Widok

październikowe mamy >2<

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
witam ;)
co tam u was mamusie jak samopoczucie i jak maluszki ?
Moja córcia rozpycha się cały czas chyba ma juz mało miejsca a to przecież jeszcze 6 tyg heh może 4 a może 8 kto to wie :)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja właśnie po mału wychodzą z przeziębienia. Miniony tydzień to najgorszy czas od początku ciąży. Myślałam, że od tego wstrętnego kaszlu zaraz urodzę. Chociaż nie jest jeszcze super, to i tak czuję się jak młody bóg. Czuje, że przechodzi.
A synuś się wierci w najlepsze. W poniedziałek idę do gina i upewnie się przy okazji, czy aby u dzidzi też na pewno wszystko ok.

image
image
hej
Ja też ide jutro do lekarza, mała się wierci jak szalona, ale mi t nie przeszkadza:)

image
Mi też nie przeszkadza że mała sie wierci wręcz jest to super uczucie.
Tylko czasami jak kopnie w żebra to mniej przyjemne ;)

image
coś nas dzisiaj tu mało:)

image
pewnie dlatego że dziś niedziela mnie też by pewnie nie było ale mąż wyjechał i mi się nudzi.
ja dopiero mam wizyte w czwartek i juz sie nie moge doczekac, zeby sprawdzic czy wszystko OK,
jakie robicie na koncowce ciazy badania?
ja ide dziś do gin. i na dziś mam przygotowane wyniki Morfologii, Hbs, Mocz oraz Usg. i zobaczymy co dalej :)

image
na koniec robię morf , bad. og moczu to chyba wystarczy, na ost. wizycie gin. nie wspomniał nic o badaniach! zapomniał? do 8.10 to juz chyba nie bedzie niczego wiecej wymagał???

image[/url]

image
Grupe krwi jeszcze przed porodem kaza robic i dobrze zebys miala wpieta ja potem do ksiazeczki
image

Uploaded with ImageShack.us
Mi ostatnio zleciła HBS i pod koniec 37 tc WR - to do szpitala, grupę krwi na samym początku miałam robioną

image
je tez jutro idę do gina, z badan to robiłam morfologie, hbs i mocz , co do grupy krwi to robiłam w 2msc ciąży.

image
image
zaraz uciekam do lekarza, mam nadzieje że wszytsko jest dobrze i ciekawe co mi dzisiaj powie :)
Może to już ostatnia wizyta... :)

image
czekamy na relacje
A ja właśnie wróciłam od lekarza. Za trzy tygodnie będe miała ostatnie USG i zlecone właśnie wszystkie badania do porodu, ale jakie to badania, to mi lekarz nie zdradził, a ja nie dopytywałam. Myślę, że będzie to normalna morfologia i mocz. HBS i WR miałam już robione dwa miesiące temu i chyba nie trzeba tego powtarzać.
Jej, właśnie sobie uświadomiłam, że to wszystko zmierza już nieubłagalnie do końca.
No i od dziś jestem na zwolnieniu. Wdrapywanie się na trzecie piętro budynku do mojego pokoju, przerosło moje możliwości.

image
image
a więc
na 100% jest dziewczynka:)
waży ok 2600-2700 więc nie jest duża ani mała.
następna wizyta 3.10 no chyba że urodzę:)
ogólnie to mój organizm już się przygotowuje do porodu :)

image
hania ale ci zazdorszcze :>> mnie się też marzyła dziewuszka :D ale będzie nasz mały Kubuś ja tez dzis ide do lekarza i dowiem sie ile dzidziulek ma wagi :))

image
image
no wieć ja tez juz po wizycie.
Malutka rosnie, badania ok miałam robiony mocz Hbs i morfologie a na nastepnej wizycie Wr ( ten wynik juz miałąm na poczatku ciązy ale trzeba mieć swieży do szpitala po 36 tc) morfologia i mocz i bede mieć pobrany wymaz na paciorkowca ( to tez po 36 tc).
Od poczatku ciązy przytyłam 12 kg a w ostanim miesiącu 2 kg a apetyt dopisuje mi coraz bardziej mam teraz wiecej zachcianek niż na poczatku hihi.

