Widok

nnt . sprawdzony przepis na biały sos do ryżu...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
jak w temacie....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a gdzie zolteczka imbir bialy pieprz
hej - ja też robię zwykły beszamelowy z rodzynkami.. Ale moja teściowa tak go nazywa jak w nazwie wątku - biały sos do ryżu.. Nie zna nazwy sos beszamelowy :))) ale robi go tak dokładnie jak beszamelowy tylko reodzynki dodaje..

Mój mąż go lubi też z furą rodzynek :)
ja robię z kośćmi , ale pewnie można i bez :)
czyli kawałki kurczaka z kośćmi, a nie obrane mięsko? :)

u mnie w domu raz na kilka lat robi się coś takiego - ale nie jest to tradycyjne danie i zwykle na szybko pierś kurczaka i zwykły biały beszamel z rodzynkami :] może dlatego, że moi Rodzie pochodzili z dwóch innych części Polski ;) (czyli "napływowi")
A wiecie, że ja pochodzę z Poznania i tam ten przepisn (nazywany "potrawką z kurczaka") jest uważana za ich przepis regionalny ;) Ale robi się go dokłdanie tak samo.
aaa... jak ktoś juz wcześńiej pisał: sok z cytryny dolewać powoli, żeby się nie zważyło. Moja mama kiedyś dodawałą też dla koloru oprócz żółtek jeszcze startą skórkę z cytryny, ale ja tego nie praktykuję, bo nie wiem ile chemii w tych skórkach, a jakoś specjalnie różnicy w smaku nie czuję
Ja jak robię to jest zazwyczaj więcej osób i robię wtedy 1 kurczaka pociętego najpierw na kawałki - ale nic nie "obieram". Przy dzieleniu kurczaka możesz sobie zaplanować ile chcesz kawałków, żeby Ci wystarczyło np na 2 dni, albo wziąć same nóżki. Na chrzciny Miałam całego kurczaka + 4 ćwiartki, ale podzieliłam na naprawdę małe kawałki, tak żeby się nie "zapchać" jednym daniem i dać gościom spróbować wszystkich Twoich pyszności :)
Aga - narobiłaś mi smaka ;) do tego dania używasz całego kurczaka? czy jak? i obierasz po ugotowaniu?
ja robię jeszcze inaczej:
gotuję rosół na kurczaku
odlewam taki przecedzony czysty rosołek do oddzielnego garnka (tyle ile ma wyjść sosu - my lubimy to danie na "pływająco")
W oddzielnym dzbanku mieszam wodę z mąką +2 żółtka (dobrze rozetrzeć) dolewam śmietanę 18stkę i sok z ananasa (z puszki)
do tego dzbanka dolewam dobrą chochlę lub 2 gorącego rosołku z garnka (żeby "sparzyć" bo wtedy się nie zważy)
Do garnka wrzucam dobre 2 garści rodzynek
Wlewam zawartość dzbanka do garnka z czystym rosołem - nie wszystko na raz, żeby sos nie okazał się za gęsty
Doprawiam sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem
Ryż posypuję pokrojonym w kawałki ananasem i każdy sam na talerzu polewa sobie duuużą ilością sosu :) Podaję oczywiście z gotowanym kurczakiem

PYCHA!
U nas to bardzo wyjątkowe, świąteczne danie. Tydzień temu serwowałam gościom na chrzcinach i wszyscy byli zachwyceni. Cieszyło mnie to tym bardziej, że to danie nie jest znane w rodzinie męża.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ta potrawa jest znana chyba tylko nas na pomorzu... mój kuzyn w Bydgoszczy kiedy był ze swoja narzeczoną w restauracji w której będą mieli ślub poprosił o to danie a kelnerka dziwnie się na nich spojrzała i po chwili przyniosła biały sos.... ale do tego klopsy gotowane i ziemniaki he he
Zrobiony, dzięki za przepis :)
Smaczny.
Sos jest super!To nasze kaszubskie danie i nikt nie robi go lepiej.Kaszubi górą!Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
sos mi się udał super bardzo pyszny jednak my kaszubi to potrafimy gotować podziekowal za przepis
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robie potrawke tak ze odlewam rosol do garnka mniejszego podmazam miesko z rosolku wrzucam to do tego mniejszego garnka z rosolem :) zaciagam smietaną zageszczam mąka i gotowe :)
dziewczyny rewelka...!!! Siostra mnie przed chwilą uświadomiła, że dodaje tez żółtko :)
Ja zawsze robię tak ;) Odlewam rosołku do mniejszego garnka, zaklepuję go wodą z mąką, do tego mieszam żółtko z łyżką masła i dolewam do tego wtedy robi się ładny kolor. Trę troszkę marchewki i pietruszki ugotowanej w rosole. Kurczaka skubię na kawałki, i dodaje do środka (zazwyczaj ze skrzydełek z kurczaka). Tym sosem polewam ryż ugotowany na sypko ;) To się na sląsku nazywa granat w kurniku ;) Można też dodać do tego troszkę poskubanej pietruszki ;)
Obowiązkowo smietankę trzeba wymieszać z żółtkiem albo dwoma i dopiero wtedy zabielić :)
Ahh, uwielbiam ten sosik
ale mnie on nigdy nie wychodzi :-/
Wspaniałe kaszubskie danie,sama nie jadłam już sto lat ostatnio u rodzinki na wsi,zawsze obowiązkowo było to na obiad w niedzielę:) ale ja pamietam,że ciocia posypywała jeszcze ryż agrestem i to było pycha,a teraz agrestu już nigdzie nie widać,cięzko w sklepach dostać.
moja mama dodawala zawsze jeszcze do kubka z rosolkiem i maka - zoltko, roztrzepywala razem z maka, wtedy sos jest bardziej zolty :) polecam sos, jesli ktos nie robil, do gotowanego mieska kurczaka pyycha! do tego groszek z marchewka robiony wg tradycyjnej kuchni, z maselkiem i odrobina maki i cukru.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry