Widok

laktator reczny czy elektryczny??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
ktory jest leppszy??+ i - tych laktatorow... no i ktorym mniej boli??chodzi o pobudzenie laktacji.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mam laktator LOVI- reczny
dla mnie zdecydowanie lepszy od Aventu ( mialam przy pierwszym dziecku i przy malym biuscie nic nie sciagal! nawet przy nawale! )
ja go uzywalam tylko do regulacji laktacji przy nawale, do odciagania mleka aby miec zapas gdy musze wyjsc z domku ( zdarzylo sie moze 10 razy przez pol roku), generlanie jestem z niego zadowlona.

Jesli chodzi o elektryczny, to mialam stycznosc z Medela w szpitalu- to urzadzenie jak dla mnie jest GENIALNE! I z elektrycznych tylko ten polecam. Moja Best Friend kupila elektryczny TomyTippe i mowie ze jest slaby w porownianiu z Medela ktory teraz od kogos dostala. Ona uzywa laktatora codziennie i nie widzi, zreszta ja tez, mozliwosci codziennego odciagania recznym- to bylby koszmar!
medela jest dobra,mam i recza i elektryczną
jaka jest roznica w cenie (medela)reczny i elektryczny?? czy czas sciagania jest taki sam??
Medela ręczny około 70zł
Medela elektric około 250zł

http://allegro.pl/item762437109_medela_mini_electric_gwarancja_tani_kurier.html
http://allegro.pl/item794817188_medela_laktator_reczny_mini_lactaset_promocja.html

Używany elektroniczny możesz kupić za 150zł.
Słyszałam wiele dobrego o elektronicznym i sama chcę taki kupić
Medela ręczny, ale nie ten z "tłokiem", tylko z taką rączką. Polecam, bardzo fajny. Możesz ściągać mleczko jedną ręką!!!
gosik, możesz podać jakiś link jak to wygląda. W razie co chciałabym wiedzieć jak to wygląda :)
Mam taki:
http://allegro.pl/item788361150_laktator_reczny_harmony_medela_mega_promocjia.html
Ale krasnal-gosia to nie ja ;) choć do najwyższych nie należę :)
Ja mogę polecić ręczny Tomme Tippee, używałam przezx jakieś 2 miesiące codziennie, najpierw po 7 razy na dobę potem rzadziej, potem kupiłam medele mini electric, ogólnie fajna :) ale ręczny TT miał lepsze "ssanie" mocniejsze i mogłam szybciej ściągać w tym elektrycznym jest regulacja tylko siły ssania nie prędkości. Ale oba dobre.
dziewczyny a powiedzcie mi czy scaganie tez was tak potwornie boli?? bo juz nie wiem ja mam taki zwykly laktator z apteki i zeby w parapet i po 5 min juz prawie rycze a piersi przez pol dnia mnie bola...
i nie wiem czy tak jest zawsze czy to przez ten co ja mam laktator?? czy przez to ze mam male piersi? i musze pobudzic laktacje??
mnie nic nie boli ani w trakcie sciagania ani po scuaganiu,,
recznym sciagam ok 10 min kazda piers i mam po 200ml z kazdej

elektrycznym po 5 min i mamam tyle samo :)

oszczednosc czasu szczególnie w nocy
ja mam laktator reczny TT. sciaga sie pokarm dlugo... nic nie boli...na poczatku takie troszke nieprzyjemne uczucie ale zaraz sutek sie przyzwyczaja do ciagniecia.... nie uzywalam nigdy elektrycznego ale z tego co wiem to jest o wiele lepszy jak reczny. Przy nawale reczny sprawdzil sie rewelacyjnie, pozniej, juz po nawale sciagal tylko z jakies 60-70 ml lacznie z obu piersi....;/ wiec jak mialabym zostawic dziecko komus pod opieke na caly dzien to nie dalo by rady. Zreszta trace pokarm przez chorobe (i biore leki przy ktorych nie mozna karmic piersia;/) wiec problemu nie ma bo karmie juz sztucznym:)
no i wlasnie nie wiem czy ten zwykly ma takie wciaganie sutka do srodka ze masakra czy tak jest ze wszystkimi laktatorami bez wzgkedu na firme... u mnie jest problem bo probuje odbudowac lakacje (mala byla na butli i piersi ale zaczela wypierac "cyca".. teraz kermie ja piersia i drenem ze sztcznym aby nauczyla sie spowrotem "cyca" no i trzeba sciagac aby pobudzic i tu jest masakra ;(
wydaje mi sie ze kazdy laktator wycuaga dosc mocno sutka,,ale nie powinno to byc bolesne
miało byc wyciąga sutka :)
Tan mój medeli ma funkcje 2 różnych ciągnięć. Na początek robisz takie krótkie wciągnięcia, a potem te dłuższe. Dzięki temu nic nie boli. Przynajmniej mnie nic nie bolało. A ściąga się dosyć szybko.
no ja nie będę oryginalna ale muszę pochwalić medelę, ja ściągam mleko cały czas i przy ręcznym zaczął mi zanikać pokarm, bo nie zawsze mi się chciało pół godziny machać, używałam avent isis i jest bardzo dobry ale uważam, że tylko w przypadku kiedy karmisz piersią a mleko ściągasz okazjonalnie, na codzienne stosowanie- zdecydowanie elektryczny :)
Super, że ten temacik został założony. Zabieram się za poszukiwanie medeli elektrycznej :)
Kasia0075 zazdrość mnie zżera jak czytam ile ściągasz mleka ! ;)
napisz mi proszę czy zawsze miałaś tyle pokarmu czy jakoś to wypracowałaś ??? ja właśnie jestem w trakcie walki o pokarm, taka ilość jak Twoja to jak na razie dla mnie marzenie ściętej głowy :(
no naprawde, strasznie duzo:) ja przy nawale sciagalam 140 lacznie z dwoch piersi:P no ale ja to mam male cycuszki:P
przy pierwszym dziecku miałam tak samo, karmiłam prawie do roku--ale tez z butli moim mleczkiem,,,,pokarm mialam potem caly czas,,mimo ze nie karmiłam juz,,, do momentu zajscia w ciaze w grudniu nadal miałam pokarm :)
teraz po porodzie dwa dni nie miałam pokarmu,sciągałam co 2 h po 15-20 min na pobudzenie,,,,i jak trysnelo tak leci,,musze co 3 h sie odciagac bo inaczej wybuchne:(
duzo pije strasznie,nawet do 2l, wody dziennie, herbaty owocowe,
taaaak....slyszalam ze picie duzej ilosci plynow pomaga przy laktacji....ja niestety jestem suchotnikiem:) moge caly dzien wytrzymac na jednej szklance herbaty:) gdyby na sile we mnie nie wlewali to pewnie nic bym nie pila:P
ja mam zgrzewke na 2-3dni ::)
Ja mam ręczny i elektryczny TT i zdecydowanie polecam elektryczny.
odnosnie bolu piersi.
czy bola cie piersi tylko przy laktatorze czy przy karmieniu tez?
U mnie byl ogormy bol przy przystawianiu, karmilam i plakalam z bolu, bol trwal do 30 minut po karmieniu.
Polozne od laktacji nie potrafily mi pomoc ( poradnia zaspa i kliniczna) placilam za wizyty w poradniach, za badanie mleka - posiew, za posiewy z brodawek, nawet mi nagadaly ze moge miec torbiele i to pewnie od tego.
W koncu trafilam na Pania Ize z poradni Kropla Milosci. Ona stwierdziala ze maluszek ma super odruch ssania, ze pieknie ssie, ze ladnie przybiera a problem bolu to kwestia podraznionych koncowe nerwowych w brodawkach. I tak droga eliminacji zaczelam karmic w roznych pozycjach i w pozycji na lezaco bol zanikl.

Dodam iz przy laktatorze bol ustawal, ale wracal gdy brodawka sie wessala w lakatator.

Medele ma dwa elektryczne laktatory, ja polecam tez drozszy, w tym przypadku jesli ktos planuje stale odciagac nie ma co oszczedzac, warto kupic cos drogiego i dobrego. Dodam ze pani IZA z kropli Milosci jest przedstawicielam Medela i ma laktatory tez, moze do niej zadzwonic i zapytac o cene, moze bedzie taniej niz allegro, bo w Akpolu maja cene zawyzona.
piechotka ja też suchotnik, chyba zacznę sobie nastawiać przypomnienie na szklankę wody ;)
kasia0075 ja Ci po prostu mojego synka dam na wykarmienie jak mi się nie poprawi ! a co ! ;);)
oki nie ma sprawy :)
kasia 0075 rob zapisy bo moja Aga tez byla by chetna jak mi nie wyjdzie z tym karmieniem ;)
kupilam dzisiaj reczny laktator medeli... i..odciaganie moze NIE BOLEC!!! normalnie super... wlasnie jestem po pierwszej rundce (7min) trzymajcie kciuki za odbudowanie mojej laktacji i za mojego malego ssaczka:)
ja też walczę o pokarm - na ile mam czas :/ i cierpliwość...

ale w sumie sprawdziłam, że w ciągu całego dnia w sumie ściągam 120 ml z obu piersi :((((((( za mało, żeby wykarmić, za dużo żeby udawać, że nic nie mam...

nie wiem czy walczyć dalej, czy brać tabletki na zatrzymanie?

nie mam czasu na tyle zabaw z laktatorem ile ich być powinno :((( Gabryś denerwuje się jak już nic z piersi nie leci - więc nie mogę przystawiać Go na pusto :/ bo jest wrzask, kopanie itp. :(

piję napar z anyżu, herbatkę Hippa, Fito - mix fix 4 i dzisiaj kumpela kupiła mi na Zaspie Bocianka :P

chciałabym mieć więcej pokarmu, chciałabym karmić Gabrysia jak najdłużej... w ciąży myślałam, że będę karmiła tylko piersią... a to jak widać nie jest mi dane :( mam coraz mniej siły do walki o pokarm :( a z drugiej strony potworne wyrzuty sumienia, że może nie zrobiłam wszystkiego co powinnam?

nawet nie mam czasu mierzyć cukru i ciśnienia :/ a powinnam - żeby zobaczyć czy cukrzyca i nadciśnienie przeminęły... ale ciągle coś, ciągle pod górkę... i tak dzień za dniem... jutro mam iść do lekarza - a nie mam ani jednego pomiaru... ciśnienie miałam mierzyć 2 x dziennie, a cukier 5x :/ i będę świecić oczami :/
Agusia, 120 ml to wcale nie mało!!! Jak najczęściej przystawiaj Gabrysia, laktacja się ureguluje sama w zależności od potrzeby małego. Ważne tylko, żeby jak najczęściej przystawiać i wierzyć, że się uda, bo nastawianie psychiczne mamy ma baaaardzo duży wpływ na laktacje. Wiem to po sobie :) Nadal karmię, choć już powinnam przestać ;)
Olu, fajnie, że Ci przypasował :) Ponoć z ręcznej medeli w razie co można zrobić elektryczną, dokupując jakieś części ;)
120 ml to raptem trochę ponad 1 posiłek Gabrysia :((( (zjada 90-105ml)

teraz poluję na Allegro na elektryczny laktator ;) może to mi coś da?
ja mam i ręczny i elektryczny, medela,,, oba polecam, elektyczny to oszczednosc czasu :) i zawsze masz jedną ręke wolną
właśnie dlatego chcę kupić elektryczny ;) może wtedy będzie mi łatwiej znaleźć czas i możliwość na częstsze odciąganie :)
Agusia, a czy dokarmiasz małego? Masz kontakt z jakąś poradnią laktacyjną? Mogę Ci podać namiary na super poradnię, jeśli chcesz. Walcz, bo warto!!! Powodzenia!
gdybym nie dokarmiała, to Gabryś chyba umarłby z głodu :(((

niestety podstawą jest mleko sztuczne...

cały czas zastanawiam się nad poradnią/laktatorką i nie wiem czy to warto, czy są w stanie cokolwiek zmienić
OCZYWIŚCIE! po to są i na prawdę warto. Spróbuj, czym prędzej tym lepiej! Dużo dziewczyn ma problem z laktacją, ale w wielu przypadkach wszystko kończy się pomyślnie. A te 120 ml dziennie daje nadzieje. Myśl pozytywnie :)))Pozdrawiam serdecznie i życzę wytrwałości.
no to się pochwalę :D

po zmianie laktatora na Medelę Mini Electric mam już 3 pełne, moje posiłki dziennie dla Gabrysia :)))))) dobrze, że się nie poddałam :D
Agusia, super !! To jednak Medela nie jest przereklamowana ?? Dobrze ściąga? Mam nadzieję, ze i mi pójdzie wszystko po mysli i również będę mogła karmić
Kasia31 - kopiuję co napisałam w Listopadowo-grudniowych mamuśkach :)

7-7, 5-5, 3-3 - ten system ściągania pokarmu laktatorem zwiększa laktację :)
czyli laktatorem ściągasz 7 minut jedna pierś potem 7 minut drugą pierś, 5 minut pierwsza pierś i 5 minut druga, 3 minuty pierwsza, 3 minuty druga. W sumie ściąganie trwa 30 minut. I nieważne czy leci czy nie. W ten sposób udrożnisz piersi. I najlepiej ściągać co trzy godziny...

jestem żywym dowodem na to, że ten system faktycznie działa :) 2,5 tygodnia temu byłam bliska przerwania "karmienia piersią"... w moim przypadku to nawet zbyt wiele powiedziane - "karmienie"... ;P
ściągałam dziennie z obu piersi 80-120ml (a wtedy jeden posiłek mojego Synka miał 105ml)... (efekt mojego leczenia antybiotykiem + ogromnych stresów po porodzie cc)
teraz mój synek jednorazowo zjada 120ml :) a ja jestem w stanie zapewnić mu 3 pełne posiłki dziennie :D czasem nawet troszkę większe ;)

wcześniej używałam ręcznego laktatora (Avent) i dopóki miałam pokarm(tuż po porodzie, przed leczeniem) to było ok... później jak pokarm zaczął mi zanikać to niestety ten laktator sobie nie radził, a ja miałam dosyć "machania" tym bardziej, że mam problemy z dłońmi... :/
kupiłam Medela Mini Electric - i to był strzał w 10 :D))))

ściąga bardzo dobrze :D a czas tak szybko mija, że często ściągam kilka minut dłużej ;)
przy ręcznym tylko patrzyłam kiedy wreszcie koniec... ;P

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry