Widok

co na odparzony tyłek ?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Co moze byc dobre na odparzenia dla dziecka? jakies domowe sposoby ? Maja ma biegunke i przez to ma bardzo odparzony tyłek i cipkę... Gdy ją przwijam placze i az sie trzesie.... Co robic ? Macie jakies sposoby na biegunke?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mąka kartoflana .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja mała przy antybiotyku tez miała podrażniony tyłek i lekarka poleciła smarować tormentiolem - pomogło.
A nie byłaś u lekarza z biegunką?
Hm... domowe sposoby na zahamowanie biegunki to marchewka i ryż i odgazowana coca-cola - podobno :)

Moim zdaniem trzeba najpierw wyeliminować biegunkę i wtedy leczenie odparzeń będzie miało sens :) Powodzenia
jak maly mial 3,5mca i biegunke, to w szpitalu dali nam ALANTAN MASC i jak reka odjal, trzeba smarowac gruba warstwe przy kazdej zmianie pieluchy. na prawde dziala. tylko MASC a nie krem. sudocremu od tamtego czasu nie uzywamy, tylko zapobiegawczo, wieczorem alantant na pupke i zero odparzen.
tez polecam maczke ziemniaczana

image
Tormentiol działa i to rzeczywiście szybko, ALE nie wolno go stosować długo. Generalnie tormentiol jest zabroniony u noworodków i niemowląt, ponieważ ma kwas borowy w składzie, a ten jest toksyczny.
Jednak w skrajnych sytuacjach, kiedy smaruje się mała powierzchnie to można, ale max 2-3 dni.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Radzę udać się do lekarza,ja poszłam i skończyło się szpitalem.
Dla mniej zorientowanych i ku przestrodze (bo pediatrzy beztrosko polecają, a w ulotce wyraźnie stoi napisane, że nie wolno)

Kwas borowy doskonale penetruje zarówno przez błony śluzowe, jak i
nieuszkodzoną skórę niemowląt i może być u nich toksyczny - w literaturze fachowej opisano około 20 przypadków zgonów noworodków, niemowląt i małych dzieci wskutek stosowania do ich pielęgnacji preparatów zawierających kwas borowy. W związku z powyższym NIE WOLNO go używać u niemowląt i dzieci do ukończenia 3 lat. Jest to zgodne zarówno z Dyrektywą Kosmetyczną Unii Europejskiej, jak i z przepisami obowiązującymi w tym zakresie w Polsce.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mąka ziemniaczana - albo sypać jak zasypką albo kąpać z dodatkiem mąki lub zaparzyć krochmal i wlać do wanny - koi i przynosi ulgę a także ściąga odparzenia. U nas zawsze się sprawdza. A przy zmianie pieluchy jak jest małe odparzenie do sudokrem.
Proponuję ci wybrać się do pediatry bo takie maluszki szybko się odwadniają a z domowych sposobów to mąka kartoflana i trzymałam dupcię w misce z letnią wodą czasami.
mys pupe tylko letnia woda/ 0 husteczek i maka kartoflana
masc posladkowa gruba warstwa ew. pantenol, do tego mycie tyleczka pod woda, nie chusteczkami. Duzo wietrzyc!!! Maki ziemniaczaniej nie polecam, to tylko pozywka dla bakterii.
a co z tą biegunka ? dzwonilam do lekarza i powiedziala ze mam kupic smecte, lactoral i orsalit. kupilam dalam. smecte dam wieczorem, jutro mam wizyte ? co robic zeby dziecko sie nie odwodnilo ??
Nic nie pije??
Dawaj jej cokolwiek do picia- wode sok, cole, co da radę jej przecisnąc przez gardło.
Żeby się nie odwodniła.
Bo u dziecka 2 doby i masz pozamiatane;(

Albo podjedź na Polanki, na IP dadzą małej kroplówe i to jej pomoże.Chyba, że masz znajomą pielęgniarę w przychodni, to niech małej szybko podłączy kroplówkę .

ORs nie smakuje dzieciakom, ale spróbuj.Orsalit.Może załapie...ale raczej nie.

No i podstawa- skąd ta biegunka.
Szyki( 1h) ynik możesz mieć w laboratorium, jak zaniesiesz kupę i zrobisz na adenowirusy i rota.
Oby nic z tego nie było!

Na odparzenia-najlepsze są te maści ze szpitala, pośladkowe, ale musialby Ci ktos zawędzić lub załatwić;)
Dawaj dużo pić,jak najwięcej.Moja miała biegunkę i nie chciała pić,wyglądała i bawiła się normalnie a pediatra stwierdziła,że jest odwodniona i 2 noce spędziłyśmy w szpitalu.
caly czas daje wode, pila tez ten orsalit, nawet jej podchodzi. lactoral dalam do mleka... wypila. Maja ma apetyt i wogole tez sie bawi i jest wesola juz 6 razy dzis zrobila luźną kupke. A jak bym pojechala do szpitala to ile trwa taka kroplówka? jak ona wytrzyma z nią lezec gdy jest taka ruchliwA??
Ja z moją córką również trafiliśmy z adenowirusem do zakaźnego. Mała miała trzy lata, raczej nie bagatelizowałabym biegunki u tak małego dziecka, a jak są już odparzenia na pupie to znaczy że biegunka trwa już dłużej :(
U nas też był adenowirus.Kroplówka ok 2 godzin,moja dostała 2 pod rząd na przyjęciu.Niestety musiałam ją silą przez ten czas trzymać żeby jej nie wyrwała:(
Dokładnie, Agusia ma rację.

Kroplówa trwa róznie-do 1h musisz liczyć.
Chyba dasz rade ujarzmić własne, roczne dziecko:)
Dzieci nie takie tragedie przezywają i muszą siedziec lub leżeć grzecznie.

Kroplówka to nie koniec świata, trzeba trochę zdystansować się do szpitalnej pomocy, bo czasami w domu niestety ale sami możemy w nosie pogrzebać.Nie damy rady!

Na IP lekarka przyjdzie i zbada mała, najwyżej upewnisz się, że wszystko ok i stracisz troche czasu.
Pamieta, że rota jakby był, może nieśc z soba powikłania- oskrzela, płuca itd.
Lepiej go rozpozna i atakować!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

do góry