Widok

ciążą na wychowawczym!!

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
i jak to teraz pokonac???? wyslac wniosek o skrocenie urlopu wychowawczego (z miesiecznym wyprzedzeniem tak jak jest w przepisach) i wtedy pojsc po tym miesiacu do pracy na 1-2 dni i dac nowe L4 od razu?? ajajaj nie planowalam tego ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie planowalas, ale sie stalo :) no nic, musisz zadbac o swojego kolejnego maluszka, pracodawca ci wybaczy, w koncu zaplaci ci za 30 dni a pozniej znowu ZUS bedzie placil. wiec uszy do gory i GRATULACJE :)
Ja tak chcę zrobić pod koniec roku:)
ale nie wiem czy pozwola Ci wrócić ja chyba bym nie ryzykowała bo jak wrócisz choćby na jeden dzień do pracy a nie masz dobrych stosunków albo się wygadasz że jesteś w ciąży to mogą odrazu dać Ci wypowiedzenie. a macierzyński na wychowawczym czy tak czy siak się nalezy. Co do l4 to chyba byłaby tylko dobra wola pracodawcy albo Twoje dobre aktorstwo żeby się nie wydac z ciąża.
nie, no nie moga zwolnic kobiety w ciazy
mysle, ze w pierwszym dniu po powrocie nikt jej nie da wypowiedzenia, pracodawcy tak nie robia z obawy o posadzenie, ze sie zemscili na pracownicy za macierzynski/wychowawczy. czekaja zwykle ok miesiaca, zeby miec podkladke, ze niby sie zle pracowalo etc - tak miala moja kolezanka. wiadomo. nikomu nic nie mowic, nigdzie, na zadnych portalach spolecznosciowych nie pisac, kolezankom na razie nie mowic i po prostu tego samego dnia lub na drugi po prostu przyniesc zaswiadczenie o drugiej ciazy. no nalezy liczyc sie ztym, ze pracodawca sie wscieknie, pewnie poczuje sie oszukany i nie nalezy liczyc na to, ze bedzie sie tam lubianym i bedzie mozna wrocic. to jest spalenie mostu za soba. ale...najwazniejsze jest dziecko i zapewnienie rodzinie zrodla utrzymania. no cos za cos. w takich sytuacjach niezaplanowanych stawia sie na rodzine a nie pracodawce.
jak dla mnie składasz pismo o skrócenie wychowawczego, a później od razu L4, rozmawiasz z szefem że przytrafiła Ci się wpadka i nie masz innego wyjścia i po sprawie, tak jest o wiele uczciwiej w przypadku kiedy ktoś Cię zastępuje i z powodu Twojego powrotu muszą tą osobę zwolnić, Ciebie nie zwolni nikt bo pracodawca nie może zwolnić kobiety w ciąży
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
w dniu kiedy stawisz się do pracy musisz dać zaświadczenie lekarskie o kolejnej ciąży :) to będzie dodatkowy "parasol ochronny" :)
a później jak dasz zwolnienie l4 - to masz płatne 100%(jako ciążowe) ;)

każdy orze jak może... ;) wiadomo, że kasa jest potrzebna :P przynajmniej przez te kilka m-cy będziesz miała dodatkowa kasę (nie miałabyś jej będąc na wychowawczym)
skracasz wych. i w dniu przyjscia do pracy przynosisz L4 i nie tlumaczysz sie - nie moga cie zwolnic :) powodzenia :)
skoro polityka prorodzinna w tym kraju wygląda jak wygląda nie ma się co dziwić, dziecko wymaga nie tylko miłości i opieki ale również nakładów finansowych i to nie małych, każdy grosz się przyda :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
w sumie racja zapomniałam, że ciężarna chroniona jest teraz od pierwszych dni ciąży więc można tak zrobic pod warunkiem, że ma się śwaidomość iż pracodawca po wychowawczym jak będzie tylko mógl to Cie zwolni. ale w sumie tez można by było się dogadać np zapłacić pracodawcy za ten zus za m-c niech się nie czepia i wtedy może byłaby opcja powrotu ale czy warto hmmm...
Kurcze, no ja nie moge czytac tych "zlotych rad". Wracaj do pracy i zaraz na zwolnienie, to moze jeszcze troche kasy z pracodawcy i zusu wydoisz....Ble...Ze wam nie wstyd kobiety!
A potem sie dziwicie, ze nie chca mlodych kobiet pracodawcy zatrudniac!
Ja bym zrobila tak: jesli itak mialas jeszcze byc na wychowawczym, to badz na nim dalej, a macierzynski sie itak, bez zadnego kombinowania ani naciagania nalezy, a jesli mialas wrocic, to wracaj i pracuj tak dlugo, na ile ci ciaza pozwoli, a jesli bedzie trzeba isc na zwolnienie, to pojdziesz, ale niekoniecznie od razu i "bo mi sie nalezy".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Anek, dokładnie to chciałam napisac.
Jednak nasi rodacy nie na darmo są uznawani w świecie jako mega kombinatorzy.

To samo dotyczy kobiet, ktore po macierzyńskim kombinuja ze zwolnieniami lekarskimi aby przedłużyc pobyt w domu.
Dzięki takim manerwom krzywo patrzy się na kobiety ubiegające się o pracę. Prawo to prawo. Jak sie nie podoba, trzeba zmienic kraj. I tyle.

Do autorki wątku: rób co uważasz, jednak licz sie z tym, ze po kolejnym powrocie zostaniesz odprawiona z kwitkiem. Nie życzę CI tego, ale jak tak się stanie to nie będę Cie żałować.

I jeszcze jedno do popierających i doradzających takie machloje - lubicie jak Was ktos oszukuje?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
chyba sie pracodawcy odezwali he:))a ja byłam uczciwa wobec mojej pracodawczyni ale ona wobec mnie nie wiec mam ją od tamtej pory głęboko gdzieś i pewnie też bym zrobila jak autorka wątku jak Bóg kubie tak Kuba Bogu coś w tym powiedzeniu jest wiec jak widac nie zawsze warto byc uczciwym bo tak jak ja może potem tego żałować i to bardzo...no ale jeśli autorka tego wątku będzie jednak chciała wrócić do pracy po wychowawczym musi się porzadnie zastanowic nad tym co chce zrobić.
raisa takie mzoliwosci daje polskie prawo to nie wina tyuch co je wykorzystuja tylko debili co je tworza. Poza tym jaka masz gwarancje ze po kolejnej ciazy jej nie zwolnia ??
hehe, szykuje się afera,
dorzucam do obserwowanych! :))))))))))))))))))))))
Akurat ja pracodawcą nie jestem, jestem pracownicą i to uczciwą :)

To, ze debile tworza prawo, nie znaczy ze nie mamy go PRZESTRZEGAĆ!
ja uważam dokładnie jak anek i rasia. sama jestem na wychowawczym, staramy sie o druga dzidzię i nie wyobrażam sobie wrócić na dzień do pracy tylko po to, by wydębić zwolnienie. Kasa kasą, ale jak dla mnie to już przegięcie. No ale jak widać każdy robi jak "uważa". Dla mnie to wstyd !!
O takich "kwiatkach" wspominialam:

http://forum.trojmiasto.pl/Po-macierzynskim-wybrac-wpierw-zalegly-urlop-czy-L4-na-dziecko-t211672,1,160.html

Autorka oczywiscie wie, ze dziecko po macierzynskim bedzie chore :):)
Chyba, ze rzeczywiscie jest chore, to przepraszam.
Ale rozumiecie o co mi chodzi.

Swiata nie zmienie, niech każdy robi jak uważa i jak mu dyktuje sumienie. Tylko takim postepowaniem nie zmienimy postrzegania kobiet na rynku pracy - NIGDY!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry