Widok

terapia snu dla niemowląt?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam, czy korzystał z was ktoś może z terapii snu dla niemowląt lub jakiejś innej pomocy w tej materii?
jestem mamą 7,5 miesięcznej córeczki, która w nocy budzi się co 0,5 - 1 godzinę.
jestem już u kresu wytrzymałości
córa miała robione badania z krwi, moczu, kału, usg brzuszka, główki, wszystko jest w porządku. chodzimy do neurologa, byliśmy u psychologa dziecięcego i nic

już nie wiem jak pomóc sobie i dziecku
kładę córę o 20 i do rana wstaję do niej 15 razy :/ i tak jest co noc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
łyżeczką nie, z butli mleko mm lub jakąś rzadką kaszkę aby przez smoczek do kaszek przeleciało

mój synek jest za tatą tak samo jak za mną ;) ja nie karmiłam piersią więc to też może przyczyna. Czasem jak jedziemy do moich rodziców to mama bierze go do siebie żebym mogła się wyspać...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no właśnie szkopuł w tym, że ona nic z butli nie wypije :( ma awersję na butle i smoczki :/
mamy 11 smoczków do ssania i 8 butelek i nic jej nie podpasowało :/
moja przyjaciółka miała ten sam problem... niestety odstawienie to była walka, kilka dni głódówki, nerwów i histerii ale w końcu się udało...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja też sie budziła, spała z nami, podjadala, dalej spala, kilkanascie razy na noc. Ja ze zmeczenia nawwet nie wiedzialam ile razy sie budzi, ile razy karmilam, spałam jak zabita. Kolo roczku się poprawilo, jak przestalam karmić w wieku 14 miesiecy pięknie przesypia noce.
Drugie dziecko mniej sie budzilo i też w okolicy roczku zupelnie przestalo sie budzic w nocy.
u nas jest tak, że młody budzi się z okropnym płaczem i krzykiem czasem takim, że nie idzie go uspokoić..... nie wiadomo dlaczego...

jak po roczku nie minie to chyba oszaleję :(
Pocieszę Cię tylko, że w końcu przyjdzie taki dzień, że będziesz spać całą noc. :) Obiecuję :)
Też u nas podobny typ: budzący się co chwilę i nietolerujący butli.
Sprawdziłabym może już tylko usg brzucha pod kątem refluksu. W naszym wypadku tak było, że 2 razy usg brzucha były ok, a zrobione specjalnie prywatnie pod kątem refluksu już ten refluks pokazało. Możliwe, że treść żołądka jej wraca (zwłaszcza, że naprawdę sporo zjada przed snem...może aż za dużo) i budzi ją to co chwila. A niestety nie jest typem "samozasypiającym".
Plus jeszcze nie jest na tyle dojrzała, żeby nauczyć się sama zasypiać.
U nas młody miał ponad 13 miesięcy jak sam przespał całą noc. Ale od tamtej pory już tak śpi codziennie. Młody musiał po prostu dorosnąć i zacząć chodzić (bo wtedy bardziej się męczył i lepiej spał).
A ja musiałam zastosować metodę, że ryczy przez 3 godziny (ale jestem z nim w pokoju) i nie biorę tylko odkładam do łóżka. Ale ta metoda wcześniej nie dała żadnego skutku (no może lekka poprawa była), dopiero jak już dorósł i zaczął współpracować, to w końcu zasnął. I życie stało się piękne ;-)

A butli nigdy nie zaakceptował, po cycku (do 13 miesiąca) pił z kubka. Ale mm nigdy nie wypił, tylko kaszki łyżeczką.

Powodzenia. Dasz radę, jeszcze trochę i na pewno w końcu prześpi całą noc.
U nas właśnie był taki przeskok ze 100 pobudek w nocy na przespaną całą noc. I tobie też tego życzę.
Moje dzieci są już większe, takich problemów nie miałam, ale przyszło mi coś do głowy. Czy w ciągu dnia córka śpi dobrze? Czy dużo śpi? Czy płacze w ciągu dnia?
ah, aga dzięki :)
mnie tylki przy życiu trzyma nadzieja że kiedyś będzie lepiej, żw to już niedługo ;)
26 marca idziemy powtótnie na usg brzuszka właśnie pod kątem refluksu a 7 kwietnia mamy wizyte u gastroenterologa. zibaczymy ci powie.
aha, u córa bierze już od 5 miesięcy Debridat na refluks
Mikronezja. córa w ciągu dnia śpi w miarę dobrze. jeszcze 3 mies. temu miała 2 drzemki po 20-30 minut a teraz też ma 2 ale po 1-1,5 h.
i staram sie aby ta ostatnia drzemka była w odstępie 4 godzin od wieczornego pojścia spać.zeby zdążyla się trochę zmęczyc ;)
Hmm, to trochę burzy teorię, która przyszła mi do głowy. Gdyby zawsze źle spała, a ma prawdopodobnie refluks, to pomyślałabym, żeby ułożyć ją do snu w innej pozycji, tzn. tak, żeby głowa była wyżej, bo może podczas snu treść żołądkowa cofając się podrażnia jej gardło i dlatego budzi się tak często...
A ja myślałam dziewczyny ,że u was już wszystko o.k. ze spaniem,czytałam twój poprzedni wątek i mentorki.U kresu ja tym nocnym karmieniem po odstawieniu piersi tak bym się nie przejmowała ,to już nie noworodek przecież 8 mc dzieci chyba już nie muszą jeść w nocy ,moja jak miała 3 mc już nawet nie chciała i właśnie nie wiem czy to nocne karmienie nie jest powodem jej wybudzania, jeżeli to refluks jak sugeruje mikronezja to nawet debridat nie pomoże przy ciągłym,całonocnym karmieniu piersią,żoładek też musi mieć chwilę przerwy.Jak dla mnie to gorzej wygląda u mentorki to dziwne ,że lekarze nie widzą przyczyn a dziecko budzi sie co godzine z potwornym wrzaskiem i ciężko go uspokoić tu chyba jakiś " zaklinacz dzieci "potrzebny.Podziwiam was dziewczyny (ja bym już nie wyrobiła) i trzymam kciuki .
U nas było też ciężko w nocy. Mały budził sie na początku co 3h, a dalej w nocy co 2 a nawet co godz. Doszlo do tego, ze z braku siły brałam go poprostu do łóżka, a to tylko pogarszalo sprawę, bo synek potrafił np co 0,5 h sprawdzać czy dalej spi przy mnie więc przebudzal sie z płaczem,
Bardzo pomogła nam polecana tu na forum książka "Każde dziecko może nauczyć sie spać ". Dlugo sie zastanawiałam czy dam radę, ale po przeczytaniu zrozumiałam jakie mechanizmy kierują maluszkiem w trakcie snu i stwierdzilam, ze spróbuję. Oczywiście nie trzymalam się sztywno zasad, podeszlam do tego bardziej intuicyjnie i o dziwo po pierwszym przebudzeniu, gdzie maly marudzil ok 1h i zasnął sam w lozeczku, synek zaczął przesypiac od ok 18.30 - 19 do 3. Mało tego w dzień jest radosny i mniej marudzi.
Drogie mamy warto spróbować. Jakby co pytajcie to pomogę :-) trzymam kciuki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oczywiście przy każdym budzeniu nawet co 2h dawałam pierś, bo myslalam, ze maly płacze z głodu.
Moje dziecię też jest z tych budzących się co chwilę... Teraz śpię razem z nim i przesypia całą noc, tzn. spi od 19/20 do 6 rano, ale muszę być w łóżku... Jak wyjdę kiedy on zaśnie to pobudka za 20 min. Nie potrafi zasnąć beze mnie... Także romantyczne wieczory z mężem czy samej z książką będą nie wiem kiedy;-) Już powoli tracę siły... Spanie w łóżeczku w ogóle nie wchodzi w grę.

Właśnie skończyłam tę książkę, ale powiem szczerze, że przeraża mnie trochę ta wizja nowego układania dziecka do snu. Myślę, że zastosuję ją za jakieś 2 miesiące, jeśli nic się nie poprawi. Póki co, jestem na rodzicielskim urlopie, ale jak się skończy to przecież nasza niania jakoś będzie musiała go położyć na drzemkę, a on toleruje tylko mnie do zasypiania... Trochę się boję, że synek straci we mnie wiarę..;-)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
a powiedzcie mi z tym zaburzeniem integracji sensorycznej to do psychologa trzeba sie udać czy neurologa?
w polowie kwietnia mam wizytę właśnie u neurologa na kontrolę
Iizeek ja zdecydowałam sie juz teraz poki mały nie wstaje w lozeczku, bo wtedy z pewnością może być ciężej. Wcale to źle nie wygląda też sie obawialam, ale poszło gładko :-)

Spróbujcie, bo dla dziecka badania i ciągle wizyty u lekarzy to też wielkie przezycie, a najpierw warto zacząć od podstaw czyli nauki zasypiania.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Magda a jaka jest ta metoda z tej książki "Każde dziecko może nauczyć się spać?"Mogłabyś pokrótce ją opisać?
Mówisz? to może spróbuję... już po prostu wymiękam, nawet "na wspólnej" nie mogę obejrzeć hehe;-)
Powiedz mi proszę, czy jak wchodzisz do dziecka to bierzesz je na ręce żeby się uspokoiło, czy tylko głaszczesz śpiewasz itp.?
Moje dziecię już wstaje....

Ze zdrowiem to u niego wszystko ok. To ewidentnie problem z samodzielnym zasypianiem ...
Mamcia, mam "Każde dziecko..." w pdfie, jak chcesz mogę Ci wysłać, podaj tylko maila.
ja też poproszę o tą książkę :) będę wdzięczna
kiedyś już ją czytałam, ale chętnie sobie przypomnę
moniagg1@wp.pl

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry