Widok

&&& Listopadowe i grudniowe mamusie 52&&&

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
zARAZ LISTA, NO, MOZE JAK ZAłOżYłAM WąTEK TO SIę COś ZADZIEJE U MNIE HIHI****

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
***LISTOPAD***

1) Ania1979----------------- > 1 listopad, chłopiec:) - Jaś (OM 29.10.:)..)
2) Risika --------------------- > 5 listopad , dziewczynka:) Paulina
4) Kasia26 2----------------- > 6 listopad
5) Alis ------------------------ > 10 listopad, dziewczynka, Amelia :)
6) JustynaArt --------------- > 11 listopad chłopiec:)
7) Majaki--------------------- > 13 listopad, chłopak, Konstanty
8) joanka -------------------- > 16 listopad
9) bociany ------------------- > 19 listopad, dziewczynka:)Natalka -ZASPA
10) _m_g -------------------- > 21 listopad, chłopiec, Kliniczna
11) fiona2-------------------- > 21 listopad
12) mona1346-------------- > 21 listopad, dziewczynka
13) Kasiek01 ---------------- > 23 listopad, chłopiec:)
14) Ajeczka1----------------- > 27 listopad,dziewczynka:)Dagmara
15) Daliaa -------------------- > 27 listopad, dziewczynka, Dalia
16) goralka------------------- > 29 listopad

***GRUDZIEŃ***

17) Pauleta------------------- > 1 grudnia, chłopiec
18) pychota------------------- > 3 grudzień, chłopiec:)
19) evilek --------------------- > 10 grudzień, chłopiec, Kubuś:) KLINICZNA
20) Finka---------------------- > 10 grudzień, chłopiec, Jaś, Zaspa
21) justi30-------------------- > 12 grudzień,dziewczynka Sara:) W-wo
22) megus ------------------- > 16 grudzień
23) joann--------------------- > 20 grudzień, dziewczynka Oliwia
24) agata84------------------ > 24 grudzień
25) amelka111--------------- > 30 grudzień, dziewczynka Joanna

oj anti widze ze kolejny otworzylas i czekasz na rozpakowanie, teraz juz pewnie siedzisz jak na szpilkach, ja mam tak roznie, sa dni ze chcialabym miec juz synka przy sobie a sa dni ze chce jeszcze troche odwlec te narodziny....bo wiem ze zycie sie zmieni...tym bardziej ze u mnie to jeszcze 4 tyg do porodu i chcialabym zeby synke tez jeszcze troche podrosl...a wizyta dopiero 29-tego

M g , tez mam czesto takie odczucia jak Ty...chyba najbardziej chodzi o te zmiany w zyciu:)...No cóz, powiedziało sie " A" , zostało powiedziec " B':)..Ja juz mysle, o porodzie i w ogole, ale tak jakos nie dociera to do mnie w pełni, eh...:)

Szukam na allegro czapeczek na zimę, bo spojrzałam dzisiaj ze nie mam typowo zimowych i nie wiem jakie nalezy ubierac dziecku...

zimowych jest teraz dużo w sklepach i po całkiem normalnych cenach:)) nawet w lumpeksie fajne widziałam.

mój synus musi koniecznie poczekać.
Anti a Tobie to się nie dziwię że już się denerwujesz, ja pewnie też za jakieś 4 tyg będę panikowała jak nic:)

Evilku, to nie są typowe nerwy, tylko takie dziwna odmiana strachu- wiesz, czy podołam, czy dziecko zdrowe i td, czy bede miała mleko, tego typu. Jakos dam radę, muszę, ale i tak dobrze wiem, ze wwzystko spoczywa na matkach, ojcowie pomogą wiadomo, babcie tez, ale my musimy wszytskiemu same i tak sprostać..;/

A dzisiaj jeszcze doszły takie skurczyki małe, i to uczucie jak na miesiaczke, ale numer, ciekawe co to takiego;/

Ania to masz takie same obowy jak ja, boję się czy będę miała pokarm bo bardzo chciałabym karmić piersią... ale wiadomo zcas pokarze a trzeba być dobrej myśli.
A teraz się zdenerwowałam bo miałam tel z pracy że niby czegoś niedopilnowałam, a kierowniczka sama kazała mi tą sprawę odłożyć:? no ale zawsze ktoś musi być winny

E tam, najlepiej winnego znależć jak go akurat pod reka nie ma;)..Olej to!

Ja jak nie bede karmiła piersia to katastrfoy nie bedzie, ale wolałabym ze wzgledu na dziecko. No i nie wierze, ze wszystkie karmiace cyckiem tak szybko chudna, to juz moim zdaniem uwarunkowane biologicznie. wiec tym sie nie sugeruje.

m_g z tym spacerem to nie ma problemu - przełożymy ;)

Gaduły jedne!!! Ale żeście naprodukowały!

Ja po lekarzu (zaraz napiszę, co i jak) musiałam jeszcze zanieść wymaz m.in. na tego paciorkowca, a potem zajrzałam do pracy na 2h :)

I już jestem w domu, zaraz biorę się za obiad...

_m_g, jutro położnik na 19.

A wizyta ok, Jasiek ma ok. 2000g i 43cm, rośnie zdrowo i symetrycznie (wg wymiarów leci 33 tydz.) , ale... no właśnie... Znów wczoraj sobie fikał i zastanawiałam się, jak teraz leży. Otóż jest w książkowym położeniu pośladkowym miednicowym :((( Czyli szanse na obrócenie maleją jeszcze bardziej...

Porozmawiałam z lekarzem o cc, niby jeszcze jest możliwość, żeby się Jaś obrócił, ale mam się nastawiać, że cc prawdopodobne... Jeśli się nie obróci, to będzie w 3% przypadków dzieciaczków, które pozostają do końca w położeniu pośladkowym... Wolałabym nie być w tej "uprzywilejowanej" grupie :(((

Aha, dostałam dodatkowo żelazo do łykania, poza tym wyniki ok.
Ale się zdołowałam tym ułożeniem...

ej Finka, nie doluj sie:) wiem ze latwo mi mowic ale przeciez cc to nie katastrofa, zreszta same do konca nie wiemy co nas czeka, kazda z nas moze miec cc...moze jeszcze P. Grazyna pomoze, warto napewno sprobowac
a ja wlasnie czekam na Kasike ale jakos jej nie ma i nie ma:P

oo kolejny wąteczek:)ja po spacerku i obiadeku,teraz gulasz robię bo placka po cygańsku mi się zachciało na jutro:)))
widzę,że o znakach zodiaku było,no to ja wodnik a mąż strzelec:)
pogoda cudna,dobrze,że nie pada,też z jedej strony by już chciała ,żeby córeczka się wykluła ale wolę nie grzecznie poczeka do terminu:)
Finka trzyam kciuki,żeby maleństwo się przekręciło.Lecę do kuchni mięska pilnować

Finka, u mnie leci 31 tydz i mała też ułożona pośladkowo - jeszcze liczę, że się przefiknie - niech będzie grzeczną dziewczynką:) Zobaczymy, wolałabym rodzić siłami natury.
Pogoda dziś super, widzę że prawie wszystkie zaliczyłyśmy spacerki, poza pracusiem Anią, która walczy z jabłkami. Mi tak szybko dziś dzień śmignął, za godzinkę mąż wróci z pracy i pewnie zajmie mi kompa na wieczór. A wiecie co cały czas mam te płaczliwe nastroje, idę sobie spacerkiem , sloneczko świeci a ja ni z tego ni z owego mam łzy w oczach - ah te hormony, naprawdę bym nie przypuszczała, że to może być takie silne.
Ło jeeeeeeeeny-jabłka mi sie beasniły po nocach!!!...Obrałam 3 wiaderka, posiekałam, teraz podzielone juz sie pyrcą-koszmar, ile sie tego zrobiło!

Ale jak za duzo wyjdzie, to siostrze dam , dla maluchów.

Szkoda, zeby się zmarnowały tak bez sensu.

o rety, ale produkujecie tych wąteczków :) Ja dzis od rana jakies skurcze mam, dlatego leze. Ginka kazala mi lezec na lewym boku w związku z tym drewieniem palcow. a poza trym jestem na nogach juz tak psuhcnieta, ze ledwo chodzic moge. Niewyobrazalnie :( W srode kolejne KTG, ja juz tylko odliczam dni do narodzin. Strasznie chce miec juz Amelke obok siebie i wrocic do sił ;)

Alis wspólczuje,ale pomyśl,że niedługo córeczka będzie przy Tobie.
Cieszę się bardzo,że na razie nie mam żadnych w sumie dolegliwości,nie puchnę ,ani nie drętwieje,schylam się itd.Bałam,się bardzo jak ciąża będzie przebiegała,bo mam żylaki,i zdarzało się puchnięcie itd.
Odpukać,jeszcze 4 tygodnie przede mną..

Alis, ja mam prawą nogę -stopę, jakby mi ktoś kijem do bilarda walnał i tak zostało-co sie położe, to wszystko mi sie odciska, odbija w tym miejscu. Koc, czy cokolwiek...wygląda to komicznie, ale jak ktos widzi pierwszy raz, to mało zawału nie diostaje!!!!!

Wytrzymamy juz tyle...Ja to jeszcze z tydzien, dwa moze..Obysmy nie przenosiły!
Rano wstaje i nadal mam bobme na stopie, nic nie daje leżenie i ze po nocy!

Cała nie puchne, o tyle dobrze, ale ta stopa mnie uziemia:(

a pewno, ze damy rade :) No ja niestety czuję, że ciążę przenoszę, ginka mówi, ze zero przygotowania do porodu, zero rozwarcia, szyjka zamknięta. W takim tempie, to będę puchła do Świąt :) A dzisiaj Amelka cała noc stópkę wystawiała na brzusiu, komicznie to wyglądało. I jak sobie na to patrzę, to i opuchlizna nie przeszkadza tak bardzo ;) Problem tylko w tym jakie ja buty ubiore w niedziele, bo idziemy na Chrzciny mojej bratanicy ;/ Wszystko za małe !! ;/

No mój prawy but to kazdy jeden jak guma sie naciaga:)

A kapcie to najlepiej jakby mąz mi odstapił swoje:)

no u mnie byl taki wieczor, ze musialam zalozyc meża skarpety, bo moje za male byly :) hyhyhy

bidulka:( wmaiwam sobie,że przez żurawine i sok z buraka nie puchnę,lekarz powiedział,że pomaga na pewno.Na razie w kozaki się mieszcze z tamtego roku,chociaż pod wieczór czuje,że nogi trochę większe

Bozeee....co za gaduły:) I po wizycie.a wiec:Sarka wazy 2100 i ma 42 cm.a co najlepsze..ułozona główką w kierunku szyjki macicy.....AAAAAAA!!!! Ginka twierdzi ze mam wielkie szanse na poród pod koniec listopada :D Kurde,byle nie szybciej.wobec tego kolejna wizyta za 3 tyg.Na szczescie szjka jeszcze długa i zamknięta.A moje dolegliwosci typu wypróznianie i mdłości..prawdopodobnie w duzej czesci spowodowane przez żelazo ktore łykam i kazala odstawic na tydzien i zobaczyc ze sie cos zmieni.No a ból straszny kregoslupa w dolnym odcinku spowodowany tym,ze ja niewysoka jestem wiec obciązenie kilogramowe spore jak na moj wzrost.Suma sumarum:jest ciezko..bedzie coraz ciezej:]
No i pytalam o to badanie na paciorkowca i stwierdzila,ze nie ma takiej potrzeby by je robic... gdy wszystko jest ok.No niewiem niewiem....Może ma rację...(?)

justi30 a pytałaś swojej ginki o te globulki?

pytalam...powiedziala ze gdybym zadnych nie brala to w efekcie wyladowalabym wkoncu w szpitalu z big super infekcją i wtedy to dopiero trzeba by bylo zastosowac bardzo silne leki. w sumie racja...bo raz zrobilysmy przerwe 3 tygodniową i efekt byl taki ze lało sie ze mnie jak z ciagle odkreconego kranu,bakterie zrobily sobie big "imprezke"a ja myslalam ze zadrapię sie na smierć.... Tak wiec...wyjscia to ja raczej nie mialam i nie mam apropo tych globulek...

Przy braniu globulek i takich perypetiach, nie kazała Ci zrobic badan na paciorka?? Przeciez to jakas anomalia do potęgi n!!!!!!!!!!..Justi, musisz o zrobić!
Jenki, jenki...

No to jak moj NFZ-towiec, on tez tak mi mowił-kretyn!!!Zrob to najwyzej we własnym zakresie, Justi!

Skoro Twoja ginka tak Ci powiedziała to pewnie wie co robi.Może u mnie to był tylko splot nieszczęśliwych wypadków,może coś jeszcze miało wpływ na to,że powstała wada serca.Teraz mogę się tylko domyślać.

no tez sobie tak myslalam jadąc do domu ze to troche sprzeczne jedno z drugim.....Kurde,a gdzie ja mam zrobic to badanie??? u siebie na przychodni normalnie?przeciez to trzeba wymaz wziasc..Aaaaaaa!!!!!!!! Co za lekarze do jasnej cholerki.......!

Gin musi Ci zrobic wymaz...
Jeśli ona nie chce( !!!!!!) to prywatnie..cholerka, ale to znowu kasa..!

no ale teraz mam znowu szukac kolejnego lekarza prywatnego.....? Kuźwa... to ja sie mam martwic sama o takie rzeczy...majac swojego lekarza ktoremu przeciez placę....:]

Hehe justi, miałam ten sam dylemat jakies 2 tyg temu-pamietasz???

Musialam isc na wizyte do Olszewskiej i robić ten wymaz na własną rekę, płacic, by sama siebie uspokoić!

nawet taki temat gdzies porpowadziłam i Elizka-malinka, mi pisała co i jak robic!!..

Miałam dokładnie to samo, mój "lekarz" tez nie widział potzereby a ja owszem!

Justi dziwne,że lekarz nie widzi potrzeby...groźny dla dziecka przy porodzie jest paciorkowiec..
wypiłam żurawinkę brr ale kwaśna!!!

i co?po prostu poszlas do innego ginka na wizyte i zrobic to badanie,tak?kuzwa i kolejna kasa.....Aaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!

No właśnie, ci lekarze to sa jacys porąbani!!!!!!!

Ja w ogole chodze -chodziłam- na 2 fronty- moj z NFZ wypisaywal mi tylko zwolnienia i badał, jego sprzet pożal sie Boze, jego podejscie-pozał sie Boze 2!!
Chodze prywatnie tez do Olszewskiej- powiedzialam jej, ze moj NFZ-owiec nie zrobil mi tego badania na książeczke, co ją wmurowało normalnie w siedzenie!Od razu pobrała wynik, i zawiozłam go na Zaspe do laboratorium.
Nie spałabym spokojnie, bo sie tego g..... naczytałam za duzo, a ja panikara.

Olszewska standartowo daje skierowanie na to badanie.Dla świętego spokoju bym zrobiła,lekarza musi wymaz pobrać,wolę zapłacić za badanie niż się potem stresować ,że czegoś nie dopilniowałam.
Justi nie denerwuj się przez głupiego lekarza.

no wlasnie..ci lekarze........Normalnie kazdy z innej bajki!:/

Justi, bez nerwów, ale ja bym tez to zrobiła.

Sluchaj, na nastepnej wizycie bedziesz miala 35 tydzien, na badanie nie jest za pozno. Jesli Ci nie zrobi, apowiedz ze musisz miec koniecznie!- to trudno, wydaj te 120zl i idz zrobic to prywatnie, Tyle kosztuje wiyzta u Olszewskiej+ 50 badanie.
Wiem, ze to nie mało, rozumię, ale od Ciebie juz to zalezy.
Uspokoje Cie, ze moja siostra w 2 ciążach nie miała tego robione-dzieci ma jak byki zdrowe, i nawet nie wiedziala, ze istanieje takie badanie, Jak je powiedziałam, ze sie na to "wybieram" to mnie wysmiała...No, ale kazdy ma inne podejscie..

Może napiszę tak-gdybys nie brała tych globulek, czy czegos tam, to jeszcze bym sie zgodziła na opinie ze nie ma potrzeby tego badania robić...ale ze Ty masz te "perypetie" globulkowe- jak najbardziej bede Cie na to namawiac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

moje nerwy dotycza tylko kwestii mojego konta...Nie dosc ze jest ubogie i juz kupa kasy wydana u ginki to jeszcze teraz kolejny wydatek przez jej niefrasobliwosc..Wrrrrrr................. A do ktorego tyg mozna robic to badanie?

Justi może podejdz do swojej ginki i powiedz,że ma zrobić to badanie,kurcze,przecież nie może Ci odmówić,badanie w ostanich tygodniach ciązy należy zrobić

nie no ja dzis mialam wizyte przeciez.a czy jak pojde na wizyte za 3 tyg czyli bedzie to 36 tydzien to jeszcze zdaze zrobic u niej to badanie?czy lepiej wczesniej?

myśle,że na spokojnie da się zrobić,na wynik się czeka 3 dni

Spokojnie, do 37/38 tyg sie to robi!
Przeanalizuja sama na spokojnie, czy Ci to przyniesie ulge i poczytaj o tym.

no to za 3 tyg na wizycie powiem ze zycze sobie to badanie i juz!przeciez i tak za nie musze zaplacic,wiec nie moze mi odmówic.

Justi, ja czytałam gdzieś, że to badanie robi się zazwyczaj do 37 tc. Może upomnij się przy kolejnej wizycie? Chyba, że masz się denerwować... To wtedy - jak radzą dziewczyny - idź do wcześniej babki i poproś o wymaz. Albo prywatnie...

ale ja chodze do ginki prywatnie caly czas! Ooooo nie,nie bede teraz zasuwac do kolejnego prywatnego lekarza i znowu placic....za wizyte..plus badanie.Moje konto tego nie wytrzyma:/ Za 3 tyg powiem ze chce badanie i koniec kropka.

A no to tak- jamylalam, ze Ty chodzisz na NFZ.Powiedz ze chcesz to badanie i tyle!

A, to zmienia postać rzeczy.... To rzeczywiście, może poczekaj do kolejnej wizyty i wtedy poproś o wymaz. Bez sensu, żebyś płaciła za wizytę dodatkową, bo ona "nie widzi potrzeby"...

A, to zmienia postać rzeczy.... To rzeczywiście, może poczekaj do kolejnej wizyty i wtedy poproś o wymaz. Bez sensu, żebyś płaciła za wizytę dodatkową, bo ona "nie widzi potrzeby"...

nioooop..tak wlasnie zrobie:P Ech....lekarze....
No nic,teraz nastawiam sie na poród w listopadzie...juhu;D Fajnie by bylo...

hej:)) ale produkujecie:D Alis a ja jutro jade do szpitala na ktg to sie nie spotkamy ;). ja sie mojego maciejewskiego pytalam i powiedzial ze on nie widzi potrzeby tego badania na paciorkowca...a biore 8 antybiotyk na grzybice. bo po akzdym braniu normalnego antybiotyku cos mi sie 'tam' pojawialo:/. ah zdalam ostatni egzam:D:D teraz tylko musze sie powozic i latac po wpisy:/ no ale jakby co to na 5 roku jestem:D:D

Risika-to widze ze i Twoj lekarz to samo mówi.Hmm....
Apropo-dzos do szpitala w w-wie zglosila sie moja kumpelka 14 dni po terminie i wiecie co zrobili?odesłali ja do domu hehe.powiedzieli ze ma przyjechac najszybciej w piatek bo sie nic nie dzieje.Szok...:]

Gratulki Risika;)
Lece sie myc i czytac cos...

Jesuu, 14 dni po terminie, to ju złożysko nie pracuje!!!!!!Strach sie bac tych lekarzy!
Dobra, lece myju!

o raju m_g obżarłam się tego ciasta u Ciebie i teraz mam wyrzuty sumienia... ;P ale co tam przystopuje w tygodniu ;P a tak w ogóle to wiesz podeślij mi na maila ten przepis na serniczek bo był bardzo dobry - zasmakował mi :DD

Riska moje gratulacje:)
właśnie pochłonęłam zpukę ogórkową i zamierzam poogladać tv, kurcze na leżąco dni mi się dłużą strasznie, mam kilka rzeczy do kupienia i chętnie wybrałąbym się na dzidziusiowe zakupy a tak muszę leżeć:/

no wlasnie dlatego jestem tez w szoku...I ona ma rodzic w wejherowie:] Cholipa....

Evilek wierzę,że Ci się dni dłużą,odpoczywaj najważniejsze Twoje zdrówko i dzidzi.
Zrobiłam herbatk,ę miętową i zaraz M jak miłość odpalę:)mężuś dopiero za 2 h będzie .Chyba jak urodzę to znienawidzę spanie na boku,marzy mi się na plecach albo brzuchu...

ale watkow:) szybkie jestescie....tzn rozgadane
kasika zaraz Ci podesle jak znajde bo to oczywiscie przepis z netu sciagniety:P

bociany.mam to samo..maaaaaarzęęęęęę o spaniu na brzuchu....... Na płasko nie daje rady bo kregoslup daje czadu wtedy najbardziej.....A na bokach....koszmarrrrrr....sto razy w ciagu nocy zmiana z jednego na drugi....:/

mam pytanie:Wy tez tyle pijecie (oczywiscie nie mam na mysli procentów hehe)?od jakichs 2 tyg po prostu chleję a nie piję.....wszystko co mozna i ogromnych ilosciach...Wlasnie spijam 4 herbate w ciagu 2 godzin....To normalne:P ?

no ja tez tak ok 2 tyg zaczelam wiecej pic...chcoiaz juz myslalam ze wiecej sie nie da...ale jakos wchodzi:P maz nie nadarza z dostaczaniem wody...jak kupi 6cio paka zaraz nie ma:P

justi ja też dużo piję a poza tym jem na potęgę i mieszam potrawy od slodkiego do kwasnego:)

Justi pije jak chlor:)od niedawna właśnie,w nocy obowiązkowo butelka wody przy łóżku:DDD
mi na plecach zakazałą lekarka,bo jest ucisk na żyłe głowną,i raz prawie odleciałam u kosmetyczki,położna powiedziała ,że jak chce sobie poleżeć 10 minut na plecach to najpierw 10 wdechów prz otwartym ooknie,żeby dzidzie dotlenić i wtedy,co mi tam po 10 minutach:PPPPP
przebujamy się jakoś
ps. też czuje,że na jedej herbatce się nie skończy

ufff.....czyli wyglada na to,ze wszystko w normie skoro nie jestem sama hehe:D Co do jedzonka,to .....ojjjjj taaaaakkkkk....moja mama ostatnio nazwala mnie odkurzaczem bo wyjadlam nawet jej orzeszki,ktore sobie kupila i pewnego dnia miala na nie ochote a orzeszków ani widu ani słychu :P. Wiec jej powiedzialam ze jak nie bedzie na czyms karteczki z napisem"nie ruszac" to zjem hehe.

justi30 napisał(a):

> mam pytanie:Wy tez tyle pijecie (oczywiscie nie mam na mysli
> procentów hehe)?od jakichs 2 tyg po prostu chleję a nie
> piję.....wszystko co mozna i ogromnych ilosciach...Wlasnie
> spijam 4 herbate w ciagu 2 godzin....To normalne:P ?
>
justi30 jesteś z Redy tak? jak tak to my się znamy :)

a ja jem coraz mniej no i zaczełam lecieć w dół wagowo. heh ale i tak mam jakieś 20 kg do zrzucenia:/ dzieki dziewczyny za gratulacje:D normalnie nie moge w to uwierzyć ze sie spielam i wszystko pozdawałam:o. mam ochote zrobic sobie prezent... nie mam aparatu i musze poszukać czegos co robi zdjęcia i na co mnie stać:D co by jakas pamiatka po malutkiej Pauli byla;)

Risika gratulacje!!bo nie zdążyłąm jeszcze pogratulować.
Wiecie co robie jutro bigos,normalnie ślina mi cieknie jak sobie o nim pomyśle....akurat na pojutrze będzie,jutro placek po cygańsku,gulasz gotowy:DDD

bociany widze szalejesz w kuchni, ja mam labe narazie , zostala masa jedzenia z imprezy niedzielnej wiec tylko wyjmuje z lodowki (zamrazarki) i podgrzewam
risika gratulacje!

_m_g chyba nadrabiam teraz to,czego nie zjem karmiąc:)))normalnie w 9 m-cu na zachcianki mnie wzięło:))))dziś się powstrzymywałam,żeby kebaba nie zjeść,ale co tam,jak szaleć to szaleć:]

poleczko-to zes mnie zaintrygowała:D Hmm...jesli sie znamy to moze podaj jakies wieksze szczegóły a potem juz kaweczka:) ps: a na kiedy Ty masz termin?szukam Cie w wątkach mamusiowych i znalesc nie mogę...

aaaaaaaaaa juz chyba wiem -Pola..od niedawna mężatka:),tak?

Risika, gigantka z Ciebie. Gratulki z okazji zakończenia sesji!!!!! Teraz ciesz sie Paulą :) I zasłuzylas na masę prezentów :)I mozesz juz rodzic na spokojnie ... no szkoda, ze sie nie zobaczymy, ja na KTG jadę w środę, ale wpierw do Przychodni w Wejherowie, pewnie dopiero potem jakby cos bylo nie tak do Wejherowa.
Justi, z tą koleżanką co ją do domu odesłali, to mnie przeraziłaś ;O. Ja to bym sie do kaloryfera przyczepiła i absolutnie do domku nie wracała. O rety, rety, Ci lekarze to faktycznie jacys tacy niepoważni.
Co do picia, to ja tez chleję jak głupek..wypilam wlasnie pol butelki bialej herbaty liptona i zjadlam DWIE bulki, o rety rety :D Gdzie ja to zmiescilam ?? mniammmmm

Alis-tez sie przerazilam ta izbą przyjec w w-wie.kolezanka w piatek zabiera ze soba torbę i nie zamierza wracac do domu chocby niewiem co.ja bym sie nie dała.

Alis herbata mrożona ....ehh ..litrami bym piła:)muwszę zakupić jutro.
Co do szpitala,też bym się zaparła i nie wyszła.

Dzień dobry wszystkim :)
Piękna pogoda się zapowiada - trzeba dziś spacer zaliczyć :) I takj mam plan :P

Risika, ja też dołączam się do gratulacji - dzielna babka z Ciebie!

Witajcie!
Ja juz na nogach od 6, ale oczywiscie sto spraw do zrobienia-już pościel ziomową przytaszczyłam, i zaraz szukam ciepłych powloczek, bo juz czuc zimę, jesienne dreszcze wieczorne.
U mnie nocka dziwna- spałam super, ale skurcze czeste, prawie regularne, przeczyszcza m nie, jakbym się sliwek najadła, oj, niedobrze, niedobrze,,,Mąż dlatego w domu został, bo może się cos zacznie dziać...Chociaz moja intiucja ciagle mi mowi co innego, ze to niestety jeszcze nie ten czas;/

Zobaczymy...
Ale dziwny stan- mdło, brzuch to jakbym na kolanach miała dzisiaj.
Ok, nie marudze tylko muszę sie nadal czyms zająć...

Ania może to faktycznie początek, jeny jak Ci zazdroszczę że jesteś na finiszu.
Mi dzień znowu minie n ależeniu ale też nie będę nazrekała, inne dziewczyny leżą całą ciążę a ja w sumie tylko 8 tyg mam, nie jest żle, tym barzdiej że już 3 tyg za mna:)
Co do jezdenia:rany ile ja zjadałam na sniadanie, chyba z 5 różnych kanapek, activia do picia i deser budyniowy, do tego jeszcze 2 herbatki

Ania, Ty mierz te skurcze, jak one takie regularne. Może jednak?....

Evilek, wytrzymaj. To tylko kilka tygodni.. Jak sama piszesz, inne dziewczyny leżą całą ciążę. Ten czas szybko Ci minie, wyleżysz się na zapas, bo potem będzie z tym krucho ;)

dzien dobry
wlasnie pochlonelam sniadanko......!uwaga zrobione przez meza:)))) dobry z niego czlowiek, jak zobaczyl dzisiaj z rana moje opuchniete dlonie to az sie wystraszyl...ale po prysznicy teraz mi przeszlo, pisze normalnie:P
tak sie zastanawiam co tu dzisiaj robic....bo na dwor to chyba jeszcze za wczesnie, ale moze jakis nie za dlugi spacerek by sie przydal:P zobaczymy

_m_g, poczekaj, aż się cieplej zrobi może? Ja pewnie około 12 wyjdę się przewietrzyć.

Zdjęłyście już obrączki i pierścionki? Ja twardo nie, bo ręce nie puchną, ale boję się, że któregoś dnia się zdziwię i będzie już za późno...

Ale się naczytałam od wczoraj, tyle tu produkcji:)
Risika gratulacje za ostatni egzamin i w ogole za wysiłek sesyjny.
Co do picia to ja tez ostatnio szklanki z rak nie puszczam, zwłaszcza wieczorem, najbardziej smakuja mi soki kwaśne, znikają z lodówki raz dwa.
Evilek, ja też leżę i nudzę sie troszkę, wyprawka dla malej nie gotowa a na zakupy sama nie mogę jechać, trochę zaczęłam zamawiać na allegro, żeby ruszyć z miejsca z zakupami.
Co do spania, obiecuję sobie, że jak urodzę to będę spać na brzuchu ile się da, czasem mam wrażenie, że na plecach mi się odleżyny porobią, na boku za bardzo nie mogę leżeć bo mnie skurcze brzucha łapią.
Pamiętajcie zafundować sobie dziś spacerek przy takiej pięknej pogodzie, juyto podobno ma padać.
A kiedy zaczęłysci puchnąć, tzn dłonie, stopy, nogi, ja mam 31 tydz i nie puchne z czego oczywiście się cieszę bardzo
Finka ja juz zdjelam z 3 tyg temu....i to byl chyba ostatni moment, teraz to juz bez szans na nalozenie obraczki;p ehhh
widzimy sie dzisiaj, bedziecie na wykladzie?

Widzimy się :) Ja będę sama (M. zabieram tylko na te "praktyczne", bo nie nadążam tłumaczyć), jadę już na 17:30 na te ćwiczenia "z obracania malucha". I zostaję na 19 na wykład.

ok, to super, bedzie chociaz wesolo:)
amelka mi zaczely puchnac jakies 3 tyg temu...i to nie jest takie zwykle puchniecie dloni, tylko takie odretwienie rak jak wstaje rano, musze troche rozruszac sie i przechodzi w ciagu dnia ale paluchy juz nie wracaja do 'normalnego' stanu....magnez biore i nic nie pomaga, chociaz kto wie...moze jakbym nie brala to bylo by jeszcze gorzej, nie wiem

hejka. a ja nie mam weny na dzisiejszy dzien.... Jakos brak pomysłów...dokoncze czytac ksiażkę...odswieze kolorek na włosach....-taakie tam codziennosci... ;)
Mi stopy i dłonie puchną tak od miesiąca..tzn.stopy caly dzien w tym samym stanie są,a dłonie najgorzej rano jak wstaję...ciezko palcami ruszyc,ale potem przechodzi.bizuterii nie noszę juz od 5 miesiąca bo mnie uwierała...zwlaszcza ze lato było i gorąco to juz wogóle.

justi30 napisał(a):

> aaaaaaaaaa juz chyba wiem -Pola..od niedawna mężatka:),tak?
tak dokładnie :) terminu nie mam ale zamierzam mieć ;) gratuluje Justynko bo nie miałam okazji :)
cześć dziewczynki
mam pytanie ............
czy na kontrolnych wizytach wasi lekarze badają was za każdym razem ginekologicznie? tz dopochwowo? Moja lekarka tylko raz czy dwa na początku ciąży przeprowadziła takie badanie. Jestem trochę zaniepokojona bo tu czytam o szyjkach, wielkościach a ona mi nic takiego nie bada :( może jej podpowiem.?

też już zdjęłam pireścionek zaręczynowy i obrączkę, pale mi troszkę puchną a wczoraj zauważyłam że kostki też troszkę zaczynają i skóra na kostach mnie swędzi, aż wczoraj myślałm że jakiegoś uczulenia dostałam.

goralka Twoja lekarka może na usg sprawdza długosc szyjki i Ci o tym nie mówi, jak chodziłam na NFZ to lekarz sprawdzał co drugą wizytę jak ma się szyjka czy zamknięta jest, a na usg jeżdziłam do Olszewskiej. Teraz całkowicie się do niej przeniosę bo ona przyjmuje wieczorem i mój M będzie mógł mnie zawieśc

Góralka, tak, mój lekarz bada przy każdej wizycie, właśnie z uwagi na szyjkę. Myślę, że to ważne badanie i że jak najbardziej powinnaś o to zapytać lekarkę. Dziwne, że tego nie robi, zwłaszcza pod koniec ciąży...

goralko-tak,moja ginka na kazdej wizycie bada mnie dopochwowo.zawsze sprawdza stan szyjki i ogolnie czy wszystko tam wporządku,zwlaszcza ze cala ciazę leczę infekcje.myslalam ze to norma u kazdego gina...

ja tez zawsze mam najpierw lozko ginekologiczne a pozniej dopiero przezucam sie na lozko gdzie wykonuje usg
szukam wlasnie kanapy do salonu w necie ...ale tak ciezko mi jakos idzie

Ło mamma mia, co za dzień-co zrobie to mam skurcze, nie licze, ale dzisiaj to maja silne natezenie i nie pozwalaja mi nic zrobic...Kurcze blade....i do tego żoładek, jakos dziwnie mnie "piluje"..Moze cos mi stanęło z jedzenia..hm

Dobrze, ze maż w domu, ale sam jakis podchorowany, wiec beda jaja jak sie rozchoruje a tu na porodowke czas, hihi

Co do badań-nie ma jak to Olszewska i jej sprzęt- wszytsko dokładne i naprawde dlugo bada...

Aaaaaa.... Mam już dość! Wszystko mi z rąk leci!! Właśnie upuściłam butelkę z tonikiem - pół się wylało... :( Kurczę, nigdy nie byłam taka niezdarna! Czy po porodzie mi tak zostanie???

dzięki dziewczyny za inf, tak też myślałam, teraz 28 mam wizytę więc zapytam o to badanie, ale jestem trochę zaniepokojona, tak to jest jak się człowiek czegoś sam nie dowie to super lekarze nie powiedzą...

Cześć ale pędzicie z postami!!!
Ania no ładnie,poczekaj jeszcze trochę!!!i lepiej licz skurcze,przepowiadających może być nawet 30 na dobę.
Wyspałam się dziś,chociaż biodra zaczęły boleć i dół brzucha ciągnie.Rozchodziłam się to przeszło.Oczywiście bigosik już w trakcie gotowania nie mogłam się opanować:]
Co do badań,to na każdej wizycie najpierw fotel potem usg

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry