Widok

chrzest nieślubnego dziecka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
rzucił mi się w oczy artykuł na portalu gdansk.naszemiasto.pl

http://gdansk.naszemiasto.pl/wydarzenia/925470.html

ostatnio słyszałam, że proboszcz na pewnej podlęborskiej wsi odmówił ochrzczenia dziecka, gdyż pochodzi z nieślubnego związku
oburzyło mnie to bardzo, ja nie pozwoliłabym na takie potraktowanie

co o tym myślicie? czy spotkałyście się z takim podejściem?
jeśli tak to gdzie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hehe to niezła parafia:PPP
ja co najwyzej w parafiach slyszalam odczytywanie kto ile dał a kto nie dał (niedobry parafianin hehe)na kolędzie albo np na budowe parafii... heh.
Kościól w Polsce dziś najchetniej rządziłby wszystkimi i wszystkim,więc jak dla mnie powinni placic najwieksze podatki jakie tylko istnieją...-zwlaszcza,ze nie maja zadnego wstydu ustalając cennik za podstawowe sakramenty w kościele,do ktorych ma prawo kazdy katolik.
Zresztą.....temat rzeka:P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
W parafiach, z którymi miała do czynienia było "co łaska" i to naprawdę było co łaska. Na oczy cennika nie widziałam.
a ja widzialam i cenniki( w chyloni np albo w jednej z parafii w redzie) i co łaska rowniez z zaznaczeniem ze minimum 50 zl hehe.
Cennik czy co łaska...dla mnie nie zmienia to faktu,ze za sakramenty się nie płaci.
sam ksiadz to potwierdził w mojej parafii:
powiedzialam ksiedzu,ze brat wezmie slub wtedy kiedy bedzie go na to stać.na co ksiadz wybuchnał z furią,ze slub nie kosztuje i ze mam mu pokazac gdzie jest taki przepis.haha,dobre dobre:P.a jak sie przychodzi to za slub jest cena konkretna podana.Tak wiec powiedzialam,ze w takim razie jesli slub nic nie kosztuje to chrzest rowniez,bo oba to sakramenty.No i biedulek ksiadz sie zakrecił,bo nie pomyslał zanim palnął heh.efekt był taki,ze ani grosza nie zobaczył:Pbo niby z jakiej racji .
Moje zdanie na temat koscioła w tym kraju jest jakie jest.A po chrzcinach Sarki tylko sie jeszcze pogorszyło.Zresztą...ksiądz okazal sie nawet rasistą...(żenada i wstyd!),ale to długa opowiesc.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
gwiazdeczkaania- pokaz mi parafie w ktorej nie placi sie za chrzest czy pogrzeb to uchylę czoła...
Swoja drogą to jesli za to sie placi to dlaczego nie placimy za np bierzmowanie?
Wkoncu sakramentów jest siedem heh:P
witam
jestem matka nieslubnego dziecka. obecnie szykujemy sie do chrztu i troche jestesmy zaniepokojeni tym co sie slyszy
pomyśl sobie ze skoro rodzice nabroili to dlaczego dziecko ma cierpiec za rodziców?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
a co się słyszy?

ksiądz ma OBOWIĄZEK ochrzcić KAŻDE dziecko :)))))

poczytałam troszkę przepisy prawa kanonicznego ;) sama jestem przygotowana na opór ze strony kleru ;) nie mamy ślubu kościelnego, ponieważ mój Mąż jest rozwodnikiem ;)

http://forum.trojmiasto.pl/Chrzest-dziecka-a-Parafia-Katolicka-nie-robiaca-problemow-t103111,1,16.html?hl=chrzest#hl
Również słyszałam o problemach z ochrzczeniem nie ślubnych dzieci.W lutym lub na początku marca chcemy ochrzcić synka który jak narazie jest jeszcze w brzuszku.W tym tyg chcemy sie podowiadywać jak to wygląda i jestem nastawiona na lekką
wymianę zdań z kolejnym mądrym księdzem.
Możecie podpowiedziec gdzie chrzciłyście swoje maleństwa-bez problemów?
Pewnie, nie ma co się przejmować. Jak łaska, to zmieńcie parafię i tyle....

Wiadomo, z nimi się nie wygra.

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

jest roznica jezeli rodzice nie biora slubu bo nie moga (jeden z partnerow jest po rozwodzie) a tym ze nie biora bo nie chca. po co chrzcic dziecko jezeli sie samemu nie wyznaje zasad tej wiary, bo tradycja i rodzina bedzie wytykac? poniewaz jest 21 wiek czas najwyzszy zredagowac swoje podejscie do wiary a nie tylko ksiezy. a to pytanie na temat dzieci ksiezy jest jak dla mnie oznaka braku kultury. temat okropni ksiaza, biedni parafianie zdaje sie przewodnim watkiem w roznej postaci na tym forum.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
walerka, nic dodać, nic ująć, też tak myślę. podpisuję się pod tym co napisałaś.

Po co? Bo to jest kraj wyznaniowy i po prostu ludzie a także inne dzieci z czystej nietolerancji potem wytykają palcami... gdzie Ty żyjesz?

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Mi ksiadz wlasnie wczoraj odmowil chrztu dla mojego dziecka. Z ojcem dziecka zyjemy razem,mamy w planach slub ale to bez znaczenia. Nie mamy go teraz wiec jak to ksiadz ujal czas dorosnac i bedzie sie za nas modlil....tylko co nasza corcia winna ze my najpierw ja chcielismy a potem slub...przykro mi sie zrobilo bo bez znaczenia bylo to ze tworzymy rodzine, ze rodzice sie kochaja, ze corka byla oczekiwana, swiadoma i kochana a nie tak zwana 'wpadka"...nie slubu, nie ma chrztu..maludzik
przykre to jest,ale moze sprobuj gdzie indziej,nie Wy pierwsi jestescie w takiej sytuacji,sa ksieza ktorzy nie robia takich problemow:)Powodzenia!
w parafii mojego meża był ksiądz który ochrzcił dziecko nieślubnej pary i jeszcze do tego nie wziął pieniążków od jednej rodziny za pogrzeb, już go nie ma, proboszcz go wyrzucił za takie zachowanie...

a za to w naszej parafii na kolędzie ksiądz nie wziął od nas pieniążków mimo że nalegaliśmy, powiedział że nam młodym na dorobku bardziej się przydadzą niż jemu

więc jak widać księża też dzielą się na ludzi i ...
Ja jestem po rozwodzie, będziemy mieli ślub cywilny, i co z tego? Dziecko, gdy się pojawi, zostanie normalnie ochrzczone. Ja to uważam za rodzaj zaklęcia i ochrony przed złymi siłami, i tyle. :) A jak nie w jednym kościele, to w drugim.

Odróżnijmy wiarę od kościoła. To naprawdę są dwie różne sprawy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Do maludzik

Zgodnie z kodeksem kanonicznym
.
111 - 1. Do Kościoła łacińskiego zostaje włączone przez przyjęcie chrztu dziecko rodziców, którzy do niego należą, lub - jeśli jedno z nich do niego nie należy - którzy zgodnie sobie życzą, by potomstwo było ochrzczone w Kościele łacińskim. Jeżeli zaś brak zgodności, zostaje włączone do Kościoła obrządku ojca.

Jesli nie ma przeszkod miedzy wami,a zyjecie razem,czego dowodem jest dziecko, slubu nie macie, ciazy na was grzech ciezki
Dlatego rozumiem zastrzezenia ksiedza, bo w jaki sposob chcesz poswiadczyc,ze wychowasz dziecko w duchu katolickim,gdy nie przestrzegasz prawa kanonicznego?
Jak przeanalizujesz kodeks kanoniczny, dziecko samo moze podjac decyjze ochcrzcie, gdy skonczy 14 lat. To ze go niie ma teraz ,zawdziecza to waszej postawie wzgledem Kosciola.

Oczywiscie, mozesz pojsc do innego ksiedza, i sie pozalic,ze ten nie chce ochrzic dziecka. Ale tak naprawde to sama musisz odpowiedziec do czego jest ci potrzebny chrzest dziecka, dla siebie,dla rodziny czy dla otoczenia, bo nie wypda,zeby dziecko bylo nieochrzczone?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie przejmuj się miałam podobną sytuację. W mojej parafii ksiądz zażądał od nas deklaracji z datą kiedy weźmiemy ślub. Gdy odmówiłam, stwierdził, że nie ochrzci dziecka. Ale w innych parafiach bez problemu mogłąm ochcić dziecko. Warunkiem było uzyskanie zgody pisemnej z mojej parafii na chrzest w innej parafii. Gdy pojechaliśmy po zgodę juz inny ksiądz stwierdził, że dziwi się dlaczego proboszcz odmówił nam chrztu i że nie ma przeciwskazań do chrztu.
Tak więc jak widzisz nawet w tej samej parafii co ksiądz to inna decyzja.
Ale jak masz problemy z chrztem u siebie w parafii to spróbuj w Kościele św. Mikołaja w Gdańsku lub w Kościele św. Jana
Do Maja

Chrzest nie był mi potrzebny tylko po to, "że tak trzeba" czy żeby "rodzina nie gadała". Po prostu chcę wychować dziecko w wierze katolickiej. Uważam, że aby wychować w ten sposób dziecko, nie potrzebuję wychodzić za mąż.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
A to akurat, mova-n, jest dziwne, co mówisz, bo sama siebie w wierze katolickiej nie wychowujesz (nawet nie próbujesz przez chociażby wzięcie ślubu), a dziecko w niej wychowasz? Tutaj akurat jest gruba niekonsekwencja...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry