Widok

kaszel-pomóżcie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mój mały od tygodnia zakatarzony i kaszleoraz był zachrypnięty,lekarka dała dwa zastrzyki w poniedziałek,biseptol i clemastin:(
po dwóch dniach kaszel zelżał,chrypa i kaszel też,ale od czwartku młody ma takie ostre napady kaszlu,duszące z odruchem wymiotnym,szczególnie jak śpi.Budzi się,płacze.........
Wczoraj byłam u lekarki znów,osłuchała i twierdzi,że oskrzela czyste,gardełko ładnie schodzi,zapisała tylko Diphergan by dać mu na noc,bu mógł lepiej spać.
W nocy dziś jak zasnął miał taki kaszel,ze zwymiotował trochę:(rano też już kaszle.
Nie wiem co to......kaszel poinfekcyjny,ale żeby tak........?
Iść na inny dyżur do przychodni?
Co o tym sądzicie,czy wasze dzieci miały coś takiego?
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no mala tez ma tak, tez osluchowo dobrze a kaszle jak gruzlik, mi lekarzka powiedziala ze dlugo taki kaszel moze byc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
moja tak miala i ma wziewy na astme i od kwietnia luz wez skierowanie do pulumunologa lub alergologa i przejdz bo to mi wyglada na to co ja przerabialam:(
u nas tak jest już 3 tygodnie...

najpierw mega katar (wychodzi ostatnia piątka) - po 2 tygodniach zaczął kaszleć i kaszle już 3 tygodnie.

jak wstaje rano albo po dziennej drzemce, od jakiegoś czasu w nocy ma napady kaszlu -raz suchy, innym razem mokry z odruchem wymiotnym.

byłam u lekarki - przepisała syrop wykrztuśny, brał tydzień, nic nie dało. (osłuchowo czysty, typowy kaszel od kataru, trzeba gilony ściągać)

Koleżanka nastraszyła (wirusowe zapalenie płuc, nie słychać go, tylko wychodzi na rtg) - znów byliśmy u lekarki(drugiej), osłuchowo czysty (1,5 tygodnia po 1 wizycie), clemastin na 5 dni do picia żeby zlikwidować katar, na prześwietleniu nic nie ma.

a kaszel dalej :/

kataru więcej nie ma jak jest :/

nie wiem co z tym zrobić :/
nie zaszkodzi skonsutowac sie ze specjalista:) lepiej pojsc jak nie pojsc.
u mnie to samo ze starszym synem,dwa tygodnie juz kaszle,butelke syropu juz wypil i nic.tez osluchowo wszystko ok,daje diphergan,pulneo,dexapini i robie inhalacje z pulmicortu i dalej kaszlisko
image
image
[url=http://slub-wesele.pl/]image[/url
moja bierze Fixotide ale jest miod od kwietnia i spokoj:) osluchowo tez dobrze ale na podstawi vzego dawac antybiotyk iwec poszilismy i wiem co i jak:)
dziewczyny polecam Wam wizytę u dr ALICJI BAŁANDA z pewnością pomoże,przewlkely kaszel może przerodzić się w astmę!
lepiej alergolog czy pulmonolog?

właśnie patrzę na stronę LuxMedu i chcę wykorzystać pakiet póki go mamy ;) (do końca listopada)
We wrześniu mieliśmy podobnie. Najpierw katar, potem kaszel. Kataru się pozbyliśmy, za to problem z kaszlem pozostał. Poszliśmy na dyżur do przychodni. Osłuchowo czysty. Lekarka kazała zakraplać nos sprayem (wodą morską), dawać witaminę C i przepisała syrop PULMEO. Po ok. 4 dniach pozbyliśmy się problemy, tzn. synek pokasływał jedynie po przebudzeniu, a po tygodniu kaszel zniknął. Najgorsze było to, że kaszel był tak męczący, że Młody budził się co chwila (dusząc się z tego kasłania). Lekarz powiedział nam jedynie, że to katar musi spływać do gardła i to jej zdaniem było powodem kaszlu - jak widać, chyba się nie pomyliła, bo odpukać od 2 tygodni mamy spokój.
u nas kaszel był przeszło pokasływał z rana ale na such teraz zaczyna na mokro nie wiem czy to nie przypadkiem przez to że w przedszkolu jet strasznie ciepło i moze jest za suche powietrze a śluzówka przez to się podrażnia
trafilam do pulmunologa i nie narzekam :) tez leki przp[isze potem tesy po skonczeniu 3 lat prowadzenie tak samo jak alergologa zalezy gdzie sie wczesniej dostaniecie
mam wybór zwykły pulmonolog(nie dziecięcy) lub alergolog (zwykły lub dziecięcy)
A i jeszcze do gardełka Tantum verde piskaliśmy, bo było podrażnione.
u nas pulmonologa brak:(alergolog hohoho.....czekać kilka miesięcy:(
zrobię mu jeszcze herbatkę z majeranku,zobaczymy.......
pewnie to przez katar,bo ciągle fridą odciągamy gluty gęste:(
image
image
proponuje dzieciecego lekarza bo was odesla ze oni dzieci nie lecza takze ten alergolog dzieciecy jak cos :) ale moze wpdezychodniach zoreintuj sie lub w szpitalu :)
na dodatek mój mąż co chwila:to tylko szpital.......tak było z zapaleniem oslrzeli,teraz jest to samo.......
hehe mądrzejszy od lekarza,bo lekarz nic nie słyszał przez stetoskop a on słyszy z daleka...........
image
image
Dopiero doczytałam, że Twój synek zwymiotował. Ja poszłabym do lekarza jednak, może to być od gardła (po co męczyć Malca i doprowadzić do rozwinięcia infekcji?? jeśli się coś nowego kluje??).
annika nie jestem co prawda z Trojmiasta ale u mnie tez takie treminy poszlam kupilam pielegnairce kawe i pogadalam porosilam ona poszla do lekarza potem ja i nas przyjela 3 dni pozniej takze sporoboj u mnie ten problem bym bo za czesne placilam a dziecko w takim stanie ze szkoda pisac ale dala leki i ok.Sproboj. ja jak musze gdzies na szybko to ide i prosze czasem kawa lub bombonierka i luz jak pojdziesz raz to potem juz latwiej.
zabolinka byłam wczoraj u lekarza,wszystko ładnie wygląda(gardło już odrobinkę czerwone,dużo lepiej niż bylo),młody na biseptolu ma być do środy.
z nocha gęsto wylatuje jak kichnie aż zielono-ble
może właśnie to go dusi,spływając do gardła.
I tak na razie nic nie zdziałam,więc mam ogromną nadzieję,że do poniedziałku troszkę się poprawi
image
image
Póki będzie wydzielina w górnych drogach oddechowych, póty będzie drażnić tylną ścianę gardła spływając. Niestety to się może ciągnąć nawet kilka miesięcy jak u mojej córki na przykład.
no,niestety to tak u dzieci jest;przerabialiśmy z dwójką już w zeszłym roku-najpierw katar,potem mokry kaszel,leczenie pulneo,antybiotykiem,inhalacje,herbatki,miodki,cebula cuda na kiju, przez kilka m-cy! praktycznie do wiosny:( pulmonolog stwierdziła,że taki poinfekcyjny kaszel u małych dzieci może trwać kilka m-cy (u nas to wyglądało tak,że kataru już nie było,a ataki kaszlu nie były bardzo mocne,po prostu kilka razu dziennie maly musiał odkaszlnąć "niewidzialną" wydzielinę-taki kaszel "mokry"),lekarka mówiła,że to normalne,gorzej jeśli kaszel byłby suchy,szczekający,duszący itp całe szczęście nie doszło do tego (aha,wymioty przy katarze to z kolei specjalność starszego syna-w zeszłym roku, w tym całe szczęście już ładnie czyści nos,więc katar tak nie podrażnia i jeszcze się nie zdarzyło)
dziękuję dziewczyny,troszkę się uspokoiłam,ze nie jestem jedna i takie rzeczy się zdarzają
image
image
ja bym sprobowała inhalacji ale co najmniej z 5 dni - berodual /pulmicort tak 3 x dziennie tak właśnie wyciągałam syna z takich kaszlów a jak to nie da rady to antybiotyk jakiś lepszy ...szkoda , że tych inhalacji odrazu nie mieliście przepisanych dla mnie tak jak ci już pisałam ten biseptol to strata czasu ...
Ja polecam wizytę u pediatry i skierowanie na podstawowe badania posiew moczu, morfologia z rozmazem, kał na pasożyty. Owszem kaszel poinfekcyjny może trwać do 6 tyg. ale jesli nic się nie dzieje to może być albo alergia albo inne badziewie.
leki ,ktore proponujesz rybalon to przeciez sa na recepte,wiec wizyta u porzadnego lekarza,pulmicort to stery po kazdej inhalacji plukac nalezy jame ustna,,,,,
tak leki są na receptę ...wiem o tym ..
Mój też teraz ma taki kaszel w tamtym tygodniu też miał.Przerwa była jakieś 3 dni.Dostaje na noc Clemastinum 2,5ml(na recepte),hedelix 3xdziennie (wykrztuśny),wit.c 2x 10kropli,tantum verde,i pomaga jest lepiej wcześniej za szybko odstawiłam chyba lekarstwa i znowu go zaatakowalo.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
Moja córka ma to samo, katar ustąpił, ale został kaszel.
Czy z takim kaszlem dziecko może chodzić do żłobka? Czy lekarz wystawi zaświadczenie, że dziecko jest zdrowe?
nie jest zdrowe skoro ma kaszel....
te inhalacje:mały oskrzela ma czyste,nie ma już co tam rozrzedzac czy odkrztuszać
jestem już przekonana,ze to od tego gęstego wstrętnego kataru
image
image
z mojego doświadczenia wiem , że suchy duszący kaszel nie jest od kataru niestety ( sama takie kaszle miewam i wiem co mówię ) kaszel od kataru byłby raczej mokry , mały by cos odkrztuszał jednak bardziej mokro , jeśli jest typowo suchy kaszel to obstawiałabym wirus taki czyli coś w stylu zap. górnych dróg oddechowych ja po uzgodnieniu z pediatra podaję wtedy ( nawet sama czasem sobie :-) pulmicort - on jest lekiem p/zapalnym. a berodual tak ładnie rozszerza oskrzela ze kaszlu w nocy nie ma wcale ..wole takie inhalacje od czasu do czasu niz podanie antybiotyku , co mija sie z celem bo na wirusy antybiotyki nie działają przeciez.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja ze swoją swego czasu co tydzień bywałam u pediatry, też głównie kaszel, a czasem kaszel+ mały katar, jeżeli osłuchowo było czysto i dziecko zachowywało się normalnie (apetyt, bawiło się, brak temperatury) to pediatra mówiła że ma chodzić do przedszkola, a inhalacje też u nas były skuteczne
Niekoniecznie, gdyż katar też nie jest uważany za chorobę, więc kaszel kaszlowi też nierówny.
Dlatego zastanawiam się, czy dla lekarza kaszel pozostały po katarze, to przeciwwskazanie do pójścia do żłobka
podałam wczoraj małemu dwa razy napar z majeranku,dziewczyny jest o niebo lepiej..........
cała noc bez kaszlu
teraz trochę jeszcze kaszle,ale nie ma takich napadów!!!!!!!!!!!
znów parzę majeranek:)
image
image
Dziewczyny, nie wiem czy wiecie, ale kaszel szczególnie nawracający (po wykluczeniu oczywiście wszystkich innych chorób infekcyjnych) może świadczyć o pasożytach...
czy ktoś z Was spotkał się z takim mokrym kaszlem od robali?

ponoć mojej kuzynki starszy syn(7lat) chodził 2 m-ce z takim kaszlem, próbowali różnych sposobów - dopiero okazało się, że ma robale i po odrobaczeniu kaszel ustał.
Aga, mojej koleżanki synek tak miał. Dopiero po piątym badaniu wyszło, że ma...glisdę ludzką :8
o żesz w mordę..... :((((
jestem mamą 15 latka i 3 latka i mogę tylko doradzić ,że najlepsze efekty w leczeniu gryp, angin, zapalenia oskrzeli itd. mam dzięki homeopatii naprawdę bardzo efektywna leczę dzieci i siebie tak od 10 lat i nigdy się nie zawiodłam. Wyleczyłam tak starszego syna z astmy oskrzelowej. Tu w Gdańsku mogę polecić jako dobrego pediatrę i homeopatę dr. Czarzasta
podbijam.

we wtorek 25.10 byliśmy u naszej Pani Dr.

osłuchowo czysto.
może te nocne napady kaszlu są spowodowane refluksem? bo Młody wypija mleko przed samym snem i w nocy Mu podchodzi?
Trzeba zmienić dietę - tzn. na kolacje pokarmy stałe.

do tego dostał na wszelki wypadek Zyrtec po 10 kropli dziennie i Pecto Drill 3 x 3ml.

Dzisiaj calutki dzień Gabryś kaszlał. Teraz spać nie może - ma "szczekający kaszel" . już zapalenie krtani?

chyba jutro musimy podjechać na Majewskich :/

wizytę u naszej Pani Dr mamy umówioną na środę ale to za długo czekać.
Nam z tego co mówił lekarz i koleżanki co mają dzieci to taki kaszel w nocy,nad ranem spowodowany jest śliną, która spływa do gardła jak wychodzą zęby,bo maluch jak lezy sobie z tym nie radzi(u nas rzeczywiście tak było),jak tylko wyszły ząbki,cztery naraz,to wszystko minęło i wymioty przy tym jak najbardziej mogą się pojawić(tak też nam lekarz powiedziała,bo też byliśmy,żeby nas osłuchała),jeśli płuca gardło czyste tzn.że prawdopodobnie zęby
u nas tez bardzo czesto wystepuje kaszel kluchowy od kataru i nie musi byc gesty wystarczy ze taki wodny splywa po gardle, ale ostatnio mielismy kaszel przez infekcje,,

jednak nalepszy syrop to syrop z cebuli pomaga i na nosek- nie wda sie unfekcja, i przeciwkaszlowo, ale oprocz tego np prawoslazowy
cała noc przerywana kaszlem, gorączka do tego :/ rano przesunęłam wizytę u pediatry ze środy na poniedziałek(dopiero wieczór)

nie wiem czy dzisiaj jeszcze jechać na Majewskich czy czekać do jutra wieczora?

a może zamówić wizytę lekarza do domu? (wyjazdowy z NFZ albo z LuxMedu)
Agusia jak kaszel i gorączka to nie zwlekaj, jesli to cos powazniejszego bedzie trzeba podac antybola to lepiej dzis niz jutro wieczorem
Ewentualnie inhalacje jakies

Ja wprawdzie ostatnio trafilam na Majewskich na masakryczna lekarke, ale moze bedziecie mieli wiecej szczescia :)

Ale bylam tam z Mloda dwa razy i nigdy nie bylo kolejki!
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przeprowadzka- jaka firma? (43 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

do góry