Widok

nnt Rachunek za prad mnie zalamal :(

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wlasnie otrzymalam rachunek za prad. Mam w Energa SA. Do tej pory za 6 misiecy mialam jakies 500-530zl a dzis mi przyszlo 750zl :( To prawda ze przy dziecko wiecej pradu idzie ale az tyle? Mamy w mieszkaniu wszystko na prad. Jejku juz mam dosc tych podwyzek :(
A Wy ile placicie za prad?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja też sopot i też ogrzewanie gazowe-reszta na prad ale naprawdę ja uważam że kuchenka chodzi wiecznie piekarnik non stop światła kompy telewizor i co miesiąc 80-84 zł bez zadnej ich idiotycznej prognozy bo to jakaś bzdura od 2 lat co miesiąc idę ze stanem i płacę teraz to nawet juz chodzic nie musze zalogowałam sie na e-book i jest bajka wpisuje stan rzeczywisty licznika wysyłam przelew i super a te ich prognozy to niech w buty sobie wsadza nasi sąsiedzi ktorzy całymi dnaimi są w pracy piekarnika uzywaja\ raz na pol roku co miesiać płacą 150 zł prognozy a niedopłaty za poł roku dostli 800 zł no ludzie jak to mozliwe skoro ja na pol roku place średnio 480 to jak oni mogą tyle kasy płacić -coś jest nie tak i tego jestem pewna mój wujek tez jak miał prognozy to rachunki byly takie ze wiecznie na raty spłaty robil a teraz placi co miesiac i o dziwo grosze
my 50m i za 6 miesiecy mamy 900zl (sopot), ogrzewanie na gaz mamy, zawsze mielismy tak 700zl wiec z tego co piszecie to nie macie tak zle
niestety - ja też ubolewam nad wysokościa tych rachunków, szczególnie, że niewiele mam na prąd (ogrzewanie miejskie a kuchnia na gaz!!)
ale ja widzę, jak mi się zmieniają prognozy.

i ostatni raz powiem - NIE CHODZI mi o krytykowanie rozliczenia rzeczywistego (niewykluczone, że też zacznę z niego korzystać). nie chodzi mi również ani o wysokość prognoz, ani o niedopłaty.
chodzi mi tylko i wyłącznie o wysokie rachunki, które będą tak samo wysokie przy rozliczeniu rzeczywistym...
my tez mamy olbrzymie rachunki, a mieszkanie tylko 50m2 i cały sprzęt klasy A+. co 2 m-c -290zl czyli 870zl za pol roku plus zawsze dopłata ok 400zl. MASAKRA!!!!!!!!!!!!!!!
To Ty mnie nie rozumiesz. Niedopłaty Ci się skończą przy następnej prognozie, bo energa jak widzi różnicę pomiędzy prognozowanym zużyciem a potem rozliczeniem rzeczywistego po 6 mc to kolejne prognozy Ci zwiększy. I zwiększy nie o kwotę niedopłaty, tylko conajmniej 10% ponad rzeczywiste zużycie. Tak działają ich programy do szacowania prognoz.
Innymi słowy, jesli teraz miałaś prognozę na 500, a zużyłas za 520zł - to następna prognozę dostaniesz za co najmniej 572zł. Pół biedy kiedy kwota zamyka się na kilkudziesięciu zł. Gorzej jak to jest 100 i więcej.
i jeszcze jedno :) tak dla porządku tylko :)

cytuję:
"z praktyki wygląda to tak, że jak wyszłaś z niedopłatą ok 20zł, to następny okres rozliczeniowy prognozę dostaniesz o 20zł wyższą za miesiąc, co za 6 mc da Ci rachunek wyższy o 100zł."

nie no aż tak to nie podwyższają - to byłoby zwiększenie prognozy o sześciokrotność niedopłaty - bo te 20 zł jest za pół roku, a nie co miesiąc. i od kiedy mam rachunki z takiej wysokości niedopłatą, prognoza wzrasta o kilka złotych miesięcznie.
skoro prognoza zgadza z zużyciem, a nawet zużycie ją przekracza - to rachunki się nie zmniejszą. i TYLKO o to mi chodzi.
a niedopłata zawsze jest, dopóki są prognozy - to oczywiste, że przy rozliczeniu rzeczywistym jej nie ma i zupełnie o co innego mi chodziło - mam nadzieję, że już dostatecznie wyjaśniłam :)
i ja wcale nie twierdzę, że rozliczenie rzeczywiste jest złe - nic w tym rodzaju. nie próbuję nikogo przekonać, że ono nie ma sensu.
ja po prostu stwierdziłam, że mam - jak na podane warunki - bardzo wysokie rachunki - i że rozliczenie rzeczywiste nic w tym nie zmieni. jeśli się na nie zdecyduję, nadal będę płacić tak wysokie rachunki. a o wysokości rachunków była mowa. więc trochę mam wrażenie, że piszemy o dwóch różnych rzeczach.
o rozliczeniu wspomniałam tylko i wyłącznie w kontekście tego, że ono nic by u mnie nie zmieniło - jak podobno zmieniło u niektórych Dziewczyn.
ale jakie ZAWSZE? Zawsze się skończy przy następnej prognozie - zobaczysz :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no dobrze, tylko dopóki i tak zawsze jest niedopłata - to co to zmieni w wysokości rachunków? niestety nic.
BTW - do rozliczenia rzeczywistego nie trzeba nigdzie jeździć.
Logujesz się na stronie www energii i wysyłasz meila w aplikacji rozliczeń rzeczywistych podając stan licznika, a oni odsyłaja Ci fakturę.

http://www.ebok.energa.pl
no właśnie i zobaczysz w następnym okresie rozliczeniowym dlaczego warto rozliczać się z faktycznego zużycia. Zawsze jak masz niedopłatę na koniec okresu rozliczeniowego to następna prognoza za analogiczny okres (zimowy w tym wypadku) będzie znacznie wyższa.
z praktyki wygląda to tak, że jak wyszłaś z niedopłatą ok 20zł, to następny okres rozliczeniowy prognozę dostaniesz o 20zł wyższą za miesiąc, co za 6 mc da Ci rachunek wyższy o 100zł. I tak sukcesywnie, aż będzie nadpłata. Tej zwykle nie ma, bo po następnym nowym roku jest podwyżka cen i znowu wyjdzie niedopłata. I tak w koło macieju.

Ja to z Energą przerabiam od 12 lat i wiem co mówię. Dlatego rozliczenia rzeczywiste to zbawienie. Nie będą obracać moją kasą i nie ma opcji, że licznik będzie spisany nieprawidłowo, bo sama spisuje i podaję.
My za pół roku mieliśmy 1000 zł!!!!!!!!!! Tak było dwa razy, bo wliczona była prognoza. Więc jak mam co pół roku jeździć i prostować to wolę płacić co dwa miesiące, a nawet muszę zacząć płacić co miesiąc za rozliczenie rzeczywiste.
nie pisałam, że mam mega dopłatę, tylko, że zawsze mam niedopłaty - na początku rzeczywiście były dość duże, ale potem zwiększyli mi prognozy i teraz niedopłata raz na pół roku mieści się w okolicy 20 zł. więc nie widzę sensu załatwiania rozliczenia rzeczywistego, bo moje prognozy niestety nie są zawyżone - a zatem to by niczego nie zmieniło. napisałam o tym, bo wiele dziewczyn radzi rozliczenie rzeczywiste jako receptę na wysokie rachunki.
i ja nie narzekam na wysokość dopłaty, tylko na wysokość rachunków w ogóle :)
A to lepiej mieć raz na 1/2 roku mega dopłatę niż rozbić sobie to na miesiące niewiele wyższych rachunków, których nie odczujesz?? Dziwne myślenie...
Immergas Victrix Superior 32 kw. Do tego zasobnik na wodę 200l, sterownik też Immergas model Super CAR i sonda zamontowana na zewnątrz budynku :)
Przy tym mamy dobrze dobrane grzejniki.
dlatego, że jak sprawdzają licznik raz na pół roku to i tak mimo wysokich rachunków zawsze wychodzi niedopłata, więc i tak nie płaciłabym mniej...
ja-dwisia dlaczego mówisz że rozliczenie rzeczywiste nic Ci nie da ???to super sprawa żadnych ich durnych prognoz raz w mieisacu idziesz ze stanem i juz -ja mam 50 metrów kuchenka na prad 2 telewizory laptop i komp siedze w domku i 80 zl mam miesięcny rachunek -piekarnik elektryczny i moze w tygodniu to tylkoz dwa dni nic w nim nie piekę :)
Wiecie co z tą energią to jest tragedia od listopada mieszkam za granicą mieszkanie stoi puste w październiku 7 dni przed moim wyjazdem zapłaciłam fakturę za prąd według wskazania licznika na początku grudnia dzwoni do mnie sąsiadka że przyszedł mi rachunek za prąd i czy ma otworzyć powiedziałam oki przyszła prognoza za zimę 3200zł niby do końca grudnia miałam zapłącić 2000zł w lutym 700 i w kwietniu 700zł ręce mi opadły zadzwoniłam zrobiłam afere że już któryś raz robią mi taki numer i że ja płacę ze wskazania licznika poprosił o stan i wyliczył kwotę do zapłaty 18,90 w domu chodzi tylko lodówka śmiech na sali a propopo w domu nie ma mnie do kwietnia ogrzewanie mam na prąd zapłaciłąbym im tą ich prognoze i co ????????????????? lokata w energii z odsetkami na plusie dla nich tragedia z tą nasza energią

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry