Widok

pomoc dla jednej z forumek...

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny, jedna z naszych forumek potrzebuje pomocy, dosłownie wszelkiej..., niektóre z was będą wiedziały o kogo chodzi bo zobligowały się pomóc w kupnie żywności itp..., dzisiaj do mnie napisała, abym napisała na forum (sama nie ma okazji na nim bywać), że: "szuka pokoi u kogoś czy mieszkania do wynajęcia za opłaty i opiekę-pomoc w domu, bo nie będziemy mieli zaraz gdzie mieszkać i szukam czegokolwiek do mieszkania dla nas". Rodzinka 3-osobowa... Nie napisała gdzie, ale myślę, że jest tak zdesperowana , że weźmie cokolwiek.....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może wycągam błędne wnioski i jestem niesprawiedliwa, ale nie znam dziewczyn osobiście, wiem tyle co wyczytam na forum.

I tak. O czym informuje Załamana? Że jest lepiej, jest ciężko, ale powoli do przodu bo mąż znalazł pracę. O czym informuje Greta? :-), że obydwoje znaleźli pracę, że działąją ostro SAMI, żeby poprawić swoją sytuację, Greta ofiarowuje swoją pracę (porządki świąteczne). A o czym informuje Mała? O tym, że partia słoiczków już się kończy i czas na kolejną dostawę....

Co do zupek. Gotowałam Młodemu wielki gar zupy, miksowałam, pakowałam w małe słoiki i mroziłam (można pasteryzować, więc odpada ewentualny problem braku zamrażarki). Miałam na 3 tygodnie obiady dla synka za jakieś 15 zł? Kombinowałam żeby nie jadł tego samego, więc część to był standard czyli rosół, w części był burak, itd.
brawo Greta!!!!!!
Justyna popieram Twoje zdanie,obie dziewczyny dzialaja,robia wszystko by poprawic swoj byt a Mala tylko wylicza czego jej brakuje,co sie konczy,wydaje mi sie ze to o czyms swiadczy
i wielkie brawa dla Kamili:)
Dziewczyny, ale Małej tu nie było od długiego czasu, informacje co jest potrzebne są podawane przez pośredników którzy organizują pomoc, więc to normalne że info ograniczone jest do podania potrzeb.
greta1986- a daleko masz do Oliwy:-)))) ? Mam trochę okien :-)
Może nie czytałam wnikliwie wątków, ale jak Mała miała dostęp to też kojarzę tylko wątki typu: "słoiczki jeszcze są, ale kaszka się kończy i nadal nie mamy kocyka".

Ale nie oceniam, bo nie znam osobiście. Analizuję tylko te informacje które mamy wszyscy - zarówno ci, którzy na ich podstawie postanawiają pomóc, jak i ci, którzy podejmują inną decyzję.
mała ma kontakt sms-owy z innnym zapene. Czy kogoś prócz pytania o łóżeczko pytała o prace dla męża????
brawo greta!!!! tak trzymac trzeba działac a nie tylko wolać o jeszcze super dziewczyny :)
greta jestem pod wrażeniem. byle tak dalej!!!!!
greta słuchaj ja pisałm do tej pani co zostawiła adrs ale to Pogórze Górne a dla nas to za daleko. Pisz...adres w twoim wątku:)))
Gratulacje:)

A tak na marginesie, otrzymalam wczoraj maila od Malej-myslalam,ze jak akurat miala dojscie do neta to odpisze na oytania dziewczyn...ale widze,ze nie...szkoda.
Potrafila tylko mi zadac pytania (bo wczesniej propnowalam Karolince,zezglosze dziecko malej do akcji mikolajkowej na Gazecie Wyborczej, gdzie sie udzielam:

Witam
dowiedziałam się że chciała pani zgłosić moją córcie do tej akcji jednak
nie wierzy pani w moją sytuacje życiowej więc prosze zadać mi pytania na
które chce pani znać odpowiedz i je pani udziele
pozdrawiam

______________________________--

Szkoda Pani Agnieszko,ze nie odpowiedziala Pani na pytania zadane powyzej przez Forumki.
Obiecuje,ze odpowiedz Pani otrzyma - ode mnie,badz moderatora forum, ktory tutaj rowniez sie wypowiadal.
i
Pozdrawiam
up...
Ja też dostałam email i bardzo się ROZCZAROWAŁM bo myślaąłm ze zobaczę jakąś odpowiedź na forum a tu nic. Czy mam podać treść?
ciekawe...
To prawda. Weszłam tutaj z jakąś nadzieją, że Mała coś napisała ( był dostępna na gg )

Nie wiem co o tym mysleć, choć kilka słów od siebie napisać :(
O takich sytuacjach kiedyś pisałam ale zostałam zlinczowana ;p
Śledzę wątek i przyznaję się, że w stosunku do Ciebie Załamana się pomyliłam. Gratuluję znalezienia pracy i mam nadzieję, że teraz będzie Wam już tylko lepiej.
Ale jak już pisały niektóre Dziewczyny wcześniej, pomoc nie polega tylko na ciągłym "sponsorowaniu". Trzeba zastanowić się nad przyczyną problemów i ją wyeliminować. Zaraz ktoś napisze, że to nie takie proste.
Jednak ja uważam, że dla chcącego nie ma nic trudnego.
Przykładem jest Załamana - wraz z mężem szukali pracy i znaleźli.
Wystarczy chcieć i podejść do tego poważnie.
Pracy jest naprawdę dużo. Wiem, ponieważ sama szukałam.
Czasami dumę i aspiracje trzeba schować do kieszeni.
Nikt mi nie powie, że problemem może być również opieka nad dziećmi. Sama mam 2 małych dzieci. Ani jedno ani drugie nie jest w wieku przedszkolnym. Idę do pracy na pół etatu, głównie na weekendy, kiedy to mąż będzie pilnował bąbli. Czyli jednak problem opieki jest możliwy do rozwiązania bez udziału osób trzecich (rodziców, teściw etc.).
Słoiczki, deserki, soczki, kaszki - kogo na to stać ? a przy 2 dzieci ?
Jak już któraś z Mamuś napisała - wystarczy ugotować i zawekować, ew. zamrozić. Wiecie jakie to wydajne i ekonomiczne?
Moim dzieciom gotuję kaszkę manną - ot zwykła błyskawiczna. 10 minut i śniadanko/kolacja gotowa. Paczka kosztuje ok 3zł a starcza na bardzo długo.
Jeden słoiczek owoców kosztuje ok 3zł - tyle co 1,5 kg jabłek ... albo kg bananów w Biedronce...
Jak pisałam wcześniej - dla chcącego nic trudnego.
A kryzys? od zawsze są lepsze i gorsze momenty w gospodarce. Od zawsze są redukcje etatów w firmach, cięcia pensji. Ten problem dotyczy wielu osób.
Kwestia człowieka co zrobi, jak się zachowa, zareaguje.
Z teorii niektórych osób to ja już powinnam dawno ogłosić bankructwo a jednak dajemy radę.
Są wzloty i upadki ale idziemy na przód i się nie poddajemy.
Mamy dzieci i nie możemy się poddawać.

Bezpośrednio do osób nie będę się odnosiła ale jedna z "koleżanek" rzeczywiście składa tylko zamówienia. Czy to nie dziwne i Was nie rusza?
Ale to nie ja pomagam, zrobicie jak uważacie.

Dla czepiajacych się - od razu Was uprzedzę - że mimo, braku milionów na koncie, również komuś pomagam. Ale rozsądnie. Ponieważ ona ma takie same ręce jak i jak i tak samo jak ja może iść do roboty... wystarczy chcieć. Ale czy chce? :/

Pewnie już Niezałamana Kamilo, jeszcze raz Ci gratuluję pracy i naprawdę szczerze życzę samych wzlotów i zdrówka dla synka.
Pozdrawiam ciepło

dziewczyny znalazłam w ogłoszeniach rodzine 14 osobową, która przyjmie wszelką pomoc,, od noworodka ta pani jest w ciąży do 13 lat,dziewczynki i chłopcy,
No a mnie do szalu doprowadzaja takie wlasnie prosby typu mamy 12cioro dzieci 13te w drodze i nie mamy co jesc...jak sie ma juz tyle dzieci i nie ma na zycie to po diabla kolejne????nie rozumiem.Bo chyba rodzice tak licznej gromadki wiedza skad sie one biora?
Mnie też to poprostu rozwala...
Nie mam co jeść ale dzieci klepię

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Chrzest dziecka (29 odpowiedzi)

Forumki mam do Was pytanie... wiecie może czy w Parafii Św. Urszuli Ledóchowskiej Gdańsk Chełm, w...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry