Widok
ja podam przepis na sernik, który zawsze się udaje a goście nie mogę się go nachwalić :)
ciasto:
30dkg mąki, 10 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 2 łyżki smalcu ( ja nie daję blee ) 1 całe jajko, 2 żółtka, 1 paczka proszku do pieczenia
to wszystko razem zagnieść, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę
masa serowa:
1kg sera mielonego ( ja daję ten z Biedronki - Zielona łąka, 1 waniliowy i 1 śmietankowy ) 1 szkl cukru, 1 szkl mleka, 0,5 szkl oleju, 2 całe jajka, 4 żółtka, 1 paczka cukru waniliowego, 1 paczka suchego budyniu waniliowego, sok z 1 cytryny
wszystko wrzucić do miski i zmiksować
potem wylać masę serową na przygotowane wcześniej ciasto i piec ok. 1 godziny
5 minut przed końcem tej godziny ubić pianę z 6 białek z 0,5 szkl. cukru, wyjąć ciasto z piekarnika, położyć na nie ubite jajka i ponownie włożyć do piekarnika na 15 minut
WERSJA Z KOKOSEM
wszystko tak samo tylko na koniec do tych ubitych 6 jajek z cukrem dołożyć 100 gr. wiórków kokosowych- wymieszać i tak jak wyżej włożyć ponownie na 15 minut do piekarnika
SMACZNEGO :):)
ciasto:
30dkg mąki, 10 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 2 łyżki smalcu ( ja nie daję blee ) 1 całe jajko, 2 żółtka, 1 paczka proszku do pieczenia
to wszystko razem zagnieść, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę
masa serowa:
1kg sera mielonego ( ja daję ten z Biedronki - Zielona łąka, 1 waniliowy i 1 śmietankowy ) 1 szkl cukru, 1 szkl mleka, 0,5 szkl oleju, 2 całe jajka, 4 żółtka, 1 paczka cukru waniliowego, 1 paczka suchego budyniu waniliowego, sok z 1 cytryny
wszystko wrzucić do miski i zmiksować
potem wylać masę serową na przygotowane wcześniej ciasto i piec ok. 1 godziny
5 minut przed końcem tej godziny ubić pianę z 6 białek z 0,5 szkl. cukru, wyjąć ciasto z piekarnika, położyć na nie ubite jajka i ponownie włożyć do piekarnika na 15 minut
WERSJA Z KOKOSEM
wszystko tak samo tylko na koniec do tych ubitych 6 jajek z cukrem dołożyć 100 gr. wiórków kokosowych- wymieszać i tak jak wyżej włożyć ponownie na 15 minut do piekarnika
SMACZNEGO :):)
larisa super przepis, ja sama robie ten sernik, i tylko taki ostatnio, potwierdzam ciasto nie opada po wyjeciu z piekarnika a nawet jesli troszke to nie ma znaczenia, i tak przez piane sa gory, doliny. Smak wspanialy. Nie wiem tylko czy mam taki sam przepis ilosciowo, ale moj sernik jest tak mokry, ze nadaje sie do jedzenia dopiero na nastepny dzien a im dluzej stoi tym jest lepszy.
Oczywiscie moj lasuch nigdy nie czeka i zajada jeszcze cieply, ale trudniej go wyjac.
Oczywiscie moj lasuch nigdy nie czeka i zajada jeszcze cieply, ale trudniej go wyjac.