Widok

styczniowe i lutowe mamy 2011

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny zbieramy ekipę :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jestem. jak samopoczucie?
u mnie zdecydowanie gorzej niż przy pierwszej ciąży, ciągłe mdłości i przeogromna senność, i niestety nie mogę się nad sobą poroztkliwiać bo moja pierworodna łobuzuje :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

To ja Wam gratuluję, w końcu mamy styczniowe :)

Ja co prawda jestem mamą grudniową, ale miałam być styczniową :)
Dziewczyny gratuluje!!!!!

Jak ten czas leci dopiero co był zakładany pierwszy wątek styczniowe mamy 2010, a już jest 2011!!!!
hop :)
czekamy na przyszłoroczne mamusie :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Ja też zajrzałam z sentymentu :-)
Napewno lista mamuś się powiększy za chwilę.
Życzę spokojnych 9 miesięcy!
Ale ten czas leci - chwilę temu same się dowiadywałyśmy, że jesteśmy w ciąży a tu rok minął.
Heh ja również zycze spokojnych 9 miesiecy i lekkiego porodu;-)
Jej... Jak ten czas leci...
witam i ja zaliczam sie do mam styczniowych.
we wtorek ide do lekarza i bedew wiedziec wszystko bo jak narazie z obliczen wychodzi 6 tydz :D
ach ... pamietam te czasy sprzed roku... powodzenia i wyspijcie sie, najedzcie i na leniuchujcie Powodzonka
agaimisia - wychodzi nam dokładnie ten sam termin :))
Następne dwupaki styczniowe:)
Gratuluję...Niko też ze stycznia.
W styczniu rodzą się najcudowniejsze Maluchy,nie wierzycie?
Wystarczy odwiedzić nasze wątki.....hhiihihh.

Wszystjkiego dobrego przyszłe Mamusie!!!
no to ja też dołączę :-)
po becie wychodzi 6-7 tydzień.
pierwszą wizytę mam mieć dopiero [pod koniec czerwca - ciekawe czy nie za późno?
to byłby już jakiś 9-10 tydzień
młoda żonko dla pewności spróbuj przełożyć wizytę o ten tydzień wcześniej, na zaświadczeniu od gina do becikowego musisz mieć napisane że byłaś pod jego opieką najpóźniej od 9 tygodnia

mnie termin wypada na 4 stycznia, chyba będę najwcześniejsza :) a u Was jak wypadają terminy, może zrobimy już zalążek listy ?
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

mi wypada 27 stycznia
no to zaczynamy listę :)

Salambo - 4 stycznia
trzydziestka - 27 stycznia

strasznie senna jestem, mdłości mi już minęły ale senność nie odpuszcza
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

mdłości prawie nie mam - czasem na głodny żołądek.
mam za to bóle głowy.
i też śpię co chwila. wcześniej nie potrafiłam zasnąć w ciągu dnia a teraz mam melodię :) najgorzej wytrzymać cały dzień w pracy. zwłaszcza że nikt jeszcze nie wie...
jutro ide badać progesteron i zobaczymy czy nie bedzie trzeba luteiny brac...

do jakiego lekarza chodzisz?
witajcie,
ja prawdopodobnie będę mieć termin około 2 lutego ale liczę na potwierdzenie u lekarza.
orientujecie się może jakie badania można robic w ciąży na skierowanie a za które zawsze się płaci?
aktualizacja

Salambo - 4 stycznia
młoda żonka - 2 lutego

ja niestety obecnie mieszkam w Warszawie, ale tak jak przy poprzedniej ciąży chodzę do dwóch lekarzy - prywatnie do mojej fantastycznej pani doktor i państwowo najbliżej domu, państwowo chodzę po to żeby dodatkowo nie płacić za badania, bo to też jest niemały koszt
na USG jak będę u rodziców w Gdańsku, to zawsze do dr Brzóski do Invicty - jest rewelacyjna

ja w poprzedniej ciąży nie płaciłam za żadne badania, wszystkie miałam bezpłatnie, chyba że chciałam zrobić coś sama dla siebie,
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

ja też mam wszystkie badania za darmo. mam abonament z pracy. naprawdę doceniam ten luksus.
Hej Babeczki:)

Salambo, ja mam termin jednak na 30/31 grudnia:)

Ale widzę, że jako takiego grudniowego wątku nie ma, to zapisuję się tu:)

W poprzedniej ciąży miałam dwa wątki, bo termin na 31 pazdziernik/1 listopada:)hehe i urodziłam 4 dni po terminie, więc teraz znowu jestem na rozdrożach:)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ania zapraszamy! ale masz fajny termin. moze Twoja dzidzia bedzie pierwszym obywatelem 2011 roku :)))
Pewnie urodzę po terminie i Nowy Rok spędzę na porodówie;)

Już zahartowana jestem w bojach, grr
Ania jak najbardziej pasujesz do nas :) różnica między naszymi terminami to aż 4 dni a kalendarzowo wychodzi rok :)
wpisuję Cię na listę jako pierwszą, a już myślałam że ja chociaż raz będę na pierwszym miejscu - no ale trudno, czasem trzeba się poświęcić

Ania 1979 - 30 grudnia
Salambo - 4 stycznia
młoda żonka - 2 lutego

u mnie jest tak gorąco, że już popuchły mi stopy i ręce, boje się pomyśleć co będzie dalej
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

a mi ciągle jeździ w brzuchu, chociaż staram się jeść dosyć często.
no i ta masakryczna senność.
dobrze że póki co omija mnie zgaga i mdłości.
dziś zdzwonię umówić się na pierwszą wizytę.
hej,
dzwoniłam dziś do mojej ginki i termin wizyty mam na 14 czerwca czyli za tydzień.
to będzie chyba koniec 7 tygodnia albo początek ósmego, patrząc na prawdopodobną datę porodu 2 lutego.
myślicie że będzie już widać serduszko?
kiedy miałyście pierwszą wizytę?
ja miałam usg w 7 tygodniu, było widać bijące serduszko i pan doktor pokazywał nam zawiązki rączek i nóżek :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Witajcie Panie;)

My na 1szym USG byliśmy w10 tygodniu, czyli tydzień temu:0
jeszcze nie bylam na usg. Wizyta 17 czerwca. Czyli poczatek 9 tyg. Ale ten czas sie wlecze!
mi też się wlecze.
zrobiłam jeszcze dziś kontrolnie betę, zobaczymy jaki będzie przyrost od piątku.
a w poniedziałek do ginki i się wszystko okaże.
a jak Wasze samopoczucie? moje niespodziewanie dobrze :-)
u mnie raz lepiej raz gorzej. najbardziej dokucza mi to że się strasznie szybko męczę i jestem senna. a jeszcze małej czarnej z rana nie mogę wypić to już w ogóle paranoja!
mdłości mam tak co drugi dzień. nie wiem od czego to zależy ale czasami aż nie mogę się ruszać tak mi niedobrze, a dziś np. nic.
a tak poza tym to w zasadzie nic mi nie dolega...
dziewczyny odebrałam dziś wynik progesteronu i nie jest zbyt obiecujący. Norma jest od 9,3 do 33,2, a ja mam 14,4. Czyli generalnie mało. Czy myślicie że powinnam od razu polecieć do lekarza czy mogę poczekać do wizyty umówionej na 17.06??
A ja dzisiaj słyszałam serducho naszej pocieszki:)

Silne!:)
dziewczyny gratuluje i trzymam kciuki za zdrowe 9 miesięcy :)
my zaczynamy cicho starania o 2 dzidzię :)
i dobrze Aga nie ma co zwlekać :) ja mam czasami ataki paniki jak sobie poradzę z dwójką malców, ale ogólnie jestem dobrej myśli

nie wypowiem się na temat hormonów bo się na tym nie znam :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

witajcie, dopisuję się do mam styczniowych:) nie znam jeszcze dokładnego terminu porodu, dowiem się w poniedziałek na wizycie:) Teraz z obliczeń jestem w 9 tygodniu ciąży. Życzę sobie i wam spokojnych 9 miesięcy:)))

w 6 tygodniu miałam USG i było widać serduszko ale jeszcze nie było słychać mam nadzieję że w poniedziałek już będzie słychać :))))
witajcie,
ja dziś odebrałam betę z wczoraj i wynik 29383 więc potroiła się od piątku :-)
to chyba dobrze wróży :-)
jeszcze poniedziałkowa wizyta i zacznę się cieszyć.
na razie to tak nieśmiało :-)
pozdrawiam serdecznie!
a Karolince życzę sił, bo wiem że da radę i że się uda :-)
~mloda zonka gratuluję wyniku bety! jest bardzo optymistyczny :)

ja nie wytrzymałam i poszłam wczoraj do p. doktor. wszystko rozwija się fantastycznie!

generalnie euforia :)))
Aga111, no, ja też trzymam kciuki za pomyślne staranka:)
Oby , oby!!!!!

A my dzisiaj leniuchowanko-piąteczki mam wooolne!!!!!!!
taki skwar że już nie wyrabiam najchętniej schowałabym się w chłodni, mam spuchnięte wszystko co tylko możliwe, i do tego łażę i robię badania których dostałam całe mnóstwo :/
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Spuchnięta od czego?Ciepło Ci dokucza?

Ja czuję się ok, schowana w domciu siedzę, Janisz śpi.

Zachcianek zero, mdłości zero:)
Przeżyjemy!
widzę że wszystkie odpoczywacie bo nikt nie pisze :-)
ja dziś mam wizytę, mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze.
myślałyście już jak i kiedy przekazać info o ciąży pracodawcy?
ja pracuję cały dzień przy kompie a w ciąży nie można dłużej niż 4h.
nie wiem jak zareaguje.
No to i ja się dopiszę do Waszej listy :-)))) Nie wiedziałam, że powstał już wątek 2011 :-))))

Ania 1979 - 30 grdzień
Salambo - 4 styczeń
trzydziestka - 27 styczeń
młoda żonka - 2 luty
gosiar - 8 luty

młoda_żonka: na pewno będzie wszystko ok. Napisz nam koniecznie jak już będzie po.

Ja już po pierwszej wizycie. Widziałam serduszko i maluszek jest większy o 4 dni niż wg OM. Muszę brać 3x1 dupka i 2x2 luteinę. Mam nadzieję, że ta ciąża skończy się dla mnie szczęśliwie. Póki co nikt z rodziny nic nie wie. I muszę się nie wygadać do 14tc...nie wiem jak mi się to uda ukryć bo już teraz mam brzuch jak balon
ja również mam dzisiaj wizytę:) mam nadzieję że dzidzię zobaczę i usłyszę serduszko :) i dzisiaj pani dr pewnie obliczy mi datę porodu i założy kartę ciąży:) troszkę się denerwuję żeby było wszystko dobrze ale też się bardzo cieszę. Dzisiaj również muszę powiedzieć pracodawcy o ciąży bo pracuję na 3 zmiany i przy kompie i pani dr od razu powiedziała że nie ma mowy żebym pracowała. Do wczoraj miałam zwolnienie i muszę zadzwonić że mnie nie będzie :)stresujący dzień ....
a czemu chcesz tak długo czekać żeby powiedzieć rodzince?
my rodzicom powiemy w sobotę, chcieliśmy poczekać do wizyty lekarskiej.
a w pracy w poniedziałek chyba.
ja sobie nie wyobrażam ukrywać tego tak długo tym bardziej że ciągle w rodzince jakieś imprezy i i tak by podpadło że wina nie piję np.
zresztą już były takie pytania więc dłużej nie da rady się wykręcać :-)
ja np. rodzicom powiedziałam od razu a rodzina jeszcze nie wszyscy wiedza o ciąży:)
cześć dziewczyny jestem w 5 tygodniu ciąży, byłam dzisiaj u lekarza, i stwierdził ze niepotrzebnie przyszłam bo on nic dla mnie teraz nie może zrobić i że mam przyjść za miesiąc, czy tak powinno być, to moja pierwsza ciąża i miałam do niego dużo pytań, ale mnie wkurzył i wyszłam może polecacie jakiegoś lakarza który poprowadzi dobrze ciąże.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
w 5 tygodniu to rzeczywiście mało co może ci lekarz powiedzieć. Jednak jak ja poszłam to lekarki mojej w tym samym czasie ci ty to zaleciła mi badania progesteron i estradiol czy są dobre, podobno to istotne badania. Dzidziusia jeszcze byś nie zobaczyła bo za wcześnie:) Ciąża nie powinna być dla ciebie stresująca więc jeśli nie czujesz się dobrze u tego lekarza to powinnaś go zmienić aby z przyjemnością i bez obaw chodzić na kolejne badania:) Jest tylu lekarzy że na pewno dobrze trafisz:) A szukasz lekarza z Gdańska, Sopotu, Gdyni?
Nie chcę mówić nikomu, żeby nie zapeszać. Straciłam swoją drugą ciążę właśnie w I trymestrze i mam już inne podejście do tego wszystkiego.
Poza tym wiem, jaki byłby to stres dla mojej mamy-po co ją denerwować? dzwoniłaby non stop i sprawdzała co u mnie. Wystarczy, że wie mężyk.

Wejdź sobie na znany lekarz. tam jest pełno opini o ginkach. Na pewno kogoś wybierzesz ze swojego miasta. A gin to móg chociaż Cię na jakieś badanka skierować...przykre to.
Cześć Dziewczyny! To i ja też się dopisuję. Terminu jeszcze dokładnego nie znam, dziś miałam pierwsze usg i pęcherzyk jest. Nic konkretnego nie usłyszałam, ale jakiś 5 tydzień dopiero.
Po 9 miesiącach starań w końcu się udało jupi!!!:)
Poza tym żadnych większych dolegliwości:)
Cześć Micasiu,
ja miałam usg na pierwszej wizycie, z usg wyszło, że ciąża ma 6 tyg. i 6 dni, 9 mm i widać było bijace serduszko, więc chyba przesadził, z tym miesiącem... faktycznie chyba lepiej zmień tego lekarza, jak już teraz robi problemy.
no zdenerwował mnie tylko biorę też eutyrox i glucophage, i nawet sam z siebie nie powiedział mi co dalej mam zrobić czy brać czy nie musiałam się dopytywać, dzwoniłam do znajomej i poleciła mi dr. Jagiełowicza z Gdańska, ogólnie wolałabym w gdańsku znaleźć lekarza ale jak co to mogę dojeżdżać, byle tylko poprowadził mnie bo ja naprawdę nie wiem co robić, i wolałabym na NFZ bo nie bardzo stać mnie na prywatnego lekarza.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Gosiar-gratulacje:)!!!!!!!!!!!ALe fajowo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!że my razem, w 1 wąteczku&&&&&
Aniu też się bardzo cieszę, że razem będziemy mogły przeżywać ciążę :-)))) chociaż jeszcze tak do końca nie potrafię się cieszyć.
Trzymam kciuki za Twoją wizytę i życzę zdóweczka
A Wy to teraz chyba jakoś na wakacje się wybieracie? planujesz pracować dalej czy od września dajesz sobie spokój?
Gosiu,
tak, wyruszamy w piątek-Bułgaria:)
Mam nadzieję, że wszystko będzie ok:)

We wrześniu planuję wrócić do pracy, bedę dopiero w 6miesiącu, więc dam radę;)
Ale czas i tak pokaże, nic na siłę, pomnika mi nie wybudują za chodzenie do pracy:)
no to melduję sie po wizycie.
mój maluch ma 10,8 mm, 7 tydzień i 1 dzień ciąży.
wszystko jest ok także mogę zacząć się cieszyć.
jutro dzwonię do lekarza państwowego i spróbuję sie umówić żeby dostać skierowanie na badania- trochę tego jest.
pozdrawiam
Serduszko mojego dzidziusia przestało bić, ciąża umarła:((((((((((((((((wypisuję się z wątku i nie wiem jak dalej żyć.....
aguseek: przytulam Cię bardzo mocno. Wiem dziewczyno co czujesz bo sama przez to niedawno przechodziłam. Mogę CI tylko powiedzieć, że z każdym dniem będzie lepiej. Czas goi rany. Opłacz swoje maleństwo i daj sobie czas na żałobę. WIem, że to przykre ale organizm kobiety wie co robi. Z jakiegoś powodu tak musiało się stać-gdyby to dziciątko miało być chore..nie chciałabyś tego na pewno. A tak sobie patrzy na Ciebie z góry i wróci do Ciebie-zobaczysz. W odpowiednim momencie, gdy będziesz gotowa a organizm silny-wróci do Twojego brzuszka i będziecie się sobą cieszyć nawzajem.

Jak będziesz chciała pogadać to śmiało pisz: gos_ka83@op.pl

Zapalam światełko dla Twojego Aniołka . Ja swojego też noszę cały czas w serduszku
aguseek bardzo mi przykro, trzymaj się mocno

ja już po pierwszych badaniach, mam niestety białko w moczu i muszę robić dodatkowe badania :/
jadę dziś do pracy złożyć L4 i rezygnację z wychowawczego
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

agussek-naprawdę mi przykro, 3maj się :-(
Cześć,
Co tu tak cicho od kilku dni?
Mi się udało umówić na środę do lekarza państwowo więc liczę na to że chociaż cześć badań uda mi się zrobić na NFZ.
Poza tym samopoczucie dobre, a jak u Was?
Pozdrawiam
hello. faktycznie tu ucichło...
samopoczucie ostatnio coraz gorzej. pojawiły się wymioty i generalnie poranki są wyzwaniem. z łóżka coraz ciężej wstać i w pracy coraz trudniej wysiedzieć.
a Wy jak się czujecie? jakies newsy?
u mnie prawie rewelacyjnie :)
mdłości minęły, tylko ta senność - kładę się spać niemal zaraz po mojej córci, która zasypia po 18.00, śpię tak samo długo i tyle samo w dzień, wychodzi na to że potrzebuję tyle samo snu jak 7 miesięczne niemowlę :) na szczęście nie muszę siedzieć w pracy bo nie wiem jak dałabym radę
i kompletnie nie mam apetytu, tzn. na jakąś czekoladę, owoce czy lody to czasami mnie nachodzi, ale raczej rzadko i muszę się zmuszać żeby zjeść obiad
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

u mnie w sumie bez zmian, oprócz senności, objawów brak.
ciekawe ile urósł mój Ludek, w środę chyba zobaczę go na usg, bo idę na pierwszą wizytę do państwowego lekarza.
a jak mi podpasuje to może nawet zrezygnuję z prywatnych wizyt.
a dziś jedziemy ogłosić wieści rodzicom.
miłego weekendu
a my 30 czerwca idziemy już na usg genetyczne, znów się stresuję czy aby na pewno wszystko będzie ok.
młoda żonko jak na NFZ będzie dobrze to faktycznie nie ma co chodzić do dwóch lekarzy jednocześnie,
i jaka radość dziś będzie w rodzinie :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

ja mam we wtorek pierwsze usg. juz się trochę denerwuję i z drugiej strony nie mogę doczekać.
a to usg genetyczne trzeba zrobić w jakimś konkretnym tygodniu ciąży prawda? jak to jest? 11-13?
ja też ciągle bym spała, ale chodzę do pracy, bo niedawno się zatrudniłam i jestem na okresie próbnym do września, i do puki nie podpisze umowy na stałę boję się powiedzieć bo mogą mnie zwolnić, a mój stracił pracę 2 miesiące temu i nie może nic znaleźć.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
witajcie,
w rodzinie szaleństwo, właśnie wróciłam do domu i mąż robi mi kolacyjkę.
wiecie że ja już mam brzuch?
szok...
młoda_żonka nie strasz mnie, ja muszę do września jakoś schować i miałam nadzieję że za dużo nie urośnie, u mnie na razie nic nie widać.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
ja też mam już brzuch :)
w poprzedniej ciąży miałam już brzuchol od drugiego miesiąca, i teraz też mi po woli wychodzi, miałam dużo wód płodowych chociaż usg nie wykazywało,
na genetyczne najlepiej wstrzelić się w trzynasty tydzień :)
micasia kurcze do września to chyba brzuszka nie schowasz :(
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

witajcie,
nie chcę nikogo straszyć ale powiem szczerze że naprawdę trochę mi brzuch wywaliło :-)
ciekawe co wyjdzie mi w środę na badaniu u nowego lekarza.
mi moja ginekolog mimo że prywatnie kazała zrobić usg genetyczne u innego lekarza (dziwne bo z tego co wiem, to przezierność karkową bada się na usg), więc nie wiem teraz o co chodzi - za słabe usg ma czy to lenistwo.
w każdym razie zastanawiam się czy w ogóle takie usg robić.
ono i tak nic nie zmieni.
to usg musisz zrobić, bez niego lekarz będzie miał wąty, ono pokazuje nie tylko przezierność i kość nosową ale i przepływy, ogólny rozwój płodu, rozwój serduszka, jest ważne więc lepiej nie odpuszczaj bo np. serduszko można operować w łonie matki, więc w razie gdyby (czego nikomu nie życzę) można zareagować na czas
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

dziwne tylko że muszę iść do kolejnego lekarza żeby zrobić to badanie. zobaczymy co powie lekarz w przychodni.
podobno koszt to ok 200zł
pewnie dlatego, że nie każdy ginekolog-położnik jest specjalistą od USG prenatalnego, moja ginekolożka też nie robi USG płodu,
lepiej iść do specjalisty skoro sama tak zasugerowała,
ja chodziłam do Invicty do dr Brzóski, tylko fakt tam jest drogo, ale dr Brzóska jest specjalistą robi tylko USG, jest bardzo dokładna i mają tam bardzo dobry sprzęt, dlatego USG prenatalne i połówkowe obowiązkowo robiłam u niej, ale spokojnie znajdziesz gabinet gdzie zrobią Ci USG za 100 zł
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

hmm jak tak mówicie o tych brzuchach to ja też mam ale mi się wydawało że to od wzdęć, a nie że to już widać. oczywiście jak ktoś nie wie (praca) to nie skuma, ale ja widzę że tyję. i to chyba na dziewczynkę tyję bo w boczki... :)
kurcze dziewczyny to ja nie wiem co zrobię, do września muszę schować maleństwo,a w sumie jak nie schowam to trudno zwolnią mnie, maleństwo ważniejsze. ja na razie chudnę na wadze, spac mi się ciągle chce, i jeść.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
ja jem ok 6 razy dziennie, staram się nie za dużo, owoce, warzywa, bo jak nie zjem to tak mi w brzuchu burczy i do tego zaczyna mdlić.
ja do końca lipca mam nadzieję chodzić w ciuchach swoich a na początku sierpnia jak się skończy pierwszy trymestr polować na forumowe okazje ciuchowe - szczególnie mówię tu o spodniach.
a o ciąży w pracy powiem chyba w tym tygodniu.
a co tu tak cicho?
ja dziś miałam nieprzyjemną wizytę w przychodni, lekarz miał jakieś zdechłe usg i serduszka nie widział i zaproponował żebym do niego prywatnie przyszła w piątek. pojechałam do Wejherowa do szpitala ale wszystko dobrze, maluszek rośnie i nie ma powodów do niepokoju.
nawet trochę mi się przesunął termin porodu bo na 30 stycznia :-)
mój pomysł z chodzeniem do państwowego lekarza upadł.
poza tym u mnie samopoczucie super, a jak u Was?
pozdrawiam
u mnie też nieźle, tylko senność, a tak ogólnie jest dobrze
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
zeżarłam właśnie śledzie a zaraz po nich czekoladę, fascynujące jest to że mój organizm to zniósł ;)
póki co nadal przesypiam większą część doby, ale jest dobrze
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

hej. bylam na pierwszym usg. przez 10 minut zylam w szoku bo pani doktor widziala blizniaki!!!! potem jednak okazalo sie ze jest na pewno jeden zarodek. ale zesmy z mezem sie smiali :)))
i generlanie wszystko jest ok. serduszko ladnie bije. termin mi sie tez przesuwa - na 29 stycznia. na jednym usg nawet 1 lutego bylo napisane...
Dziewczyny gratulacje!!! temat bardzo mi bliski bo sama jestem z mam styczniowych 2010 i taki sam wątek towarzyszył nam mamusiom styczniowym :)))
Salambo tobie podwojne gratulacje bo przeciez u ciebie kolejna dzidzia,szybciutko zaraz po pierwszej..super ze wam sie tak udało no i szczerze podziwiam :))) pozdrawiam
A ja z Bułgarii powróciłam, całai zdrowa;)

W ciąży myślałam, że gorzej się podróżuje-nieprawda, było SUPER!!!!!!!!!!

We wtorek USG, coś się może dowiemy więcej o naszym maluchu w brzudiu****
ależ tu cicho, nic się u Was nie dzieje ciekawego?
mnie dobija senność, w pracy padam na biurko, masakra jakaś.
poza tym przerażają mnie koszty badań i zastanawiam się nad abonamentem medycznym.
pozdrawiam wszystkie przyszłe Mamuśki
ja właśnie ze względu na koszty tych badań chodzę równolegle do lekarza na NFZ, niby mam dwa razy więcej wizyt u lekarza no ale coś za coś :)
ja mam jutro USG zobaczymy co pokaże, oby było wszystko w porządku
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

hej dziewczyny,

ja tak nieśmiało chce się dołączyć :)
termin mam na 25 lutego także u mnie to zupełny początek w tej chwili (6 tydzień).
witamy!
Salambo, ja też próbowałam się dostać do lekarza państwowo ale niestety jeden okazał się konowałem (pisałam wcześniej) a drugi, do którego chodziłam kiedyś ma termin dopiero na 5 sierpnia co mnie nie urządza bo muszę być już po badaniach.
niestety realia są tragiczne.
dlatego zastanawiam się nad pakietem prywatnym gdzie płacąc 150zł/m-c będę mieć nieograniczony dostęp do lekarza i badań.
ja mam pakiet w Lux Medzie z pracy i to jest zupełnie co innego niż NFZ. Wszystkie konieczne badania są robione praktycznie od ręki, tydzień czeka się najwyżej na jakieś bardzo zaawansowane. Do tego umawianie jest na dokładną godzinę i wchodzi się praktycznie z marszu. Lekarze do tego są mili i jak tylko istnieje wskazanie to zlecają badania a nie zastanawiają się nad limitami!
tak podsumowując to jak masz płacić 100 zł za jedną wizytę to napewno lepiej mieć wszystko w zestawie za 150 zł / miesiąc.
medicover odpada bop nie można być w ciąży podpisując umowę.
ciekawe jak medica.
Styczniowe i lutowe mamy dopadła senność dlatego milczą:) Nie wiem czy wiecie ale znieśli ten przepis, że trzeba być co najmniej od 10 tyg. ciąży pod opieką lekarza, żeby otrzymać becikowe. Teraz trzeba dostarczyć zaświadczenie, że przynajmniej raz pod czas ciąży było się u lekarza.
A tak poza tym to u mnie brak jakichkolwiek dolegliwości ciążowych (oprócz braku miesiączki) i zaczyna mnie to martwić (7-8 tydzień). A jak tam u Was?
no u mnie zdecydowanie sennie :) a poza tym to próbuje się doszukiwać oczywiście wszystkich objawów ale też nie za dużo zauważam.
u mnie wczoraj taka migrena pierwszy raz w życiu że myślałam że nie wyjdę z tego cało :-)
ból głowy, zaburzenia widzenia i kłopot z wysłowieniem się.
masakra, głowa boli do tej pory.
poza tym senność jest nr 1, codziennie po pracy bezapelacyjnie kimka.
odliczam dni do wizyty u ginki a mam dopiero 23 lipca, przedtem muszę zrobić przezierność u innego lekarza no i czas chyba zrobić jakieś badania.
pozdrawiam
Ja czuję się dobrze, mam przypływ energii i mogę robić, to, co przed ciążą:)- sprzątanie nawet mi lepiej wychodzi, hehe

Jak mnie łapie ból głowy, to zawsze,od razu kładę się w ciche,ciemne miejsce,mi pomaga.
Poleże troche i wstaję.

14lipca może dowiemy się jaka płeć;)
ja byłam na USG państwowo i była to wieeelka porażka :/ ten konował nic nie sprawdził, ani kości nosowej, ani przezierności karkowej ani struktur mózgowych - zupełnie nic, oczywiście był poślizg, dziecko mi marudziło i w sumie sama zapomniałam że to przecież w tym celu przyszłam, tak się zapatrzyłam na moje maleństwo które akurat ruszało nóżkami i rączkami że mi reszta z głowy wyleciała, ocknęłam się dopiero w domu, jestem wściekła strasznie
na 16 lipca zapisałam się prywatnie na USG do doktora u którego już byliśmy i mam nadzieję że będzie dużo lepiej
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

dziewczyny a wam lekarz powiedział w którym tygodniu jesteście, bo ja w sumie to tak mniej więcej obliczyłam że sporo miałam ostatnią miesiączkę 3 maja to będzie gdzieś 9 tydzień. ale w sumie to nie jestem pewna, do lekarza to ja idę dopiero 29 lipca, wiec też muszę jeszcze długo czekać, a z objawów to stanowczo senność, ale też zmęczenie
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Salambo, ja tak miałam w 1 ciąży- zero badania dokładnego, przejechał tylko i pokazał podstawowe organy.I to wtedy byłam w 15 tygodniu, co już niby zbyt późno jak na to badanie;(

Masakra....nie znają się czy jaki gwizdek;/

Ale na pewno wszystko oki, z maluszkiem Twoim.Nie ma inne opcji:)
Witam wszystkie dziewczyny :)
Dołączam się do forum, ponieważ zaliczam się do mam lutowych :) (od jakiegoś czasu zaglądam tu do was, ale dopiero się dopisuję)
Podobnie jak Wy jestem mega szczęśliwa z dodatkowego serduszka w sobie :)
Pozdrawiam wszystkich cieplutko :)
dziewczyny u mnie to dopiero pierwsza ciąża to możecie poradzić co powinien lekarz sprawdzić na tym usg żebym wiedziała na co zwrócić uwagę?
o które usg Ci chodzi?
W którym tyg jesteś?
na USG w 13 tyg. lekarz powinien sprawdzić: biometrię płodu, echostruktury czaszki i kręgosłupa, serduszko, żołądek i pęcherz moczowy, przezierność karkową i długość kości nosowej - to tak z grubsza :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Salambo, a jak się czujesz w ogole?

Doskierwają Ci upały?
Ja ogólnie na słońcu się byczyć nie lubię, więc i tak unikam i w cieniu wegetuję;)
witam Dziewczyny,
podczytuję Was od kilku dni i postanowiłam się dołączyć. Jestem mamą 13-miesięcznego chłopca i parę dni temu odkryłam że zostanę mamą po raz drugi. Mój synek uczy się chodzić, drepcze za jedną ręką ale sam jeszcze nie chodzi i dużo go muszę jeszcze nosić. I w związku z tym mam pytanie, jak sobie z tym radzicie. Ja troszkę się boję nosić teraz Małego, to ok 6 tydz ciąży i wiem że nie powinnam dzwigać. Staram się go nie nosić, ale czasem poprostu trzeba, np. przy kąpieli. Oczywiście mąż mi pomaga ale wiadomo, czasem mama musi przytulić i tyle. Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy :))
No ja akurat jestem w nieco lepszej sytuacji.
Nasz synek ma 1,8 miesięcy, zasuwa sam, nie nosze go już.Czasami go basenu wsadzam na dworze, czy pod prysznic,ale to nie jest dla mnie wysiłek na mega skale.

Ale wiem z rodzinnego doświadczenia, jak cięzko jest przy chodzących maluchu i bedąc w ciązy równocześnie.

Siostra moja nie nosiła dziecka, miała zakaz ze względu na zagrożoną ciążę.

Jak możesz, niech Ci ktoś pomaga przy trudniejszych "chwytach".
staram się jak mogę wyręczać mężem lub dziadkami - pewnie z czasem nie będzie wyjścia i tak czy inaczej nie będę go nosić. No i liczę że w ciągu miesiąca Mały sam ruszy :))
i ja chciałabym się dołączyć :-)
termin 28-01-2011r.,
męczą mnie mdłości i bóle brzucha po 8 godzinach spędzonych w pracy przed komputerem :-/
I o ile mdłości mam nadzieję niedługo miną, to z tym siedzeniem troszku gorzej.
Czekam teraz z niecierpliwością (za 2 tyg.) na usg prenatalne
dzięki Salambo, chodziło właśnie o to usg w 12 - 13 tyg. Ja teraz jestem w 8, więc jeszcze trochę muszę na nie poczekać.
generalnie czuję się rewelacyjnie, upałów nie znoszę w ogóle i niestety na słońcu puchnę :/ tak samo miałam w pierwszej ciąży
siedzę w domu bo na dwór nie mam jak wyjść, co prawda mieszkam na wiesce ;) i mam dość zacieniony ogród ale jest takie multum komarów, że nie da się wysiedzieć na dworze, jestem pogryziona strasznie a co gorsza komary dopadają też moją córcię i żadne preparaty nie działają na dłuższą metę, bardzo żałuję bo w taką piękną pogodę Emi jest na słonku 1-2 h, a mogłaby praktycznie cały dzień spędzić :/
no ale na cały sierpień jedziemy do Gda, a między blokami dużo trudniej o komara ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

a córcię dźwigam bo nie mam innego wyjścia, mąż oczywiście kąpie małą bo ja nie dałabym rady na kręgosłup, ale jako że pracuje musimy sobie dawać radę we dwie :) staram się nie przesadzać i noszenie polega na przenoszeniu z miejsca na miejsce
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

witajcie
ja z mam styczniowych 2010:)
gratuluję
i powodzenia na forum,

sprzedaję swoje rzeczy ciążowe-
moze akurat któreś z was wpadna w oko

Sprzedam SUPER zestaw UBRAŃ CIĄŻOWYCH
CAŁOŚĆ TYLKO 120 ZŁ

http://picasaweb.google.pl/Moitresor/SUPERZESTAWCIAZOWYGRATISY#

informacje kierowac na adres agata.gda@gazeta.pl

pozdr
Witajcie,
Kolejny tydzień za nami. Ja czuję się w sumie świetnie :-)
Senność jeszcze jest ale nie tak uciążliwa jak wcześniej, mdłości brak, tylko brzuszek już widoczny i wczoraj musiałam się udać na jakieś pierwsze zakupy, bo nie miałam co ubrać :-)
Chyba polowanie na używane ciuszki ciążowe będzie trzeba zacząć szybciej niż myślałam.
Miłego tygodnia wszystkim
hej hej,

no u mnie senność sięga zenitu. Jak nie zdrzemnę się zaraz po pracy to o 18 jestem nieprzytomna.
miałyście już robione badania krwi (takie podstawowe morfologia etc.) ? zastanawiam się kiedy powinien je lekarz przepisać :)
moim zdaniem lekarz powinien przepisać komplet badań już na pierwszej wizycie, chyba że najpierw chce USG z potwierdzeniem że ciążą jest żywa,
ja mam już wszystkie poważniejsze badania za sobą, została jeszcze cukrzyca ale to badanie dopiero za kilka tygodni
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Ja też mam szczegółowe badania za sobą.
Lekarz powinien na 1 szej wizycie je zalecić.

U mnie brzuszka brak, w 1 ciazy już miałam arbuzika małego, teraz wolniej :)- i dobrze!
mi brzuch trochę wywaliło ale w sumie schudłam, co jest objawem pozytywnym bo i tak mam ciała o wiele za dużo ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

u mnie dopiero 8 tydzień więc kompletnie nic nie widać a że to pierwsza ciąża to doczekać się nie mogę! ja byłam u lekarza w 5 tygodniu i mi nic nie zlecił także na następnej wizycie jak sam nic nie powie to się upomnę :)
hej :)
mnie lekarz skierował na podstawowe badania już na pierwszej wizycie (krew, mocz i do tego kazał mi tsh zrobić) a było to jakoś w 3 tc.
Co do spania to najchetniej przesypiałabym cały dzień :) a że mam ku temu możliwość (ze względu na specyfikę pracy siedzę sobie w domku) to korzystam z tego kiedy tylko mam ochotę :)
Jejku ale ci zazdroszcze!
Witam
Termin mam na 16 stycznia z czego się cieszę bo mój pierworodny synek urodził się 11 stycznia 2008 roku. Będzie różnica 3 lat. Na razie czuję się dobrze. Brzuszek mam tak duży jak przy pierwszej ciąży w 6 miesiącu miałam. Miałam robionych już komplet badań. W moczu coś było nie tak i miałam posiew. Wyszedł na szczęście ok.
Pozdrawiam i gratuluję innym mamom
hello :) witamy nową osobę :]
dziewczyny tygodnie podane w waszych suwaczkach liczone są od dnia ostatniej miesiączki czy od owulacji? bo ja sprawdziłam kilka różnych i zawsze mi wylicza od dnia owulacji a wolałabym żeby liczył od dnia ostatniej miesiączki tak jak jest w prawie każdym opisie ciąży.
mi liczy od ostatniej miesiączki - mniej więcej, jest różnica 3 dni nie wiem skąd :) w sumie wpisywałam dzień porodu i do tego dnia mi wylicza,
przy poprzedniej ciąży zadziałał świetnie, urodziłam dzień przed terminem mam nadzieję że będzie teraz tak samo :)
dziewczyny dopisujcie się do listy, gdzieś tam na górze jest jej zalążek :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

mi liczyła od ostatniej miesiączki ale potem usg to weryfikowało.
dziś podpisałam umowę na abonament medyczny w Medica Polska i czekam na kartę żeby robić wszystkie badania i na usg prenatalne się umówić.
termin z usg absolutnie nie jest wiążący :) każdy maluszek w łonie matki rozwija się zupełnie inaczej, uśrednione pomiary nigdy nie wskażą dobrego terminu porodu, najlepiej wiedzieć kiedy była owulacja - ja akurat wiem i mój termin liczony z miesiączki jest bardzo miarodajny,
ostatnie usg przy poprzedniej ciąży wykazało poród ponad dwa tygodnie później niż planowo, urodziłam w terminie :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

miarodajny jest termin z pierwszego usg, dlatego że potem maluszek może rozwijać się różnie.
akurat mój ostatni cykl był pełen zawirowań i termin z miesiączki nie byłby zupełnie miarodajny.
ale wiem kiedy była owulacja i to się pokrywa z terminem z usg.
A orientujecie się ile dni po ustalonym terminie można jeszcze bezpiecznie czekać na poród? 3 lata temu było to 14 dni, czy zmieniło się coś? Kubusia urodziłam właśnie 2 tygodnie po terminie poprzez wywoływanie porodu. Z jednej strony jest wtedy spokojniej niż gdybym w domu zaczęła rodzić i musiała jechać szybko do szpitala. Nawet sama dojechałam autobusem do Wrzeszcza pod zakład pracy męża bo niestety musiał on pojawić się na kilka godzin w pracy.
mi lekarz kazał pio terminie zgłosić się na ktg i powiedzał po badaniu ze jak nic się nie będzie dziłao to mam się znów pojawić za kilka dni do 5 chyba... napewno po terminie musisz kontrolować ktg:)
witam po długiej nieobecności.
Myślałam, że znowu z moją ciążą nie będzie dobrze. Bolały mnie jajniki i powiem Wam, że miałam jakieś przeczucie, że coś się dzieje nie dobrego. Mój gin na urlopie, więc zadzwoniłam do invicty, żeby zapisali mnie do kogokolwiek kto ma wolny termin na jutro. Poszłam do dr Olszak. Powiedziała, że odkleja mi się kosmówka i mam leżeć plackiem. Jak dojechałam do domu to przeczytałam na kartce, że tętno mojego maleństwa wynosi 76/min. Złapałam takiego doła, że szok!!!!wiedziałam, że powinno być dużo wyższe w 8tc. Zajżałam do karty ciąży Tomcia i on miał 156. Zastanawiałam się tylko czemu mi na temat tego tętna nic nie powiedziała...Ja oczywiście cały dzień przeryczałam.
Z konieczności sytuacji musiałam poinformować moją mamę, że jestem w ciąży i chciałabym się do niej przenieść na jakiś czas bo muszsę leżeć a ktoś musi zająć się Tomkiem.
Wczoraj byłam u swojego gina i tętno ponad 160.min :-)))))))) Jestem taka szczęśliwa, że nie wiem. Co prawda muszę jeszcze poleżeć 2 tyg ale to nic.
A ta doktorka to niech się w łeb walnie-posniosła mi ciśnienie na 2 tygodnie i o niczym innym nie myślałam jak o tym czy moje maleńswto jeszcze żyje. Masakra
***GRUDZIEŃ***
30.12 Ania 1979

***STYCZEŃ***
04.01 Salambo
16.01 Dorota
27.01 trzydziestka
28.01 Iwonka32

***LUTY***
02.02 młoda żonka
08.02 gosiar
10.02 micasia
14.02 devil83
25.02 dorotiii

uporządkowałam trochę listę. Dziewczyny zmieńcie jeżeli wpisałam złe daty porodów i dopiszcie się kochane te, które przeoczyłam
no to się wpisuję w wątek :) to moje drugie dzieciątko bedzie, byłam tydzień temu u lekarza i wszystko ok, maleństwo ma nóżki rączki, ładnie serduszko biło:)
termin mam na 26 stycznia:)
***GRUDZIEŃ***
30.12 Ania 1979

***STYCZEŃ***
04.01 Salambo
16.01 Dorota
26.01 mooly
27.01 trzydziestka
28.01 Iwonka32

***LUTY***
02.02 młoda żonka
08.02 gosiar
10.02 micasia
16.02 devil83
25.02 dorotiii

ok poprawione
gratulacje będzie fajne dziciątko - mój mąż urodził ię tego dnia!
no mi wypada bardziej 16 luty niż 14... Przynajmniej z tych wsztstkich kalkulatorów - i to by się też zgadzało z tym co lekarz mi powiedział... (chociaż jeszcze nie powiedział mi konkretnego terminu - ale jutro idę do niego więc zapytam go kiedy zobaczę swoje Słoneczko)
dopisuję się was kochane:)
16.02
Wczoraj pisałam na forum i podpisałam się jako Dorota, dziś dopiero się rejestrowałam ale zajęty był ten nick więc jako Doroti się zarejestrowałam. Termin 16.01.2011. Jeśli można to proszę zmienić aby było wiadomo o kogo chodzi :) Pozdrawiam
he he oleńka to widzimy się na porodówce?? ;)
***GRUDZIEŃ***
30.12 Ania 1979

***STYCZEŃ***
04.01 Salambo
16.01 Doroti
26.01 mooly
27.01 trzydziestka
28.01 Iwonka32
30.01 młoda_żonka

***LUTY***
08.02 gosiar
10.02 micasia
14.02 devil83
16.02 Oleńka
25.02 dorotiii
no jasne gdzie rodzisz??
jeszcze jedno pytanko czy 83 czy twój rocznik??
Tak - 83 to mój rocznik... a co do porodówki to tak na poważnie jeszcze o tym nie myślałam ale na chwilę obecną chyba Zaspa... Sporo dobrego słyszałam o tamtejszej porodówce :) no ale jeszcze sporo czasu do namysłu mamy... A Ty myślałaś już gdzie chcesz rodzić??
ja też jestem 83:)
Ja wybieram się na Zaspę:) sporo dobrego słyszałam i nie tylko już raz tam rodziłam więc zapraszam na Zaspę zawsze to raźniej jak za ścianą drze się ktoś znajomy haha:)
hehe no muszę Ci powiedzieć że argument dałaś nie do przebicia :D drzeć się wpólnie to naprawdę fajna perspektywa :D przynajmniej będziemy się nawzajem wspierać :) jestem za :P
moja siostra też tam rodziła i też była zadowolona więc wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują że właśnie tam się pojawię :)
no to super zaciskaj nogi do 16 haha:)
PS jak wklejasz suwaczek?
A czym się sugerujecie przy wyborze szpitala? Ja pierwsze dziecko rodziłam na Klinicznej i teraz chyba też się zdecyduję na ten szpital głównie ze względu na fakt iż rodzina może wchodzić na salę położniczą. Mąż był mi bardzo pomocny przez pierwsze dwa dni po porodzie bo nawet nie byłam w stanie dojść samodzielnie do łazienki takie miałam zawroty głowy. Miałam mały uraz do tego szpitala po odmowie przyjęcia mnie po tygodniu od porodu na ponowne szycie krocza ale jednak ważniejszy jest pobyt i pomoc męża więc chyba zdecyduję się na Kliniczną
dla mnie ważne było że ten szpital jest świetnie przystosowany gdyby z dzidzią coś się działo. Pomoc męża nie była mi potrzebna są tam swietne połozne i pielęgniarki bardzo pomagają kąpią, zajmują się pępuszkiem i wszystko tłumaczą:)
Więc dla Ciebie minusem bedzie to że tam rodzina nie może wchodzić na salę poporodową. po porodzie masz 2 godzinki gdzie jesteście w trójkę sami. A potem zabierają was na oddział i z rodzinom widzisz sie tylko przechodząc do specjalnej sali, co dla mnie jest plusem bo nie mam ochoty żeby jacyś obcy ludzie kręcili się po sali gdzie leże zmęczona i krwawiąca....
Dorotii jak się sprężysz to razem ze mną z devil83 będziesz na porodówce:)
Ja rodzę po raz drugi na Klinicznej.

Dzisiaj rowerkowaliśmy z Jankiem 12km:)- sąsiadka mało na zawał nie padła, jak zobaczyła mnie na rowerze-ale co będę tłumaczyć, że czuję sie rewelacyjnie i w poprzedniej ciązy i pływałam i rowerem jeździłam do 8 miesiąca.

Janek ma w końcu swoją oczekiwaną rikszę-siedzi w niej jak Król:)-no i jest 2osobowa, więc za rok, dla drugiego maluszka jest miejsce.

Fajnie,że nowe mamusie na liście, WITAMY SERDECZNIE!!!!!!!!!
no pewnie ciąża to nie choroba jak dobrze się czujesz...

image

image
Może i pomoc męża jest bardzo ważna ale chyba ważniejsze jest zachowanie czystości oddziału... Nie za bardzo bym chciała żeby każdy (zakatarzony czy zakaszlony) mógł sobie przyjść i przebywać w pokoju z maluszkami które dopiero co przyszły na świat. Tym bardziej że pokoje są 2,3,4 osobowe wiec co za tym idzie jednocześnie może być iluś tam odwiedzających... Nie wiem - może się mylę, bo to jest moje pierwsze dzieciątko i nie mam w tej kwestii doświadczenia, ale tak mi się wydaje... Z resztą dlaczego w wojewódzkim dzieciaczki wogóle zostają za szybą?? żeby nie mieć kontaktu z zarazkami z zewnątrz...
A czym się jeszcze kieruję?? ogólną opinią kobiet tam rodzacych, która w przeważającej części jest na plus...
devil83 zgadzam się z Tobą, w pierwszych dniach życia trzeba maluszkowi oszczędzać mozliwości spotkania z zarazkami. Masz wybór chcesz to bierzesz maluszka i idziesz do pokoju odwiedzin, nie chcesz narażać maleństwa zostajesz z nim na sali i nikt Ci się tam nie pałęta...

image
Dokładnie... A poza tym to co Ty mówiłaś... Pewnie żadna kobieta nie ma ochoty żeby obcy ludzie oglądali ją w takim stanie... Zwłaszcza że jedna dochodzi do siebie szybciej druga wolniej...
A poza tym argument że nie masz męża przy sobie powoduje że wiesz że musisz sobie poradzić więc bierzesz się szybciej w garść :)
No i bardzo ważne jest to na co też zwróciłaś uwagę - wyposarzenie szpitala "w razie w..." nigdy nie wiadomo jak poród będzie przebiegał i czy dzieciaczek nie będzie potrzebował natychmiastowej pomocy... :(
Na Klinicznej jest totalna samowolka-ludzie chodzą, organizują normalnie pielgrzymki po oddziałach.
Leżysz w stanie wiadomo jakim po porodzie,a tu wchodzi 5 osiłków z kwiatami do jakiejś gwiazdy znad morza, drą się, perfumy biją jak z murzyńskiej chaty, i tak sterczą nad nią do wieczora.

Mi to strasznie przeszkadzało, wobec tego zrobiłam troszke porządek, chociaż na te 3 dni, które tam spędziłam.

Tym razem, jak mi to będzie przeszkadzało, też wyproszę towarzystwo i po sprawie.

A tak poza tym, znam troszkę porodówkę, lekarzy, wiem czym to "pachnie" i z trojga złego szpitali gdańskich, wybiorę znowu Kliniczną.
ja swój poród wspominam dobrze połozne miłe z poczuciem humoru.
pielęgniarki bardzo pomocne, nie mogłam na nic narzekać może tylko na upał bo to był sierpień ale to już nie wina szpitala... z całego serca mogę polecić zaspę, siostra rodziła w wojewódzkim i też sobie chwali.
Jedyny minus ale to chyba nie tylko na zsapie że bardzo ciężko znieczulenie zewnątrzoponowe....

image
Trzeba szybciej sobie załatwić znieczulenie, i pewnie odpłatnie.

Ja w czasie porodu prosiłam o znieczulenie, ale lekarz powiedział, że to nie koncert życzeń i anestezjologa już nie ma:)haha..dobre..

Poród i "obsługa"super, ale poźniej na oddziale- lipton na całego-zero zainteresowania.
Teraz to mi to wisi, bowiem już co i jak , ale z 1 szym dzieckiem było mało wsparcia.
heh... ale ze jak masz sobie załatwić wcześniej znieczulenie?? iść do anestezjologa i powiedzieć mu że 12 sierpnia o godz 13 przychodzisz rodzić i czy on ma wtedy dyżur czy jak?? :P
no własnie niby można wziąć znieczulenie ale tylko teoretycznie...
ale jako przetwałyśmy więc teraz też się uda... ja na oddziale miałam taką opiekę że nierozumiałam koleżanki która się popłakała bo musiała zostać dzień dłużej... mi tam było dobrze
to co devil83 widzimy się na zaspie?
na jakiej dzielnicy mieszkasz?

image
Na znieczulenie chyba umawiasz się z anestezjologiem.
Może go nie być akurat tego dnia:)

I jesli lekarz nie ma przeciwskazań.

Nie wiem dokładnie, bo nie miałam zzo i nie bedę miała tym razem.
ja też nie miała i tak naprwdę mozna to wytrzyma na takich lekach jakie standardowo podają. Nie jest to najprzyjemniejsze uczucie ale dzidziuś wynagradza wszystko:)

image
no chyba jednak zaspa :)
jestem z orunii grn a wy??
ja osowa:)
super devil83 ze decydujesz się na Zaspę:) zwłaszcz że to to twoje pierwsze maleństwo będziesz tam miała wsparcie położnych, są też pielęgniarki laktacyjne które wszystko wyjaśnią bo jak się okazuje karmienie to nie takie hop siup:)
Czy bedziesz oddawać dzidzię do żłobka??

image
to mam nadzieję ze dotrzymamy tego swojego 16 lutego (bo na dobrą sprawę to fajna data) i się tam spotkamy :)
do żłobka nie będę oddawać... Mamy z mężem taką możliwość żeby sobie zmiany w pracy w miarę ustawiać (tzn ja mam narzucone ale on ma wpływ na swoje) więc możemy się wymieniać. Poza tym mam mamę na miejscu więc będzie na kogo liczyć :) ale do przedszkola poślę napewno :)
a Ty jakie masz plany??
hej dziewczyny,
widzę że jestem na samym końcu listy i to z pierwszym dzieciątkiem także mało co mam do napisania :) ale za to dużo mogę się od was dowiedzieć więc nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

ja byłam dzisiaj u lekarza i sam przepisał mi badania nie musiałam się prosić. Nawet więcej niż się spodziewałam bo oprócz moczu i morfologii zrobili mi też glukozę, toksoplazmozę, choroby weneryczne, różyczkę i jeszcze jakieś dwa których nie pamiętam.

aaa dzisiaj już lekarz powiedział że nie 25 luty a 21 więc może jeszcze zdąże się z wami załapać na porodówkę jeśli się za bardzo nie pospieszycie!
ja npewno muszę załatwić żłobek... Super macie z mężem ze macie taką możliwość. Już jeden syne jest w żłobku ale prywatnym niestety - drogi biznes... ale plus jest taki że robi super postępy bo jest wśród dzieci

image
ja z oliwy jestem :)
byłoby super dorotii:)
dziwne że piszesz że nie musiałaś go prosić to jego obowiązek że ma ci dać listę badań do zrobienia
ja przy pierwszej ciąży dostała taką listę że miałam rękę siną.
moczi morfologia standard co miesiąc, toxo cytomegalia glukoza potem jeszcze glukoza na czczo (musisz ją wypić) no i tarczyca niektóre z badań robisz conajmniej dwa razy. np toxo jeżeli nie chorowałaś lub cytomegalia.
Jeżeli musisz prosić lekarza o badania to znaczy że trzeba go zmienić ja chodzę do dr Olszewskiej prywatnie na Wrzeszczu super babka

image
devil a może wbijemy się na walentynki na Zaspę co??

image
no ja dzisiaj u tego byłam pierwszy raz i już do niego będę chodzić. Ale jak byłam pierwszy raz w 5 tygodniu to ten inny lekarz mi nic nie zapisał dlatego tego już miałam w planie przypilnować jakby sam nie miał chęci :) tej cytomegalii chyba nie miałam ale to sprawdzę jutro jak odbiorę wyniki.

o Olszewskiej czytałam że fajnie robi USG 3D wiec nie powiedziane że później u niej sie nie pojawię :)
polecam Ci ją prowadzi moją drugą ciążę:) jest bardzo miła i fachowo podchodzi do pracy. zapisz się wypróbuj czy ci pasuje bierze 120 ale na każdej wizycie masz usg zawsze masz skierowanie na badania (chociaż za nie płacisz) ale dla mnie najważniejsze jest poczucie bezpieczeństwa... Pierwsze co to robi cytologię - miałaś robioną w ciąży? nie liczy dodatkowo za badania tj cytologia roszerzone badania usg...

image
ja mam abonament w luxmedzie także nie chcę już gdzie indziej prywanie chodzić. Ten koleś jest naprawdę spoko i też ma usg. Cytologie zrobi mi za miesiąc bo miałam robioną w kwietniu to powiedział że kolejną zrobi mi na początku sierpnia. No ale jakby coś mi nie pasowało albo będę miała wątpliwości to napewno ślepo nie będę do niego chodziła. Póki co mam nadzieję że będzie ok. Opinie ma bardzo dobre bo też go w ślepo nie wybrałam :)
ja też mam w luxmedzie
zapisałam się do lekarki stachowiak ma bardzo dobre opinie ale wizytę mam dopiero 19 ierpnia więc będę chodzić do dwóch lekarzy zeby nie płacić za badania.

image
dorotii a jak z badaniami w luxmedzie jak dostajesz skierowanie to robiąc je w lux medzie już nie płacisz za nie prawda? a usg czy cytologia platne osobno pomimo abonamentu?

image
wszystko w ramach abonamentu :) jeszcze za nic tam nie płaciłam. Zdarzyło mi sie chorować na początku roku i nawet jak mi przepisywali jakies skomplikowane badania o których wcześniej nie slłyszałam to i tak były w abonamencie. Tam nawet tomograf jest w cenie. Także oszczędność na badaniach napewno jest duża. Na to usg w 12 tygodniu trzeba się tylko osobno zarejestrować i podać nazwisko lekarza który chcesz aby je wykonał.
aha a teraz do jakiego chodzisz? bo muszę zrobić badania a wolałabym, za nie niepłacić

image
lecę do domku dziewczyny spotkamy się jutro??
do miłego!!!
image
ja chodzę do dr. Musiał. Przyjmuje na Pomorskiej w Medycynie Rodzinnej. Bardzo sympatyczny.
Weszłam w historię moją i miałam też CMV IgM czyli Cytomegalię :) także wszystko zrobione co powinno być!
dorotii a powiedz mi Ty ten abonament masz prywatnie wykupiony czy w ramach np miejsca twojej pracy?? ile Cię taki abonament miesięcznie kosztuje??
ja chodzę do dr Mielcarka - bardzo fajny facet i co jest dla mnie bardzo ważne to na samym początku zlecił mi tsh (którego standartowo się nie robi a przynajmniej nie na początku ciąży - a to był sam poczatek czyli jakiś ok 14 dzień ;) ) dzieki czemu okazało się że wyszły mi jakieś problemy z tarczycą których wcześniej nie miałam (jakiś czas temu też robiłam tsh i było wszystko oka więc nawet nie miałam co podejrzewać ze cokolwiek może być nie tak) Gdybym nie wiedziała o nich to różnie mogłoby się to dla maluszka skończyć, a dzięki temu biorę tabletki i jestem spokojna :)
co do dr Olszewskiej to moja siostra do niej chodziła i też bardzo ją sobie chwali :)

oleńka... 14?? tak na walentynki?? też masz dzień na krzyczenie na męża :P ale czas pokaże kiedy się tam pojawimy :) ja tylko bym chciała żebym w wodniku wyrobiła bo później chyba jest rak co?? a to mi się wydaje taki mało sympatyczny znak :P
witam, tez jestem przyszłą lutowa mamą. Chodzę do lekarza do Luxmedu na Zwycięstwa. Czy badania krwi mogę wykona na Zaspie?
a nie... ryby - przepraszam :) ale i tak wodnik chyba lepszy :P
Witamy nową mamusię :)
Kolejna Dorota :) A co do imion to myślicie już czy wstrzymujecie się do momentu kiedy poznacie płeć dziecka ?
Co do badań to można chyba wykonywać w każdym labolatorium jeśli na skierowaniu nie ma wskazania. Ja mam taki problem że od ginekologa do którego jeżdżę aż na Ujeścisko często dostaję skierowania na badania na których są pieczątki "realizacja Gdańsk Południe" i tylko tam mogę je realizować za darmo. Niestety labolatorium otwarte jest tylko 2 dni w tygodniu od 8 do 9:30 więc zawsze jak muszę oddać krew lub mocz to godzinę spóźniam się do pracy. Płatne badania robię natomiast w przychodni pod moim blokiem, są dużo tańsze.
hehe co do imion to nie będę czekać... męskie mam wybrane już dawno - mi się od zawsze podoba imię Bartosz, a mojemu mężowi Sebastian ale myślę że będę miała przewagę w tym względzie... co prawda jest jeszcze kilka imion które mogę wziąć pod uwagę ale myślę że to z czasem wyjdzie... problemem będzie natomiast poszukanie imienia dla dziewczynki... ale myslę że i z tym sobie poradzimy...
no pewnie devil83 my podejmujemy decyzję to wkoncu my rodzimy haha
hehe no ba!! aczkolwiek faceci mają tą przewagę że na ogół to oni idą rejestrować dzieciaczka :P no i tu mogą zrobić nam psikusa :P
Ja chodze do dr Wojtkiewicz, całkiem fajna i sympatyczna kobieta.
Konkretna i daje skierowania bez problemu.

Co do imion to mamy "typy".
Dla chłopca i dla dziewczynki też.
hej jeśli badania są na skierowaniu lux medu to możesz je wykonać w każdej ich placówce. Pamiętaj że lux med to nie tylko te dwa sztandarowe miejsca czyli zaspa i aleja zwycięstwa ale również oddziały medycyny rodzinnej które poziomem niczym nie odbiegają od pozostałych.
devil83 odpowiadając na twoje pytanie to lux med mam z pracy, aczkolwiek firma płaci mi część a pozostałą część dopłacam sama :) jeśli ktoś chce sobie wykupić sama to jest to koszt 130 zł / miesiąc, jeśli chcesz do tego dopisać męża to za niego trzeba zapłacić kolejne 110 zł a w opcji mąż + dzieci 150 zł.

jeśli chodzi o imiona to my tak luźno zupełnie rozmawiamy ale nic nie jest ustalone. tak naprawdę to nawet nie zbliżamy się do tego jednego.

Ja mężowi próbuje wytłumaczyć że skoro on daje nazwisko dziecku to ja powinnam wybrać imię :) oczywiście dla niego to nie jest argument :P
dzięki za odpowiedź. ja się czasami zastanawiam czy się nie zapisać do jakiejś takiej przychodni bo mój mąż też ma z pracy tylko że medicover... aczkolwiek ja (odpukać) tak często choruję że nie kalkuluje mi się płacić miesięcznie prawie 150 zł...

hehe podejrzewam że mój też by się nie złapał na ten argument :P
Mąż ma za darmo abonament, a za nas dopłaca tylko 70zł, ja+dziecko.
Dla nas idealne wyjście.
a macie tak że czujecie czy to będzie chłopiec czy dziewczynka?
ja oczywiście bardzo bym chciała mieć córę ale od samego początku mam takie przekonanie że to będzie chłopak :]
jakbym miała dopłacać 70 zł to bym się zapisała chociażby ze względu na dziecko :)

czy mam przeczucie?? generalnie nie - i nie mam w tej chwili sprecyzowanych życzeń co do płci... aczkolwiek gdzieś tam mi w głowie siedzi że może jednak będzie dziołszka :) tym bardziej znając moje szczęście - że nie mamy sprecyzowanego imienia dla dziewczynki, a wszystkie ciuszki mamy dla chłopca po moim siostrzeńcu to pewnie bedzie panna :P
Ja po cichu marzę że będzie dziewczynka bo synka już mam. Obserwując objawy to są one trochę inne niż w przypadku pierwszej ciąży. Pojawiły mi się na twarzy i plecach krostki chociaż prędziej nigdy nie miałam problemów skórnych a przy pierwszej ciąży nie wyskoczyło mi nic. Często starsze osoby mówią że jak będzie dziewczynka to odbiera ona urodę matce w czasie ciąży. Może to i racja :)
A jakieś zachcianki bądź dziwne objawy macie ?
no mi się w ogóle mięsa nie chce, najchętniej to sam żółty ser bym jadła na śniadanie obiad i kolacje :)
cześć Mamuśki!!!
ja ma to samo od mięsa mnie odrzuca.... przy pierwszej ciąży to mnie naszło na kanapki ze smażonym boczkiem o 23.00 a teraz napadło mnie na kanapkę ze smalcem i ogórkiem kiszonym... oszczędne zachcianki:)
a co do immion to mamy ich kilka... i nie wiem na szczęście mamy typy na które się zgadzamy we dwoje po dwa dla każdej płci więc zobaczymy....

image
ale żeście napisały :) ja nie wiem gdzie chciałabym robić ogólnie to moje pierwsze maleństwo i nic nie wiem :) staram się od was uczyć :) a zachcianek prawie nie mam, tylko uwielbiam napoje gazowane, a wczesniej pilam tylko niegazowane, wiec to jedyna roznica
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
ja mogę Ci polecić z czystym sumieniem zaspę właśnie wczoraj o tym dyskutowałyśmy także jesteś na bieżąco:)
na kiedy masz termin?
hehe zachcianki... ehhh... jak do tej pory miałam 2 takie konkretne (byłam gotowa całe osiedle przejść żeby tylko to dostać :P ) a tak ogólnie co dla mnie dziwne to nie ciągnie mnie do słodyczy... prawie wogóle bym ich nie jadła - co jest dla mnie dziwne, bo na codzień jestem słodyczożercą :P ale mówię sobie że to dobrze bo bym przytyła ze 35 kg :/
hehe zachcianki... ehhh... jak do tej pory miałam 2 takie konkretne (byłam gotowa całe osiedle przejść żeby tylko to dostać :P ) a tak ogólnie co dla mnie dziwne to nie ciągnie mnie do słodyczy... prawie wogóle bym ich nie jadła - co jest dla mnie dziwne, bo na codzień jestem słodyczożercą :P ale mówię sobie że to dobrze bo bym przytyła ze 35 kg :/
sorki za powielenie... mój błąd ;/
Z masą ciała trzeba uważać. Ja przy pierwszej ciąży przytyłam ponad 30 kg, masa wyjściowa 50 kg. Łatwiej było mnie przeskoczyć niż obejść. Na szczęście dużo ważyło dziecko i wody więc miałam ok 10 kg do zrzucenia - pikuś :)
no muszę przyznać że tego się najbardziej boję... :/ wagi :/
no oka może nie że boję... ale bawiam się że łatwo mi nie będzie... znam niestety siebie i wiem że dosyć ciężko mi się zaprzeć i zrzucić chociażby 10 kg :/ chociaż może jakbym naprawdę musiała to byłoby inaczej...
Dziecko z mlekiem dużo ściąga kalorii. Znam kilka osób które zawsze były trochę okrąglejsze a po ciąży schudły. Ja mam nadzieję że wrócę do swojej wagi albo przytyję 5 kg ale tak aby poszło w tyłek i nogi bo trochę za chude mam
to ja ci mogę trochę oddać już teraz :P
Devil83 nie martw się ja przytyłam jakieś 15 kg przy pierwszej ciąży. po porodzie był szok, że mam taki wielki brzuch ale po jakimś czasie wszystko dosłownie spadło mimio że jadłam jak smok! duzo daje karmienie piersia, w nocy po karmieniu małego mąż leciał mi robic zestaw kanapek i tajk jadłam 24h/dobę. po 2-3 m-cach poszłam z małym do pracy to wszyscy mówili że jestem szczuplejsza niż byłam przed ciążą.
Moja kumpela przytyła 25 kg wyglądała jak balon z wodą. A potem tak schudła ale jadła tylko potrawy z parowaru gdy karmiła córcię:) będzie dobrze. Waga jest ostatnią sprawą o która się martwię:)
ja podczas karmienia miałam taką ochotę na słodycze a przecież poza ciastem drożdżowym i biszkoptami nie powinno się za wiele jeść słodyczy...
image
dziewczyny założyłam nowy wątek bo ten już długi. Zapomniałam ponumerować...ale trudno
he he powiem Ci że napawasz mnie optymizmem :P słyszałam już co prawda że podczas karmienia piersią dużo się traci więc mam tylko nadzieję że u mnie też tak będzie :P
super właśnie otym myslałam bo tyle trzeba przewijać....
napewno trzeba tylko dbać o laktację:) nie bój sioę jeść trzeba żeby robiło się mleczko no i pić po 3l wody
Trzeba też pamiętać o nawilżaniu brzuszka aby nie powstały rozstępy
Podajcie nowy link bo nie mogę znaleść :(
proszę bardzo
http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowe-i-Lutowe-Mamusie-2011-t171191,1,130.html

image
Cześć.... coś ucichłyście dziewczyny :) może ożywimy jakąś dyskusję , może być ciekawie :)

image
Karolinko nie ucichłyśmy poprostu mamy następną część naszego wątku zapraszamy link powyżej:)

image
już jest kolejny 3 wątek :)
http://forum.trojmiasto.pl/Styczniowe-i-Lutowe-Mamusie-2011-3-t172372,1,16.html
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

cześć ja dopisuje sie do maminek styczniowych...u mnie już wszystko dobrze ale jak każda kobieta która zostaje po raz pierwszy mamą jestem pełna obaw czy wszystko będzie ok:)
witaj bronka miło gościć kolejną mamusię zapraszam do 6 części naszego wątku :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry