Widok

Ile kasy na Komunię Św. od chrzestnego?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wiadomo, że dzieci zawsze na coś zbierają i zamiast je uszczęśliwiać niepotrzebnymi gadżetami, chcemy dać pieniądze. Mąż jest chrzestnym. Ile pieniędzy dają chrzestni z takiej okazji?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
mój drugi post był reakcją na post Aty, bo tak wygląda ni przypiął ni przyłatał ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
medalik kupiłam na chrzest :)
zgadzam się z Tobą Carrie w 100%.
ja jestem właśnie tą niedobrą chrzestną. w innym wątku już pisałam, że siedem lat temu chrześniakowi kupiłam książkę plus najnowsze wydanie encyklopedii PWN multimedialne (fakt, mało dziecinne prezenty, ale niestety tylko ja kupuję temu dziecku książki i dlatego nie ustępuję ;)). wydałam ok. 200 zł. w sumie teraz z perspektywy czasu to był to może średnio dobry prezent, no ale wtedy wikipedia była jeszcze w powijakach a oni nie mieli jeszcze w domu internetu ;)
ojciec chrzestny kupił mu zegarek.
ale za to dziadkowie kupili 8letniemu dziecku kamerę cyfrową :/ i to w czasach, kiedy był to jeszcze megawypas... kosztowała na pewno ponad 1000 zł.
Hehe, ja też, bo tylko bym łańcuszki i medaliki/krzyżyki kupowała:P z tym, że ja jestem chrzestną i za 2 lata czeka mnie komunia chcrześniaka. Ciekawe, ile powinnam dać ;P
sami napędzamy tę chorą spiralę. Dobrze, że nie jestem chrzestną. Byłabym niedobrą chrzestną (w kwestii komunijnych prezentów przynajmniej ;)
My, w zeszłym roku daliśmy Chrześniakowi Męża 500zł + Biblię i album do zdjęć. Ja chciałam za tą kwotę kupić łańcuszek i medalik lub krzyżyk,ale już miał,więc zdecydowaliśmy,że dajemy kasę. Mały był bardzo zadowolony,wiadomo :) Rodzice z pieniedzy komunijnych kupili mu nowy telefon komórkowy , a ręsztę wpłacili na konto, żeby miał na przyszłość, teraz nie bardzo był zadowolony, ale z czasem pewnie doceni:)
racja Aniu.to jest w dzisiejszych czasach ogromny problem.w mojej parafii np rodzice od 5 lat nie zgadzaja sie na wprowadzenie podczas pierwszej komunii strojów w postaci alb(uwazam ze cudnie to wyglada).a dlaczego sie nie zgadzaja?
bo mamusie musza toczyc miedzy sobą zawody ktora kupi corce bardziej wyszukaną sukienkę...
NIENORMALNE......delikatnie mówiąc.....
Moim zdaniem problem leży też gdzie indziej - problem leży w duchowości rodziców, bo dziecko mając do wyboru przeżycia duchowe i dobra materialne, zawsze silniej będzie pociągane przez materialne. I nic w tym złego czy niezwyczajnego, przecież to dopiero dziecko, dopiero się uczy wartościowania i poznawania wartości.

Niestety, rodzice którym mocno brakuje duchowości traktują I komunie jak elemnt folkloru - bo wypada, bo tak sie robi, bo tak robili moi rodzice, bo co powiedzą sasiedzi i znajomi...itd

Taka postawa powoduje, że ci rodzice jedyne co moga zaoferowac dziecku to pompa, dobra materialne i nic więcej, bo sami maja pustkę i nie stać ich na cokolwiek innego, a nawet gdyby chcieli to nie potrafią - to jest prawdziwy problem.

Ja bym dała prezent i żadnej kasy!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja jestem chrzestna siostrzenicy i na prezent wydam max 500zł kupię jej porządny łańcuszek,pamiątka na długo,,,te kwoty 1000,1500,2000 to lekka przesada moim zdaniem,,,rośnie nam pokolenie "materialistów" ale sami ich tego uczymy....pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiecie co? Uważam tak jak Wy - 1000 zł to przegięcie. Uznaliśmy z mężem, że 500 zł to będzie całkiem ładny prezent od Chrzestnego. 1000 zł dają chrzestni na wesele, a i to nie zawsze. No i co? Mieliśmy pecha. Trafiliśmy na publiczne otwieranie kopert i niestety w rankingu prezentów wypadliśmy na szarym końcu! Nie mogłam w to uwierzyć! Dziecko otrzymywało następujące sumy: 1000, 1500, 2000 i to od jednej pary! I to nie była rodzina bogaczy, ale raczej typów - zastaw się, a postaw się! Najsmutniejsza była reakcja dziecka. W ogóle się nie cieszyło i nikomu nie podziękowało. A może to nie reakcja dziecka - tylko rodziców? Żenujące.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
moj chrzesniak ze wzgledu na to ze mieszka daleko i niewiem co ma czego nie ma..dostal 400 zł odemnie.ale jesli bylby gdzies blizej zapewne kupilabym jakas pamiatke ,cos zwiazanego z tym swietem,co by zachowal na lata.
olaboga ;) przeczytałam wątek i się załamałam. Zgodzę się z większością - 1000 zł dla dziecka to chyba zdecydowana przesada, łańcuszek, kolczyki, zegarek, rolki, tańsza cyfrówka - ok, ale nie popadajmy w skrajności :/ Również nie dawałabym więcej niż 500 zł, choć i to uważam za wygórowaną sumę...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
:-)))
dokąłdnie a potem chrzestnych sie szuka ze święca bo jakoś nikt sie za bardzo nie wychyla i się nie dziwię jak sie stawia przed nimi takie finansowe wymagania najpierw chrzest komunia 18-ka a potem wesle!! to juz chyba tylko samochód chrześniaka zadowoli:))
ja uwazam ze złota bizuteria, krzyzyk, medalik, rower ,fajny zegarek jakis prosty cyfrowy aparat sa udanymi prezentami
wystarczy z dzieckiem porozmawiac, wytłumaczyc o co w tym dniu chodzi ze prezenty sa tylko dodatkiem, zeby nie oczekiwało od gości nie wiadomo czego, ze sa w zyciu jeszcze inne okazje na które można podarować te drogie wyśnione prezenty
święte słowa!
glupota rodziców a dzieci korzystają:P
800- 1000 zł?? na wesele?? hehhe jak dostalismy z mezem po 300 zł od pary to bylismy szczęsliwi:)) ja dałabym 500 zł max to i tak sporo!!!! jak maz byl chrzestnym jakis czas temu to kupilismy dziewczynce taka mini wieże zadna firmowkę, taka do "pstrykania" dla początkującej, kosztowała chyba 300 -400 zł
uważam ze to sami rodzice nakręcaja tą durną machinę mega wypasionych najdroższych prezentów...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moim zdaniem 1000zl to jest mega przesada,to jak chrzesny da na komunie 1000zl to ile da na 18-tke juz nie wspomne o slubie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
1000 zł ?? na komunię ?? wielka przesada ,rzadko się zdarza żeby tyle para dostała na ślub a co dopiero dać tyle małemu dziecku, ja bym coś ze złota kupiła
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
mój mąż jest chrzestnym 3,5 letniej dziewczynki .Rodzice tej dziewczynki jak go prosili to wiedzieli że albo bedzie świadkiem na ich slubie albo chrzestym -tak był uzgodnione .Ale mimo że świadkował poprosili go o bycie chrzestnym i wiecie co powiedzieli: że im chodzi o to by mała miała kochajacego chrzetnego a nie o kase i prezenty sa symboliczne i tak samo jest u nas

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja rok temu jako matka chrzestna rowniez dalam w prezencie złote kolczyki oraz złoty łańcuszek.Daria była bardzo ucieszona:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry