Widok

kość nosowa

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
jestem w 13 tc dziś miałam badanie wad genetycznych CRL 75mm zarys główki, tułowia,kończyn prawidłowy, przezierność karku 2mm, kości nosowe brak, nowe ryzyko trisomi 21 wg MA+NT+NB 1:51 nadmieniam że badanie wykonane na najlepszym sprzęcie i u najlepszego specjalisty u nas w mieści zaraz po badaniu usg poleciałam na test PAPP-a w rodzinie ani mojej ani męża nik nie miał żadnych wad Zespołu Downa za tydzień może będą wyniki oszaleje do tego czasu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Prosze, dać znsc czzy wszystko ok jestem w takiej samej sytuacji :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kobieto..nie podawaj ludzią złych informacji. Ryzyko poronienia po amnipunkcji wynosi 1%. Tak możesz tylko narobić szkód. Test papp-a nie wyklucza wady, określa tylko stopień ryzyka. To tak jak powiedziec zdrowemu człowiekowi nie badaj się bo po co..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
I co zamierzasz dalej bo mam identyczne wyniki i nie wiem co robić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
A czy urodzisz czy przerwiesz bo ja ma to samo i nie wiem co robić
Super gratuluję u mnie niestety po amnio wyszlo zenski ale z dawnem nie wiem co robić lekarka dala mi tydzien na odpowiedź czy przerwac czy donosic
Zmieni moze przerwac w 22tyg mnie do tego nanamawiaja lekarze i tez nie wiem co robic mam dwoje juz dzieci chlopcow a tu wychodzi dziewczynka
U mnie juz jest wynik 1:6 i potwierdzilo sie ze jest genetyczny dawn
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Witam i naprawdę się nie denerwowalas nie chodzilas po kolejnych lekarzarz żeby potwierdzic?

U mnie też jest źle czekam na amniopunkcje.

Masz dalsze zalecenia i skierowania od lekarza?
Mam dzis ten sam problem. Jestem zalamana
JuMy, na szczęście czasy ciemnogrodu minęły i nie piętnuje się osób, które różnią się od pozostałych. Masz już dwoje dzieci, jesteś doświadczoną mamą, córka będzie miała dwóch starszych braci, będzie miała tyle miłości wokół siebie ile jej potrzeba. Na pewno będziesz zamartwiać się o tę swoją małą córeczkę ale o starsze dzieciaki też, bo taka już rola rodzica, że martwi się zawsze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nowey i co ci wyszło z amniopunkcji? ?
JuMy. Życzę Ci przede wszystkim abyś podjęła dobra decyzję i tego aby Twoje serce było spokojne. Teraz mojemu koledze urodziła się córeczka z zd i jest słodka. ..wiem ze czeka ich inne wychowanie niż normalnego dziecka ale wierzę że mimo tego będą szczęśliwa rodzina...dzieci z ta waga można wiele nauczyć. .są różne poziomy tej choroby..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Mam wyniki badań cytogenetycznych. Niestety potwierdziły zespół Downa u dziewczynki. Dziwnie to zabrzmi, ale teraz mam większy spokój, kiedy już wiem. Oczekiwanie, niepewność i nadzieja były okropnie wyczerpujące.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja przedwczoraj miałam amniopunkcję. Teraz czekanie na wyniki... i kurczowe trzymanie się myśli, że trafię jednak na ten odsetek dzieci zdrowych... Pozdrawiam Was i dawajcie znać jak u Was...
Cześć- w pierwszej kolejności dziękuję za słowa otuchy. Moje dziecko akurat tą przezierność ma w porządku 2,2 więc to jeszcze chyba jest w tych normach ,ale na drugim usg na które poszłam lekarz poznajdywał jeszcze różne inne rzeczy... wiem ,że te testy to tylko statystyka ,ale jakoś tak nie potrafię myśleć optymistycznie. Natomiast bardzo cię podziwiam,że nie zdecydowałaś się na amnio - na prawdę trzeba być bardzo silnym. pozdrawiam cię serdecznie
Nowav. Gdybym mogła Ci dać moc pozytywnej energii i myśli bym tak zrobiła..wiem co czujesz bo i ja byłam w podobnej sytyacji. U mojego synka też kość nosowa hippospastyczna a do tego p.karkowa 2,6. Jakie masz złe wyniki w krwi? Pmaietaj ze test pappa to tylko PRAWDOPODOBIENSTWO! czyli tak jak z siatkami centylowymi u dzieci - to okreslenie ile procent kobiet w Twoim wieku urodziło dzieci zdrowe a jaki procent z chorobami genetycznymi.
Najbardziej wiadygodne badanie aby okreslic czy dziecko jest zdrowe to aminopunkcja.
Ja z niej zrezygnowałam bo uśmiadomiłam sobie że i tak urodze dziecko - nie wyobrażałam sobie zabijać małego człowieczka w połowie ciąży. Wypłakałam swoje, póżniej wziełam się w garść i zaczełam myśleć pozytywnie...Syn jest zdrowy..
Jeśli czujesz że aminopunkcja Ci pomoże to zrób ja. Na wynik czeka się ok 4 tyg.
i pamietaj. to że wyszło Ci jakieś ryzyko to tylko PRAWDOPODOBIENSTWO nie potwierdzone FAKTY. Bądz dobrej mysli a przede wszytskim nie czytaj za wiele w Internecie bo jak coś się dzieje to przede wszystki wyszukujemy tych wszystkich zlych wiadomosci i skupiamy sie na nich...a zobacz ile kobiet mimo zlych wynikow urodzilo zdrowe Dzieci :)
a jaka masz przyziernosc? tzn Twoja Dzidzia?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Cześć - jestem w podobnej sytuacji-13 tydzień 2ch lekarzy stwierdziło u mojego dziecka brak kości nosowej a wyniki z badań krwi są tragiczne. W tej chwili ryzyko downa mam 1:70 mam 29 lat i to moje drugie dziecko... nie mam wyjścia i muszę zrobić amniopunkcję... brak mi już nadziei...
Dziękuję Ci bardzo za wsparcie. Trochę się uspokoiłam, ale fale myśli co jakiś czas przychodzą. Trzymam się nadziei, że będzie dobrze. A napisz mi jak sytuacja z Twoją córeczką.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

perfumy.....gdzie kupujecie? (38 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

do góry