Widok

MAJOWE MAMY z MALUSZKAMI cz.2 (31)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mamusie i ich Dzieciaczki:

MARZEC

15.03 MajowaMaja - Maja - 1760g 41cm - szpital Zaspa
30.03 Aya - Dominika - 1400g 41cm

KWIECIEŃ

09.04 neissi - Kubuś 2880, 53cm - szpital Zaspa
10.04 MamaMarty- Marysia 50cm 2400g Małgosia 49cm 2320g- Kliniczna
25.04 izaqueen- Adaś 3320g, 56cm - szpital Lębork
26.04 petra-Wojtuś 3120g,51cm-szpital Kliniczna (cc)
28.04 Tris_- Dziewusia- 51 cm, 3250 g- szpital Zaspa

MAJ

01.05 sauterelle- syn :) Jakub Paweł / szpital Kliniczna
03.05 Anik21 Philip 51 cm 3450 g
06.05 Demi - Filip 55 cm, 4010 g - Swissmed
07.05 Ola08 - Piotruś :)))), 54 cm, 3450 g, godz 12:00 - Zaspa
08.05 Agnieszka1303,Dominik 4000g i 61cm ,Szpital Wejherowo
08.05 natalia87 Julia 3850g i 57cm , szpital Wejherowo
09.05 Azja - Ula 57 cm - 3120 g - szp. Wejherowo
10.05 Madzia_Mika- Anastazja 3300g 57cm, szpital wojewódzki
12.05 agag_agag - córcia Emilka 4140 szpital Zaspa
13.05 Kamilisia - Maksymilian 3660g, 55cm
13.05 Ewelina80 - synuś Bartosz,3750 56cm szp Zaspa
14.05 Słonko69 - Maja,3500g, 54cm, szpital Kliniczna
15.05 Patkagda - Patryk, 3820g, 59cm, szpital wojewódzki
26.05 Jagoda. - Zuzanna 3430g, 58cm, Kliniczna, CC
27.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, 4030g, 61 cm, szpital wojewódzki
27.05 majowa - synuś Kamil, 3930g,58 cm, szpital wojewódzki
28.05 Aniami- Mikołaj 3300g, 56 cm, Madryt
28.05 sanszajn - Sandra 3300gr, 56cm, Redlowo
29.05 Mimii - Borys 3750g, 54cm, szpital Kliniczna
31.05 hanka102 - Maciuś 3865g, 57 cm, szpital Kiniczna

CZERWIEC

07.06 **emi- Milenka 3870g, 57cm, szp.wojewódzki

HELLOŁ !!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mimii...
Na północy cieplutko :) Ja mam 27 st w cieniu już :)
MamoMarty zazdroszczę :D

Moj Borysek juz dawno probuje wstawac, az nirmalnie sie martwie ze taki szybki Bill z niego, bo przeciez ma troszke ponad 2 miesiace a ten juz chce siadac i chodzic:)
moja Zuzia tez sie zachłystuje śliną i próbuje siadać...
obdzwoniłam dzis wszystkie poradnie rehabilitacyjne i najwcześniej udało nam sie zarejestrować w OWI na 7 października... to jakiś koszmar z ta służbą zdrowia.... na szczęście usg mózgowia udało się na za tydzień załatwić mam nadzieje ze będzie dobrze wszystko bo mam wrażenie ze cały świat jest przeciwko nam :/

Ja miałam być wczoraj na Polankach. W sumie miałyśmy tam być od poniedziałku do dzisiaj, ale poszłam w czwartek do Pani ordynator i potwierdziło się to co przypuszczałam że żeby zrobili nam CUM musimy leżeć 3 dni na oddziale i nie ma możliwości wyjścia na przepustkę. Ale dowiedziałam się że mając to skierowanie możemy zrobć to badanie w innym szpitalu gdzie nie będziemy musiały leżeć 3 dni, więc robimy je na Zaspie 10 sierpnia - mamy być o 8.00, teoretycznie przyjmą nas na oddział a w praktyce po 2-3 godzinach możemy iść do domu. Nie chciałam ryzykować że mała się czymś zarazi na oddziale i wolę poczekać ten tydzień i iść na zaspę.

Maja też ksztusi się śliną. Nawet dziś rano tak się wygięła żeby zobaczyć miśki na ochraniaczu że aż się zakrztusiła, aż ja wyskoczyłam z łóżka przerażona i szybko ją złapałam. Mała się przestraszyła i zaczęła płakać, a ja byłam przerażona.
I też już najchętniej by siedziała :) Wystarczy dać jej dwa palce i zaraz podnosi główkę i chce rzeby ją podciągnąć do góry :)
Dziewczyny mam jeszcze taki problem z małą: Mniej więcej po 30-45 minutach snu w ciągu dnia mała zaczyna strasznie płakać tak jakby coś złego jej się śniło. Czasem udaje mi się ją uspokoić ale na krótko, po kolejnych mniej więcej 10-15 minutach zaczyna się to samo, zaczyna płakać i ten płacz się nasila, aż muszę ją wyjąć z łóżeczka i na rękach uspokoić, choć to też trochę zajmuje. Z tego płaczu aż się zanosi. Nie wiem co jest tego przyczyną i co z tym zrobić. Jest tak chyba od niedzieli. Próbowałam ją przekręcać na drugi boczek, ale to nic nie daje bo ona od razu i tak przekręca się na plecy i płacze. Zdarza się to przy każdej dziennej drzemce. Dziś wyjęłam ją uspokoiłam i uśpiłam na rękach i tak dałam jej pospać godzinkę, bo inaczej się nie wysypia. Teraz też śpi od 20 min i już się boję że zaraz się zacznie :(
SLONKO MOJ bORYS TEZ TAK MA:(
MamoMarty,

Majka tez je mniej i to od jakiegos 1,5 tyg. na poczatku myslalam ze to po tej marchewce i uczuleniu, ale jej zostalo, zjada po 70, choc dzis dwa razy zjadla po 40, wytrzymuje do nastepnego karmienia bez problemu. jadla juz 100 (w sumie tak je od 3 m-cy) jadla nawet juz 120 ale przez bardzo krotko potem wskoczyla na ta 100, a taeraz bardzo malo je, ale ladnie przybiera, wiec tez zbytnio sie nie martwie, do tego zaczela robic dwie kupki dziennie (dzis nawet 3) a wczesniej to o jedna z namaszczeniem sie prosilo:)

dzis dalismy pierwszy raz Sinlac do wieczornego mleczka, zobaczymy, juz strasznie meczylo mnie te nocne wstawanie co 3h.

U nas ten podwyzszony poziom wapnia, to przedawkowanie witaminy D3, a tak mnie lajali lekarze jak jej prezestalam dawac i strczylo 2 tyg zeby przedawkowac, przy mm witamina D3 jest juz w mm, do tego slonce, ale im nie przegada sie, teraz oczywiscie mamy nie dawac.
Jagoda, bedzie dobrze, zobaczysz. My tez walczyismy z OWI, czekalismy dlugo na wizyte, potem na rehabilitacje, do tego o poziomie rehabiiotacji nie wspomne, co chwile ktos bioerze urlop, odwoluje zajecia, dlatego tez rehebilitujemy sie prwyatnie, ale do OWI tez chodzimy zeby z kolejki nie wypasc. Do tego zawsze nasz rehabilitant pyt co pwoiedziala pani psycholg, na jaki wiek ocenila mala, bo dostosowuje do tego cwiczenia.

dzis bylismy na Akedemi Medycznej na badaniu sluchu (czekalismy na termin od 10. kwietnia), jechalismy tam 2 h, maz wziol wolne a tam mowia nam ze aparatura sie popsula...., pani podeszla uderzyla palka w tamburyno , Majka podskoczyla i zmrozyla oczy a pani doktor a to ze mala slyszy. Masakra, to jedyne co mi do glowy przychodzi, mamy dzonic po 9tym, moze bedzie naprawiona aparatura.

Joagudka, i jak krew w piach, swiat przeciw nam, ale poszlam sie pocieszyc - kupila mlodej kilka fatalaszkow na przecenie:) a kiedys lekarstwem bylo wydawanie pieniedzy na siebie:))
majowaMaja słuchaj a skąd wy macie tego fizjoterapeutę prywatnego?
trochę mnie to interesuje bo chce z Zuzia ćwiczyć juz teraz trochę się boje ze jak zaczniemy dopiero w październiku to mogą być małe postępy...

My jestesmy z Gdyni, do tego niezmotoryzowani, znalezlismy swietne miejsce Plusik Minusik w centrum Gdyni, rehabilituje nas pan Wojtek Saj, jesli jestes z Gdanska, to mamy wczesniakowe polecaja osrodek Wyspa (chyba dobrze pamietam) gdzies na Przymorzu
No to mi się udało bo skierowanie dostałam do OWI od neurologa chyba 6-go a 12-go mieliśmy pierwsze zajęcia :) Ustawione już są na 2 miesiące wprzód co tydzień.
Żadnego problemu z neurologiem czy USG główki :)

Także ja zapraszam do wejherowa :)
Majowa, własnie tak jedzą- może nie tak mało- zauważyłam też ze jedzą na raty. Trochę je rozumiem. Są wazniejsze rzeczy :) MAryśka wpycha wszystko co możliwe do buźki łącznie z całymi piąstkami a Małgosia cały czas się śmieje i przez to nie może jeść :)

Uśmiech przyklejony jak u mamusi :)

Co do Sinlac'a... Ja również spróbowałam kilka dni temu dać do mleka... Jezu ale to smierdziało :p Może dlatego że z moim mlekiem co? Wszystko do zlewu poszło.

Powiedz, ile dajecie i na ile ml no i jaki smoczek do tego używasz?
DZIWNY ZAPACH MA, FAKT ALE NUTRAMIGEN CUCHNIE, W IEC SINLAC TO PYSZCZ:) ALE JAK NIE DAJESZ "SZCZURZEGO MLEKA" TAK NASZYWAM NUTRAMIGEN TO RZECZYWISCIE ZAPACH ODPYCHA, JA DALAMNA 90 ML WODY STANDARDOWO TRZY MIARKI MLEKA I 5 SINLACU, BO JAK DALAM 3 TO YLO ZA RZADKI (MY MUSIMY ZAGESZCZAC MELKO ZE WZGLEDU NA REFLUKS A TAK JUZ NUTRITONU DO ZAGESZCZANIA NIE DAWALAM) ALE DOCZYTALAM ZE PROPORCIE 3:1 (WODA, SINLAC) MAM WAGE KUCHENNA, JUTRO WYPROBUJE ILE MIAREK WCHODZI NA TE 30 GR (NA 90 ML WODY) I POWIEM. UZYWAMY CALY CZAS SMOCZKA SREDNI PRZEPLYW POWYZEJ 2 MIESIECY (MAM BABY) BO ZAGESZCALISMY MELKO, MAM TEZ SZYBKI I PAPKA SMOK, ALE CHYBA NIE BEDZIE POTRZEBNE, TAKA NORMALNA GESTA KASZKE BEDE DAWAC LYZECZKA CHYBA, A MOJA TEZ JE NA RATY. DI WEJHEROWA Z CHECIA BYM DO OWI PODJECHALA, BO TERMINY WSPANIALE, ALE BEZ AUTA TO CIEZKO:(
i to z tymi 5 miarkami sinlacu przechodzi przez MAM dwójkę? Też używamy MAM. Muszę spróbować z mlekiem modyfikowanym. Czy 4 miesięczniakom również musi zalecic pediatra mleko? Musze się zabezpieczyc
Z tym zalecaniem mleka to tez [aranoja, poprostu jak im sie jaka nazwa nasunie tak mowia, chyba ze jest dziecko problemowe, a jak z wczesniaczkami to nie wiem. Ale fakt zabezpieczać sie warto :D

Jeszcze jesli chodzi o przekrzywianie główki na jedna strone to zauwazylam,ze czesto ukladam na lewa str malego do karmienia i stad tez mu główka leci bo chcalam tak jak dawali wskazówki na SR przystawiac malego do piersi by czulo serduszko mamusine nawet przy sztrucznym i ta główka na prawa strone byla skierowana,teraz karmie go na pr stronie i niekiedy na lewej i jest poprawa z tym ulozeniem główeczki :)
Mimii ale mi nie o takie zabezpieczanie chodzi :ppp

Cos urwało cześć mojej wypowiedzi. Chodziło mi o to że musze się zabezpieczyć na wypadek przejścia na mm :)

Co do układania.
Przede wszystkim zwracajcie uwage na to w którym miejscu jest przedramię Wasze. Czy pod główką czy na potylicy.

Główka niemowlaka powinna się opierać potylicą- czyli mniej więcej środkiem tyłu czaszki- na przedramieniu.. Najszczęściej jednak właśnie chcąc ułatwić dzieciaczkowi życie, kładziemy przedramię pod szyjkę. W ten sposób słabnie napięcie na karku bo maluch nie musi robić zadnego wysiłku.

Co do karmienia piersią to tak samo musi się opierac bok czaszki bo dziecko ma być ułożone w linii prostej a z tego co widziałam na położniczym to najcześciej ma odchylona głowke do tyłu.

Takich praktycznych i istotnych rzeczy powinni nas uczyć na położnictwie a nie na rehabilitacjach kiedy już jest za późno na samoistną poprawę...

Sama bym się zatrudniła w roli pokazywacza młodym mamom jak powinna wygladać prawidłowa pielęgnacja, jak trzymać noworodka i niemowle żeby go wzmacniać, jak prawidlowo przewijać żeby z bioderkami było wszystko ok...

Na marginesie- ortopeda na usg bioderek powiedział że dawno nie widział u bliźniaczek takich pięknych bioder :P
Od małego na komplementach jadą :) To tak jak mi na porodówce lekarz powiedział "ale ma PAni ładna miednicę " :PP Myślałam że się zesikam ze śmiechu :) Potem przyszedł mi gratulowac porodu.... hehe i córki urodzonej w czepku bo dawno im się nie urodził z workiem owodniowym i łozyskiem :)
no dziewczyny co tak spadłysmy :)
Mamo Marty ja wiem co mia;las nma mysli-zabezpieczenie przed MM no ale tak napisalam" z przymruzeniem oka" :D
no wiem wiem :p
MamoMarty,

Sinlac w proporcjach trzy miarki mleka (90ml wody) + 5 miarek (od mleka) Sinlac, idzie przez smok średni nr 2 MAM, wyprobowane. Dzis zrobilam Sinlac wg przepisu z pudelka, i to niestety wychodzi taka kaszka do podowania lyzeczka, jak dla mnie to jeszcze nie teraz, wieczorem podaje Sinlac, wtedy mloda tuli sie do butli i mego serducha:)

Niestety dzis a wlasciwie juz wczoraj wyszlo nam uczulenie na jabluszko, pediatra , powiedzial zeby na arzie modej nic nie dawac tylko Sinlac raz dziennie i obserwowac, jak by bylo ok, sprobowac po ustapieniu tych uczuleniowych obiajow dynie z ziemniaczkami. Na razie musimy zapomniej w najblizszej przyszlosci o jakis obiadkach, zupkach, czy miesku. Wyglada na to ze jest jakas hiperalergiczna (nie mamy w rodzinie kogos takiego). Mala ma skoczony 20 tydz wiec powinna byc dojrzala. No nic, jak to mowia jak nie urok to s****zka (za przeproszeniem) a wczoraj zrobila 3 i juz pownno mnie natchnac, no ale matki tez sie ucza, dzis juz wysypka, bol brzuszka i placz.

szkoda mi jje, tak sie cieszyla na jabluszko i na ta przekleta marchewke tez, zajadala az milo bylo patrzec:(

naszej mlodej wogole nie wygasza sie odruch moro, reaguje panicznie na jakiekolwiek choc najmniejsze podrzucanie, musimy jednak ja podrzucac teraz coodziennie, zeby jej ten morak choc troszke zanikl, normanie ma odruch tak silny jak noworodek.
U nas MArysia nie ma ale Gosia ma i też samoloty jej robie. Wogóle jakaś strachliwa bardziej :) Tylko podejdź za gwałtowie to zaraz ręce rozrzuca ::)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry