Widok
AgusiaGda - Dzięki za info :)
I kurczę, wczoraj rozmawiałam z moją kumpelą, tą o której pisałam, że ma Hashimoto i próbuje zajść w ciążę. I zaczęłam jej mówić o tym forum na gazecie i o tym co mówicie - badania co cztery tygodnie, a ona mi mówi, że się właśnie okazało, że jest w ciąży (ok, 4 tydzień) :))
Tak się cieszę! Mam nikomu nie mówić, bo to jeszcze wielki sekret, ale przed Wami się wygadam ;) Tak się cieszę!
I kurczę, wczoraj rozmawiałam z moją kumpelą, tą o której pisałam, że ma Hashimoto i próbuje zajść w ciążę. I zaczęłam jej mówić o tym forum na gazecie i o tym co mówicie - badania co cztery tygodnie, a ona mi mówi, że się właśnie okazało, że jest w ciąży (ok, 4 tydzień) :))
Tak się cieszę! Mam nikomu nie mówić, bo to jeszcze wielki sekret, ale przed Wami się wygadam ;) Tak się cieszę!
Odnośnie Hashimoto to ja też mam ;/ plus hiperprolaktynemię i endometriozę i tylko część jajnika i zaszłam. Wprawdzie dziwią się wszyscy dookoła ale jednak można :) samo Hashimoto byłoby pikusiem ;p Trzeba znaleźć tylko dobrego lekarza, który wszystko wyreguluje i uważać w ciąży, bo wyniki skaczą.
A co do wagi i brzuszka - moja kumpela też była niczegosobie ;) w ciąży przytyła 8 kilo i szybko je zrzuciła, niestety przyplątała się cukrzyca ;/ ale didzia zdrowa a brzuszek było widać prawie tyle samo co przed ciąża - więc cóż... sprawa indywidulana, tak samo jak w przypadku dziewczyn szczupłych :)
A co do wagi i brzuszka - moja kumpela też była niczegosobie ;) w ciąży przytyła 8 kilo i szybko je zrzuciła, niestety przyplątała się cukrzyca ;/ ale didzia zdrowa a brzuszek było widać prawie tyle samo co przed ciąża - więc cóż... sprawa indywidulana, tak samo jak w przypadku dziewczyn szczupłych :)
Agusia Gda - śliczne jezioro w tle :) Aż sobie zamarzyłam o wakacjach i kaszubskich jeziorach - w tym roku byłam w ciąży i w te upały nie jeździliśmy często nad wodę, mam nadzieję, że w przyszłym roku sobie odbije ;)
Ja poczułam ruchy w 16-17 tc, ale byłam dosyć szczupła. Podobno to dokładnie połowa ciąży, więc powinnam rodzić w 36-37 tc, a urodziłam w 43 ;)
Co do ciąży i wagi - karmienie piersią to najlepsza dieta odchudzająca ;)
Ja poczułam ruchy w 16-17 tc, ale byłam dosyć szczupła. Podobno to dokładnie połowa ciąży, więc powinnam rodzić w 36-37 tc, a urodziłam w 43 ;)
Co do ciąży i wagi - karmienie piersią to najlepsza dieta odchudzająca ;)
Wcześniej o ciąze starałam sie z mężem 3 lata. Niestety nie udawłao sie postanowiłam wybrać sie z tym do ginekolga. Skierował mnie na badania Tsh,ft4 i prl. Gdy odebrałam wyniki to mnie zszokowało. Wyniku dużo ponad normę. Poszłam więc do endokrynologa (bardzo miła p.doktor) zrobiła mi usg tarczycy i niestey wyszło ze hashimotto. Też byłam załamana ze sie nam nie uda. Dostałam leki euthyrox,potem zmienione na eltroxin. Na początku robiłam badania co 4 tygodnie by ustalić dawkę. Ale u mnie do tego dochodziła mega duża prolaktyna i na to dostałam lek dostinex który też sprzyja jajeczkowaniu. Na początku kuracji lekami nie udawłao sie nam dalej bo hormony skakały raz w górę raz w dół... Ale gdy pani doktor ustaliła odpowiednią dawkę którą brałam przez około 3 miesiące to sie udało :) Jak sie ma hashi i problemy z tarczycą w ciązy trzeba co 4 tygodnie regulanie robić badania i usg tarczycy a na pewno będzie wszystko dobrze
Kinia - przepraszam, że nie w temacie, ale interesuje mnie Hashimoto i Twój happy end czyli ciąża. Moja kumpela ma stwierdzoną chorobą Hashimoto i jest bardzo podłamana, że nie uda jej się zajść w ciążę. A próbują już długo. Możesz powiedzieć, czy u Ciebie coś konkretnego pomogło, czy po prostu się udało? :) Dzięki i gratuluję ciąży :)
Kinia, możliwe, że będzie widać późno. Ciążę zaczynałam też z nadwagą, też po kłopotach z tarczycą, w piątym miesiącu odzyskałam normalną wagę (mdłości, mdłości, nawet je polubiłam ;)) i dawno niewidzianą talię :) Potem zaczęłam trochę tyć i brzuch się pojawił, a w końcówce ciąży zaczęłam zbliżać się do mojej wagi przedciążowej.
Po ciąży dalej chudłam i jakoś tak naturalnie pozbyłam się tej nadwagi hormonalnej... Potem znów utyłam, potem znów schudłam :D Eeee, są większe problemy :)
Po ciąży dalej chudłam i jakoś tak naturalnie pozbyłam się tej nadwagi hormonalnej... Potem znów utyłam, potem znów schudłam :D Eeee, są większe problemy :)
Kinia zadała bardzo sensowne pytanie aczkolwiek nikt nie zna tak naprawdę na nie odpowiedzi bo nie wiadomo kiedy będzie można zaobserwować u Ciebie brzuszek ciążowy. Zależy od tego jak będzie dzidzia rosła, czy będziesz dużo jadła itp. itd.
A wy kochane Panie idą święta i wypadałoby być ciut milszym dla siebie!!!!
A wy kochane Panie idą święta i wypadałoby być ciut milszym dla siebie!!!!