Widok

Ile płacicie za energię?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Postanowiłam napisać, bo wydaje mi się, że coś jest nie tak :)
Przyszedł nam rachunek za 2mce na 357zł za energię. Mamy wszystko na prąd, czyli płyta grzejna, lodówka, piekarnik, zmywarka, pralka, tv, 2 laptopy, jeden jest ciągle włączony, bo pracuję w domu, drukarkę i chyba to by było na tyle. Jesteśmy z mężem i synkiem. Światła nie palimy nie wiadomo jak, mieszkania ogromnego też nie mamy. Zastanawiam się dlaczego tak dużo?
Jak wynajmowaliśmy mieszkanie 2 lata temu, to za mniej więcej to samo używanie (poza zmywarką) płaciliśmy góra 180zł na 2 mce. Dodam jeszcze, że wtedy sprzety były starej daty i na pewno pochłaniały więcej energii, bo teraz mamy same A, lub A+.

Jak jest mniej więcej u Was?
Czy może prąd podrożał? Bo ja już sama nie wiem :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dom jednorodzinny, około 300 zł miesięcznie. Znaczy tak było bo teraz mamy założone panele fotowoltaiczne i rachunki poniżej 20 zł nawet dostajemy. Ale to dlatego, że raz porządne panele, dwa bardzo dobrze wyliczone zapotrzebowanie. Panele u nas zakładali fachowcy z https://www.otovo.pl/ , w Trójmieście jak najbardziej działają. Współpracują z lokalnymi instalatorami ale ogólnie firma międzynarodowa. Najlepsze ceny oferują i bardzo wysoki poziom usług.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czy oplaca siebo musze zmienic umowe bo jestem w energi a chcialam ene
Ja cały dzień w pracy do 17, mały w przedszkolu.na prąd tylko lodowka i pralja.rachunki w styczniu 89zl, marzec 145, maj czy kwiecień nie pamiętam.p
moja przyjaciółka tez tyle płaci w granicach 50-70 zł ,z tym że oni cały dzień w pracy to się nie dziwie że tak mało płacą .
Sporo płacicie. Ja w mieszkaniu 50m2 przy dwóch dorosłych osobach płacę w granicach 50-70zł miesięcznie. A sprzęt: 2 laptopy, tv, pralka, lodówka, piekarnik, kuchenka mikrofalowa, robot kuchenny/sokowirówka-często używane. Tylko że ja w mieszkaniu mam wszystkie żarówki nowe energooszczędne, które nagrzewają się już w 30sekund. Światła palą się często w całym mieszkaniu. Poza tym zwarcie może zwiększać zużycie prądu, bojler elektryczny, jeśli ktoś posiada również znacznie zwiększa rachunki, tak samo jak czajnik elektryczny i płyta elektryczna kuchenna.
My jak nie działa ogrzewanie to 120zł co m-c jak pompa ruszyła to 220 zł m-c. Pralka, zmywarka codziennie, w weekend nawet częściej. Piekarnik, mikrofala, lampy, laptop, tv, komputer stacjonarny, mieszkanie 90m2.
2 osoby , mieszkanie 38 metrow , pralka codziennie , lodowka , piekarnik 2-3 razy w tyg , jeden tv , laptop , i 4 telefony czyli 4 ladowarki .

W tym msc 60-80 zl
My płacimy 140-165 zł miesięcznie , w okresie świątecznym trochę więcej bo choinki i inne ozdoby świetlne ,na kablu w domu chodzą 3 laptopy ,2 z nim praktycznie non stop ,3 tv ,router,dekoder ,kuchenka i mikrofala cały czas bo zegary poustawiane a kuchenka gazowo -elektryczna ,pralka co drugi dzień ,lodówka to wiadomo ,jeżeli chodzi żarówki to w dużym pokoju mieliśmy 4 szt ledowe i w przedpokojach mamy razem 4 szt ,te w dużym wymieniliśmy z powrotem na energooszczędne bo dają lepsze światło ,led jest białe ,rachunki nie różniły się .W domu jest nas 4 -ro , mieszkanie ma 78m.
My w wynajmowanej kawalerce 38m w 3 osoby lodówka czasem lapek,światło często,telewizor stary i czasem piekarnik 89zł na 2 mies.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
chyba ok. mu płacimy 320 za 2 mies-2 telewizory , komputer, pralka zmywarka, płyta i piekarnik(4 osoby)
dziewczyny proponuje świetlówki typu LED na rachunku na pewno będzie mniej;) może są droższe ale działają nawet z 10lat
i 5 osob
mieszkanie 47 3 osoby 180 zł na 2 miesiace
Mieszkanie 76m2 450 zł co 2 miesiące :(
domek 150m,trzy laptopy,tv,mikrofala,lodowka-codziennie, pralka co durgi dzień,co jakis czas piekarnik, codziennie pompa w piecu (sporo zuzywa) i w okresie grzewczym wychodzi jakies 250-300 zl za jeden msc,w lato zmniejsza sie do niecalych 200 zł ale licznik mam pre paid raz w msc oplata przesylowa ok 13 zl i nie placa tych cholernych prognoz, przedtem rachunki byly po prawie 600 zl za dwa msc w okresie letnim.
my jak tylko zamieszkalismy na swoim przesliśmy na rzeczywiste- raz w miesiącu podaję stan licznika (loguję się na ebok.energa.pl - po wcześniejszym zarejestrowaniu, klikam rozliczenie rzeczywiste, podaję stan i od razu serwer mi przelicza ile zużyłam, ile miałam miesiąc wczeńiej i ile teraz do zapłaty - akceptuje po sprawdzeniu poprawności i od razu mam fakturę do druku)- wszystko o wiele sprawniej mi działa no i nie mam obawy przed tymi kolosalnymi sumami prognozowaneg zużycia!
po naszych przejsciach z energia takze wzielismy rozlizcenia rzeczywiste, historia byla zawila, w skrocie: od 5 lat mieszkamy w swoim mieskzaniu i co dwa mies placimy srednio tyle samo (tzn takie samo zuzycie kWh), co pol roku mielismy wyrownaniee...i jakies pol roku temu przyslali nam 1500zl niedoplaty!! okazalo sie oczywiscie ze maja tam taki burdel, ze wystawiali nam faktury, obliczali zuzycie kWh, a nie bylo to rejestrowane u nich! wiec nastapna fakture wystawiali ze stanem licznika z poprzedniej prognozy(wtedy mielismy prognozy), wiec po 3 takich okresach(pol rocznych) po odczycie licznika wyszlo ponad 1000zl zucyia! nie wspomne ile nerwow i zalatwiania nas to kosztowalo, dobrze ze mielismy faktury z 5 lat, dodam, ze trzeba bylo im dokladnie przeanalizowac wszystko na pismie, bo takie rzeczy tylko przez telefon mozna zalatwiac, paranoja...wyszlo oczywiscie na to, ze to oni nam jeszcze musza zwrocic ponad 200zl...naprawde trzymajcie faktury i jak cos sie duzego nie zgadza to sprawdzajcie sami na biezaco...dodam, ze jak rozmawialismy z buirem obslugi przez tel to pani stwierdzila, ze to calkiem normalne ze ktos tych odczytow nie wpisywal, takie rzeczy sie zdarzaja...gdybysmy nie mieli faktur nie wiem co by bylo...
Mozesz to zrobic przez internet, wejdz na konto, zakladka "płatnosci" i potem po lewej str masz Rozliczenie Rzeczywiste
A czy trzeba udać się do biura Energi i tam zgłosić chęć rozliczenia rzeczywistego? Założyłam już konto i w systemie widnieje jeszcze prognozowa faktura,którą trzeba opłacić w grudniu.
My jestesmy na rozliczeniu rzeczywistym.Jest to bardzo wygodne rozwiazanie,tylko trzeba pilnowac zeby w terminie podac stan licznika.My mamy co mc ok 100zl,zima troche wiecej ok 120zl

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

do góry