Widok

jak u Was ze chrzcinami?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
ja mam problem bo ksiądz odmówił mi chrzcin dziecka bo jestem po ślubie cywilnym.
Zastanawiam się czemu grzechem jest bycie po ślubie cywilnym a grzechem nie jest odmowa ochrzczenia dziecka niewinnego.
Nie rozumiem tego bo chodzę do kościoła z Mateuszem i czasem też z moim bratankiem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja brałam ślub kościelny z "dzieckiem na ręku"
Oliwka miała 4 m-ce i jej chrzest odbył się podczas naszego ślubu

Ksiądz nie robił problemu - daliśmy na tacę co łaska i jeszcze pomagał nam w załatwieniu nauk przedmałżeńskich

nie miałam białej sukni i nie miałam welona - bo uważałam, że trochę nie wypada

każdy ma prawo żałować tego co zrobił wcześniej

nie można obarczać dziecka grzechami rodziców

skoro chcecie to macie prawo ochrzcić dziecko i nikt nie może wam tego zabronić

wystarczy spytać księdza czy weźmie na siebie odpowiedzialność za duszę dziecka, której odmawia chrztu

polecam parafię Kielno
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
81ewa bylam na 2 slubach takich jak Twoj-jeden w tym roku, dziecko mialo 1rok i 2miesiace i ksiadz ktory dawal slub ochrzcil je dokladnie w roczek. Drugi slub kilka lat temu, to bylo mega wydazenie, bo Panstwo Mlodzi jednoczesnie chrzcili 2 dzieci (5 i 2latka). To przyklady na to,ze roznie sie w zyciu uklada, a ksieza sakramentow nie odmawiaja. Niestety sa ksieza i "ksieza" ;)
Za rok ide na slub...gdzie rowniez dzidzia juz bedzie na rekach ;D
toshiba powiem ci lepiej nie dość że za chrzest 500 to jeszcze jak chcesz kwiaty to dodatkowo 100 czyli "co łaska" 600 zł ,ciekawe czy dają rachunek bądź fakturę ;))
Kasia i Tomuś - czy to będzie Wasz ślub?
kulka** no masakra.. juz słyszałam o przypadkach że co łaska ale min. 500 zł albo że cenniki w parafiach wiszą..
Dobrze że w mojej parafi tak nie jest
piszecie no zakłamaniu, hipokryzji Kościoła, o tym, że księża mają dzieci, są pedofilami ... itd itp. Przykro mi to czytać.Wiem, że są tacy księża, tak jak są lekarze - konowały, prawnicy - zdziercy, urzędnicy - łapówkarze. Ja jednak spotykam na swojej drodze w 99% świetnych księży z powołaniem, którzy obdarzają dobrym słowem, nie biorą kasy na kolędzie, a widząc, ze się nie przelewa, nawet zostawiają jakiś grosz, by pomóc, którzy nie wzięli kasy za ślub, którzy zawsze mają czas na to by pomóc potrzebującym pomocy duchowej czy materialnej. Przykro mi, że takich ludzi wrzucacie do jednego wora z ludźmi, którzy nie z powołania zostali księżmi, a z przypadku,czy z innych dziwnych, nie znanych mi pobudek. Dopóki Kościół tworzą ludzie, dopóty będzie grzech, zło. Sztuką jest widzieć dobro, nie tylko zło, o którym jakże chętnie piszą gazety i wymagać od siebie, nie patrząc, czy inni też wymagają od siebie.
A białą sukienkę na ślubie ubierałam bez wyrzutów sumienia, bez hipokryzji, o której piszecie. Jak widać, da się.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A co do cenników w parafiach - kłóciłabym się uparcie, przypominając, że nie ma prawa być takich cenników "nie mniej niż...". Włącznie ze skargą w kurii, jeśli trzeba by było. Ale u mnie na szczęście nie ma czegoś takiego.
Kiedyś w Sopocie był taki ksiądz co na bezczela jak wziął kopertę za stołu zaglądał do środka i jak było mało to "cmokał" na mnie nie trafił akurat bo by kopa w dupe zarobił a nie kopertę .Nie mówię że wszyscy tacy są ale niestety na 5 tylko dwóch spotkałam w porządku .
Wszystkie papiery do ślubu załatwialiśmy aż w 4 parafiach - rodzinnych, obecnej i wybranej do samej ceremonii i nigdzie nawet nam nie zasugerowano, że mamy cokolwiek płacić.
O cenniku to nawet mowy nie było ..
Słyszałam tyle o "co łaska ale nie mniej niż 500zł" a w rzeczywistości było zupełnie inaczej :).
Jedyną osobą, która miała swój cennik był organista ...
To o czym pisałam co łaska ale dają minimum........ nie są to zasłyszane historie o kimś od kogoś drugiego tylko z tzw. pierwszej ręki od osób które się z tym spotkały naprawdę .
też wiele razy słyszałam historie o "co łaska ale nie mniej niż..."

my daliśmy 50zł i to dosłownie 5 minut przed rozpoczęciem Mszy ;) więc równie dobrze mogliśmy ochrzcić Gabrysia za darmo :)
Coz...my wlasnie obchodzilismy 7 rocznice slubu ;D A co do oplaty, czy tez ofiary, to tak jak Agusia 5min przed chrztem dalismy koperte podpisujac dokumenty i juz nie pamietam ile,ale nieduzo, bo uznalismy ze jest kilka chrztow,wiec jak kazdy tyle da, to i tak bedzie ladna sumka ;D
My też po cywilnym z chrztem Zosi nie mieliśmy problemu.
nusia...bawisz mnie- na takich naiwnych kociatkach KK zbija najwieksze interesy;-)
podobno jestes biegła w historii chrzescijanstwa-nie zastanawia Cie,ze Chrystus był chrzczony po 30-stce,a nie jako dziecko?
Chyba,ze Chrystusa nie wyznajesz ? W koncu sam Bog go namascił w tym dojzałym wieku,
poczytaj wiecej Biblii, a potem sie udzielaj, za duzo w naszym kraju takich niedouczonych katolikow, wychowanych tylko na katechezie
jfk no właśnie mialam o tym pisać ,na takich naiwniakach kase biją,pseudop-katole sami sobie zaprzeczają w wielu kwestiach,moja babcia kiedyś omijała kościół szeroki łukiem a teraz ojej świętojebliwa ,znam babe co rydzyka nie nawidzi ale radio maryja non stpo 24 h :)
w katedrze,jak nie masz ślubu to ochrzci ci proboszcz dziecko jak weźmiesz u niego ślub,znam takich co się poddali,wzięli ślub aby ochrzcić dzieciaka ,500 za ślub i 500 za chrzest co daje 1000 zł,żal mi takich naiwniaków,normalnie interes życia zrobili.A za dużo kasy nie mają .
jfk - nie znasz mnie, a tak łatwo osądzasz i krytykujesz, nie mając nawet odwagi się zalogować.
A wiesz, ze Chrystus powiedział "pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie i nie zabraniajcie im"?
A dlaczego Jezus przyjął chrzest w wieku 30 lat?
Odpowiedz sobie najpierw na pytania: Czy Jezus potrzebował chrztu? Przecież był bez winy?Czy chrzest udzielany przez Jana Chrzciciela zmywał grzech pierworodny?

Na początku chrzczono tylko dorosłych, co wynikało to z faktu, że chrześcijaństwo stawiało wówczas dopiero pierwsze kroki, a nauka apostołów kierowana była do tych, którzy sami podejmowali decyzję co do swego wyznania. Jest bowiem zrozumiałe, że aby ochrzcić dziecko lub niemowlę potrzebna była wiara i zgoda rodziców, którzy również winni być wpierw ochrzczeni, a takich rodziców co oczywiste jeszcze nie było.
Mimo to nawet w czasach apostolskich chrzczono całe rodziny. Tak właśnie wraz z całym domem została ochrzczona Lidia (Dz 16, 15) strażnik więzienia w Filippi z całym domem (Dz 16, 33). Podobnie św. Paweł ochrzcił cały dom Stefanasa (1Kor 1, 16). Wyrażenie "cały dom" oznacza wszystkich domowników: CAŁĄ rodzinę i służbę, także małe dzieci i niemowlęta.

Chrzest dzieci z resztą towarzyszy chrześcijaństwu od samego początku (już w II wieku go stosowano).
Jest niejako naturalną kontynuacją żydowskiego obrzezania chłopców w ósmym dniu po ich urodzeniu. Akt ten, jak chrzest, miał charakter religijny i oznaczał włączenie dziecka do wspólnoty ludu wybranego. O tym włączeniu decydowali jego rodzice oraz najbliżsi, jako osoby wierzące. Podobnie, jak dla Żydów obrzezanie stanowiło zewnętrzny znak przynależności do ludu Bożego, tak dla chrześcijan chrzest św. jest znakiem włączenia nowego członka do Kościoła.
W obu wypadkach jednak, aby dziecko zostało ochrzczone, rodzice muszą być wierzący. a co to oznacza? niech każdy odpowie sobie we własnym sumieniu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
„Jeśli rodzice dziecka poprzestają na małżeństwie cywilnym,
duszpasterz powinien starać się o doprowadzenie ich do zawarcia
małżeństwa sakramentalnego przed chrztem dziecka. W przypadku
wyraźnej odmowy, należy żądać na piśmie oświadczenia od rodziców
dziecka i chrzestnych, że zobowiązują się wychować dziecko w wierze
katolickiej. Również w wypadku, gdy rodzice żyją bez ślubu
kościelnego z powodu przeszkód kanonicznych, należy żądać takiego
oświadczenia ”
(...)
„Jeśli zapewnienia (wychowania w zakresie wiary i życia
chrześcijańskiego) nie są rzeczywiście szczere, można odłożyć
sakrament. Jeśli wreszcie naprawdę brak takiego zapewnienia lub
wprost odrzuca się je, chrztu należy odmówić"
Komisja ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów Episkopatu Polski

Skopiowane z innego forum, gdzie temat był przerabiany.
Jak widzisz, ksiądź ma prawo odmówic udzielenia chrztu. A pretensje należy miec raczej do siebie, nie do księdza.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak widzisz, ksiądź ma prawo odmówic udzielenia chrztu. A pretensje należy miec raczej do siebie, nie do księdza.
A księża którzy mają dzieci i je chrzczą ,dlaczego "sobie" nie odmawiają ,też nie są po ślubie i żyją w grzechu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
księża, którzy mają dzieci, to wyjątki, to ludzie, którzy zgrzeszyli. Ale nie usprawiedliwia to chyba naszego postępowania? Sztuką jest patrzeć na ludzi lepszych od siebie i próbować im dorównać, niż na słabszych i bardziej zagubionych, zeby uspokoić sumienie: "no ja to nie jestem taki zły jak x".
Każdy jest odpowiedzialny za własne czyny a naprawianie świata powinien zacząć przede wszystkim od siebie. Wytykać wady innym - super łatwo, ale zmieniać siebie na lepsze - masakra ;)
Moja wada to to ( według niektórych ) że żyję bez ślubu,mam dwójkę dzieci,ale prawdę mówiąc mam to głęboko w d..... że ktoś uważa że to złe,nie mam zamiaru brać ślubu bo..... tak trzeba,znam przypadek że wzięli ślub żeby ochrzcić dziecko,dla mnie to chore,moja babcia jest mega "moherem" ale z tych w miarę normalnych bo nie suszy mi głowy o ślub bo tak trzeba,i za to ją cenię,Niestety mało jest osób które tak jak ja nie zrobią czegoś pod presją rodziny,znajomych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry