Widok

brzuszek w ciazy

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam jestem dokładnie w 18 tygodniu i 4 dniu. W ciąze zaszłam z duża otyłością. Wazę 105kg przy wzroście 170cm. jak to jest z tą wielkością brzuszka u kobiet otyłych?? Czy faktycznie brzuch ukażę się dopiero ok 7-8 miesiąca?? I jak to jest z r******i czy też poźniej je odczuje??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak, tak, nadal będzie robić badania. Przegadałyśmy dwie godziny :)
to super :) ale teraz musi być pod stałą opieką endokrynologa i niech dba o sibie :)
AgusiaGda - Dzięki za info :)

I kurczę, wczoraj rozmawiałam z moją kumpelą, tą o której pisałam, że ma Hashimoto i próbuje zajść w ciążę. I zaczęłam jej mówić o tym forum na gazecie i o tym co mówicie - badania co cztery tygodnie, a ona mi mówi, że się właśnie okazało, że jest w ciąży (ok, 4 tydzień) :))
Tak się cieszę! Mam nikomu nie mówić, bo to jeszcze wielki sekret, ale przed Wami się wygadam ;) Tak się cieszę!
Panna z mokrą głową - to jezioro w Ocyplu :)
ja miałam bardzo mały brzuch i w 9 miesiącu wygladał na 6-7 więc spoko nie ma się co stresowac i liczyć w cm :)
Aha i w ciąży przytyłam niecałe 10 kg. W dniu powrotu do domu ważyłam już tyle ile przed ciążą a teraz ważę 10 kg mniej niż przed ciążą.
Więc mi ciążą pozwoliła bezboleśnie pozbyć się kilogramów:)
Ja też przed ciążą miałam nadwagę (teraz trochę kg zgubiłam:) i u mnie brzuch było widać bardzo szybko bo gdzieś w 3 miesiącu. Ale niektórzy myśleli że przytyłam a nie że jestem w ciąży:)))
Taki prawdziwy ciążowy to miałam gdzieś w 6 miesiącu.
u mnie w okolicach Bożego Narodzenia (+-18-20tc) już brzuch było na tyle widać że nie miałam skrupułów żeby iść do kasy pierwszeństwa
Jeszcze lepsza jest dieta eliminacyjna przy karmieniu piersią małego alergika. Gdyby mi pokarm nie zanikł, to byłabym już Tap Madl :D
Odnośnie Hashimoto to ja też mam ;/ plus hiperprolaktynemię i endometriozę i tylko część jajnika i zaszłam. Wprawdzie dziwią się wszyscy dookoła ale jednak można :) samo Hashimoto byłoby pikusiem ;p Trzeba znaleźć tylko dobrego lekarza, który wszystko wyreguluje i uważać w ciąży, bo wyniki skaczą.
A co do wagi i brzuszka - moja kumpela też była niczegosobie ;) w ciąży przytyła 8 kilo i szybko je zrzuciła, niestety przyplątała się cukrzyca ;/ ale didzia zdrowa a brzuszek było widać prawie tyle samo co przed ciąża - więc cóż... sprawa indywidulana, tak samo jak w przypadku dziewczyn szczupłych :)
Agusia Gda - śliczne jezioro w tle :) Aż sobie zamarzyłam o wakacjach i kaszubskich jeziorach - w tym roku byłam w ciąży i w te upały nie jeździliśmy często nad wodę, mam nadzieję, że w przyszłym roku sobie odbije ;)
Ja poczułam ruchy w 16-17 tc, ale byłam dosyć szczupła. Podobno to dokładnie połowa ciąży, więc powinnam rodzić w 36-37 tc, a urodziłam w 43 ;)

Co do ciąży i wagi - karmienie piersią to najlepsza dieta odchudzająca ;)
Powiedz jej, że na 90% nie ma :(

Nie lubię programowego narzekania na lekarzy i służbę zdrowia, ale dla leczenia Hashimoto przez endokrynologów robię wyjątek - to co większość wyprawia, w głowie sie nie mieści. Na tamtym forum jest lista polecanych endo.
Dzięki Kinia i Agata, co do lekarza - przyjaciółka jest z Warszawy, więc chodzi do kogoś tam, ale podsunę jej pomysł z forum i zapytam, czy na pewno ma dobrą opiekę lekarza :)
Panno, też mam Hashi - pomogła mi dr Mizan i forum Hashimoto na Gazeta.pl :)
Wcześniej o ciąze starałam sie z mężem 3 lata. Niestety nie udawłao sie postanowiłam wybrać sie z tym do ginekolga. Skierował mnie na badania Tsh,ft4 i prl. Gdy odebrałam wyniki to mnie zszokowało. Wyniku dużo ponad normę. Poszłam więc do endokrynologa (bardzo miła p.doktor) zrobiła mi usg tarczycy i niestey wyszło ze hashimotto. Też byłam załamana ze sie nam nie uda. Dostałam leki euthyrox,potem zmienione na eltroxin. Na początku robiłam badania co 4 tygodnie by ustalić dawkę. Ale u mnie do tego dochodziła mega duża prolaktyna i na to dostałam lek dostinex który też sprzyja jajeczkowaniu. Na początku kuracji lekami nie udawłao sie nam dalej bo hormony skakały raz w górę raz w dół... Ale gdy pani doktor ustaliła odpowiednią dawkę którą brałam przez około 3 miesiące to sie udało :) Jak sie ma hashi i problemy z tarczycą w ciązy trzeba co 4 tygodnie regulanie robić badania i usg tarczycy a na pewno będzie wszystko dobrze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kinia - przepraszam, że nie w temacie, ale interesuje mnie Hashimoto i Twój happy end czyli ciąża. Moja kumpela ma stwierdzoną chorobą Hashimoto i jest bardzo podłamana, że nie uda jej się zajść w ciążę. A próbują już długo. Możesz powiedzieć, czy u Ciebie coś konkretnego pomogło, czy po prostu się udało? :) Dzięki i gratuluję ciąży :)
Kinia - ja w 6mc miałam już duży brzuch ;) normalnie przed ciążą nosiłam rozmiar 48-50 ;) więc waga też była odpowiednia... ;P

image
to ja i mój brzuch w 6mc ;)

a tu w 8 :)
image

wiesz - bez ciąży brzuchy i tak mamy ;) nie ma się co czarować ;) ale w ciąży one zaczynają się niżej ;)
Poszukałam, kiedy poczułam pierwsze ruchy - dokładnie książkowo w 20 tygodniu. Pamietam, że bardzo szczupłe dziewczyny z mojego wątku ciążowego na forum poczuły je trochę szybciej.
Kinia, możliwe, że będzie widać późno. Ciążę zaczynałam też z nadwagą, też po kłopotach z tarczycą, w piątym miesiącu odzyskałam normalną wagę (mdłości, mdłości, nawet je polubiłam ;)) i dawno niewidzianą talię :) Potem zaczęłam trochę tyć i brzuch się pojawił, a w końcówce ciąży zaczęłam zbliżać się do mojej wagi przedciążowej.

Po ciąży dalej chudłam i jakoś tak naturalnie pozbyłam się tej nadwagi hormonalnej... Potem znów utyłam, potem znów schudłam :D Eeee, są większe problemy :)
Kinia zadała bardzo sensowne pytanie aczkolwiek nikt nie zna tak naprawdę na nie odpowiedzi bo nie wiadomo kiedy będzie można zaobserwować u Ciebie brzuszek ciążowy. Zależy od tego jak będzie dzidzia rosła, czy będziesz dużo jadła itp. itd.

A wy kochane Panie idą święta i wypadałoby być ciut milszym dla siebie!!!!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry