Widok
Ja kupiłam kupon na pizze za 10 zł dostajesz 20. Oczywiście 10 zł na jednym zamówieniu więc zeby miec znożki 20 zł musisz zamówic dwa razy. Ale i tak się z męzem cieszyliśmy bo pizza pycha były do wyboru pizzerie. I jeśli nie napluli do poizzy to wcale nie była biedna tylko mega wypasiona :) zjesz raz dobrze zamówisz kolejny raz po normalnej cenie.
Ja dziś byłam w baby cafe.
Minusy
-pierś z kruczka w porcji dorosłej nie różniła się zbytnio wielkością od tej w porcji dla dziecka,
-trochę mały wybór jak dla dorosłego jeżeli chodzi o jedzenie
Plusy:
-obsługa miła,
-rewelacyjne pierogi,
-dzieci czuły się jak ryby w wodzie :),
-wszystko smaczne,
-fajny wystrój,
-czyściutko.
Fajne miejsce, gdzie można coś zjeść lub wypić, a dzieciaczki czymś zająć.
Minusy
-pierś z kruczka w porcji dorosłej nie różniła się zbytnio wielkością od tej w porcji dla dziecka,
-trochę mały wybór jak dla dorosłego jeżeli chodzi o jedzenie
Plusy:
-obsługa miła,
-rewelacyjne pierogi,
-dzieci czuły się jak ryby w wodzie :),
-wszystko smaczne,
-fajny wystrój,
-czyściutko.
Fajne miejsce, gdzie można coś zjeść lub wypić, a dzieciaczki czymś zająć.
Niewiem jak to jest w restauracjach przy korzystaniu z takich kuponów ale kupujac bilet do kina przecież nie "oskubią" Cię na filmie nie skrócą Ci go ;p
Tak samo kupując kupon na jakiekolwiek usługi
Na jedzeniu fakt moze maja wowczas okrojne wersje...choc przyznam jest to nie sprawiedliwe...skoro do wykorzystania mam 100 zł
Tak samo kupując kupon na jakiekolwiek usługi
Na jedzeniu fakt moze maja wowczas okrojne wersje...choc przyznam jest to nie sprawiedliwe...skoro do wykorzystania mam 100 zł
Może tylko dodam jeszcze jedno :
Pomyślcie czemu macie powiadomić usługodawcę o wykorzystaniu kuponu przed usługą , a nie po ????????
I to pod groźbą nieważności takiej płatności kuponem ???
-- żeby usługodawca wiedział jak ma Was potraktować (czyli nie tak jak każdego). Zeby miał czas się przygotować. Żeby broń Boże nie dać Wam tyle co daje normalnie.
Dobranoc :)
Pomyślcie czemu macie powiadomić usługodawcę o wykorzystaniu kuponu przed usługą , a nie po ????????
I to pod groźbą nieważności takiej płatności kuponem ???
-- żeby usługodawca wiedział jak ma Was potraktować (czyli nie tak jak każdego). Zeby miał czas się przygotować. Żeby broń Boże nie dać Wam tyle co daje normalnie.
Dobranoc :)
wszystko zależy od jakiej ceny dadzą Ci upust.
Jak masz za wybrane danie 50 zł, i dadzą Ci 50 % to zapłacisz szczęśliwa 25zł. I Ty będziesz zadowolona i oni, bo ta cena była sztuczna (np koszt wykonania tego dania wyniósł 12 zł). (marża 400 %)
Ale normalna marża gastronomiczna wynosi od 100- do 200 % kosztu surowców.
Czyli jeśli (schabowy , frytki i surówki - dobrze zrobione po kosztach surowców wynoszą 7 zł, to cena wyniesie 18 zł). Taka cena jest najczęstsza czyż nie ??
Jeśli mamy przy tym dodatkowe usługi w knajpie jak obsługa kelnerska , wygodne kanapy zamiast krzesełek, Wi-Fi i ogólnie przyjemny klimat - to czasem cena osiąga tą maksymalną 200 % marżę i wyniesie 21 zł.......
Teraz wyobraźmy sobie , żę Restaurator wpuszcza knajpę do systemu kuponów:
Daje 50 % upustu dla klienta + 20 % prowizji dla firmy kuponowej.
Czyli oddaje 70 % ceny. Kosmos.
Ale jak to wplywa na marże :
odejmij od tych 21 zł te 70 % (czyli 14,70 zł) , zostaje zaledwie 6,3 zł
Tyle dostanie od firmy kuponowej za zrealizowanie umowy......
A przeciez koszt wykonania dania wyniósł 7 zł. oooooooo
Dopłaciło się 70 groszy do każdego dania.......
Czemu najtańsze bary mleczne sprzedają te dania z podgrzewaczy (gotowce-odgrzewańce) najtaniej za 8,90-9,90 ???
Bo taniej się nie da........ No to już zwłaszcza w restauracji.....
Czyli knajpy zaczynają kombinować :
-- dać mniej na talerzu
-- gorszej jakości
-- na końcu (najpierw klienci "niekuponowi")
-- podnieśc sztucznie ceny wybranych pozycji na które jest oferta
-- lub mieć takie pozycje (wysokomarżowe - z marżą 500 % - na które jest zniżka)
Ale generalnie odpuszczaja sobie współpracę po pierwszych próbach z takimi serwisami.
Ja tego nie widzę u siebie jako mozliwe do przeprowadzenia w sposób uczciwy i korzystny dla obu stron. A możliwości promocji (również cenowej) mam bardzo wiele, znacznie efektywniejszych.
Tak przy okazji :
Jeśli jakaś knajpa nie potrafi się sama wypromować (mając tak wielkie narzędzie jak obniżka cen nawet do 70 % - to znaczy że menedżerem jest jakiś idiota. To jest działanie dobre dla desperatów-samobójców
Jak masz za wybrane danie 50 zł, i dadzą Ci 50 % to zapłacisz szczęśliwa 25zł. I Ty będziesz zadowolona i oni, bo ta cena była sztuczna (np koszt wykonania tego dania wyniósł 12 zł). (marża 400 %)
Ale normalna marża gastronomiczna wynosi od 100- do 200 % kosztu surowców.
Czyli jeśli (schabowy , frytki i surówki - dobrze zrobione po kosztach surowców wynoszą 7 zł, to cena wyniesie 18 zł). Taka cena jest najczęstsza czyż nie ??
Jeśli mamy przy tym dodatkowe usługi w knajpie jak obsługa kelnerska , wygodne kanapy zamiast krzesełek, Wi-Fi i ogólnie przyjemny klimat - to czasem cena osiąga tą maksymalną 200 % marżę i wyniesie 21 zł.......
Teraz wyobraźmy sobie , żę Restaurator wpuszcza knajpę do systemu kuponów:
Daje 50 % upustu dla klienta + 20 % prowizji dla firmy kuponowej.
Czyli oddaje 70 % ceny. Kosmos.
Ale jak to wplywa na marże :
odejmij od tych 21 zł te 70 % (czyli 14,70 zł) , zostaje zaledwie 6,3 zł
Tyle dostanie od firmy kuponowej za zrealizowanie umowy......
A przeciez koszt wykonania dania wyniósł 7 zł. oooooooo
Dopłaciło się 70 groszy do każdego dania.......
Czemu najtańsze bary mleczne sprzedają te dania z podgrzewaczy (gotowce-odgrzewańce) najtaniej za 8,90-9,90 ???
Bo taniej się nie da........ No to już zwłaszcza w restauracji.....
Czyli knajpy zaczynają kombinować :
-- dać mniej na talerzu
-- gorszej jakości
-- na końcu (najpierw klienci "niekuponowi")
-- podnieśc sztucznie ceny wybranych pozycji na które jest oferta
-- lub mieć takie pozycje (wysokomarżowe - z marżą 500 % - na które jest zniżka)
Ale generalnie odpuszczaja sobie współpracę po pierwszych próbach z takimi serwisami.
Ja tego nie widzę u siebie jako mozliwe do przeprowadzenia w sposób uczciwy i korzystny dla obu stron. A możliwości promocji (również cenowej) mam bardzo wiele, znacznie efektywniejszych.
Tak przy okazji :
Jeśli jakaś knajpa nie potrafi się sama wypromować (mając tak wielkie narzędzie jak obniżka cen nawet do 70 % - to znaczy że menedżerem jest jakiś idiota. To jest działanie dobre dla desperatów-samobójców
Oczywscie ze maja regulamin choc powiem ci ze w Gdańsku ostatnio wieczorami po godzinie 18 sa obnizki 50 % na wszystko z menu (procz napoji i alkoholi) i nikt nie bankrutuje ;)
wiadomo ze kazdy własciciel chce zarabiac jak najwiecej i miec duzo zadowolonych klientów,.
niestety u nas najwieksze wziecie jest w sezonie.
wiadomo ze kazdy własciciel chce zarabiac jak najwiecej i miec duzo zadowolonych klientów,.
niestety u nas najwieksze wziecie jest w sezonie.
Tak , przepraszam , masz rację.
Znowu im to wrzucili. Ja jestem z Gdyni, myślałem że po sprzeciwach juz w tym roku nie będzie.
Wejdź na stronę internetowa - powstał REGULAMIN :)
czyli oferta dotyczy jedynie wybranych mpozycji z Menu a nie całości oferty jak przed 2 laty.
czyli knajpy jakoś wybrnęły z tego zaułka idąc w ściemę......
Będę dawać 50 % upustu na najdroższe kilka pozycji z Menu. Pewnie do będzie to znowu takie menu dla "weekendowiczów".
Czemu nie ma uczciwej zniżki 50 % na cały asortyment ?? Bo zarobiliby mniej niż w zwykły nudny dzień (mimo obsługi 5 razy wiekszej liczby ludzi)
Czyli klienci będą mieli złudznie promocji, a restauratorzy jakoś wyjdą na swoje w ten weekend.
Jakby sprzedawanie za pół ceny dawało korzyści na dłuższą metę to te ceny już dawno by spadły do takiej wysokości.
Ja obsługuje miesięcznie około 9000 ludzi. Gdybym obnizył ceny o 50 % , musiałbym obsłużyć miesięcznie 28000 ludzi , żeby wyjśc na to samo (na to samo , a nie lepiej - marża spada kilkakrotnie-potrzeba kilkakrotnie więcej sprzedanych jednostek). A niestety pojemność lokalu nie daje mi takiej możliwości absolutnie ,oraz ostro wzrosłyby koszty (więcej obsługi) więc bym stracił.
Znowu im to wrzucili. Ja jestem z Gdyni, myślałem że po sprzeciwach juz w tym roku nie będzie.
Wejdź na stronę internetowa - powstał REGULAMIN :)
czyli oferta dotyczy jedynie wybranych mpozycji z Menu a nie całości oferty jak przed 2 laty.
czyli knajpy jakoś wybrnęły z tego zaułka idąc w ściemę......
Będę dawać 50 % upustu na najdroższe kilka pozycji z Menu. Pewnie do będzie to znowu takie menu dla "weekendowiczów".
Czemu nie ma uczciwej zniżki 50 % na cały asortyment ?? Bo zarobiliby mniej niż w zwykły nudny dzień (mimo obsługi 5 razy wiekszej liczby ludzi)
Czyli klienci będą mieli złudznie promocji, a restauratorzy jakoś wyjdą na swoje w ten weekend.
Jakby sprzedawanie za pół ceny dawało korzyści na dłuższą metę to te ceny już dawno by spadły do takiej wysokości.
Ja obsługuje miesięcznie około 9000 ludzi. Gdybym obnizył ceny o 50 % , musiałbym obsłużyć miesięcznie 28000 ludzi , żeby wyjśc na to samo (na to samo , a nie lepiej - marża spada kilkakrotnie-potrzeba kilkakrotnie więcej sprzedanych jednostek). A niestety pojemność lokalu nie daje mi takiej możliwości absolutnie ,oraz ostro wzrosłyby koszty (więcej obsługi) więc bym stracił.
o tu link do akcji http://www.trojmiasto.pl/weekend-za-pol-ceny
Akcja z jedzeniem za 50 % miała miejsce w Gdańsku przed dwoma laty. Knajpy zostały przymuszone do dania upustu 50 % na cały asortyment w ramach jakiejś promocji Starówki . prawie wszystkie wyartykułowały swoje niezadowolenie po tej akcji. W zeszłym roku akcja (znowu ciężko było odmówić) objęła już nieliczne lokale i przede wszystkim wybrany asortyment. Nie spodziewajcie się powtórki w tym roku......
Jako reklama jest to za drogie i autodestrukcyjne działanie.
Mogę tylko zrozumieć oferty najmu domków letniskowych po sezonie, nieobłożonych po sezonie hoteli, kina 5-D . Ostatnio na takim seansie byłem - byliśmy sami (5 osób). Mogą bezkosztowo zapełnić pozostałe 30 miejsc. Hotel też. I oboje zarobią na tym jeszcze.
Ale czemu coraz mniej ofert knajp widzę ??
A tych co powtórzyli akcję - jak na lekarstwo.
Oczywiście - zawsze się ktoś naiwny znajdzie - ale nawet naiwni wyciągają wnioski z błędów. I mało kto je powtarza.
To oczywiście obraz rzeczywistości widziany od strony usługodawcy.
Wy , jako konsumenci w zasadzie powinniście skakać z radości pod sufit (ktoś specjalnie dla Was zabił ceny tak , że bardziej się nie da).
W pozytywnym odbiorze jednak bardzo przeszkadza fakt , że 75 % z Was narzeka (zapewne słusznie) na drastycznie gorszą jakość "promocyjnych" usług.
Ja nawet przez chwilę pomyślałem , że choć "usługodawcą kuponowym" nie będę, to jednak chętnie zostanę "kuponowym klientem" (tak tanio !!! - knajpy , salony odnowy...ehhhh).
Ale nie zostanę. Nie zamierzam wystawiać się na codzienne upokorzenia przez innych promocyjnych "usługodawców", nie godzę się na usługę wykonaną na odwal.
A widzę , że tak właśnie Was traktują. Jako klasę niższą, zapłacili z góry , to wynocha......
Na tym kończę. Każdy sobie sam przemyśli co dla niego ważniejsze. :)
Jako reklama jest to za drogie i autodestrukcyjne działanie.
Mogę tylko zrozumieć oferty najmu domków letniskowych po sezonie, nieobłożonych po sezonie hoteli, kina 5-D . Ostatnio na takim seansie byłem - byliśmy sami (5 osób). Mogą bezkosztowo zapełnić pozostałe 30 miejsc. Hotel też. I oboje zarobią na tym jeszcze.
Ale czemu coraz mniej ofert knajp widzę ??
A tych co powtórzyli akcję - jak na lekarstwo.
Oczywiście - zawsze się ktoś naiwny znajdzie - ale nawet naiwni wyciągają wnioski z błędów. I mało kto je powtarza.
To oczywiście obraz rzeczywistości widziany od strony usługodawcy.
Wy , jako konsumenci w zasadzie powinniście skakać z radości pod sufit (ktoś specjalnie dla Was zabił ceny tak , że bardziej się nie da).
W pozytywnym odbiorze jednak bardzo przeszkadza fakt , że 75 % z Was narzeka (zapewne słusznie) na drastycznie gorszą jakość "promocyjnych" usług.
Ja nawet przez chwilę pomyślałem , że choć "usługodawcą kuponowym" nie będę, to jednak chętnie zostanę "kuponowym klientem" (tak tanio !!! - knajpy , salony odnowy...ehhhh).
Ale nie zostanę. Nie zamierzam wystawiać się na codzienne upokorzenia przez innych promocyjnych "usługodawców", nie godzę się na usługę wykonaną na odwal.
A widzę , że tak właśnie Was traktują. Jako klasę niższą, zapłacili z góry , to wynocha......
Na tym kończę. Każdy sobie sam przemyśli co dla niego ważniejsze. :)
A mój mąż pracuje w japońskiej restauracji, w ktorej były te promocje z groupona i napewno jeszcze skorzystają z tego. Klienci zadowoleni, wiadomo, że nie wszyscy. Wiadomo wszystkim się przypasuje. Sama restauracja tez miała rewelacyjny utarg :-)
Jak ktoś nie chce korzystać to niech tego nie robi, proste....
Jak ktoś nie chce korzystać to niech tego nie robi, proste....
a moim skromnym zdaniem lepiej chyba obsłuzyć 10 klientów za połowe ceny niż jednego za cene normalna. w szczegolnosci ze ceny w restauracjach nie sa tanie...a skoro stac restauratorów na Weekend za poł ceny to znaczy ze mimo wszystko jest to opłacalne.
w wakacje był weekend za pol ceny skorzystalam z oferty jednej restauracji. Jedzonko mi zasmakowało i wcale nie czekałam na obnizki ale jadamy tam raz na jakiś czas :)
Jesli chodzi zaś o ten haracz jak to nazwał przedmówca...ten haracz to też reklama w sieci i maile do tysiaca klientów (ja codziennie dostaje maile z tych obnizkowych portali) i z checia wchodze na strone zarówno tych portali jak i firm reklamujacych się.
w wakacje był weekend za pol ceny skorzystalam z oferty jednej restauracji. Jedzonko mi zasmakowało i wcale nie czekałam na obnizki ale jadamy tam raz na jakiś czas :)
Jesli chodzi zaś o ten haracz jak to nazwał przedmówca...ten haracz to też reklama w sieci i maile do tysiaca klientów (ja codziennie dostaje maile z tych obnizkowych portali) i z checia wchodze na strone zarówno tych portali jak i firm reklamujacych się.
Do mnie zgłosiła się przedwczoraj firma proponująca , żebym zaoferował swoje usługi w formie kuponów. Musiałbym dać 50 % zniżki dla klienta oraz od reszty dać 20 % tej śmiesznej firmie pośredniczącej.
Prowadzę restaurację.
Nigdy nie zdecyduję się na współpracę z takimi firmami i na taki haracz.
To praca za darmo.
Reklama ? Promocja ?
Jak ktoś słusznie zauważył - jeśli ktoś raz kupi coś za pół ceny lub taniej, to potem będzie czekał na oferty innych knajp, a po normalnej cenie nie kupi nigdy !!!
Biznes na tym ? (że więcej klientów) ? Kpina !! Gdybym chciał , to obniżyłbym ceny sam o 60 % i miałbym ciągłą kolejkę klientów od rana do wieczora. Czemu tego nie zrobiłem ? - bo biznes się przy tej kalkulacji nie spina - rozsypuje się (za małe marże).
Więc jeśli ktoś chce obsłużyć klientów dobrze (tak jak tych płacących 100 % to straci na tym i po jednym lub dwóch akcjach da sobie spokój)
Chyba , że podejdzie do tematu oszukańczo - czyli ....mniej, gorzej itd.
Wtedy też straci - dobre imię......
Powodzenia zatem w zakupach kuponów. I mam nadzieję - samych rozczarowań jakością.
Ja ich nie będę oferował nigdy, ale mam świadomość , ze to zagrożenie dla branży gastronomicznej. (ale większe dla tych co w to weszli niż dla tych co "nie współpracują").
Prowadzę restaurację.
Nigdy nie zdecyduję się na współpracę z takimi firmami i na taki haracz.
To praca za darmo.
Reklama ? Promocja ?
Jak ktoś słusznie zauważył - jeśli ktoś raz kupi coś za pół ceny lub taniej, to potem będzie czekał na oferty innych knajp, a po normalnej cenie nie kupi nigdy !!!
Biznes na tym ? (że więcej klientów) ? Kpina !! Gdybym chciał , to obniżyłbym ceny sam o 60 % i miałbym ciągłą kolejkę klientów od rana do wieczora. Czemu tego nie zrobiłem ? - bo biznes się przy tej kalkulacji nie spina - rozsypuje się (za małe marże).
Więc jeśli ktoś chce obsłużyć klientów dobrze (tak jak tych płacących 100 % to straci na tym i po jednym lub dwóch akcjach da sobie spokój)
Chyba , że podejdzie do tematu oszukańczo - czyli ....mniej, gorzej itd.
Wtedy też straci - dobre imię......
Powodzenia zatem w zakupach kuponów. I mam nadzieję - samych rozczarowań jakością.
Ja ich nie będę oferował nigdy, ale mam świadomość , ze to zagrożenie dla branży gastronomicznej. (ale większe dla tych co w to weszli niż dla tych co "nie współpracują").
oprocz groupona trafiłam jeszcze na kilka podobnych stronek tu ciekawe oferty na trojmiasto http://citeam.pl/oferty/trojmiasto i to jest o tyle fajne ze jest powiazane z kontem allegro i nie trzeba się kolejny raz rejestrowac :)