Widok

co za fochy...

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dobijaja mnie fochy rodziny od strony mojego narzyczonego...robimy malutkie wesele na 35 osob ustalilsmy wczesniej ze zapraszamy najblizsze osoby ale bez dzieci poniewaz lokal jest doslownie na 35 osob. i tu sie zaczol foch dlaczego bez dzieci,tlumacze kazdemu ze nie robie kinder balu tylko wesele ,i tak jest malo osob a chce aby byly tance w koncu placilam 1600 zyla za dj .no to tesciowa pszyszla powiedzial ze ona przyjdzie ze swoim stolikiem turystycznym ...zapowiedzilam ze noclegow nie gwarantuje ale moj dom jest do dyspozycji gosci wiec oni stwierdzili ze wezma koldry do samochodow...juz nie mam sily walczyc z ta rodzinka ...tak mi przykro ze ludzie robia takie problemy i nie potrafia uszanowac czyjejs decyzji ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tez racja - nie mamy w koncu po 21 lat i nie urzadzamy domu, wiec raczej niebezpieczenstwo 10 odkurzaczy nam nie grozi...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
U mnie wie (plus minus) Mama i Teściowa co ewent. by się nam przydało- gdyby ktoś zapytał i bardzo nalegał na konkrety, to zdradzą komuś co i jak. Same wymysliły,ze jakby co, to bedą szeptać na ucho.
Z poza rodziny nikt się mnie nie zapytał jeszcze( i mam nadzieje,ze tego nie zrobi:)
W gruncie rzeczy ja sama dokładnie nie wiem co by to mogło być, rzuciłam parę takich rzeczy,ale to raczej kaprysy niż coś potrzebnego, wiec jezeli nikt się nie zapyta, to tragedii nie bedzie:)
A co Wy sugerujecie gosciom jak sie pytaja co chcielibyscie dostac?
Mi się nie podoba pomysł z listami bo stawia się gości w głupiej sytuacji , taki jak napisała panama wyścig szczurów po jak najtańszy prezent
kiedys dostałam taka listę- oczywiscie zagapiłam się i zostały same rzeczy wartości ok tysiaka. Jeszcze dodatkowo adres sklepu, kolory, firmy...ok, kupiłam,ale od tej pory mam jakiś niesmak do tej pary.
Poczułam się jak sponsor,a nie wazny gość sam w sobie i nie było to fajne uczucie.
Potem dopiero się dowiedziałam jaki był wyścig do tych tańszych pozycji z listy;)
No ja tez mialabym z tym problem. To tak jakby mowic gosciom - KUP MI PREZENT I KUP MI TO... Kiedy wydaje mi sie ze prezenty to przeciez gosci dobra wola...
Ostolka, w PL zaczyna być to modne. Wiem,ze to jest praktyczne,ale ja osobiscie nie miałabym śmiałości. Po prostu nie umiem.

Moja rodzina wie mniej wiecej co moze mi sie przydac, tylko,ze ja mam w sumie mieszkanie urzadzone,więc to nie bedą takie typowe prezenty jak np żelazko.
Przy pozostąaych gosciach licze na niespodzianke.

Ja uwazam ze grzsecznie jest zaprosic z dziecmi, a niech juz rodzice sami zdecyduja czy beda sami czy nie... U nas akurat duzo znajomych i rodziny ma bardzi male dzieci (takie do roku), wiec nie fair byly by zapraszac bez... Poza tym nas to nic nie kosztuje, bo w restauracji, ktora zarezerwowalismy dzieci do lat 6 jedza za darmo...

A co do prezentow - co sadzicie o tzw. listach prezentow? Ja nie wiem czy to sie w Polsce praktykuje (ja sie z tym w PL nie spotkalam) ale tutaj wszyscy robia listy... Mi sie to nie do konca podoba... A jak Wy uwazacie?
I jeszce coś do naoomi. Róbcie jak uważacie. Zapewniliście noclegi , a przecież o to chodzi. Zapraszacie bez dzieci - Wasza sprawa. (Ja mając zaproszenie z dziećmi i tak poszłam bez dzieci, bo nie uważam , że dzieci powinny być tam, gdzie pije się alkohol). I nie martw się , bo zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie się "fochował", a potem gadał i marudził
Kuna - ile ludzi - tyle pomysłów. Myślę, że są osoby liczące , że wesele się zwróci i są osoby dla których nie ma to znaczenia. Jestem tylko przerażona, że ktoś robi wesele i zaprasza ludzi ze wzg. na grubość koperty (to chyba spotkało paname).
ale czasami wcale młodzi nie narzucają kwoty która powinna się znaleźć w kopercie ani nie liczy na to że się koszty wesela zwrócą - np ja. ., tylko nie którzy goście wychodzą z założenia , że i tak mają duże koszty- strój ,kwiaty itd i w kopercie dają tyle za ile zjedzą albo po prostu z prostactwa i chciwości . . .
Ja rozumiem, że żadna z Was (Nas) tego nie pochwala. Ale to chyba już pokolenie z quadem w prezencie komunijnym ślubuje i ma takie wyliczenia
Kiki0 ale ja wcale tego nie pochwalam !!! mówie tylko , że tak jest , po prostu ludzie tacy są ,że pytaja się młodych ile za munu i tyle samo wkładają do kopert, na szczęscie nie wszyscy
Albo żartujecie sobie z tymi kopertami, albo ja mam problemy z rozumieniem tekstu pisanego. Liczą na to, że się wesele zwróci?
To fakt, że jeśli ktoś pyta, to mówimy, że chcemy pieniądze, ale tylko dlatego, że i tak z prezentami wszyscy przylecą. Zresztą i tak cała kasa pójdzie na wyjazd do Rzeszowa i operację dziecka. Jeśli coś zostanie pójdziemy na lody
Niestety potwierdzam , coraz więcej osób kieruję się taką zasadą, mnie się też już pytają ile za obiad weselny, a moje koleżanki które wzięły już ślub też mi mówiły ,że w kopercie mniej więcej dostały tyle co za 1os za menu płaciły :/
Nie słyszałam o takich zasadach.
a jeśli ktoś liczy,że mu się wesele z kopert zwróci to jest zwyczajnie głupi i pazerny...
...najpierw wymagaj od siebie a potem od innych...
To z ciekawszych - jedna z zaproszonych przeze mnie ciotek spytala mnie ile placimy w restauracji za osobe, bo taka (podobno) jest zasada, ze sie do koperty daje tyle ile wynosi stawka za osobe. Wariactwo!
super.. idąc tym tropem powinnam zaprosic wszystkich sąsiadów z ulicy, ale wyraźnie im zaznaczyć ze w kopertę mają włożyć więcej niż wyniosły mnie ich miejsca przy stole ;) żebym wyszła na +
to tacy dalecy znajomi- w ogole nie spodziewalam sie zaproszenia, wiec nie bylismy blisko- przynajmniej znam prawdziwe powody tego "miłego" gestu z ich strony:)
Kasieńka tu mi przychodzi na myśl: człowiek nieświadomy jest szczęśliwy ;)
do góry