image
Gdzieś czytałam, że WR jest ważne 3 tygodnie..

image
mi lekarz powiedział tylko tyle że ostatni wynik po 36 tyg.

image
hmm mój lekarz mi nie kazał robić teraz znowu WR, chyba do niego zadzwonie i się upewnię że nie muszę.

image
a w ktorym tygodniu sie pakujecie do szpitala laseczki ja 35 tydzien i powoli powoli zaczynam kolekcjonowac rzeczy do torby ,niedlugo zabiore sie za pranie ciuszkow malenstwa, a co do nie zrobionych rzeczy to nie mam np. za cholerke imienia dla córy, nie mam wypatrzonego wózka a reszta w sumie ok ,a jak tam u was:)
ja juz ciuszki popralam. torbe planuje spakowac jutro. jestem w 37 tyg
ja w zasadzie wszystko juz mam ciuszki uprane został tylko kombinezon. Z większych rzeczy to wózek stoi łóżeczko tez jest ale jeszcze w kartonie za naszym łóżkiem. a torbe powoli zaczynam kompletować narazie mam w niej szlafrok koszule i chusteczki to nie dużo. Jeszcze muszę kupić gatki na czas po porodzie i biustonosze do karmienia planuje w tym tyg sie juz spakowac do końca.

image
ja też mam zamiar się już w tym tygodniu pakować ale jakoś cieżko mi to idzie. Jak narazie to torba stoi tylko że pusta:)

image
bierzecie torbe czy walizke?i co dla maluszka? z tego co wiem na zaspie daja ciuszki maluszkowi
kurcze wiem ze temat ciagne bo juz byla mowa o tym a jakie wozki wkoncu macie :( to ja dzis wezme sie za pranie :) hihi a myslicie ze ciuszki o rozmiarze 50 oplaca sie prac przeciez to rozmiar chyba dla kruszynek a ja cala siate dostalam takich malutkich rzeczy
nie mam ani jednej 50
wozka niestety tez nie. nie moge sie zdecydowac ;(
ja mam dwa kaftaniki i jedno body w roz 56 a reszte ubranek juz 62-68 cm. Wydaje mi sie że jak nawet beda za duze to przez chwilke.

image
ja najmniejszy ciuszek mam roz.56
Chyba wezme się za pranie ciuszków bo niemam co robić:)

image
Na wszelki wypadek watro mieć taką jedną wyprawkę 56.
Wózek kupiliśmy X-landera X3 :)

image
aleon nie ma gondolki prawda
Ma twardą gondolkę :) http://wszystkodladziecka.com.pl/xlander-x3-2007-z-gondol%C4%85-p-625.html

image
Mi też zależy na twardej gondoli.
My się chyba zdecydujemy na ten model:
http://allegro.pl/item240992859_wozek_atlantic_baby_dreams_torba_spiworwwa.html

image
mój a w zasadzie mojej córki wózek tez ma twarda gondolke (ihttp://www.chicco.pl/index.php?p0=2&p1=9&p2=47&o=568) stoi juz w pokoju a ja nie moge sie doczekać kiedy juz bedzie można wyjśc na spacerek z malutka kruszyna

image
A co sądzicie dziewczyny o Nestorze?
Zdaje się, że jest dosyć ciężki.

image
image
Miałam okazję "pomacać" Nestora i nie przypadł mi, jest ciężki i nie miał twardej gondoli :)

image
Nie jest aż taki ciężki, waży ok 15 kg. Jeżeli ma służyć dłużej nie może być za lekki, bo jak dziecko sie wychyli wózek może sie przewrócić. Ale twardej gondoli nie ma.
A jakie są zalety twardej gondoli? Będzie dzidzi cieplej, czy z jakiegoś innego powodu przy tym obstajecie?
Mam straszny dylema z wózkiem. Ręce mi opadają normalnie.:(

image
image
Ja mam wrażenie, że w twardej będzie cieplej, ale może się mylę :) My mamy x-landera i waży ok 13 kg

image
jest c***lej! nie podwiewa maluszkowi bo gondolka jest sztywna i budka dobrze przylega w wózkach 2w1 te wiszące budy niestety nie daja takiej ochrony przed wiaterem i zimnem.

image[/url]

image
Ja po prostu kupie dodatkowy śpiworek. Sztywnej gondoli nie chce, bo nie bede miala jej gdzie trzymac. Ale jak kto lubi. Fajne sa wozki roan i maja sztywna gondole.
Ostatnio słyszałam że najlepsze są wózki z DUŻYMI kołami.
My taki będziemy mieć :)
co tam u Was kobitki słychać? jakieś zmiany? :)

image
To prawda. Na zimę najlepsze duże koła, bo nie zakopują się w śniegu. Najgorzej jeździć na podwójnych kołach.
nie prawda ja mam graco z podwojnymi sredniej wielkosci kolami i jezdzi sie rewelacyjnie po sniegu chlapie i blocie
image

Uploaded with ImageShack.us
http://blog.babyonline.pl/ciaza_i_porod.html

bardzo fajna stronka :)

image
dziewczyny powoli zaczynam pakowac sie do szpitala czy wam tez zajmuja rzeczy tak duzo miejsca?, mi sam szlafrok i wklady poporodowe pol torby zajmuja, a na 3 dni taka wielka torbe pakowac, nie pomysla w szpitalu ze wariatka??
a jak tam wg samopoczucie pazdziernikowe mamy? ja powoli wymiekam :) zasnac wieczorem to jest dopiero wyzwanie:)
mysle że wszystkie mamy taki problem bo ja od jakiegos czasu staram sie juz wkładac do torby to co mam zabrac i narazie mam tam tylko slzafrok wkładki laktacyjne chusteczki nawilżone i 2 koszule i torba jest juz pełna wiec musze przepakowac sie do wiekszej.

image
Hej
Ja dla sibie mam juz chyba wszystko spakowane ale dla dziecka to tylko pampersy i chusteczki do pupy:) ciuszki musze wyprac i wyprasowac. mialam sie za to juz dawno wziasc ale jakos sie zabrać nie moge:(
A samopoczucie to niejest zle tylko bardzo bola mnie plecy jak dlugo siedze lub stoje.

image
no ja najpierw wybralam taka mala treningowa a teraz ładuje juz wszystko w duza podrozna :] eszzz to..no ja tez musze jeszcze ciuszki poprac i poprasowac wlasnie powoli sie przymierzam ale ciezko ciezko sie zebrac w sobie :) pozdrawiam
jazastanawiam sie czy nie zabrac malej walizki. Latwiej ja potem tachac.
Dla dziecka zabieram tylko pieluszki i chusteczki. Na zaspie daja swoje ciuszki.
Juz ledwo chodze poruszam sie jak kaczuszka. zbioderka na bioderko
radziłaby ci kaszubko wziąść jednak coś dla maluszka, wiem że dają ale jak jest dużo dzieci to może zabraknąć.

image
no to juz niedługo:)powodzenia:)lekkiego cudownego porodu i slicznych zdrowych dzieciaczków:)...no i pytanko mam ile,jakich i w jakich rozmiarach ciuszków nabyłyście na początek?takie minimum waszym zdaniem:)bo pewnie juz macie pełno ciuszków od rodzinki itp:)
jam mam od rozmiaru 50 ,56 i 62 ale wszystko podostawane od rodzinki i znajomych tak sobie mysle ze rozmiar 50 to chyba wg pojdzie w odstawke od razu ale zobaczymy. do szpitala mam nadzieje ze 56 rozmiar wystarczy
ja namniejsze mam 56, najwięcej 62 i kilka 68, bo moja Mała ma być długa i nie wiem jaki rozmiar będzie ok

image
a jakiego rodzaju ciuszki macie i ile sztuk?głownie body,pajace,spiochy,bo jakies zewnetrzne bardziej to wiadomo ze czesto sie dostaje i ma sie później naddatek:)no ja zaczełam kompletowac od 56 ,bo nasza dzidzia juz jest duza:)lekarz mowił ze na 100 dzieci w tym "wieku"tylko 30 jest wiekszych:)
Ja kupowałam 56,62 i pare 68.

image
monia. ja mam najwiecej bodziaków z długim i krótkim rękawem - 10 sztuk, 10 sztuk śpiochów, kilka pajaców, 10 kaftaników, dres, sweterek.. resztę dokupimy po porodzie, jak już ocenie co mi najwygodniej zakładać i w czym Maja będzie się dobrze czuła :) położna w SR mówiła, że dopóki nie odpadnie kikut od pępka lepiej nie zakłądać bodziaków tylko kaftanik + śpiochy

image
ale masz 10 szt. jednego rozmiaru?czy 56 i 62 po 5 szt.(srednio:) )...kaftanik i spiochy?-a spiochy to nie takie body z nogawkami?wiec na dobre co to za róznica?
Ja nie liczyłam, ale też troche tego mam:)
ale w końcu się wzięłam za pranie ciuszków dla malutkiej:)

image
Ja też dziś pranie ciuszków robię. Trzeba wykorzystać ładny dzień. Na słoneczku wszystko szybko wyschnie :)

image
image
Monia. -
56 mam chyba z 3- 4 sztuki, tak na wszelki wypadek, bo położna radziła, żeby lepiej kupić rozmiar większy - takie małe bobo szybko rośnie :) a sprawa body i spiochów - body jest bardziej przy ciałku niż śpiochy i zapina się w kroku co może powodować podrażnianie tego kikuta, a śpiochy są odrobinę luźniejsze - to są rady położnej, a nie wiem jak będe ubierać Małą, bo wprawy nie mam żadnej :)

Wiesz, na allegro są fajne wyprawki - kaftanik i śpiochy po jakieś 11 zł warto mięć na początek kilka różnych rozmiarów, a później najwyżej dokupisz taki jaki będzie odpowiedni ;) tylko weź się człowieku oprzyj jak te ciuszki wszystkie takie słodkie :D

image
Ja też właśnie pierwszą pralkę włączyłam. Na razie rózowe. Ja już przestałam do tesco jeżdzić. tam są takie śliczne ubranka. Zwykłe zakupy konczyły się wydaniem stówki na ciuszki. Ostatnio mieli dostawę jak bylam. Kupiłam prześliczny komplecik i 3 pajace. Fajne ciuszki są w hurtowni interszyk na Narwickiej w Gdańsku. Tam tez przy okazji tylko pare rzeczy kupilam.
dziekuje slicznie piri:)
A w którym Tesco sa takie ładne ciuszki?

image
image
Na pewno w tym na Karwinach, na stoisku niemowlęcym :)

image
Dokladnie tam. Sporo rzeczy tam pokupowalam. I niedrogo. 15 zł za 3 body to naprawde niewiele. A czasem jeszcze są promocje.
w tym na karwinach też są:)

dziewczyny jak tam u Was
ja co prawda na połowę listopada mam termin ale ostatnio byłam na USG i nasz mały waży już 2kg i ma się super
i mnie powoli dopadają troszkę ci.ążowe doległości:) jak za dużó sioę na robię kręgosłup mnie boli ale wszystko idzie przeżyć:)

pozdrawiam

no i już coraz więcej rzeczy dla malucha mam:)

image

My dzis kupilismy wózek. Więc juz wszysko chyba mamy. Teraz piorę i prasuję wszystko powolutku. I ciągle się zastanawiam czy o czyms nie zapomnialam. No jeszcze muszę torbę spakować, bo zaczął się 37 tydzien.
Ja mam termin na początek listopada i już też wszystko mamy :) a Mała waży już całkiem sporo bo ok 2600 :)

image
Ja podobnie - też mam termin na listopad i wyprawka w większości kupiona. Został nam jeszcze wózek, fotelik do samochodu i przewijak - to z takich grubszych rzeczy.
W tamtym tygodniu byłam na USG - nasz mały waży ok 2200 ;)

Ja mam ostatnią wizyte w środe. Ciekawe ile mała waży :)
10.09.07 ważyła 2700 więc nie jest taka mała:)
Biedulka ma mało miejsca w brzuszku :)

image
ja tez czekam z niecierpliwoscia na naszego Juniora. Termin mam na 9 pazdziernika. Maly wazy okolo 3400. Ostatnia wizyte mam w czwartek choc pan doktor mowi, ze poki co nie ma zadnych oznak porodu
Cześć Laseczki, jak samopoczucie?
Byliśmy wczoraj u gina i podglądaliśmy Fasola. Tak więc z całą pewnością jest to mężczyzna i jak stwierdził lekarz, to już się nie zmieni ;-).
Po za tym Mały jest już ułożony główką do wyjścia (co odczówam dotkliwie na swoich żebrach) i waży 2300 :-))).
Lekarz zawyrokował, że rozwiązania powinnam się spodziewać koło 9 listopada, ale kto go tam tego małego wie, co sobie wymyśli. Więc w zasadzie wyprawkę mamy kompletną, poza wózkiem i fotelikiem.
Co do wózka to nadal nie mogę się zdecydować.

image
image
Samopoczucie u mnie zmienne od zmęczenia do euforii :) My mamy już wszystko kupione z wyjątkiem linomagu i gencjany na spirycie ;)

image
My mamy wszystko oprócz komody na ciuszki niuni i wózek ale wózek to dopiero po porodzie rodzice nam kupują :)
Wczoraj przyszła pościel, już ją wyprałam i wyprasowałam.
zostało nam do złożenia łóżeczko :) Myślę że na dniach to zrobimy :)

image
a My nie mamy wozka i fotelika. Ciagle nie mozemy sie zdecydowac jaki wozek
dziewczyny dorwało mnie przeziębienie;(
jak się kurujecie, czego używacie??
jesli drapie Cie w gardle to zrob sobie plukanke.
z wody zwyklej polaczonej z woda utleniona. buteleczke wody utlenionej nalezy wlac do 0,5 l. wody i plukac
no na całe szczęście dziś już przestało ale w nocy z niedziele na poniedziałek to myślałąm że niewyrobie
na całe szczęście gorączka się nie przyplątała:)
Jak boli gardło dobrze jest jeść kisiel. Ja na początku myślałam, że koleżanki żartują, ale to pomaga. Jest na tyle gęsty, że osadza się w gardle i mniej boli.
dziewczyny pamietacie moze jaki miałyscie wynik po tescie na obciazenie glukoza?dokładnie..ja mam 139 i sie troche zmartwiłam,choc ponizej 140 jest ok,ale to tak na granicy(czy moze zawsze wyniki włansie tak sie układaja?)
właśnie wróciłam od lekarza. Wszytsko jest tak jak powinno, na porod mam sie raczej nastawić na przyszły tydzien ale roznie to bywa:)
oglądałam moje maleństwo i biedna ma mało miejsca:( chociaz lekarz twierdzi inaczej:)
a jak tam u Was?

image
my dzis wyladowalismy w Szpitalu.zaczelam krwawic ale odeslali nas do domu.brak rozwarcia. Jutro wizyta u mojego gin. Zobaczymy co on na to
hmm dziwne
dlaczego cie odesłali przeciez krwawieniem objawia sie przewaznie odklejajace łózysko (tak moiwla polozna w szkole rodzenia) i powinni cie polozyc na patologie. a dzwonilas do swojego lekarza?

image
zaczynam wpadac w panike. szcegolnie po przeczytaniu tego artykulu
http://www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/623_krwawienia_ci%C4%85%C5%BCy.html

Dzis o 11 mam wizyte. Zobaczymy co dzis powie lekarz. Wczoraj byla czerwona krew teraz taka brazowa
kaszubka, może to jednak ten czop?

image
ponoc to rozluznienie szyjki macicy.
Nie martw się, ja też miałam ostatnio swędzenie i po tygodniu przeszło (na szczęście) ale badania radze robić i udać się do lekarza na konsultację.

image
Ja też jestem po wizycie i u mnie też pomału zaczyna się rozwierać, jest na jeden opuszek i trochę skrócona szyjka.. ale żadnych krwawień tudzież plamień nie ma ..

image
kurcze Hania nam się zaraz rozsypie powodzenia Kobieto, mi jeszcze 18 dni już normalnie łamię zapałki :D
ale fajnie dziewczyny juz macie:)pozazdrościc tylko:)a jak sie czujecie jest wiekszy stresik blizej terminu czy raczej spokojne oczekiwanie i tylko radosc?
Ja po wizycie trochę stres, bo uświadomiło mi to, że już zostało niewiele czasu, nawet zaczęłam szykować torbę ;)

image
mam termin na 9-tego. chcialabym zeby bylo to juz za mna. a z drugiej strony tak sie tego boje ze podswiadomie odsuwam to ciagle.
Torbe spakowalam juz 1,5 tyg temu
nie ma czego sie bać poród na pewno bedzie ok i w koncu maleństwo bedzie z wami:)))no to dziewczyny miłych oczekiwań:)i wspaniałych chwil podczas pojawiania sie waszych dziecinek na swiecie:)a czy ktoras rodzi moze na zaspie?
taki mam plan :)
Ja tez na Zaspie, termin mam na 25. Ale już sie nie moge doczekać. Choć torby jeszcze nie spakowałam.
a czy chodziłyscie tam do szkoły rodzenia na wszytskie zajecia czy tylko na wybrane?czy planujecie "swoje" połozne
Na cwiczenia chodzilam, ale na wykladach bylam tylko 3. Połozną bede miala.
chodzilam na wszystkie wyklady i cwiczenia.
nie planuje umawiac sie z polozna prywatnie ale z tego co wiem to koszt okolo 500zl
baska-spotkalas sie juz ze swoja polozna? co oferuje?
i jak tam z przydatnoscia zajec?wszytskie sa przydatn czy sa takie ktore nudza do bolu:)?
mnie najbardziej znudzil wyklad o baby blues. Pani psycholog strasznie monotonnnie mowila
hehe a nie ma rozpiski zadnej jakie tematy wykładów sa w jakich terminach:)?zeby sobie np wybierac bo meza znudził wykład o karminiu piersia:)hehe sie nie dziwie..połowa facetów na sali zasneła a ja z rozdziawiona niemal mordką słuchałam:)i powiem szczerze wiele sie dowiedziałam:)
Jest rozpiska. Wisi w tym pokoju gdzie podpisujesz obecność na zajęciach. Ja zawsze sprawdzałam co bedzie i wybierałam sobie wyklady.
gapa jak zwykle nie zauwazylam...a innej nie ma mozliwosci sprawdzenia?ty nie miałs gdzies zapisanego?podejrzewam ze kojenosc jest taka sama od ilus lat pewnie:)nie wiesz jaki jest kolejny po karmieniu;)?aa i widze watek 3 dla was wiec chyba tam bedziemy pisaly zeby go nie opuszczac:)
Kolejność chyba nie jest ta sama, 8 pazdziernika nie ma wykladu. I niestety nie pamietam co jest następne. Ale może ktoś jeszcze chodzi na ćwiczenia i sprawdzi? Bo ja cwiczenia juz skonczylam.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Sprawdzone sposoby na odchudzanie:) (71 odpowiedzi)

Cześć Dziewczyny! Podzielcie się swoimi sposobami na skuteczne odchudzanie:) Ja muszę zrzucić aż...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

do góry