Widok

mieszkanie

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam dziewczyny zalmke
chcialabym kupic mieszkanie ale jak widze ceny to sie zalamuje
Kredyt w wysokości 1000zł to dla nas za duzo

Wynajmowanie jest be sensu bo to kasa wyrzucona w bloto

kurcze co robic ?
gdzie szukac mieszkania i gdzie brac kredyt ?

pomóżcie prosze

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tylko, że TBS ponoć maja dosc wysoki czynsz, ostatnio ogladałam program i do czynszu dodane jest 4% wartosci mieszkania. Ale ja ekspertem nie jestem.

A my zdecydujemy się na Tbsy bo inaczej nie da rady i nie jest prawdą to,że dzieci nie dziedziczą tego mieszkania.Zresztą nikt mi nie może powiedzieć,bo tego przecież nie wiadomo czy za 10 lat nie będzie można wykupić tych mieszkań za jakieś śmieszne pieniądze.

Znajomi sprzedają za 260 tyś mieszkanie ok 50 m kw w centrum miasta, obok akademii medycznej. W srode w anonsach bedzie ogloszenie ;-)

Uważam że lepiej kupowac mieszkanie na rynku wtórnym.
Atrakcyjne lokalizacje tzn centrum miasta i możliwość dobrania okolicy i odległości od pracy, rodziny itp. Poza tym w mieszkaniu juz jest wszystko (czasem stare czy w innym guście ale jest). Na upartego kupujesz i sie wprowadzsz.
Od developera mieszkanie jest puste, ani drzwi, ani podłogi, lazienki itp. Ile trzeba teraz mieć dodatkowo kasy żeby wszystko wykończyć i ile czasu to trwa?
Oczywiście można kupić mieszkanie gdzieś w Tczewie czy na drugim końcu w Wejherowie. Na przykładach znajomych którzy rodzinę i bliskich zostawili w Gdańsku widze że nie jest to takie proste i teraz narzekają... na samotność
ja kupowałam na kredyt troche ponadrok temu na rynku wtórnym, 44 m za 108 tys. zl, wówczas myslam, że to bajońska suma, przerazająca. Dzis nasze dwupokojowe mieszkanie mogłabym, sprzedac spokojnie za 230 tys. zł. Rate miesieczna mamy 500 zł. W mieszkanie, a raczej remont nie wiele wydałam, bo tylko odswiezylismy ściany, mieszkanie przeszło generalny remont 2 lata temu.

a my sie cieszymy, bo jestesmy sami na swoim. bo nawet najukochańsi rodzice czasami przeszkadzają i tego niestety nie da sie ukryć - ci co mieszkaja sami wiedza co mam na myśli.

Ja stawiałabym na rynek wtórny, bo mieszkanie przynajmniej jest zrobione, a remont po swojemu mozna robić z zcasem jak sie ma gotówke, bo od dewelopera, mieszkanie jest piękne, ale ogrom kasy trzeba dolozyc, natomiast TBSy....mieszaknie nigdy nie jest Twoje - dzieci po tobie nie dziedziczą.
lepiej Rumia Reda i Wejherowo bo tam masz SKM i dostaniesz się wszedzie, nawet szybciej niż samochodem

Gdańsk jest tak rozległy...moja koleżanka żeby wydostać się z tego zadupia w Gdańsku gdzie kupiła miszkanie musi jechac godzine autobusem

no na Gdynie to już wogóle nie patrzę. Rumia lub Reda. Wejherowo jednak wydaje mi się już zbyt daleko. Jeśli ktoś ma samochód to ok. ale jak nie ... ;/

proponuje rozejrzec sie na mieszkaniem np. w wejherowie, sa jeszcze tansze niz te w trojmiascie a dojazdy, szczegolnie do gdyni, naprawde nie sprawiaja zadnych problemow

Magda- wyslalam maila

i napewno nie w centrum gdanska...tu sa najdrozsze ,pewnie na jakims zadupiu ale cóz...wole spac juz na materacu i jesc suchy chleb ale byc na swoim

Nie przeprasam za bledy
ja szukam i nic
jakbyscie cos wiedzialy to piszcie

no właśnie, dlatego moje szczęście, że jest mama i jest gdzie mieszkać i jakoś się do tego dogadujemy i jest ok i nie musze płacić za wynajem lub drzeć koty. Ale to i tak marna pociecha... Swoje to swoje.

sylvia, a gdzie to mieszkanie?????????

Zazdroszcze, mieć mieszkanie i tak niską ratę kredytu...

A ja musze cos wyczarowac niestety z tesciami dluzej sie ne da niestety

my mieszkamy u rodziców " na kupie" i zaraz po powrocie męża bierzemy kredyt na jakies male mieszkanie i niech sie dzieje co chce. bedziemy skromniw zyc ale w koncu sami. mieszkanie oczywiscie z rynku wtornego i bedziemy szukac okazji ,mona wynalezc cos tanszego np w przypadku gdy ktos wyjezdza za granice i natychmiast chce sprzedac . gdyby byl maz moglibysmy kupic juz...byla okazja..60 metrów za 150 .000 po remoncie.i dupa.ale mamy nadzieje na taka wlasnie okazje

Nie przeprasam za bledy
Szczęscie, nie szczęście ale mieszkamy z moją mamą. Stosunki są naprawdę ok ale marzy nam się własne M. W lutym zrobiliśmy podejście do mieszkania, ale to na które nas bylo stać sprzątnięto nam sprzed nosa, a nowe nie dość, że nie taki układ jak chcieliśmy to 10 merów mniejsze i 15 tys droższe... więc daliśmy sobie spokój... wiem, że drozeje wszytsko ale jak sie nie ma to się nie wyczaruje

Kropka-M mysle o tym ale sie boje
i po za tym co z kredytem na takie mieszkanie ?
ktos wie jak to wygląda?

my też spłacamy kredyt, wynosi nas to koło 400 zł miesięcznie, a na naszym mieszkaniu zarobiliśmy już koło 100 tys.-tak posżły w górę w naszej lokalizacji

wiem ze niektorzy mnie za to zjedza- ale moze wyjsciem dla Was sa TBSy?

jesli chcesz od dewelopera to kredyt warto brac w banku współpracującym z nim, my tak zrobilismy, kupilismy w styczniu w tylko 30 m (strasznie male, co mnie przeraza) ale wole splacac swoje niz ciagle placic komus ponad 700 zl mies

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry