Widok

prolaktyna

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam,
czy ktos ma z Was wysoką prolaktynę, jak sobie z nią radzicie, ja leczę się od 6 lat i nie ma poprawy, niebawem wychodzę zamąż i będę chciała szybko zajść w ciąże, choć wiem że przy wysokej prolaktynie to raczej nie możliwe. Macie jakąś radę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Po 7 tyg zrobilam badanie: zrobila oani badanie kolejnehi dnia po zadzyciu tabletki czy po np. 5/6 dniach od zazycia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny ja zaraz oszaleję. Dostałam dostinex bo miałam cykle bezowulacyjne. Nagle w 20 dniu cyklu wystapił mi bardzo obfity okres a teraz jest 28 i znowu się zbiera na krwawienie. Czy to mozliwe ze ten lek to spowodował. Do tej pory miałam regularne okresy tylko .... puste :(
dzieki dziewczyny za odpowiedzi, widze ze czeka mnie dlugie leczenie... :(
jesli chodzi o owulacje i dzieci, to juz dla mnie nie problem, bo dwoch urwisow mam, wiec o to sie nie martwie,
ale mam nadzieje, ze uda mi sie pozbyc tych nieprzyjemnych objawow
image
image
dokładnie caroca tak jak pisze Monika powinnas isc do lekarza...ja tez miałam wieksząprl po obciązeniu teraz biore bromergon i wszystko jest oki..w poprzednim miesiacu piekna owulka nic tylko sie starac wiec jak najszybciej sie za to zabierz
ja po urodzeniu córki nie myslałam o drugim dziecku za szybko a gdy zaczełam mysleć to wówczas równorzednie wyszło że mam niedoczynność tarczycy i zaczeły się schody. Tak więc im szybciej sie za to weźmiesz, tym lepiej sie bedziesz czuła( ja miałam już ataki gorąca, poty, wypadanie włosów, nawrót trądziku, tycie, zaburzenia miesiączki) to raz, lepiej wyglądała (poprawią się włosy, cera, figura) to dwa i po trzecie unikniesz jakiś komplikacji na przyszłość ( w razie planowania powiekszenia rodziny bedziesz już na ustabilizowanej pozycji i wówczas pod kontrola lekarza nie bedzie problemów by miec dzidziusia)
image
image
Caroca, wynik po obciązeniu nie powinien byc wiekszy niż 5 razy, a twój jest ponad 17 razy wiekszy, tak więc koniecznie musisz udać sie do lekarza i tu problem... bo możesz iść po skierowanie do endokrynologa i czekac wieczne nigdy kiedy się dostaniesz na kasę chorych, mozesz wybrać endokrynologa prywanie (szybko ale koszt wizyty będzie ok. 120-130 zł), możesz wybrac tez opcje full service :) czyli ginekolog enedokrynolog w jednym (tez odpłatnie) i to ostatnie chyba najbardziej się opłaca, bo płacisz raz za wizyte a masz konsultacje z dwóch dziedzin, a niestety bedziesz musiała się równiez leczyć w kierunku ginekologicznym, gdyż w przyszłości zajscie w ciąże może byc problematyczne i bedzie wymagało długiego leczenia, nieraz nawet kilkuletniego
image
image
no i mam wyniki, jestem zalamana pierwsze badanie 288, a drugir (po obciazeniu) 5006

olcia - jaki Ty masz wynik po obciazeniu?

co mam teraz zrobic? do jakiego lekarza pojsc? endokrynologa??? ginekologa???
jest to pilna sprawa? czy nie musze sie spieszyc?

przepraszam, ze tyle pytan, ale jestem w szoku :(
image
image
a ja robiłam ze swoją tabletką metoclopramidu 10mg i płaciłam tylko 2 razy za prolaktynę zwykłą, druga robiona po godzinie :)
zadzwonilam do Brussa, moze zrobic z mniejszym obciazeniem i drugie pobranie po godzinie, a mozna zrobic z wiekszym i drugie pobranie po 2 godzinach.
zrobia mi w Brusie bez skierowania, mam sie tylko zastanowic czy po godz. czy po 2 ma byc drugie pobranie :-)

dzieki za odpowiedzi dziewczyny, zawsze mozna na Was liczyc :-)
image
image
ja robiłam prl prywatnie normalnie w laboratorium i nikt sie o nic nie pytalł..mtc jest w jednej dawce wiec nie kumam....to jedna tabletak
szpital studencki

aniol w UCK czy w szpitalu studenckim?
image
image
ja miałam wypisane od lekarza ale płatne, o ile dobrze pamiętam to nie było na nim napisane jakie obciążenie tylko prl + mtc ( no chyba że to mtc oznaczało jakie ma byc podane obciażenie) ja robiłam w akademickim, może tam przedzwoń i sie zapytaj

dziewczyny - czy udalo Wam sie gdzies zrobic badanie prolaktyny bez skierowania od lekarza?
jesli tak, to gdzie robilyscie?
wszedzie (LuxMed, Invicta) mi mowia, ze skierowanie ("byle jakie"), musi byc, bo musza wiedziec jakie obciazenie mi podac...
image
image
Włosy rzadkie, paznokcie masakara, ciągle się rozdwajały i łamały, leki na owulkę nie działały, zdiagnozowane PCO i niedoczynność tarczycy. Przez 2 lata waga stała w miejscu, nic nie pomagało, a po lekach jeszcze rosła, byłam załamana. Prolaktyne po obciążeniu miałam 10-krotnie wyższą, biorę od 4 miesięcy Dostinex 1/4tabl na tydzień a od ponad roku Euthyrox 25, Tsh już w normie, prolaktyna ładnie spadła i waga się ruszyła, bez większych wyrzeczeń 4kg mniej w miesiąc, paznokcie mocne, włosy gęstrze... jak widać wszystko to kwestia hormonów :-( teraz czekam aż mi owulka wróci i mam nadzieje, że zajdę w ciążę bez dodatkowych wspomagaczy.
hej, ja tak mam bez ociazenia w normie a po obiazeniu na maxa wysokie, do tego niedoczynnosc, hashimoto i 2 letni syn, prolaktyne mam wysoka od czasu porodu, biore dostinex 1/4 tabl na tydzien, nie moge schudnac mimo ze nie jestem gruba ale potrzebuje do uwidocznic bardziej miesnie i nic, ozpisalam diee , scisle sie stosuje i lipa, biore hormony , euthyrox dawka 100, novothyral pol tabl i ten dostinex, tez mialyscie problem z chudnieciem badz trzymaniem wagi?
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
radze zrobic z obciazeniem bo napewno jest wysoko...ale łatwo to zbic wiec sie nie stresuj ;) częstym objawem wysokiej prl jest mlekotok
Asik - dzieki za odp.
ja jeszcze nie wiem, jaki wyszedlby mi wynik po obciazeniu.
mam wycieki z piersi (jednej), robilam usg, zadnych guzow nie ma i pani dr od usg polecila mi zrobic badanie prolaktyny, ale zrobilam tylko zwykle (bez obciazenia) i wyszlo ok, a objawy jak byly, tak sa....
image
image
tak to bardzo mozliwe :) czesto sie tak zdarza..Ginka pewnie przepisze Ci bromergon na zbicie prl
dziewczyny,
czy mozliwe jest, ze mam w zwyklym badaniu prolaktyny wynik ok, a dopiero po obciazeniu wyszlyby mi nieprawidlowosci?
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

perfumy.....gdzie kupujecie? (38 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

do góry