Widok

nnt Rachunek za prad mnie zalamal :(

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wlasnie otrzymalam rachunek za prad. Mam w Energa SA. Do tej pory za 6 misiecy mialam jakies 500-530zl a dzis mi przyszlo 750zl :( To prawda ze przy dziecko wiecej pradu idzie ale az tyle? Mamy w mieszkaniu wszystko na prad. Jejku juz mam dosc tych podwyzek :(
A Wy ile placicie za prad?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my za gaz ok 600zł miesięcznie:(
Za gaz zaplaciliśmy (od 3.01 do 2.02) 620 zł
MamoMarty, jaki macie piec? My też ostatnio wymieniliśmy, teraz czekam ze strachem na pierwszy rachunek..
U nas za prąd przyszło 185 zł za 2 mieś. czyli 555 zł za 6 mieś.wychodzi. A ogrzewanie mamy na gaz.
Jakie macie rachunki za gaz? My w mieszkaniu, nieszczelnym, w te mrozy 1300 zł ostatnio, masakra..
rozliczenia rzeczywiste mają taki sam cennik jak na f-ry

nie wiem skąd inf że to jest drożej?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
my mamy 135 zł za dwa miesiące:)
ja się zdecydowałam na to rozliczenie rzeczywiste, przynajmniej płacę za to, co zużyję, a nie za to co oni oszacują, potem wyrównanie i przeważnie jakieś nadpłaty, i znowu zimą niedopłaty....nie- dziękuję, wysyłam im teraz stan licznika raz w miesiącu i płacę za to co zużyłam :)
nasze M ma 50 m2, więc nie jakieś specjalnie duże... ; z tym że to mieszkanie strychowe w starej kamienicy, tak jak pisałam wyżej ,,ogrzewanie jeden pokój i łazienka, ciepła woda i czasami grzejnik w drugim pokoju '' pozatym, no normalnie tv , pralka, lodówka, laptop, światło ... Rachunki... za prąd zawsze mnie przerażają... I mamy tą niby niższą taryfę, jakieś wekendy i tanie godziny coś takiego... U nas się życie zaczyna 0d 17, no i wekend normalnie od rana, ale w naszej taryfie mamy coś takiego że od piątku od 22 do poniedziałku do 6 rano tańszy prąd.

No właśnie z tym rzeczywistym ponoć nie tak fajnie jest, wie ktoś coś więcej ? Bo myślę nad zmianą, wie ktoś coś więcej, bo opinie różne krążą ?
Ja mam 46 m i wszystko na prad
ja mam mieszkanie niecałe 50 m2, co miesiąc zimą wychodzi mi ok 250 zł :( latem trochę mniej, ale ja mam wszystko na prąd, łącznie z bojlerami i ogrzewaniem, w tym roku dałam się w końcu namówić mężowi na piec akumulacyjny i drugą taryfę- wychodzimy o wiele lepiej i w końcu mamy cieplutko w mieszkaniu, bo poprzednie zimy płaciłam mniej więcej tyle samo, ale oszczędzałam na maxa na ogrzewaniu i ciągle marzliśmy.... niestety tak wychodzi, pogodziłam się już z tymi rachunkami, chociaż był okres, że codziennie spisywałam liczniki, bo myślałam, ze ktoś się do nas podpiął..... ale niestety tyle zżera ogrzewanie prądem :(
ja tez co 2 m-ce place ok 120zł i mam jeszcze ciągle nadpłaty...no ale coś za coś bo w takiej małej klitce to by większość z Was mieszkać nie chciała...
Chciałam zrobić rozliczenie rzeczywiste z energa,ale jak przeczytałam,że wtedy jest prawie 2 razy droższy prąd to szybko zrezygnowałam...
Jejku to wspolczuje....
No ja co 2 miesiace place 120 zł
My też mamy dom (240 m +120 m piwnicy) i dostaliśmy za 6 m-cy 780 zł - wychodzi 130 na miesiac; wszystko na prąd (mikrofala, piekarnik, indukcja, okap, zmywarka, lodówka, rekuperator (włączony 365 dni w roku, ), piec, 2 tv, komp, radio- od rana do wieczora, pralka), tylko ogrzewanie gazowe;
to i tak mało mieliście jak 450 zł, a 123 zł to jakaś bajka, co to za cudowny piec?
My też dom, za 6 miesięcy wychodzi kolo 1000 zł ale..............Wymieniliśmy piec gazowy i zużycia gazu spadło o 2/3 !!!
Jestem w szoku. W ubiegłym roku płaciliśmy za okres od początku stycznia do początku lutego 450 zł. Wczoraj dostałam rachunek 123 zł za miesiąc :) Myslałam że się walneli ale poszłam sprawdzić, wszystko dobrze spisane :)
chciałabym mieć taki rachunek :) ja mam 2000 - 2300 wszystko na prąd... ogrzewanie jeden pokój i łazienka, ciepła woda i czasami grzejnik w drugim pokoju ,
już kilka razy o tym pisałyśmy na forum...

musisz wejść na https://ebok.energa.pl/register.php i założyć konto - z podaniem PESEL osoby na którą są faktury oraz nr ostatniej faktury...

po zalogowaniu będziesz miała panel i tam m.in. "rozliczenie rzeczywiste"

http://www.smarteco.pl/rozliczenia-smart-eco-rozliczenia-rzeczywiste_1
no wlasnie , u mnie tez bywało 2400fakt mamy dom ale maly , ,dogrzewalismy sie wtedy troszke prądem, ale zrezygnowałam z elektrycznego bojlera i juz sie nie dogrzewamy a rachunki to mniej wiecej 1500zl za prąd za 6 mcy , tak jak pisalam wychodzi okolo 200-250zl za miesiąc. Teraz zrezygnowałam tez z kuchenki elektrycznej , zobaczymy co bedzie. Poza tym mam zwykłe sprzęty jak kazdy, lodówka , pralka, zmywarka, komp i tv ,wszystkie A lub A+, korzystam z krótkich programów z niezbyt gorącą wodą. żarówki niby energooszczedne, ale mam wątpliwości czy one faktycznie są oszczedne. wyłaczam na noc tv i inne sprzęty i nie wiem już gdzie szukać oszczędności . a wiadomo ,ze są jeszcze inne oplaty chocby na ogrzewanie..... ech szkoda gadac....
Mamy 150 m dom i rachunek dostałam 900zł..tez mnie rozwalił.
Sis ma dom 220m i rachunek miała 680zł- raczej oszczednie musieli podejść do sprawy..

U nas nie mamy takiego rozrzutu, nie wiem juz sama gdzie tkwi problem. Wszystko drogie, coraz droższe...cholera!
hmm, strasznie duze te rachunki macie ;/ Ja mieszkam w domku jednorodzinnym, wszystko na prąd, włącznie z bramą i hydroforem, siedze z małą w domu, właczony często tv i laptop i płacimy za dwa miechy maks 270zł... pochlastałabym sie, gdybym miała płacić więcej.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry