży, bo wyniki skaczą.
A co do wagi i brzuszka - moja kumpela też była niczegosobie ;) w ciąży przytyła 8 kilo i szybko je zrzuciła, niestety przyplątała się cukrzyca ;/ ale didzia zdrowa a brzuszek było widać prawie tyle samo co przed ciąża - więc cóż... sprawa indywidulana, tak samo jak w przypadku dziewczyn szczupłych :)
Panno, też mam Hashi - pomogła mi dr Mizan i forum Hashimoto na Gazeta.pl :)
Dzięki Kinia i Agata, co do lekarza - przyjaciółka jest z Warszawy, więc chodzi do kogoś tam, ale podsunę jej pomysł z forum i zapytam, czy na pewno ma dobrą opiekę lekarza :)
Powiedz jej, że na 90% nie ma :(

Nie lubię programowego narzekania na lekarzy i służbę zdrowia, ale dla leczenia Hashimoto przez endokrynologów robię wyjątek - to co większość wyprawia, w głowie sie nie mieści. Na tamtym forum jest lista polecanych endo.
Agusia Gda - śliczne jezioro w tle :) Aż sobie zamarzyłam o wakacjach i kaszubskich jeziorach - w tym roku byłam w ciąży i w te upały nie jeździliśmy często nad wodę, mam nadzieję, że w przyszłym roku sobie odbije ;)
Ja poczułam ruchy w 16-17 tc, ale byłam dosyć szczupła. Podobno to dokładnie połowa ciąży, więc powinnam rodzić w 36-37 tc, a urodziłam w 43 ;)

Co do ciąży i wagi - karmienie piersią to najlepsza dieta odchudzająca ;)
Jeszcze lepsza jest dieta eliminacyjna przy karmieniu piersią małego alergika. Gdyby mi pokarm nie zanikł, to byłabym już Tap Madl :D
u mnie w okolicach Bożego Narodzenia (+-18-20tc) już brzuch było na tyle widać że nie miałam skrupułów żeby iść do kasy pierwszeństwa
Ja też przed ciążą miałam nadwagę (teraz trochę kg zgubiłam:) i u mnie brzuch było widać bardzo szybko bo gdzieś w 3 miesiącu. Ale niektórzy myśleli że przytyłam a nie że jestem w ciąży:)))
Taki prawdziwy ciążowy to miałam gdzieś w 6 miesiącu.
Aha i w ciąży przytyłam niecałe 10 kg. W dniu powrotu do domu ważyłam już tyle ile przed ciążą a teraz ważę 10 kg mniej niż przed ciążą.
Więc mi ciążą pozwoliła bezboleśnie pozbyć się kilogramów:)
ja miałam bardzo mały brzuch i w 9 miesiącu wygladał na 6-7 więc spoko nie ma się co stresowac i liczyć w cm :)
Panna z mokrą głową - to jezioro w Ocyplu :)
AgusiaGda - Dzięki za info :)

I kurczę, wczoraj rozmawiałam z moją kumpelą, tą o której pisałam, że ma Hashimoto i próbuje zajść w ciążę. I zaczęłam jej mówić o tym forum na gazecie i o tym co mówicie - badania co cztery tygodnie, a ona mi mówi, że się właśnie okazało, że jest w ciąży (ok, 4 tydzień) :))
Tak się cieszę! Mam nikomu nie mówić, bo to jeszcze wielki sekret, ale przed Wami się wygadam ;) Tak się cieszę!
to super :) ale teraz musi być pod stałą opieką endokrynologa i niech dba o sibie :)
Tak, tak, nadal będzie robić badania. Przegadałyśmy dwie godziny :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry