Widok

nnt Rachunek za prad mnie zalamal :(

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wlasnie otrzymalam rachunek za prad. Mam w Energa SA. Do tej pory za 6 misiecy mialam jakies 500-530zl a dzis mi przyszlo 750zl :( To prawda ze przy dziecko wiecej pradu idzie ale az tyle? Mamy w mieszkaniu wszystko na prad. Jejku juz mam dosc tych podwyzek :(
A Wy ile placicie za prad?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja tez co 2 m-ce place ok 120zł i mam jeszcze ciągle nadpłaty...no ale coś za coś bo w takiej małej klitce to by większość z Was mieszkać nie chciała...
ja mam mieszkanie niecałe 50 m2, co miesiąc zimą wychodzi mi ok 250 zł :( latem trochę mniej, ale ja mam wszystko na prąd, łącznie z bojlerami i ogrzewaniem, w tym roku dałam się w końcu namówić mężowi na piec akumulacyjny i drugą taryfę- wychodzimy o wiele lepiej i w końcu mamy cieplutko w mieszkaniu, bo poprzednie zimy płaciłam mniej więcej tyle samo, ale oszczędzałam na maxa na ogrzewaniu i ciągle marzliśmy.... niestety tak wychodzi, pogodziłam się już z tymi rachunkami, chociaż był okres, że codziennie spisywałam liczniki, bo myślałam, ze ktoś się do nas podpiął..... ale niestety tyle zżera ogrzewanie prądem :(
Ja mam 46 m i wszystko na prad
nasze M ma 50 m2, więc nie jakieś specjalnie duże... ; z tym że to mieszkanie strychowe w starej kamienicy, tak jak pisałam wyżej ,,ogrzewanie jeden pokój i łazienka, ciepła woda i czasami grzejnik w drugim pokoju '' pozatym, no normalnie tv , pralka, lodówka, laptop, światło ... Rachunki... za prąd zawsze mnie przerażają... I mamy tą niby niższą taryfę, jakieś wekendy i tanie godziny coś takiego... U nas się życie zaczyna 0d 17, no i wekend normalnie od rana, ale w naszej taryfie mamy coś takiego że od piątku od 22 do poniedziałku do 6 rano tańszy prąd.

No właśnie z tym rzeczywistym ponoć nie tak fajnie jest, wie ktoś coś więcej ? Bo myślę nad zmianą, wie ktoś coś więcej, bo opinie różne krążą ?
ja się zdecydowałam na to rozliczenie rzeczywiste, przynajmniej płacę za to, co zużyję, a nie za to co oni oszacują, potem wyrównanie i przeważnie jakieś nadpłaty, i znowu zimą niedopłaty....nie- dziękuję, wysyłam im teraz stan licznika raz w miesiącu i płacę za to co zużyłam :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
my mamy 135 zł za dwa miesiące:)
rozliczenia rzeczywiste mają taki sam cennik jak na f-ry

nie wiem skąd inf że to jest drożej?
MamoMarty, jaki macie piec? My też ostatnio wymieniliśmy, teraz czekam ze strachem na pierwszy rachunek..
U nas za prąd przyszło 185 zł za 2 mieś. czyli 555 zł za 6 mieś.wychodzi. A ogrzewanie mamy na gaz.
Jakie macie rachunki za gaz? My w mieszkaniu, nieszczelnym, w te mrozy 1300 zł ostatnio, masakra..
Za gaz zaplaciliśmy (od 3.01 do 2.02) 620 zł
my za gaz ok 600zł miesięcznie:(
Wiecie co z tą energią to jest tragedia od listopada mieszkam za granicą mieszkanie stoi puste w październiku 7 dni przed moim wyjazdem zapłaciłam fakturę za prąd według wskazania licznika na początku grudnia dzwoni do mnie sąsiadka że przyszedł mi rachunek za prąd i czy ma otworzyć powiedziałam oki przyszła prognoza za zimę 3200zł niby do końca grudnia miałam zapłącić 2000zł w lutym 700 i w kwietniu 700zł ręce mi opadły zadzwoniłam zrobiłam afere że już któryś raz robią mi taki numer i że ja płacę ze wskazania licznika poprosił o stan i wyliczył kwotę do zapłaty 18,90 w domu chodzi tylko lodówka śmiech na sali a propopo w domu nie ma mnie do kwietnia ogrzewanie mam na prąd zapłaciłąbym im tą ich prognoze i co ????????????????? lokata w energii z odsetkami na plusie dla nich tragedia z tą nasza energią
ja-dwisia dlaczego mówisz że rozliczenie rzeczywiste nic Ci nie da ???to super sprawa żadnych ich durnych prognoz raz w mieisacu idziesz ze stanem i juz -ja mam 50 metrów kuchenka na prad 2 telewizory laptop i komp siedze w domku i 80 zl mam miesięcny rachunek -piekarnik elektryczny i moze w tygodniu to tylkoz dwa dni nic w nim nie piekę :)
dlatego, że jak sprawdzają licznik raz na pół roku to i tak mimo wysokich rachunków zawsze wychodzi niedopłata, więc i tak nie płaciłabym mniej...
Immergas Victrix Superior 32 kw. Do tego zasobnik na wodę 200l, sterownik też Immergas model Super CAR i sonda zamontowana na zewnątrz budynku :)
Przy tym mamy dobrze dobrane grzejniki.
A to lepiej mieć raz na 1/2 roku mega dopłatę niż rozbić sobie to na miesiące niewiele wyższych rachunków, których nie odczujesz?? Dziwne myślenie...
nie pisałam, że mam mega dopłatę, tylko, że zawsze mam niedopłaty - na początku rzeczywiście były dość duże, ale potem zwiększyli mi prognozy i teraz niedopłata raz na pół roku mieści się w okolicy 20 zł. więc nie widzę sensu załatwiania rozliczenia rzeczywistego, bo moje prognozy niestety nie są zawyżone - a zatem to by niczego nie zmieniło. napisałam o tym, bo wiele dziewczyn radzi rozliczenie rzeczywiste jako receptę na wysokie rachunki.
i ja nie narzekam na wysokość dopłaty, tylko na wysokość rachunków w ogóle :)
My za pół roku mieliśmy 1000 zł!!!!!!!!!! Tak było dwa razy, bo wliczona była prognoza. Więc jak mam co pół roku jeździć i prostować to wolę płacić co dwa miesiące, a nawet muszę zacząć płacić co miesiąc za rozliczenie rzeczywiste.
no właśnie i zobaczysz w następnym okresie rozliczeniowym dlaczego warto rozliczać się z faktycznego zużycia. Zawsze jak masz niedopłatę na koniec okresu rozliczeniowego to następna prognoza za analogiczny okres (zimowy w tym wypadku) będzie znacznie wyższa.
z praktyki wygląda to tak, że jak wyszłaś z niedopłatą ok 20zł, to następny okres rozliczeniowy prognozę dostaniesz o 20zł wyższą za miesiąc, co za 6 mc da Ci rachunek wyższy o 100zł. I tak sukcesywnie, aż będzie nadpłata. Tej zwykle nie ma, bo po następnym nowym roku jest podwyżka cen i znowu wyjdzie niedopłata. I tak w koło macieju.

Ja to z Energą przerabiam od 12 lat i wiem co mówię. Dlatego rozliczenia rzeczywiste to zbawienie. Nie będą obracać moją kasą i nie ma opcji, że licznik będzie spisany nieprawidłowo, bo sama spisuje i podaję.
BTW - do rozliczenia rzeczywistego nie trzeba nigdzie jeździć.
Logujesz się na stronie www energii i wysyłasz meila w aplikacji rozliczeń rzeczywistych podając stan licznika, a oni odsyłaja Ci fakturę.

http://www.ebok.energa.pl
no dobrze, tylko dopóki i tak zawsze jest niedopłata - to co to zmieni w wysokości rachunków? niestety nic.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry