Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY I SMYKI ***27***

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witamy śpiąco w nowym wątku (już po lekkich obstrzyżynach) hehe
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kurcze już wszyscy się turlają...moja mała na razie próbuje się przewrócić ale na razie nie idzie jej...wiem, że każdy w swoim tempie + rehabilitacja, tylko jestem wkurzona bo właśnie zadzwonili do mnie i odwołali mi jedne ćwiczenia, tzn przełożyli o tydzień...mam miesiąc przerwy...nie wiem czy takie ćwiczenia raz na 2-4tygodnie coś dadzą...a z kolei prywatnie to kilkadziesiąt zł za spotkanie :( cholera!
też zaczęłam się zastanawiać czy od razu nie szarpnąć się na kubek...hmmm

gosia_dim - no właśnie Błażej spełnia obydwa warunki :) a do tego waży 8200 :) podejrzewam, że część naszych forumowych dzieciaczków nawet w wieku 6 miesięcy nie osiągnie takiej wagi ;)
my chyba zostaniemy na poczatku przy butli choc zobaczymy w praktyce bo mala butli nie chce...
Pytanie do mam cyckowych - przy wprowadzaniu innych płynów planujecie dawać butlę czy niekapek? Zastanawiam się czy by mojego dziecka od razu nie rzucić na głęboką wodę.

Wczorajszy sukces obrotowy rozleniwił Zosię i na razie dzisiaj tylko giba się ba boki. ;-)
Dzieciaczki zaczęły nam się hurtowo turlać :)

Lekarka powiedziała nam ostatnio o pokarmach poza mlekiem – od skończonego pół roku, chyba że dziecko wcześniej będzie wyraźnie głodne. Wyczytałam gdzieś dwa warunki do wprowadzenia pokarmów innych niż mleko: dziecko powinno stabilnie siedzieć i wykazywać chęć jedzenia kiedy widzi jak rodzic je.
Hania jest teraz prawie wyłącznie na cycku, sporadycznie dostaje mleko modyfikowane (np. jak zostaje z babcią albo jak z tatą). Kiedyś dostawała głównie mleko modyfikowane, ale to podobno nie ma znaczenia, jeśli teraz jest głównie na moim. Ja też się nie spieszę, ale wracam za miesiąc do pracy i pewnie trzeba będzie wprowadzić choć troszkę papek.
może to teoria spiskowa ale wydaje mi sie ze te wczesniejsze wprowadzanie pokarmow stalych jest przede wszystkim z zyskiem dla firm produkujących sloiczki a niekoniecznie dla dzieciakow

oczywiscie duzo zalezy od tego jak sie matka odzywia ale ja tez bede wprowadzac pokarmy pozniej niz wczesniej
dodaje jeszcze jeden link - najważniejsze zdanie jest na końcu :D

"Oczywiście rodzice, którzy wolą wybrać stary "sprawdzony" schemat rozszerzania diety, nie robią nic złego. Obecne zalecenia podobnie jak poprzednie są jedynie wskazówką dotyczącą żywienia niemowląt, a nie sztywnymi regułami, których trzeba się bezwzględnie trzymać."

http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79410,2321730.html
Wg WHO dopiero w 7 miesiącu życia wprowadza się pokarmy stałe przy karmieniu cycem. Nam się nie spieszy, Zosia nienawidzi ciał obcych w buzi więc nie wiem jak zniosłaby teraz łyżeczkę z papką... Pewnie by pluła dalej niż widzi i na tym by się skończyło. :-/ Nawet kilka kropli leku jej nie smakuje i pluje nimi.
Brawo Zosieńko!! :)

Wg najnowszych schematów żywienia - nowe posiłki z dodatkiem glutenu wprowadza się juz w 5 miesiącu (mówię o dzieciach karmionych cycem)
http://www.ptd.republika.pl/strony/karmienie.html
http://porady-poloznej.pl/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-mlekiem-matki/

Agsss my czekamy.

Dzisiaj Zosia pierwszy raz obróciła się z plecków na brzuch. :-))))
dziewczyny, ok kiedy wy wprowadzacie stale pokarmy? nie czekacie az dzieciaczki ukoncza 6 mcy?
My w tym tygodniu będziemy próbować jabłka :) już nabyłam słoiczek, tylko czekam na wizytę u lekarza żeby się upewnić, że już mogę :)

Aha w tym pokoiku dla małej jeszcze na pewno będzie coś namalowane na ścianach ale nie wiem jeszcze co...
Brawa za nowe umiejętności :)
Błażej właściwie nie uznaje pozycji na plecach. Jak Go położę to po sekundzie leży już na brzuchu :D
Nawet do spania na boku muszę Błażeja zastawiać kocami żeby się nie przekulał na brzuch

Młody pałaszuje mi już marchewkę i jabłko ze słoiczka :) Zwłaszcza smakuje mu połączenie tych dwóch rzeczy. Dziś spodobało mu się natomiast robienie "brrrrrr" ustami (właściwie to raczej bbbyyy)- chyba to go łaskocze bo się chichra i ciągle to powtarza
Super! Rosną te maluszki, rozwijają się, lada moment zaczną raczkować!
no a my sie dzisiaj pochwalimy - Natka przewrocila sie na brzuszek
bawila sie na macie a ja siedzialam z nosem w kompie - po chwili zauwazylam ze nie slychac grzechotek a ona byla juz na brzuszku :):)
za chwile znowu probowala i wsciekala sie ze jej sie nie udaje
no, znam ten bol - Natka tez z pogarda traktuje butle - dziewczyny polecaly sposob po palcu...
przybiera na wadze a lekarz mowil,ze dzieci tak maja i jak nie chce piersi to mam sciagac i dawac mu butle ale on smoka tez nie lubi i niechce go ;/ wiec nie wiem co mam robic
My będziemy przenosić małą do jej pokoiku....jakoś za pół roku myślę. Mamy małe mieszkanko a "jej" mikro pokoik jest w tej chwili naszą...graciarnią :) jak upcham to wszystko do sypialni będzie miała pokoik :) ściany są błękitne i jedna szara, może ją przemaluję na zielono. Generalnie będą zielone dodatki i czerwone krzesełka. Pokoik raczej spokojny, stonowane barwy naturalne.
A na razie ciągle choruję ale mała się trzyma. Co chwile wietrze i wychodzimy na długie spacery...mam nadzieję, że to wystarczy :)
Monisia tym czasem karmienia to sie moze tak nie przejmuj - pytanie czy maly przybiera na wadze.
Jak karmilam Filipa to trwalo to min 45 min a Natka od kiedy skonczyla 2 tygodnie sciaga piers w ciagu 2-3 min - jest jak maly odkurzacz. Niestety wiekszosc karmien konczy sie awantura bo mala za szybko przelyka i brzuszek ja boli i sie wkurza
moj maly czasami pieknie ssie a ostatnio jest walka i placz.je moze 3 razy dziennie po 10 min a wieczoram jak sie przyssie to mam puste piersi prawie do rana.na siedzaco nie chce jesc na lezaco tez nie.aby wiecej zjadl probuje go troszke pzeglodzic i wtedy je z lewej piersi

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry