Widok

czy ktoś na forum stosuje npr?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
pytam z czystej ciekawości -chcę się dowiedzieć, czy są takie pary "w okolicy" ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja nie jestem jakoś super wierzaca a NPR stosuje, i nigdy nie zgodze sie z twierdzeniem ze rodziny wielodzietne maja tyle dzieci z powodu NPR, raczej ze stosowania metody kalendarzykowej a nie NPR a to zasadnicza róznica, ja właśnie dzieki tej metodzie zaszłam w ciąze a wieszcie mi ze to nie lada sukces :P
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dokładnie - npr to nie "katolicka" metoda, jak się niektórym wydaje. To metoda zdrowa, ekologiczna, wiele osób ją stosuje bez motywacji religijnej.
Tasia, NPR jest świetne dla kobiet z problemami hormonalnymi. Też mam problemy z tarczycą, dzięki NPR wiem co się dzieje z moim cyklem.
ja stosowalam npr, mysle ze to fajna metoda, bo sie chemii nie łyka i nie ma tych wszystkich problemow zwiazanych z antykoncepcja hormonalna

Ania,my tez stosujemy NPR od kilku lat i jestem bardzo zadowolona.Moj maz tez nie narzeka.Nigdy nie namawial mnie do tabletek czy innych metod anty.
To byla nasza obustronna swiadoma decyzja jeszcze przed slubem.
A mysle ze to bardzo wazne zeby takie sprawy razem ustalac a nie tak jak mysla niektorzy faceci ze zabezpieczenie to sprawa kobiety.
Jak slysze cos takiego to normalnie zal mi tego faceta no i tej kobiety w szczegolnosci.
A jesli chodzi o rodziny wielodzietne o czym napisala Justi to najprawdopodobniej sprawka kalendarzyka,ktory jest niestety bardzo zawodny.A to zupelnie co innego niz NPR.
Dla zainteresowanych NPR polecam ksiazke Sztuka Naturalnego Planowania Rodziny J.S.Kippley.
znam rodzine co stosowali NPR , no ale jakos troche zawiodlo bo dzieci urodzilo sie tylko 8 ;))) ale tam maja co jesc

znam tez taka gdzie bedzie teraz siodme dziecko - byle mialo co jesc bo do tej pory rodzina korzystala z pomocy
Ewa a mozesz mi napisac na czym polega Npr bo wydaje mi sie ze nie bardzo znasz temat.Jesli ktos prawidlowo stosuje metode to raczej niemozliwe.
No wiesz,znam przypadki gdzie gumka pekla czy tabletki nie zadzialaly...
nie musze ci sie tlumaczyc z niczego ale tak sie sklada ze doskonale znam npr - nie kalendarzyk i akurat tym ludziom gumka nie pekla i chyba wyraznie napisalam ze stosowali npr ;)
i owszem nawet przy npr mozna zajsc w ciaze - nie wiesz o tym jeszcze??? to sie doedukuj
No to widac zle stosowali.
No widac i natura czasami zawodzi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie natura tylko zle stosowana metoda, jak dla mnie top napewno to zawidło,ja osobiscie nie znam przykładu stosowania prawidłowo NPR i zajscia w ciąze,a ktoś już tu pisał ze niby NPR polega na obliczeniach, i pewnie stad sie wzieła ta 8 :)
Stosowaliśmy z mężem NPR kilka miesięcy. Muszę przyznać, że dawało mi to komfort psychiczny i fajniejsze doznania. Niestety, okazałam się nietypowym przypadkiem i nie wiem, jak w mojej sytuacji interpretować swoją płodność. Poza tym, ze względu na dłuuugi okres nie mam tuż po nim tych pewnych dni niepłodnych... Szkoda...
to tez wlasnie mi chodzilo , ze nie zawsze i w kazdym przypadku jest tak samo
Widac ze pewna osoba pod dwoma nickami tu figuruje.
znam osobe, ktora prowadzi poradnie przedmalzenska juz 7 lat i uczy npr a ma 3 nieplanowanych dzieci. wiec na metoda w 100% nie jest dobra. ja tam wole tabletki i kochac sie kiedy chce
zawsze lepiej kiedy się chce a nie kiedy sie musi....
mysle ze w tym wszystkim chodzi o to zeby do niczego sie nie zmuszac i nie zyc w stanie napiecia i stresu a npr niejako to powoduje
wspolzycie ma mi dawac radosc ale to ma byc chwila kiedy jestem zreksowana i chwila kiedy tego chce a nie musze ! a npr niejako to wyklucza bo czesto jest tak ze nie ma sie na to ochoty w danej chwili w danym dniu wiec jesli nie chce tego to nie robie
a niestety w npr jest tylko tych kikka dni kiedy mozna to zrobic
wiec wiele osob to robi bo niejako niestety musi - bo niby to obowiazek malzenski
nie mozna nic na sile i nic wbrew sobie wbrew drugiemu czlowiekowi wiec sama chce decydowac o tym kiedy chce wspolzyc kiedy chce zblizyc sie do drugiej osoby fizycznie a nie chce zeby planowala to za mnie wlsnie npr
A dlaczego kolezanka ewa i aja uzywa po raz trzeci innego nicka?
Troche to bez sensu.
kazimiera a co ty taka nerwowa jestes? ale pewnie to brak sexu :):):)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

do góry