Widok

slub koscielny na zachrysti ....

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
pizse na tym forum bo tu juz doswiadczone mezatki a na weselniku raczej o przygotowaniach :)czy któras spotkała sie z czyms takim jak slub koscielny na zachrystii jestem po cywilnym nie stac nas w tej chwili na koscielny i taką forme slubu na zachrystii zaproponował nam ksiądz na koledzie czy ktoras spotkała sie z ''czyms'' takim ???? dodam ze głównie chodziło nam o ochrzczenie dziecka ale po cywilnym to problem;( pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak, moi znajomi mieli taki ślub i chrzest - jest to możliwe, kwestia ustalenia z księdzem
Monika czy Ty naprwadę jesteś gotowa wziaść taki ślub tylko dlatego że nie dokońca normalny ksiądz powiedział Ci że tak musisz-dziewczyno zastanów się 100 razy należy Ci siię najnormalniejszy slub z gośćmi przed ołtarzem a nie krycie się po kątach kościoła bo ksiądz ma taki kaprys-napisz jaka to parafia -tzreba innych przestrzegać -nie ma co takich rzeczyw tajemnicy trzymać
przede wszystkim wogole nie bralabym slubu w tym kosciele o ktorym mowa.
tak monika75 teraz bede brala slub koscielny w kaplicy:)
tak Monika75 ja teraz bede brala slub koscielny w kaplicy :)
Dziewczyny, ale to przykre jest bardzo. Jeśli kogś nie stać to ślubu udzielają w zachrystii, przykro mi Monika75, że to Cię spotkało. Ja bym się poryczała, jakby ksiądz mi tak powiedział.
karlo-a nie mozesz zwyczajnie isc do innego kosciola i byc potraktowaną normalnie ?ja bym sie czula beznadziejnie biorąc slub w jakims ukryciu..Jakbym na niego nie zasluzyla przed Bogiem....(czyt.myslenie owego ksiedza)
justi30 wiec tak ,mi to nie przeszkadza ,ale w tym kosciele jest dosc duza kaplice jest tam ołtarz i wiem ze bede przysiegac przd Bogiem,naprawde nie czuje sie odrzucona , mamy wspanialego ksiedza i naprawde nie poczulismy sie le jak nam ksiadz zaproponowal taka forme ślubu:)
no ok.rozumiem.ja bym sie poczula okropnie a sam fakt takiej propozycji swiadczy o mysleniu ksiedza w tym temacie.
ale to moje osobiste odczucie i zdanie:)
karla -Ty chyba nie mówisz poważnie-Boga masz też w domu po co iść do kaplicy-jakaś tragedia co Ty mówisz-to jest żart jak Ty możesz mówić że masz wspaniałego księga to kawał................buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu skoro nie udzieli Ci ślubu normalnie a Ty mówisz że jest piękna kaplica-paranoja brak mi słów poprostu przykro mi żę sąPolacy/Polki które myślą takimi kategoriami-to może wogóle nie bierz Ślubu skoro dla Ciebie miejsce nie jest ważne to powiedz narzeczonemu przysięgęwdomu-napewno Bóg też jest u Was w pokoju------porażka totalna :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
KL nie rozumiem dlaczego tak na mnie naskakujesz przecierz kazdy ma prawo wyboru jednym taka forma pasuje a innym nie ,ale nam ksiadz zaproponowal taka forme i nie powiedzial ze nie mozemy wziasc slubu normalnie ,teraz to sie poczulam strasznie :( bo patrzycie na mnie jak na jakąs kretynke ktora niechce wziasc slubu w kosciele tylko w kapliczce
no właśnie ja tego ostatniego zdania nie powiedziałam :)skoro nie powiedział że nie możesz wziaśc normalnie to w takim bądz razie dziwna jeste.ś -chować siępo kaplicach a nie pokazać światu i ludziom siebie w tak pięknym dniu :)a może mająpodziemia w tym kościele-chyba teżbyło by fajnie :)ja na Ciebie nie naskakuje wiem jedno Ślub brałam w najpiękniejszym Kościele w Sopocie oczywiście wiadomo że na Monte Cassino i to było coś pięknego jak tłum ludzi uśmiechał się i gratulował tak pięknego Dnia a chyba w kaplicy bym tego nie zaznała :)
jejku KL teraz przesadzasz w drugą stronę - ślubu nie bierze się dla tłumu ludzi, to oczywiście może być miły dodatek, ale ślub przede wszystkim jest sakramentem przed Bogiem.

i nie mów, że można go wziąć równie dobrze w domu, bo jeśli ktoś jest wierzący to chce sakramentu. a do tego kaplica wystarczy.

a tak poza tym to ja np. uważam, że jak się bierze cichy ślub bez gości, to właśnie taka kapliczka może mieć dużo uroku

PS. bez obrazy - mówi się wziąć a nie wziąść ;)
ok jeśli starczy Ci kaplica wszystko jasne i koniec tematu -wierząca jestem Ślub przed Bogiem i ołtarzem w kościele miałam a tłum ludzi był super dodatkiem :)Najważniejsze żeby się kochać :)wziąć,wziąć,wziąć,wziąć -teraz już zapamiętam
ja-dwisiu dziekuje za dobre slowo ,my bedziemy mieli skromny ślub w kaplicce dlatego ze ja mam zalobe po moim tacie i jetsem po powaznym zlamaniu nogi i niehcialabym zeby mnie ktos widzial jak sie rozklejam ,bo bradzo bym chciala zeby moi rodzice byli przymnie w tak waznej dla mnie chwili ale niestety ,i czy to tak trudno zrozumiec kogos ze chce wziąc ślub w kapliczce
jadwisiu-odkad pamietam zawsze mowilam "wziąść" :D
A co do tematu wątku....skoro autorce wątku to odpowiada to ok,tylko po co w takim razie wogole dzieliła sie tą informacją na forum zakladajac taki wątek...bo tego nie rozumiem troszkę.Mialam wrazenie,iz sie podzieliła bo uznała,ze owy ksiadz spowodowal u niej zdziwienie proponując cos takiego...A tu sie okazuje,ze jednak jej to odpowiada..wiec po co ten caly wątek...(?)
A jesli juz temat został"rzucony",no to chyba po to,zeby poznac nasze opinie...No chyba,ze sie mylę..to przepraszam,ze sie wypowiedzialam.
jadwisu? to do sakramentu kaplica jest niezbędna?
karlo-Ty naparwde uwazasz ze rozklejenie sie jak to nazwalas ...a raczej normalna ludzka wrazliwosc w chwilach pieknych to powod do wstydu?i trzeba sie "chowac" po kaplicach...(?)
A slub moze byc skromny ale rownie dobrze normalnie przed ołtarzem do czego kazdy wierzący katolik ma prawo.
halo Justi przeczytaj najpierw wątek - Karla nie jest założycielką wątku, tylko opisała swój przypadek, ślub w kaplicy z wyboru, co zostało skrytykowane.
i Karla też wcale nie twierdzi, że nie ma prawa do ślubu w "głównym kościele", tylko, że sama woli cichy ślub w kaplicy, naprawdę nie widzę w tym nic złego.

ja rozumiem Ciebie Karla bardzo dobrze, straciłam w życiu dwie osoby z najbliższej rodziny i pewnie gdyby ślub miał być krótko po którymś z tych wydarzeń też rozważałabym taki cichy ślub...

Anka - nigdzie nie napisałam, że kaplica jest niezbędna do sakramentu... zrozumiałam tylko wypowiedź KL cyt.
"może wogóle nie bierz Ślubu skoro dla Ciebie miejsce nie jest ważne to powiedz narzeczonemu przysięgęwdomu-napewno Bóg też jest u Was w pokoju------porażka totalna :)"
jako stwierdzenie, że jak nie w kościele głównym to w ogóle nie w kościele, tylko w domu i bez księdza - ale może źle zrozumiałam. jeśli chodzi tylko o miejsce, to oczywiście, że sakrament można otrzymać i na łące :)
sorki .to z przemeczenia.oczywiscie mialam na mysli Karlę a nie autorke wątku.ale wypowiedzi bym nie zmienila tzn mojego zdania na temat wątku:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

do góry