Widok

Ile kasy na Komunię Św. od chrzestnego?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wiadomo, że dzieci zawsze na coś zbierają i zamiast je uszczęśliwiać niepotrzebnymi gadżetami, chcemy dać pieniądze. Mąż jest chrzestnym. Ile pieniędzy dają chrzestni z takiej okazji?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
IDIOTYZM!!!!!!!!!! Ja moją chrześnice obsypywałam prezentami przy każdej okazji i na komunie sie zadłuzyłam, a dzisiaj gówniara nawet nie powiedziała ze za mąż wychodzi:) Nie bąźcie głupi!!! 300zł i niech spada!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chciałam coś napisać, ale brak mi słów normalnie...
To w TVN też widziałam i szczerze powiedziawszy uważam, że limuzyny i szampan organizuję tacy, co in słoma z butów wystaje, a dorobili się na sprzedaży kurczaków (przenośnia) i chcą się teraz pokazać.
Normalni ludzie na poziomie, wykształceni nie mają takich odpałów.
Tak uważam!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
no właśnie kiedyś to był rower - to spójrz ile taki rower kosztuje. sama ostatnio kupowałam rower dla 4-latka i zapłaciłam ponad 400zł a wiadomo im większy tym droższy...
na swoją komunia (a było to dość dawno ;) ) dostałam od chrzestnego pieniądze gdyż mieszka bardzo daleko i nie miał fizycznej możliwości by rower przywieźć i była to kwota ok 500zł a było to naprawdę kope lat temu... więc wcale się nie dziwie że teraz stawka wzrosła chociaż wg. mnie 500zł jest akurat również w tych czasach.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
my z mężem mamy po dwoje chrześniaków,,,nasze rodziny i rodziny naszych chrześniaków są na szczęscie normalne,, na chrzciny daje się albo własnie łancuszki medaliki, kolczyki,,, a teraz damy 200zł bo młody na cos tam zbiera,,chyba na konsole,,
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Po raz kolejny powtarzam - alleluja, nie jestem niczyją chrzestną. ;-)
Oczywiście !!! Święta prawda.
ostatnio w wiadomościach w tvn bylo o komuniach... zszokowałam się!! Nie dość że ludzie dają takie kolosalne kwoty to zachowanie rodziców komunijnych dzieci mnie zszokowało! Wynajmują im limuzyny z szampanem bezalkoholowym i robią przyjęcia w restauracjach wystrojonych jak na wesele z animatorami... szok! Jestem w stanie zrozumiec ze ktos robi przyjecie w restauracji bo nie chce mu sie gotowac i sprzątac i ogolnie jest wiecej miejsca ALE animator? Strojenie sali?????? Prezenty jak nie 1000zł to quad albo laptop? Rozumiem że rodzice chcą kupić dziecku kompa z tej okazji bo i tak pewno prędzej czy później mu kupią, ale goście????????????
W życiu bym nie dała tyle pieniędzy! Max 200zł albo prezent bardziej symboliczny-zwłaszcza od chrzestnych-żeby mieć pamiątkę!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
kredyt trzeba brać ;-)
ja też uważam że 1000 to przesada na wesele ludzie dają znacznie mniej mój mąż chrzestny kupili,smy konsole SP2 cena 400zł
Daj swoją wypłate , żony i styknie:)
hahaha!!!!!!!!
Moja córka dostała od chrzesnego 300 zł a od matki chrzesnej lacuszek z medalikiem . To ja już musze zbierać bo za rok mąz jest chrzesnym w Poznaniu :)
Kasia0075 - my idziemy na Komunię za tydzień i męża chcrześniak dostanie prezent max do 200 zł.

Sami uczymy dzieci snobizmu niektórymy swoimi zachowaniami.
Na Przyjęcie - 1 000
na osiemnastkę - .. 000 ? zero więcej ?
a na wesele - ile ???
500zl to max jak dla mnie
1000ZŁ. Szok.
Rok temu moja chrześnica miała Komunię, dostała prezent na który wydałam 400zł. uważam, że to wystarczająco.
my mamy teraz w weekend komunię,,,męza chrześniaka dostanie 200zł
ja kupiłam rok temu prezent w kwocie 400 zł - jako chrzestna
Ja jestem chrzestną i z chrzesniaczką która ma w przyszłym roku komunię ustalilysmy ze dostanie rower ode mnie i od wujka. Chrzestny kupuje coś ze złota.

Dawanie 1000 zł uważam za grubo przesadzone nawet jak ktoś ma kasę. Ja nie narzekam na jej brak. Ale uważam że po prostu nie powinno się i tyle.
800 - 1000 zl to kompletna przesada. Dawanie dziecku duzych sum piekniedzy czy drogich prezentow wcale nie jest dla niego dobre. I rodzice dziecka powinni to zrozumiec. Ja bym nie dala wiecej niz 300. Pierwsza komunia to nie wesele i dziecko z tych pieniedzy sobie domu nie urzadza i tak naprawde NIE POTRZEBUJE pieniedzy. Prezent jest pewnym symbolem, pamiatka. Jesli uwazacie ze pieniadza sa taka pamiatka, to dajcie pieniadze, ale bez przesady - niech kasa nie stanie sie dla tego dziecka w tym dniu najwazniejsza, tylko przyjecie Boga do serca...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kurcze nie przesadzacie? Ja pamiętam swoją komunię, cholera do teraz pamiętam że zebrałam 1200 zł od 40 osób ! . Ja uważam że 200 zł to już i tak dużo, i to najlepsza kwota.
Teraz się właśnie tyle daje....chrześni ok 1000 zł., bliska rodzina ok. 500 zł. a pozostali 200 - 300 zł....
Tak już jest i niestety nie wszystkich na to stać.....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

catering w przedszkolu (66 odpowiedzi)

Kochani , Proszę Was o opinię dotyczącą jakości cateringu w przedszkolach Waszych dzieci. Moja...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

do góry