Widok

MALUSZKI LISTOPADOWE I GRUDNIOWE 2009 CZ.47 (2)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
I LINK DO STAREGO:
http://forum.trojmiasto.pl/MALUSZKI-LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-2009-CZ-46-1-t141286,1,16.html
Meldujemy się z Oscarkiem w nowym wątku :).
melduje sie wyczerpana i na granicy nerwicy !!!! az mi serce nawala ze zmeczenia,mała caly dzien prawie placze,do tej pory,ja juz niewiem czy to te kolki czy co.mam dosyc,jestem wrakiem,mąż zreszta nie lepiej.dalismy jej wlasnie czopka uspokajajacego ktore dostalismy od pediatry.
i ja sie melduje z malutka :-)

Mala ciężarówka - kurcze nie zazdroszcze, a moze jeszcze raz wizyta u pediatry i moze jakies bardziej szczegółowe badania, sama nie wiem... szkoda i was i maluszka.

Lidia - my kapiemy mala ok 18-20 ( w zaleznosci jak widze czy juz jest zmeczona czy jeszcze ma ochote sie pobawic) i wtedy po kapieli czyste ciuszki, butla i odkładamy do łożeczka i mala spi różnie - czasem nawet do 1 a czasem obudzi sie o 22-23. no a potem od tej 1 zwykle do 6-7 pośpi, znowu przebieranie i butla i pospimy dalej do 10-11

sara jak ja zazdroszcze wam snu
no ale to zawsze moze sie zmienic, nasza moze zaczac pokazywac nam rózki a wasza malutka za to się ładnie uspoki, tak miala moja znajoma - do 3 m-cy sajgon w domu a pozniej dziecko-aniołek,
a moj M do roku czasu (tak opowiadala mi tesciowa - ze nasza coreczka na razie jak tatus sie zachowuje) to anioł a jak zaczal chodzic to dopiero tesciowa wiedziała że ma dziecko :-)

do dziewczyn ktore karmia piersia - czy karmiac piersia można zjeść taka sałatke:
feta, tunczyk, pomidory bez skórki sos (majonez i keczup)?
kurcze jutro ma mnie odwiedzic znajoma, ja przyszykowalam salatke a pozniej skojarzylam ze ona karmi piersia i teraz nie wiem? albo podpowiedzcie co moge jeszcze na szybko przygotowac, zakupic?
Pewnie,że może. Przecież to wszystko jest zdrowe. Przynajmniej ja bym zjadła. Właściwie,to ja jem wszystko i praktycznie od samego początku.
Ja też wszystko jem :) w granicach zdrowego rozsądku :) ja bym tylko sprawdziła, czy feta jest z pasteryzowanego mleka, ale raczej jest ;)
hello,

aj jutro zostaje sama na 3 dni, mam nadzieje, ze dam rade...

biedronka, dobrze, ze z Oscarcem ok, i zaraz kaszelek minie...

ja jutro na wazenie Blanki itp...mam nadzieje, ze ok
Czesc mamusie, meldujemy się w nowym wątku :)

Mała ciężarówko, strasznie Ci współczuje.. Trzymam kciuki za Was, żeby malutki zaczął Wam więcej spać i mniej płakać.. Szkoda bidulka, jak ja widzę moją jak czasem płacze to mi serce pęka, więc nie wyobrażam sobie nawet co musicie czuć... Życzę Wam przespanej (choć trochę nocy)..

Lidia nie dołuj się wagą (ja tak mówię, a sama się dołuję swoją ;-))). Mi od porodu spadło 10 kg, ale nadal mam 8 kg na plusie i niby wygladam szczupło i wszyscy mówią, że nie widać, że urodziłam dziecko, ale ja zawsze byłam bardzo szczupła i szlak mnie trafia, że w żadne ciuchy ra razie nie wchodzę... Niby 3 tyg dopiero minęły, ale ja niecierpliwa jestem :) Nie muszę być taka jak wcześniej, ale chciałabym chociaż w część ciuchów wchodzić... Tym bardziej wkurza mnie pogoda, bo na specerach miałabym chociaż trochę ruchu... Ale daję sobie czas... Podobno jak się karmi waga szybciej spada.. Pożyjemy zobaczymy.. :)

A co do pomocy męża - to nie mogę narzekać, bardzo mi pomaga. Razem kąpiemy, pomaga przy przewijaniu, obiad ugotuje, zakupy zrobi, pobawi się z małą. Póki co, jest super, ale podobnie jak u Was, mała chwilkę popłacze i ląduje u mnie :)))

A z innej beczki - dziś byliśmy na USG bioderek i wszytko jest super, więc się cieszymy :) Tylko trzeba było wstać rano i nie miałam kiedy nadrobić ze snem i padam... Mała właśnie usnęła, więc idę się kąpać i do łóżka :))
Witam w nowym wątku :)
Mała ciężarówko, naprawdę Ci współczuję. Moja starsza córka takim krzykaczem była i wiem, jak jest ciężko, jak człowiek pada i na nic już ochoty nie ma.
Trzymam kciuki, żeby jednak Malutkiej się odwidziało i zamieniła się w aniołka, bo z takimi Maluszkami to różnie bywa, dziś jest krzykacz a jutro grzeczne dziecko wiąż tylko śpiące :)

Lidia, ja właśnie rozmyślam jak szczepić Małą. Różne są opinie i sama rozważam właśnie tylko podstawowe szczepienie, choć sama już nie wiem, troszkę głupieję.
Ze starszymi nie miałam tego problemu, człowiek szedł i szczepił,a teraz tyle tego, że nie nadążam :)

Dziewczyny, dzwoniłam w poniedziałek zarejestrować Amelkę na USG bioderek, włączyła się poczta i pozostawiłam na niej swój nr telefonu.
Jak na razie nikt do mnie nie oddzwonił, kiedy fo Was oddzwaniano ??
I jeszcze pytanie do mam które już szczepiły swoje maluszki. W którym tygodniu życia dziecka byłyście na szczepieniu ??
Nas zarejestrowano na 10 lutego, Amelka będzie miała 6 tyg. czy to odpowiednia pora na szczepienie ?
Witajcie :-)

Mała Ciężarówko współczuję - pewnie czujesz się zmęczona tym płaczem i domyślam się, że ciężko patrzeć na męczace się dziecko, któremu nie wiadomo jak pomóc :-( życzę Ci, żeby wkrótce to się zmieniło!

Sara - teoretycznie pomidory są uczulające, tuńczyk (ten nasz bałtycki) zawiera dużo jakiegoś cholerstwa, fety też niektóre kobiety nie jadają... Jeśli koleżanka kurczowo trzyma się diety eliminacyjnej, to nie zje. Ja jem praktycznie wszystko.

Kasiu na pierwsze szczepienie dziecko musi mieć skończone 6tygodni - Twoja Amelka będzie miała wówczas 6tyg. i 2 dni, więc jak najbardziej jest to odpowiedni czas na szczepienie.

Lidia jeśli chodzi o dylematy związane ze szczepieniem, to ja też się z nimi borykałam - ilu specjalistów - tyle opini. Poczytałam coś i już byłam pewna decyzji, a za chwilę trafiałam na artykuł zaprzeczający poprzedniemu. W końcu zdecydowaliśmy się tylko na 6w1. Na peumo zaszczepimy około 2rż.
A jesli chodzi o wagę, to chyba fajnie, że tam u Was górzyście - pobiegasz pod górkę z obciążeniem i zaraz wrócisz do formy :-) Możesz dookoła stawku pochodzić - chociaż mi się to zawsze ze spacerniakiem kojarzyło, albo wybrać sie na 5 wzgórz - tam mają większy staw, a spacerkiem 10 minut od Ciebie.

A tak wogóle, to mogło by wyjrzeć słonko - ta pogoda mnie dołuje :-(
Witam również :)
Kasiu, my byliśmy równo tydzień temu, czyli jak Jaś miał 7 tygodni. Podobno w 6-7 tyg należy szczepić.

Ja też generalnie zdołowana jestem :/ Figurą w sumie nie, bo jakoś się na tym nie skupiam, chociaż jak czasami mnie napadnie to wkurzam się że w nie wszystkie ubrania się wcisnę, ale mam nadzieję, że wróce.
Generalnie jestem zdołowana tym że nie ogarniam, nie potrafię pogodzić opieki nad dzieckiem i pracy i boję się że nie dam rady skoro już wysiadam :/ Do tego jeszcze z Jaśkiem różnie bywa - wczoraj miałam dzień wycięty z życiorysu, nic tylko na rączki i na rączki, prawie nie spał w dzień i ryk jak na rączkach nie był. Dzisiaj noc ładna, tylko 2 pobudki i po karmieniu spanko, ale zeszła noc ciągle na rączki i rozbawiony w środku nocy jakby na amfie jechał :/
No i walczymy z kupami bo są złe. Pediatra powiedziała że to skutki podanego nawet w takiej małej ilości (90ml przez 2 dni) Bebilonu Comfort, większość śluzu i wodniste i już się załamałam.
Do tego wszystkiego coś mnie bierze. Strasznie boli gardło i głowa, mojego męża gardło, więc nie wiem czy się nie zaraził od teściowej anginą i nie przyniósł do domu :/ Boję się że zaraże małego jeśli to jakieś badziewie się przypałętało.

A ogólnie to boję się zostawać z Jaśkiem sama, jestem strasznie zła na takie swoje odczucie, bo kocham go straszliwie, ale jednocześnie każdy jego płacz wzbudza we mnie coś takiego "o boże ja już nie moge, niech on wreszcie przestanie płakać" :( nie wiem czy to kryzys, czy ze mną coś nie tak :(
Dzięki dziewczyny za odpowiedź.
Bogosiaa, to chyba całkiem normalne. Ja choć na razie mam dziecko nie płaczące, ale już po woli interesujące się tym co w okół i nie zasypia przy jedzonku, tylko trzeba się troszkę nagimnastykować żeby spała i też wysiadam. Wczoraj miałam taki dzień, że nie wiedziałam już co z nią robić. Spać nie chciała, ale jak ją położyłam to też zaraz podkówka... Myślę, ze te nasze myśli jakieś takie mało macierzyńskie to głównie zmęczenie. Wiadomo jak jest, jak padasz na twarz, jak na nic nie masz czasu to w pewnym momencie przychodzi kryzys :(
a u mnie jeszcze kumuluje się z wałkiem jaki mi pozostał po ciąży, wisi taki, że nawet ciecia po cc nie widzę :/

Natomiast co do kupek, to teraz dałaś mi do myślenia, bo moja Amelka ma też dość wodniste kupki :( Dziś jak z niej poleciało przy puszczeniu bączka to nawet mnie obkupkała, bo wystrzeliła jak z armaty ;)

Wcześniej jak robiła, to konsystencja była taka papkowata, a teraz wodnista. Tylko moja maxymalnie zjada dziennie 90ml. bebilonu, reszta to mój pokarm. No i moja je bebilon 1 ten początkowy, ale chyba wybiorę się do pediatry zapytać, czy takie kupki mogą być, czy nie są za wodniste, bo w prawie każdej pieluszce jest kupka.

Bogosia, a napisz mi jakiego koloru są Jaśka kupki, bo moja raz żółte, raz zielonkawe ma.
bogosiu, to jest chyba kryzys ogólnego zmęczenia. wszyscy jesteśmy niewyspani, nie ma kiedy odespać, dochodzi ciagłe pranie i prasowanie i zbiera się nam...

mi wczoraj nerwy puszczały, byłam u kresu wytrzymałości i miałam żal do wszystkich, że mnie nie rozumieją... (poza wami, dzięki za słowa otuchy i wsparcie;)

u nas od rana stękanie. dwa dni kupki nie było, więc dziś na nią czas...

a na przeziebienie przypominam o herbatce imbirowej:
szklanka wody+ząbek czoznku pokrojony najlepiej na plasterki+ 5 plastrów imbiru (korzeń) + 3 goździki. to wszystko zagotować. jakieś 5 minut, będzie miał kolorek taki żółtawy. przelać do szklanki , dodać wielką łyżkę miodu i sok wyciśnięty w pół cytryny.
wypić jak ciepłe. żeby rozgrzało.
od imbiru piecze w gardełko, ale miód osładza cytrynkę.
można pić kilka razy dziennie. ja gotuję na kilka szklanek. i popijam cały dzień jak czuję, że jakieś choróbsko idzie.

Kasiu - jeśli chodzi o kupki, to Jaś wcześniej też miał papkowate. Teraz też czasami są, ale w większości są takie wodniste. Jak jest w pieluszce, to widać papkę, a naokoło niej wsiąknięta kupka, a jak zrobił na przewijak, to wodnista była i dopiero właśnie zobaczyłam że to wsiąka. Ja podawałam NAN HA 1, ale też max 90ml dziennie a reszta moje, ale po nim miał zaparcia i nie mógł się wykupkać, więc zmieniłam na Bebilon Comfort 1. To było w piątek, podałam mu 40ml, i nie chciał za bardzo tego jeść (zmieszane z moim), krzywił się, potem marudził, a w nocy zaczęły się kupki ze śluzem. Nie skumałam że to może po mleku i w sobotę podałam znowu około 50ml no i to samo, z tym że kupki bardziej śluzowate i już więcej nie podałam. Potem dobę prawie nie miał kupki, nie mógł zrobić (ale się nie prężył) dopiero przy mierzeniu temp w pupci kupka wyszła za termometrem i też raz że wodnista, dwa że śluzu bardzo dużo. No i potem jeszcze chyba 3 rakie wymuszone termometrem kupki ale też śluzowate. Zaczęłam podawać lakcid i chyba troszkę lepiej, kupkę już robi sam, ale dalej śluz (troszkę mniej). Odstawiłam BC i wróciłam do Nana i wczoraj podałam ok 100ml i dzisiaj już mi stęka i kupy nie może zrobić i już nie wiem co mam robić bo mi właśnie dziennie około 100ml swojeg brakuje :(
A kolor kupek jest żółty, po nanie bardziej zielonkawy, a jak piję karmi (co robię namiętnie po 2 dziennie nawet:) ) to są pomarańczowe.
Wcześniej kupki też były w każdej pieluszce.
Kasiu, a skoro dajesz tylko 90ml sztucznego, to przepajasz?

Lidka, a Ty jakie mleczko podajesz że kupki też wystękane? Czy płacze mocno, pręży się strasznie? czy po prostu nie może zrobić?
Lidka, a tą herbatke mozna jak się karmi?Bo tam i czosnek i cytryna i miod. Do tej pory tego nie jadłam i właśnie nie wiem.
A jak główki Waszych Maluchów? Ja już się nie mogę doczekać kiedy Jaśka będzie stabilna, żeby np można było nosić nie podtrzymując głowy. Kiedy to się dzieje? 3mce? ;)
Czy urlop tacierzyński nie odbiera mamie tylu samu dni macierzyńskiego? i ile w ogóle jego jest?
kurcze Bogosiu, nie wiem, ja teraz już nie karmię , ale piłam po porodzie, bo mnie coś brało. myślę, że lepsza taka herbatka, niż leki w mleczku..

mój mały też na bebilon comfort. wcześniej był na bebiko i było to samo. kupki w każdej pieluszce robią tylko malutkie dzieci (jakby nasze już duże były;))
nie płacze na brzuszek , ale potrafi cały dzień stękać. a kolor? taka zółto brązowa, papkowata. nie jest jakaś gesta i dlatego się dziwię, że taka wystękana.... ale jest jej tak dużo, że nie mam pojęcia jak te małe jelitka to mieszczą.
urlop tacierzyński jest odrębnym wolnym do 1 roku.
dzieki dziewczyny na słowa współczucia:)hyh
w nocy walczyl tata i poszedl troche nieprzytomny do pracy na 7 ale jakos tam mała spała pare godzin,nad ranem ja przejełam pałke i mała po 2 dobach zrobiła w koncu kupe!! taka kupencje ze hej,i sadze ze to ja meczyło ,teraz spi,zobaczymy dalej...
ale mowie wam ze wczoraj juz błagałam meza zeby nie szedł do pracy,zaczeło mnie troche bolec w klatce-to ze zmeczenia i stresu.
Liwcia rośnij szybko bo mamusia długo nie pociagnie!!
dziewczyny ile stopni macie na termometrze?mysle nad pierwszym spacerem bo do tej pory była tylko na balkonie
nasza głowa jeszcze leci, mała ma 2 miesiące i tydzień. Nie bardzo podnosi głowę jak leży na brzuszku. Ponoć w 3 miesiącu już dziecko powinno podnosić ale żeby tak stabilnie trzymało żeby nie trzeba trzymać to dłużej
Mała Ciężarówko na Kowalach jest - 0,9 stopnia - ja się wybieram na spacer.

Bogosiu od 1 stycznia każdemu tatusiowi przysługuje 1 tydzień do ukończenia przez dziecko 1rż. Jest on niezależny od Twojego urlopu macierzyńskiego.
Natomiast po 14 tygodniach macierzyńskiego możesz zrezygnować z pozostałej części i wrócić do pracy i wówczas niewykorzystany czas Twojego macierzyńskiego może wykorzystać tata.

A główka coraz bardziej stabilna, nasza Mała bardzo chętnie leży na brzuszku w pozycji sfinksa i wytrzymuje naprawdę długo. Ale asekuracyjnie cały czas podtrzymuję głowę.
Dziewczyny jak jest z u was z macierzyńskim?? Ksiekowa mowi ze wysłalała do nich dokumenty. Mina juz miesiac od kiedy zaczełam macierzynski a kasy nie ma :-( Kiedy zus wypłaca macierzynski??
Kasia a do kogo sie umawiałaś na usg bioderek bo ja właśnie tez musze.
Dziewczyny nie nadążam was czytać bo mała jest troche marudna. Bylismy wczoraj u pediatry i przepisała nam krople na lepsze wypróżnianie, bo mala płacze z bólu ze nie może zrobić kupy.
Kasiu ja tez mam termin na szczepienia na 10 lutego wiec chyba jest ok bo nasze dziewczyny tego samego dnia urodzone :)
ja dostaję macierzyński w pierwszym tygodniu każdego miesiąca
kiccek a jak nazywaja sie te krople? bo mamy podobny problem z kupkami

a dzis bylismy u dr Wiszomirskiej na kompleksowym usg i wszystko jest ok, bardzo sie ciesze, bo zawsze jakiegos takiego stresa mam jak sie wybieramy na jakiekolwiek badania, a Lena byla bardzo grzeczna :)
Cześć dziewczyny!
Mam głupie pytanie, czy Karmi można pić przy karmieniu piersią bez ograniczeń???

Nasz Marcelek po kąpaniu zamiast spać to szaleje zawsze do północy:( taki ożywiony jest... chyba zaczne go kąpać rano:)

Czy Waszym maluszkom burczy w brzuszku? i słychać takie przelewanie? moj synek tak ma od kilku dni i nie wiem czy wszystko okey jest...
Witam w nowym watku :-)

Sara ja na twoim miejscu poprostu bym zadzwonila do znajomej i zapytala jej zy ona to je.Pomidory sa bardzo uczulajace a szczegolnie te nowalijki.Moja mala dostala od nich wysypke i wyladowalysmy u pediatry po masc.

Lidia ja zaszczepilam mala tylko tymi podstawowymi 5w1 ale jak mialabym jeszcze raz decydowac to wzielabym te 6w1.

Kasia jesli chodzi o szczepienie to pierwsze dziecko ma wlasnie w 6 tygodniu zycia i kazde kolejne tez bedzie miala na razie co 6 tygodni.

Bogosia co do tacierzynskiego to tobie nic nie jest odbierane.Tata moze go wykorzystac do ukonczenia przez dziecko roczku i ma tydzien.

Crazy jesli chodzi o wyplate z ZUS to za;lezy kiedy twoja ksiegowa wyslala papiery a dostaje sie miedzy 10-15 kazdego miesiaca.Ja dostalam po miesiacu.Jesli ksiegowa wyslala papiery przed 10 to kasa wplynie ci za miesiac wlasnie miedzy 10-15 a jesli sie spoznila i wyslala papiery po 10 to dopiero dostaniesz po dwoch mieisacach niestety.

Mojej malej tez czasami przelewa sie w brzuszku i to chyba nic zlego bo jak bylam u pediatry to tylko sie smiala ze ma taki pelny brzuszek.
A co do wagi to mi tez zostalo jeszcze jakies 6 kg do zrzucenia.Na razie nie mieszcze sie w swoje stare spodnie i jak gdzies ide to ubieram niesty ciazowe a w domu to tylko dresik.Do tego tez ten okropny walek na brzuchu no i piersi z ktorych to tez nie jestem zadowolona bo tez nie wygladaja najlepiej.
Nie moge sie juz doczekac jak pojde gdzies pocwiczyc no ale dopiki mala nie zaakceptuje butelki to jest uziemiona bo ona tylko je z piersi :-(
no my juz po pierwszym spacerku:)w koncu wylazłam z nory!!;)
Dziewczyny jeśli chodzi o urlop tacierzyński, to w sobotniej wyborczej było tym artykuł i cytuje:

"Uwaga! Ojciec i matka nie mogą jednocześnie przebywać na urlopie macierzyńskim i ojcowskim. Jeśli kobieta po wykorzystaniu obowiązkowego urlopu zrezygnuje z części fakultatywnej (dodatkowe 2 tyg, w 2010 r.-przyp.), wtedy ojciec może wykorzystać przysługujące mu prawo do urlopu. Mama może wykorzystać jeden tydzień dodatkowego urlopu, a tata drugi (ma na to 1 rok od urodzenia dziecka-przyp.)"

Wynika z tego, że nie nie jest to jednak zupełnie niezależny urlop od macierzyńskiego.. :(
Aha, mała ciężarówko, przepraszam, że pomyliłam płeć Twojego dziecka w ostatnim poscie.. :) Oczywiście chodziło mi o malutką Liwię, a nie malutkiego :)
a nie zauwazylam nawet:) spoko,z tym tacerzynskim to pewnie bedzie takie zamieszanie jak z tym zaswiadczeniem do becikowego ...trabili w tv i wogole ze ten urlop tygodniowy jest niezalezny od babskiego macierzyskiego.

co ile chodzicie do pediatry na wazenie maluchow i ogola kontrole? mysmy byli 5ego i chetnie juz bym szła zobaczyc ile przytyła i wogole.
Kiccek, ja moja zarejestrowałam do dr. Sieliwończyka ( nie wiem czy nie przekręciłam nazwiska ) przyjmuje we Wrzeszczu. Podobno jest rewelacyjny.
Dziewczyny ile płaciłyście za USG ?? i czy ta przychodnia gdzie przyjmuje Sieliwończyk jest kawałek za rynkiem, przy ulicy ??

Bogosiaa, właśnie mój mąż dzwonił do swojej kuzynki która jest od 25lat pracuje na oddziale noworodkowym i pytał o kupki i przepajanie.
Tak więc kupki są ok :) Mają prawo byc takie wodniste, to nasze mleczko powoduje tak luźne kupki.
Natomiast przepajanie nie jest konieczne, przy tak małej ilości podawania sztucznego.
Kurczę zastanawiam się, jak tu zrobić żeby nam nie brakowało tego mleczka, szczególnie, że brakuje nam na jedną porcję, a jak uda mi się więcej ściągnąć to Mała wtedy zjada więcej i nic mi się nie udaje "odłożyć" :)

Dziewczyny, ile Wasze maluszki potrafią zjeść Waszego jedzonka ? Moja cos zaczęła jeść więcej :) Tak jak w pierwszym tygodniu zjadała max 60ml tak teraz i 140ml potrafi wciągnąć mojego jedzonka. Mało kiedy to się zdarzy, ale np. wczoraj jadła i jadła. Tyle co do odbicia i dalej głodna :)
hej, my po wazeniu itp. i mala wazy 5.5kg, jupiii.
mojej przygot. 150ml tylko, ze ja juz na sztucznym tylko, i tak raz zje 90, raz 120, ok.litra na dobe wychodzi...
w nocy budzi sie ok.4 nad ranem na karmienie...
czasami uleje czasami nie.
dziewczyny, u mnie mloda nie ma kolek, ale kupilam dzis antykolowe butelki, chyba moge uzywac nawet jak mloda ich nie ma, sa to firmy TT z serii closer to nature
a ja dzis 3h na dworzu bylam, ale i do sklepu poszlam itp i moje plecy nie wyrabiaja, bola mnie po takim wysilku...
Mam pytanko czy wy dalej macie jakies plamienia czy juz nie?
Chce sie wybrac do ginekologa bo juz najwyzszy czas ale u mnie caly czas sa jakies plamienia ,moze wy wiecie jak dlugo to moze jeszcze potrwac?
ja juz nie mam zadnych plamien, prod CC
Kasia - ja płaciłam 90 zł i ten jego gaibnet jest na przeciwko ksiegarni na miszewskiego, kolo takiej budki z kebabem i chyba jest to kamienica zaraz za sklepem z wozkami

mała ciezarowko - m kiedys pediatra pow ze specjalnie mam nei chodzic na wazenie, ale jak bede spacerkiem gdzie w okolicy to zawsze moge podejsc my akurat idziemy jutro na wizyte i orzy okazaji bedzie wazenie, a ostatnio bylam 23.12
no i super ze pierwszy spcarek juz za wami, zobaczysz teraz powoli juz i humor lepszy bedzie, mnie na poczatku to siedzenie w domu tez meczylo, a jak zaczelam spacerki, wycieczki to mamy czy tesciowej z mala, to juz nie czuje sie "uwiazana" wiem ze w kazdej chwili moge spakopwac mala do fotelika i wszedzie dojedzimy, na szczescie mam juz poduszke z przodu w aucie wylaczona i mala mam na oku

a i dzieki za info o sałatce, kolezanka skorzystala i dodatkowo dzis cieplutkie paczki mąż nam zakupil :-)
moja córeczka jest o 1 dzien starsza od jej małej, wsadziłysmy obie do łóżeczka koło siebie żeby się zapoznały :-) no i chyba moja mala to bedzie taka zaczepialska, bo była bardzo zaciekawiona kto kolo niej lezy i wpatrywala się i dotykała ręką :-)
ale fajnie takie maluszki wygladaja jak sie zapoznaja :-) wiadomo za jakis czas bedzie jeszcze ciekawiej :-))

kasia - mojej malej tez burczy w brzuszku, mala spi akurat zaraz kolo naszego lozka w kołysce i czesto wlasnie slysze jak jej burczy

a ja mam chyba problem - jakie pepki maja wasze maluszki? bo moja ma taka wystajaca kulke i chyba to przepuchlina pepkowa, jutro idziemy do pediatrty ale ja juz dzis sie martwie :-(

no a u nas głowka srednio stabilna, czasami potrafi chwilke przytrzymac ale nie za czesto to sie zdarza
Melduję się z Krystiankiem w nowym wątku :)

Lidia ja zaszczepiłam małego tylko podstawowymi szczepionkami 5w1, z tego co się dowiedziałam to lepiej nie przesadzać. Ja tak jak Warbuziaczek co czytałam to inne opinie, ilu lekarzy tyle opinii.

Mała Ciężarówko 3majcie się, musicie mieć nadzieje że będzie lepiej. Ja wybrałabym się do pediatry, może da wam jakieś inne kropelki na gazy,albo skieruje na badania? Warto spróbować.

Krystian trzyma pięknie główkę jak leży na brzuszku, opiera się na rączkach i dźwiga. Nawet lekarka ostatnio powiedziała że jest bardzo silny i wysoko trzyma główkę :)

Wczoraj dostałam chustę :) Najpierw próbowałam wiązania na misiu, później na Krystianie, na początku był trochę niespokojny,ale jak tylko zaczęłam z nim chodzić po domu to od razu uśmiech od ucha do ucha :)))

Czy Wasze dzieciaczki dużo gaworzą?? Mój od jakiś kilku dni to tak się rozgadał że szok a jak się śmieje. Normalnie wzruszyłam się ostatnio i popłakałam się, ech :)
czesc dziewczyny, witamy sie teraz dopiero, a ja zabieram sie za nadrabianie... od soboty wieczorem musze Was poczytac!! duzo tego!!
wczoraj byłam pierwszy raz w kinie, Art mnie wyciągnął, Maks został z babcia.. byliśmy na Parnassus.. b.fajny, taki baśniowy film, jak Alicja w krainie czarów czy Oz ;))
a ja gdzieś wyczytałam ze nie można przewlekle używać sudoxcremu bo to silny środek cynkowy jest.. ale jeśli Biedronko używasz przy każdym przebieraniu i jest ok to ok ;))
ja od porodu używałam maść pośladkową ale około 10 dni po por. Mały miał krostki na pupie i czerwona (ale podejrzewam ze to raczej po pieluszkach Huggies, bo wtedy ze 3 dni ich używałam) to wtedy przez kolejne 3 dni smarowałam sudocremem i zawijałam w tetrę tylko.. potem (do teraz) używałam tylko kremu p/odparzeniom Nivei i ma piękna pupcie... tak wiec widać ze każde dzieciątko inaczej reaguje..
Lidia, zazdroszczę Wieżycy ;) ja być może skusze sie za tydzień na Amalke, to tez taka górka z wyciągiem na Kaszubach, a mniej ludzi, bo mało znana jest..
Basiu, dostałas juz ta chustę? zadowolona jestes?
Bogosia, ja w trakcie karmienia nigdy nie dopajam Maksa, ttylko między karmieniami, czyli albo godzinke po albo godzinke przed, bo nie chce zeby mu sie mleczko z herbatką mieszało...
a widziałam ostatnio herbatke Hipa uspokajającą z melisa, od 1mż. i chyba kupie zeby wieczorkiem mu dawac na lepszy sen, bo czasem sie budzi co 2,5 godz (ale przedwczoraj np. to spał 6,5godz! aż byłam zła, że nie obudziłam sie sama szybciej aby go pokarmic, ale co tam.. widac było mu to potrzebne!)
Salambo, a jak w restauracji ją trzymałas, przy stole na rekach? czy w foteliku lezała gdzies na krzesle obok..?bo my tez ostatnio chcielismy sie wybrac gdzies na obiad ale nie wiedziałam co z Małym zrobic w rest. (i nie poszlismy)
Ojjka, ja tez mam własnie ugotowany barszczyk ukrainski ;)) pycha..
my używamy Pampersów 2 i bardzo nam służą, a 23.01. ma byc promocja w Leclercu na Przymorzu - Jumbopack za 45zł bodajże ;) Huggies miałam newborn mała paczke od urodzenia , ale po pierwszym zaczerwienieniu zamieniłam je za Pampy.. spróbowałam też tych nowych Premium Care, dostałam próbke do testowania, ale nie byłam tak bardzo zadowolona jak ze zwykłych Pampków, a są tansze..
a słyszałam jeszcze ze pieluchy Tescowe tez sa dobre.. ja tez chce spróbowac tych Dada, tez słyszałam dobre opinie ;)
co do przewijania to mój Art chetnie ;)) a kupki u nas nie smierdza, tylko taki słodki zapach mają (od słodkiego mlesia), na prawde az jestem zdziwiona ;)
Crazy, mój nie wstaje w nocy do Małego, ale czasem wieczorami go usypia, żebym ja mogła wczesniej się położyć.. a poza tym to często Maks zasypia wieczorami i w nocy przy cycu i wtedy ze mną spi w łózku około godziny, a potem go odnoszę do łózeczka, jak sie obudzę.. ;)
Assik, ja mam sterylizator (i to taki duży Aventa) ale wogóle go nie używam, bo karmie piersią, a butelke mam jedną dziennie po herbatce, to tylko myję i przelewam wrzątkiem.. może jeszcze kiedys sie przyda :)
Agusia, napisz jak te pieluszki z Lidla?? a co do kupek, to mój robi 4-5 dziennie ;))
pieluszki z Lidla są ok, trochę twardsze niż pampersy ale ładnie chłoną i są przewiewne, za to Dada jak dla mnie porażka - też są trochę twardsze ale to nie przeszkadza, gorzej że są mało chłonne i nie przepuszczają powietrza, jak ściągam pieluszkę to Emi ma mokra pupę :/
w Tesco jest promocja na pampersy 2x jumbopack kosztuje 84,99 - co daje 43 zł za paczkę, uważam że to korzystna cena,

u nas tylko jedna kupka dziennie, ale dobrze że jest i to samodzielnie zrobiona :)

do restauracji zabraliśmy normalnie stelaż od wózka, ale z zamontowanym na nim fotelikiem, na krześle niebezpiecznie stawiać fotelik, na ziemi ciągnie a gondola za wielka,
układ stelaż + fotelik sprawdził się znakomicie
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Natalia ja też właśnie dzisiaj kupiłam tą herbatkę uspokajającą i chcę Oscarowi za chwilkę dac. Zobaczymy czy polubi, bo wcześniej żadnej herbatki nie dawałam.
ja od 2 tygodni podaje herbatki Emi, mam z Hippa uspokajającą i na trawienie, młodej smakują :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

ja podaje koperkowa
zastanawiam sie czy nie jechac do tesciow w sobote z mała,czy to nie za wczesnie na wizyty,bedzie pare osob z rodziny,oczywscie na godzinke ,wiecej nie.
U nas dziś ciężki dzień mała nie chce spać w dzień padam na pysk. Dobrze że mąż jest ze mną w domu bo bym nie dala rady. Zuzka spała dziś od 9:30 do 21 może wszystkiego ze 3godz. a tak to tylko ryk i cały czas głodna była. Wieczorem dałam jej butle ale zjadła tylko 20 mil i zasnęła. Mam nadzieję, że jutro będzie lepiej.
Asikk ja dostałam Debridat od pediatry dziś podałam pierwszy raz wiec zobaczymy czy działa.
mala ciezrówka - my bylismy z mała na urodzinach tescia jak miala 3 tyg. spala sobie w sypilani u nich i co jakis czas ktos do niej zagladal, bylo troszke ludzi ale kompletnie w niczym jej to nie przeszkadzalo, spala sobie spokojnie :-)
u nas po Debridat są kupki takie biegunkowe. ale nadal robi jedną na 2-3 dni. dziś było tak ogromne stękanie, że już musiała wyjść.
Natalka, gdzie jest ta górka Amalka? jest taka jak w wieżycy? chodzi o to czy nie jest za płaska jak w Przywidzu. chętnie bym się wybrała;)
mały był dziś jak aniołek, ale była u mnie mama i zaczarowała chyba małego;)

a ja byłam u dentysty. planowałam wybielanie zebów przed ciążą, ale nie zdążyłam. o teraz przyszła na nie czas. własnie dałam zrobić nakładki. któraś z was wybielała zęby nakładkami z żelem? były efekty?
Jak nie mogę zgubić kg, to przynajmniej bielsze zęby w końcu będę miała;) i lepiej się poczułam...
ja podaje koperkowa Hippa na zaparcia, chcialabym kupic herbatke rumiankowa, ale u mnie w litewskim sklepie koszt 5£, ciesze sie, ze na dlugo starcza...
ja pupcie mlodej smaruje bepanthenem, naj[ierw nie smarowalam, ale pozniej zauwazylam odparzenia i teraz przy kazdym przewijaniu, dobrze, ze lubi to...i pupcia oki
ach moj maz wlasnie dzwonil, ze sobie pojezdzil na nartach, ale nie mogl dobrac dobrych nart i nie kupil sobie, wiec znow wypozyczone...jest w Oslo, a mama z bacia zostaly same...z corunia
aha ja bylam w restauracji jak mala miala 3 tygodnie, i byla w foteliku samochodowym na stelazu, rozebralam ja tylko i ok, caly czas przespala...tylko goscie wszyscy zachwycali sie i nie mogli uwierzyc ze ma tylko 3 tyg. stelaz ustawilam obok siebie miedzy stolikami...
ps. duzy plus w Uk, nie pali sie w miejscach publicznych, wiec dym papierosowy nie istnieje...
NataliaR jak wyprouje te pieluszki z Lidla to dam znac,na razie ich nie uzywam bo sa od 4-9kg a mam jeszcze Pampersy 3-6kg ktore musze wykorzystac szybciutko bo malutka wazy juz ponad 5 kg i widze ze sa jej troszke juz przymale.

Pizecie o herbatce z melisy na uspokojenie ,tez bede musialajej sprobowa.Ciekawa jestem tylko czy malutka bedzie ja pila bo zadnej koperkowej nie chce czy to BOBOVITA cz HIPPKA byla.

Ja z małą pierwszy raz byłam jak miała 2tygodnie. Pojechaliśmy do rodziców. Fakt, tyle co z klatki do auta, ale w gościach już Maleństwo było.
Teraz strasznie ubolewam, że taka pogoda bo bym chciała już powolutku zacząć wychodzić na krótkie spacerki.

Lidia, ja miałam żelem wybielane kiedyś. Efekt był, ale dość krótkotrwały. Ile teraz płacisz za wybielanie? bo też przed ciążą rozważałam wybielenie, ale jakoś nie doszłam do stomatologa :)
Kasiu, za nakładki + 3 żele 16% i 3 żele 22% płacę 600zł. myślę, że to jest dobra cena.
kurcze, mam nadzieję, że efekt będzie i utrzyma się dłużej;)

JAKI PIĘKNY DZIŚ JEST DZIEŃ!!! MROŹNY I OSZRONIONY!!!
Lidia, to faktycznie fajna cena.
Dziewczyny nie łapię o co chodzi z tymi szczepionkami :/
5 W 1
6 W 1
2 W 1

Nigdzie nie mogę znaleźć sensownych informacji na ten temat, a tym samym nie wiem na co się zdecydować teraz przy pierwszym szczepieniu.
Jaki będę miała wybór, na co warto szczepić, bo czytam różne opinie o szczepionkach na pneumokoki, meningokoki, rotawirus itd.

Jaka jest różnica w szczepieniu dziecka szczepionkami z NFZ a szczepionkami za które się płaci. Zgłupiałam już totalnie. Naście lat temu nie miałam takiego problemu, człowiek szedł i szczepił, tylko za różyczkę płaciłam osobno, a teraz czytam co piszecie i głupieję ;)

Swoją drogę, dzień dzis piękny. Cudnie wyglądają takie oszronione drzewa, ale za okna ;) bo podobno diabelsko zimno na dworze :)
Kasiu, u nas jest dziś -8. rano było -11.
ja również mam problem ze szczepionkami. a idziemy dziś właśnie na nie. córkę szczepiłam na NFZ i nie było źle... teraz sama nie wiem.
No właśnie Lidia, ja swoje też szczepiłam na NFZ.
Teraz czas szczepienia zbliża się nieubłaganie a ja nie mam pojęcia na co szczepić :(
Co warto, co nie.

Męża kuzynka pracuje w szpitalu na noworodkach, chyba pofatyguję się zadzwonic do niej i zapytać, na co warto wydać pieniądze
Paula - wysłałam zdj sukienki - może akurat Ci się spodoba :)

Kasiu - dzięki za info odnośnie wodnistych kupek. Mnie niepokoi jeszcze w nich duża ilość śluzu od soboty :( Czy jak jest alergia to nawet jak się odstawi produkt to objawy występują dłużej?

Lidia - ja przed ślubem (2 lata temu) wybielałam lampami beyond + żel. Za lampy zapłaciłam chyba 1000 zł, a że nakładki miałam już zrobione od lamp, to dokupowałam tylko żel night white ale nie pamiętam już ile % ale kosztował gdzieś 150zł, nie pamietam dokładnie. Efekt był super. Wiem, że po nakładkach trzeba co jakiś czas powtórzyć, ja powtórzyłam po kilku miesiącach i było też super, a teraz już ponad rok jak nic nie robię w tym kierunku i już nie są śnieżno białe. Chciałam znowu kupić ten żel, ale najpierw ciąża a teraz karmię i nie wiem czy można.

U nas dzień niepodobny do dnia. Mam czasami tak serdecznie dość że szok. Do tego gardło, głowa, katar, nawet nie wiem gdzie i kiedy się przeziębiłam. Mam tylko nadzieję, że to nie jakieś świństwo i że Małego nie zarażę.
witajcie w ten mroźny, piękny dzionek :-) ech jest tak pięknie, że zaraz się zachustuję i lecę z Mała na spacerek. Wczoraj wyszłyśmy z wózkiem i myślałam, że padnę - osiedle prawie wcale nie odśnieżone - śnieg po łydki i koła nie dawały rady.

Jakaś taka zmęczona wczoraj byłam i pierwszy raz nie słyszałam jak Mała się w nocy zbudziła - mąż mnie obudził podjąc już przebraną na karmienie :-( tak się przejełam, że zasnąć nie mogłam :-( wyrodna matka :-(
Warbuziaczku, wyrodna to byś była jakbyś słyszała i nie wstała :)

U nas nic nie odśnieżone! Obok budowa i nie ma jeszcze normalnej drogi dojazdowej (o ile kiedys bedzie) tylko krakersowka na 1 samochod. Mąż przez 2 dni nie mogł wyjechac rano do pracy. Na tarasie mamy metr sniego (czy trzeba to zwalac?) i na spacerze ostatnio w piatek bylam :/
Witam w zimowy poranek, u nas było dziś rano -15 stopni... ale, że mieszkam przy lesie, to pewnie powoduje, że jest zimniej niż w centrum osiedla. Drzewa wyglądają tak cudnie, że od rana z aparatem biegam i robię foty, ale na spacerek znów nie pójdziemy.. :((

Natalia, ja tez jestem ciekawa o jakiej górce mówisz? Nie wiem czy uda mi się w tym roku "dosiąść" nart, ale marzy mi się strasznie, a w Wieżycy i Przywidzu zawsze milion ludzi i czeka się godzinami do wyciągu a zjazd trwa 3 sekundy :))

Dziewczyny, wczoraj zamówiłam sobie chustę.. Nie mam pojęcia czy nie przepłaciłam, bo do tej pory się tym nie interesowałam, ale wczoraj nic w domu nie mogłam zrobić, bo mała nie chciała spać w dzień, więc włączyłam kompa i zamówiłam z pierwszej lepszej strony chustę kieszonkę (55 zł + 17 zł kurier). Mam nadzieje, ze się przyda i że przynajmniej śniadanie będę mogła zjeść za jednym razem a nie na raty, jak dotychczas :))
kiccek widze ze mamy podobny problem,u nas troche lepiej,chyba p tych kropelkach bo wiecej baczków jest i chyba to o to chodzi.noce spi super ,ale w dzien tak od 17-18 juz płacze do polnocy .od dzis jeszcze mam podawac gripe water i zoabczymy.no i ten czopek na noc:(
takze sama nie jestes,my czasem juz wychodzimy z siebie z nerwów,a w iadomo ze nie mozna sie przy dzieciach denerwowac bo wyczuwaja.ale sie nie da czasem.
ja dzis rano o 7 karmiłam i mała juz nie chciala spac to ja utuliłam na poduszce i ze smokiem i jak zasneła to polozylam ja obok i razem spałysmy do 10:)
wogóle zauwazyłam ze jak na rekach to tylko na poduszce!
Mojej małej jakby trochę lepiej już nie budzi się z płaczem. Teraz śpi a ja jestem szczęśliwa. chciałam iść dziś na spacer ale chyba trochę za zimno.
Lidia u mnie są kupki teraz 4 na dobę nie wiem czy lek działa ale mała juz tak bardzo się nie meczy a jeżeli już to tylko chwile.
Dziewczyny, jakie lekarstwa można brać jak się karmi?
Czy mogę wziąć rutinoscorbin?
Bo paracetamol to wiem że można, szprycowali nas tym po porodzie :)
jesteśmy po szczepieniu. wzięłam te z NFZ. koleżanka pediatra (moja znajoma) mówiła, że też by te wzięła. dla małego to i tak ból czy dwa czy trzy kłucia;( . pielęgniarka anioł, trobiła wszystko w minutkę i już malego tuliłam do serduszka. i śpiącego już ubierłam;)

nie spytałam, czy po szczepieniu mogę na spacery chodzić. myślę, że dziś pewnie nie i jak będzie gorączka, to też nie, ale jak nic nie będzie to jutro mogłabym?

wiecie ile waży mój synuś? 5800!!! mam go troszkę poodchudzać. mówiłam, że za dużo je;( ma takie fałdki wszędzie, i takie grubiutkie nóżki...
co znaczy odchudzać? wsypać mniej mleczka na 120 wody? zamiast 4 to 3 miarki? myślicie, że tak wystarczy?

ja też biegałam od rana z aparatem;) po balkonie;)

a z tym śniegiem na tarasie to sama nie wiem, może pozbędźcie się go, żeby kogoś nie zalewał. nie wiem, czy pod tarazem coś jest.
Lidka, poodchudzac to mi sie wydaje ze mniej mleczka dawac tzn mniej porcji a nie mniej mleczka na ilosc wody. Moze zamiast 120 na porcje to 100 + herbatka.
U nas pod tarasem jest mieszkanie (my mieszkamy na 2piętrze - ostatnim i pod nami sa mieszkania bo taras mamy 40m2 :) no i chyba trzeba pozwalac ten snieg, tylko ze tak glupio zrobili ze jak bedziemy zwalac to sa pod nami balkony i wjazd do garazu wiec bez sensu :/
Mój Jaś po szczepieniu następnego dnia był marudny i śpiący, tyle że my mieliśmy szczepienie na 18:30, więc może u Ciebie do jutra przejdzie. No i my mieliśmy więcej tych szczepionek jednorazowo może dlatego była też gorączka itp.
Oscar po szczepieniu też miał gorączkę. A do tego dalej jest chorutki biedulek.
Mam takie pytanko. Czy mogę podgrzac herbatkę,tą której Oscar nie skończył pic? Bo bym mu ją teraz dała.
Witam,
Do dziewczyn ktore odciagaja sobie pokarm elektrycznym laktatorem,napiszcie prosze jakich uzywacie i czy jestescie zadowolone,bo nie wiem czy mama kupic sobie MEDELI mini elektrik czy moze Baby One jest tak samo malutki i tanszy ale nie wiek ktory lepszy?

Co szczepionek to ja nie bralam tych z NFZ bo nie chcialam aby malutka byla az tyle razy kluta to po pierwsze,a po drugie po tych z NFZ dzieci maja czesciej goroczke i sa bardziej marudne niz po tych 5w1 lub 6w1.

Biedronka24 mysle ze nie powinnas tej herbatki podgrzewac bo nawet na opakowaniu jest chyba napisane,ze nie zalezy jej podgrzewac tylko wylac i zrobic dziecku nowa.
Agusia, ja mam medela mini electric i sobie chwalę. Dużo dziewczyn właśnie poleca medelę.
myśmy szczepili młodą opcją 6 w 1, nie chciałam męczyć biedulki, nie miała żadnych negatywnych objawów, może tylko troszkę bardziej marudna była, zdecydowaliśmy się na 6 w 1 również z tego względu że przy kilku podawanych szczepionkach w sumie do organizmu dodawane jest więcej składników dodatkowych (tych co pozwalają na przechowywanie, rozrzedzanie, dodatków osłonowych) a w jednorazowej dawce tylko jedna taka porcja,

byłyśmy dziś na spacerku, jest pięknie - mroźno i słonko świeci, śmiałam się w nos wszystkim lanserom z "odjechanymi" wózkami, którzy siedzieli w domu kiedy ja bez trudu manewrowałam swoim wózkiem po śniegu ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

aaa i mam medelę, wg mojej doradczyni laktacyjnej najlepsze laktatory na rynku, osobiście bardzo polecam
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

A ja byłam dzis w ZUS doniesc dokumenty bo oczywiscie ksiegowa nieogarneła całej sprawy o urlopie macierzynskim i sama sie tym zajełam. I pytałam o to tacierzyńskie. I kobietka powiedziała ze tacierzynskie mozna wziac kiedy sie chce oczywiscie do ukonczenia roku dziecka ale nie zależnie od tego czy mama jest na macierzynkim jeszcze czy na wychowawczym czy tez pracuje. Wiec moj Krzysiek od dzis siedzi z nami tydz. w domu :-) taki len niechce mu sie do pracy isc :-)
Witam w nowym watku:-)

Bylismy wczoraj z Mala na wizycie patronazowej i Mala wazy 4480g. Ale niestety jest marudna i ma lekko twardawy brzuszek. Pani pediatra przepisala Debridat,ale nie wiem czy dziala :-/ W sumie kupke wczoraj zrobila,ale dzisiaj tez jest niespokojna i steka - szkoda mi jej.

My idziemy na szczepienie za tydzien i chyba zdecydujemy sie na szczepionki z NFZ + platna na Rotawirusy.
bogosiu, czy ty masz kołyskę? taką z Mothercare?
jak dla mnie najlepsza jest medela.
Dziewczyny ile płaciłyście za szczepionkę 6w1 ??
I czy różnica polega na ilości wkłuć ??
ja mam medela electric mini, pozyczylabym, gdybym byla w PL, bo ja juz nie odciagam, jestem przeziebiona i leki, ktore biore wykluczja karmienie, ale mialam i tak ju malo, na dobe sciagalam w ostatnim tygodniu ok. 20ml???.

Biedronko24, ja nie podgrzewam tych herbatek, robie z przegotowaej wody i 3mam w teperaturze pokojowej...
Lidka, ja mam z Mothercare ale kosz wiklinowy bez stojaka.

Kasiu, ja za jedną dawkę 6w1 płaciłam 190zł a dawek jest 4.
witam dziewczyny w nowym watku :)
rety ale lecicie w tymi wątkami, nie nadążam :)
Filip śpi mi po 30 min, więc po przeczytaniu Was brakuje mi czasu na wpis.
Mały, a raczej mój słodki klocek - bo waży 6200, spi mi w ciągu dnia max 30 min i nie wiem w co ręce wlozyc. Obiad, pranie itd- podziwiam Was, że macie czas na kompa. My szczepilismy 6 w 1 i na rota wirusy. Pneumokoki chxemy dopiero po 2 roku zycia.

Pisałyście, że macie nadprogramowe kg. Ja tez :( co prawda 2 kg,ale mam brzuch... jestem wściekła, bo wisi mi taka luźna skóra. Ćwiczę, masuję i nic :/

Co do kupek, to Gucio robi do 4 kupek dziennie. Mniej jak zje więcej sztucznego mleczka. Niestety moje cycki nie nadążają z produkcja mleka, brakuje mi tak ze 100ml dziennie. Podaje mu bebilon zawsze po kąpieli i spi mi z 6 godzin.

Dziś piękny mroźny dzień. Bylismy 1.5 godz. na spacerku i Filipek spał mi z 2 godzinki, ale byłam szczęśliwa :))))

Ciężarówko bardzo mi przykro, że córeczka Wam tak płacze. Nie ma nic gorszego jak płacz dziecka a Ty nie wiesz jak mu pomóc :(((( Nawet nie wiem co poradzić, może suszarka, albo cicha muzyka pomoże ???? Współczuję...

Pozdrawiam Was serdecznie :)))) czytam Was prawie każdego dnia, ale tak mało piszę, że nie wiem czy mnie jeszcze pamietacie
Bogosiu, mogę napisać do ciebie na priv?
Natalia tak, dostałam chustę. Bardzo fajna sprawa, póki co uczę się ją wiązać. Mój młody taki ciężki że troszkę trudno mi dobrze naciągnąć chustę, ale podobno praktyka czyni mistrza ;)

Warbuziaczku a jak siebie i małą ubierasz jak wychodzicie w chuście?

Paulina jak byś chciała to też mam suknię ślubną do sprzedania :) Rozm.38
Lidka - pewnie :) Mój mail:
siostryzet@wp.pl

Aga111 - pewnie że pamiętamy ;-)
A my dzisiaj nie byliśmy na spacerze. Bałam się, że jest za zimno.

Miło słyszeć, że Wasi mężczyźni pomagają. Ja też nie mogę narzekać, ale na początku myślałam, że go utłukę. Bez przerwy patrzał mi na ręce i powtarzał: UWAŻAJ!! Ech, dobrze, że to już za nami.

Nasza Amelka dzisiaj strasznie płakała przez ponad godzinę. Zupełnie nie wiem co się jej stało. Podałam herbatkę koperkową i śpi już od 3h. Boję się, że w nocy będzie szaleć.
dziewczyny,
ile kosztują pieluszki z Lidla? ile jest sztuk?
Ja mam laktator ręczny medela, jestem bardzo zadowolona.

Jak Wasze dzieci podnoszą główkę leżąc na brzuszku?mój synek trzyma koło minuty, potrafi tez przewrocic sie z plecow na bok.
Czytam,że podajecie juz herbatki.Czy jest ktos kto karmi tak jak ja tylko piersia?
moj maly nie chce smoczka, czy jest mama, ktora tez nie korzysta.
Pozdrawiam
Czy Wasze dzieci trzymaja juz grzechotke w ręce? Moj synek wczoraj sie nauczyl, oczywiście jak włożę mu do ręki, to trzyma.
ja jak podam to trzyma ale boję się ,że się uderzy więc raczej czekam aż sama złapie
Moja dopiero wczoraj pierwszy raz zjadła mleko z butelki bo do tej pory nie umiała. Smoczek nie jest używany bo mała wypluwa. Spróbuje jeszcze kupić inny smoczek.
Ja na szczepienia z małą idę 19 stycznia. Biorę tą 5w1 albo 6w1 i szczepię na pneumokoki. U nas krucho z kasą a nie mam od kogo pożyczyć więc spytałam się lekarki na co by zaszczepiła swoje dzieci będąc na moim miejscu. Powiedziała,że mam zaszczepić na Pneumokoki. Niestety na Pneumokoki i Rotawirusy nie mogę zaszczapić...a szkoda :-(((

Eve ja karmię małą tylko piersią. Jedyne co daje jej z takiej małej buteleczki ze smokiem to płynne leki. Bo mam taką małą specjalną buteleczkę do aplikacji lekarstw i się sprawdza znakomicie.
Co do smoczka to moja mała też nie chce i od razu go wypluwa, a jak wypluje to się wkurza i od razu się budzi, więc wolę jej w ogóle go nie dawać.

Mała ciężarówko ja z tego grip water jestem bardzo zadowolona, mała ma kolki owszem ale nie o tak dużym natężeniu jak miała dotychczas.

Dzisiaj moja mama z Dominikiem pojechali na Partyzantów odebrać małej Pesel i od razu zachaczyli o Majewskich i wyrobili Marcelinie książeczkę zdrowia :-))

Marcelinka dostała od babci karuzelkę nad łóżeczko z Fisher price takie misie. słodka jest, mała leży i gapi się na nie i śmieje się całą buźką.

Zostało mi do załatwienia tylko becikowe, ale to pewnie pod koniec miesiąca mój M pojedzie do Mops i załatwi. Ja niestety nie mogę pojechać bo moja mama boi się z małą zostać sama w domu. no cóż...ja do niczego jej nie zmuszę.

Wczoraj byłam u gina i zamiast cerazette dostałam Azalie. pobrał cytologię i jak będzie wynik i będzie wszystko ok to zdecyduję się na wkładkę wewnątrz maciczną. podobno działa przez 5 lat. Dla mnie si bo jak narazie więcej dzieci nie planuję :-)))
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
Ja karmie tylko piersią nie podaje zadnych herbatek ani nic innygo. Smoczka tez nie dajemy raz próbowałam ale wypluła i wiecej nie nalegam! Nie daje tez żadnych kropli na kupke, na kolke itd i jak do tej pory jest wszystko ok. I jak dzien czy dwa nie ma kupki tylko pirdziawki to nie panikuje i niesZukam dziury w całym tylko pomagam jej masujac brzuszek :-)
Ogólnie podchodze na spokojnie do wszystkiego nie ogladam przez lupe każdej kupki :-) jak nie za duzo chce jesc to jej nie wmuszam no inie dopajam niczym tylko cyc cyc cyc :-)
a mój Kasjanek nadal się nie śmieje... a ja tak czekam... wczoraj zasmiał się na głos przez sen;) słodki;)
a wiecie pochwale sie, wczoraj Lena pierwszy raz sie usmiechnela, smyralam ja po brodce i nagle taaakiego banana zrobila, policzki miala takie sliczne, tak wysoko, az sie mi lezka zakrecila w oku, ehh taki maly ludzik i takie wrazenia

tez mam medele mini electric i jest swietna, polecam

bogosia ostatnio sie pytalam pediatry co brac na przeziebienie, to mowila wlasnie ze paracetamol i rutinoscorbin, polopiryne to raczej nie, mozna tez pic wapno, podobno tez pomaga i mowila, ze cherbate z miodem i cytryna. Tu sie zdziwilam, mowie, ze miod podobno uczula, a cytryna to cytrus... a nasza Pani dr powiedziala, ze jeszcze nie miala przypadku by miod uczulil, tylko ze kiedys miody byly zanieczyszczone, a teraz juz sie to nie zdarza, a z cytrusow, ze raczej mandarynki i pomarancze uczulaja, wiec cherbatke sobie taka zrobilam i u nas bylo wszystko ok
hejka, dopiero miałam czas wejść dziś.. nawet nie zdążyłam jeszcze przeczytać, jeden dzień bez kompa i już są kolejne zaległości, tak szybko piszecie, heheh :)

my dziś o 17.30 bylismy na wizycie u ped z Maksiem, dopiero drugi raz od urodzenia :) waży 5kg, czyli tyje ok.200g na tydzień, to chyba ok ;)) ma b. silną główkę, lekarce dał taki popis, sam trzymał wysoko główke przez dobre półminuty i krecił na lewo i prawo, aż ped była zdumiona :) ogólnie wszystko dobrze, tylko dostalismy jakieś plastry na przepukline pępkową, mam mu zaklejać tym pępek żen=by sie do końca wchłonął, bo troche odstaje jak Mały napina brzuszek..
a tak w ogóle to byliśmy na szczepieniach dziś, wzięliśmy tylko 5w1, miał dwa ukłucia (bo drugie to p/żóltaczce) i b.dzielnie to zniósł, jestem z niego dumna, bo nawet nie zapłakał ;)) mój robaczek dzielny.. jak do tej pory to tez jest spoko.. wykąpałam go sama i sobie teraz spi.. przebudza się co chwilę, zeby go przytulic, ale po szczepionkach narazie nie ma objawów.. oby nocka była spokojna!!
a my dzis cały dzionek od lekarza do lekarza

najpierw pediatra - no i z pekiem ok tylko mam zaklejac plasterkiem zeby sie "schował" ale za to mamy problem z waga :-(
mała wazy 4220 i przez 4,5 tyg przytyla 1565 gram (ok 65 gram na dobe - max powinno byc 40 gram)

mozecie podac ile waza wasze maluszki? tez juz prawie podwoily swoja wage urodzeniowa????bo pediatra mowila ze ok 4600 powinna wazyc w 4 m-cu... a mala ma zaledwie 2 m-ce
w nocy mam mala oszukiwac herbatka (ale wiem ze sie nie da bo juz czasami probowalam w dzien tak robic bo przy mleczku sztucznym powinno byc ok 3 godz przerwy a jej czasami czesciej chcialo sie jesc)

Kasia - ja dzis pytalam sie o cene i u mnie na Żabiance 6w1 - 190 zł, 135 zl i 113 zł. (chyba pani mi cos zle podala bo tak jak pisze bogosia sa 4 dawki a ona wspomniala 3 ceny...)
i tu jest fajna stronka nt róznic szczepionek

http://obejmijmnieszczepieniem.szczepienia.pl/kalendarz_szczepien.aspx

ojjka - ja własnie dzis kupilam sobie ta mala butelke do leków i mala w koncu wypila witaminki i nic nie wyplula (tak jak przy podawaniu strzykawka)

Lidka - Amalka to jest taka wioska na Kaszubach, a w niej prywatna górka jakiegoś rolnika, ale normalnie zrobił wyciąg i zbiera kaskę :) chyba 20zł za 10 wjazdów w weekend, niższa od Wieżycy, ale ma podobne nachylenie..
to jest na trasie między Sierakowicami a Sulęczynem (około 20km za Kartuzami, chyba..) zresztą masz tu link http://www.nartyamalka.pl/

Maksiu rozpłakał sie później jak Wam napisałam że jest ok po szczep... aż się zanosił, taki inny płacz to był niż wcześniej bywały.. inna intonacja.. ból zmeszany z żalem jakby.. dałam mu paracetamol w czopku (ciężko trafic w tą małą dziureczkę w pupci) i teraz śpi od 2 godzin.. mój kochany szkrabek, tak pięknie śpi teraz na rączkach tatusia..

dziś ped mi powiedziała że jak się karmi tylko piersią to nie ma potrzeby dawać koperkowej herbatki, wystarczy woda.. ale ja i tak bede dawać, tak jak do tej pory 100ml dziennie, chociaż kolek nie ma (tfu tfu!)

dziś faktycznie piękna pogoda była.. słoneczko i chyba -6 st. ale Maksiu był godzinke na spacerku z moją mamą.. ja w tym czasie stałam w kolejce 40min aby wyrobić Młodemu książeczkę RUMowską, tyle ludzi!!! a 80% to emeryci ;-))
a z tymi chodnikami to macie rację że nie odśnieżone i wózek grzęźnie.. ja mam niestety małe kółka podwójne i do tego przednie jakies już wyrobione (bo dostaliśmy używany wózek) i tak się męczyłam wczoraj i przedwczoraj że dziś mnie krzyż boli!!

Basia, fajnie że już masz chuste.. ja w sumie zaczełam sie dziś jeszcze zastanawiać nad nosidełkiem, bardziej sztywny od chusty jest.. hmm.. tyle że w nim można nosic tylko dziecko które dobrze sztywno główkę już trzyma..

Eve, ja karmie tylko piersią, ale smoczka uspokajacza uzywamy już niestety od 3 tygodni chyba.. a chciałam bez smoka, ale nie dało się..

Kiccek, a jaki kształt smoczka masz? kup taki symetryczny (cały okrągły, nie profilowany tak jak anatomiczny), one bardziej sutka przypominają.. mój Maks tylko ten lubi, a tamten tez wypluwa..

ja sie zdecydowałam na 5w1 bo od tej 6w1 różni się tylko tym że 2 razy ma dodatkowo podawaną szcz. p/żółtaczce, a różnica w cenie 60zł.. dzis miał 2 wkłucia, za 6 tyg. ma 1, poxniej też 1 i chyba dopiero w 6.mż. ma znów dodatowo p/żóltaczce.. a tak to jest to samo co 6w1, a po co przepłacać.. pneumo i rota nie bralismy bo jeszcze nie jestem zdecydowana.. słyszałam że rota dość często się mutują i te szczepionki są krótkotrwałe..

Crazy, masz super podejscie do karmienia ;)) gratuluję optymizmu ;-D

a co do miodu i cytrusów.. ja wierzę bardzo w to że miód uczula i nie piję.. a mandarynki to jem nawet 2-3 dziennie, innych cytrusów właśnie nie, bo kwaśne mogą uczulać a słodkie nie.. ale generalnie to zaczynam jeść więcej rzeczy.. smażone już jem (przez pierwszy miesiąc tylko gotowane i pieczone jadłam), pomidorową jem, czekoladę już jem.. Młody narazie nie ma nic a nic.. (tfu tfu! znowu!! aby nie zapeszyć), chcę już go przyzwyczajać do "trudniejszych" potraw do strawienia..
Sara, Kasja urodził się z wagą 3715, teraz ma półtora miesiąca i wcziraj ważył 5800, czyli przybrał 2085. pamiętaj, że wcześniaczki więcej przybieraja, nawet 1,5 kg miesięcznie, bo muszą z wagą nadrobić. ja byłam wcześniakiem i mój brat też. i też na początku przybieraliśmy 1,5 kg miesięcznie. moja mama mówi, że to jak najbardziej prawidłowo (służba zdrowia). u nas mały zjada 7 (czasem 8) po 120 ml na dobę. dostaje też 2-3 razy po 100 ml herbatki lub wody. średnio jedzonko co 2,5 - 3 godziny. w nocy co 4. (od paru dni;)
niech cię nie straszą... bez przesady

u nas Kasjanek po szczepieniu OK. nie gorączkował, spał ładnie, parę razy tylko zapłakał jak go źle na rączki wzięłam i za mocno dotknęłam miejsca po szczepieniach....

dla odmiany dziś mamy mgłę;(

i jeszcze jedno... zaspałam rano i moja Kornelka do przedszkola nie poszła... troszkę umęczę się dzić. uhm.... ten brak snu;(
Witam z rana :-) Za oknem masakra,mróz ściska,zastanawiam się czy wychodzić z małą na dwór??

Lidia ile razy Kasjan był kuty (kłuty???), bo o ile dobrze pamiętam brałaś te szczepionki na NFZ. Bo zastanawiam się nad rezygnacją z 6w1 na rzecz Rota bo na Pneumo na pewno będę szczepić.

A Dominik dzisiaj od rana płakał bo zaczął chodzić do ogniska przedszkolnego i strasznie się boi sam tam być. Więc koncert miałam od rana:_(
myśmy wzieli hexe szczepienie, każda dawka 180 zł a tego będzie kilka, nie pamiętam ile, bo to samo było z krystianem. wolę skojażone dawać.

Nasza mała dalej aniołek. odkaładam ją wieczorem do łóżeczka jeszcze nie śpiącą, a ona sobie pół godzinki poleży pomacha i zasypia sama, bez smoczka nadal :)
I tu oczywiście nie moja zasługa tylko dziecko takie. Śpi sobie ładnie z przerwą na karmienie do około 9.
W dzień nadal je co 2-3 godziny ok. 10 minut i się najada. Jeszcze dużo śpi ale ładnie interesuje się otoczeniem. jak trzymam ją tak na półleżąco to wyciąga się do siedzenia normalnie ale na brzuchu nie bardzo jeszcze głowę podnosi jak leży.
Waży około 6 kg i wyrasta nam z ubranek na 62, robi się z niej pulpecik.
ojjka, miał trzy zastrzyki. w dwie nóżki i rączkę. pielęgniarka szybciutko je zrobiła i po wszystkim. dziś jest ok. temperatury nie było, marudzenia też nie. jadł i spał ładnie.
Lidia - dzieki za opinie, dzieki niej sie troszke uspokoilam.
bo cala noc nie przespana tak sie martwilam, nie chce malej utuczyc
:-((( pozniej bedzie miala pretensje do mamusi ..
a co do mleka to dajesz kasjankowi mniej czy slabsze? bo ja wczoraj w nocy probowalam mala oszukac herbatka i udało sie ale nie na długo (jadla o 22.30 a obudzila mi sie o 2) pozniej dostala po prostu 60 ml mleka i pospala do 6.

ja chyba na razie wezme tylko to 6w1, na rota zalecala mi pediatra ale ja nie jestem do tego przekonana, a pneumo po pol roku zrobimy, menigokoki chyba pozniej

Betrisa – prawdziwy aniolek z tej twojej Krolewny, u nas bez smoka się nie udalo a mialam takie plany…

sara, ja od wczoraj podaję słabsze bleczko - na 120ml daję 3 łyżeczki w dzień, a tylko na noc robię 4, żeby treściwsze było.
mam ciepło w mieszkaniu, dlatego tych herbatek więcej u nas. potrafi 100ml jednorazowo wypić. ale nie da się oszukać. jak mija trzecia godzina to o mleczko i tak się upomina, a herbatka już w pieluszce;)
mój nie był wcześniakiem a też przybierał 300-350 tygodniowo. ale wiem, że wczesniaczki powinny na początku nadrabiać po 1500 miesięcznie.
Sara - mój Jaś urodził się z wagą 2920. Teraz ma 4900, a dzisiaj równo 2 mce mijają od urodzinek :) Więc wychodzi kg na miesiąc, więc też ponad normę ale ja się cieszę :)

Wzoraj leżał na brzuszku i ślicznie się podnosił, gaworzy już często, tarmosi bananową Annę, książeczką tiny love się w koszyczku zabawia bu most nad głową mu z niej robimy, to ciągle psuje konstrukcję i do buzi pcha :) a w leżaczku sobie maskotki na pałąku ogląda i się uśmiecha, a przy wibracjach zasypia :) Ale hitem jest to, jak kładziemy go na przewijaku to od razu takiego banana ma na buzce i gaworzy że szok :)
Więc dyby nie ten śluz w kupach i nie to że za często chce na rączki do usypiania to by było super :))
Liwia tez ma smoka,a nawet dwa i ten zwykly lubi a tego profilowanego nie chce.bez smoka ani rusz.Czy wasze dzieci tez tak mocno placza ze sie zanosza?Boje sie tego ,trzeba nia czasem potrzasnac mocno zeby oddech złapała.
saro, moja Blanka wazy 5500g, czyli przytyla 1kg od wagi urodzeniowej, a ma ledwo ponad miesiac...i jest to prawidlowo,
przez jej wage, rowniez zupelnie inaczej zywie ja, bo ona je jak 4-miesieczne dziecko wg. tabelek itp...
ja smoka jeszcze nie uzywam, mala nie ma takiej potrzeby...
moja tez zasypia w lozeczku sama, pokotluje sie itp z pol godziny i zasypia...mam w nocy ok. 1 karmienia i zasypia...
witajcie :) to ja mam chyba największego pulpecika :) mój waży 6200 a jak sie urodził miał 3770. Przybrał na wadze w ciągu 2 miesięcy 2430, czyli 1215 na miesiąc. Pediatra nic nie mówiła, ze za duzo. Chwaliła nawet, że fajny duzy chłopiec. Tak jak pisałam wczesniej jest głównie na piersi, jedynie na noc podaje 100ml mleka bebilon. Wyrasta nam juz z rozm. 62, ale pieluszki ma nadal "2".

Poza tym musze sie Wam pochwalić, że nasz Gucio od 3 tyg przewspaniale gaworzy. No rozpływam sie dosłownie. Jego aguuuuuuuuuuu jest tak cudne, jak żadna muzyka :)))) no i usmiech. Miód na moje serce :)

A co do unoszenia główki- to trzyma ja sztywno jakies 1,5 min a potem złości się bardzo. nie lubi leżeć na brzuszku.

I smok. Dajemy. Od samego poczatku. Filipek często zasypia ze smokiem i wtulony w pieluszkę tetrową. jak zaśnie to sam smoczka wypluwa. Poza tym jak mu się czasami zdarzy płakać to smoczek jest najszybszym uspokajaczem.

No i herbatki. Ja podaje koperek. Moze nie codziennie, ale podaję.

A i pisałyscie o zabawkach. Mój ma przewieszona karuzele i zabawki do wózka nad łóżeczkiem i nawala w nie z taka sila , że hej :))) grzechotek sam nie bierze do raczki, ale jak mu włożę to trzyma, ale jeszcze tak gramotnie :)
Aga111 - a nie ma zaparc ani zadnego sluzu po bebilonie? Ja podaję Nana do 2-3 posiłków mieszam po 30ml Nana z resztą mojego, na dobę wychodzi około 60-90 różnie. Jak takie małe ilości to zaparć nie ma, ale jak większe to jest problem z kupą, dlatego nie chcę jednorazowo na noc podać bo się boję, chociaż chciałabym żeby dłużej pospał :)
dziewczyny, zapisałam się na basen, ale kumpela zrypała mnie, że to za wcześnie, przecież rodziłam SN.
a tak naprawdę, to mnie zaćmiło i zupełnie zapomniałam zwrócic na to uwagi. że przecież mogę coś złapać i nie wszystko może do końca zagojone...

od kiedy można chodzić na basen?
Sara z tą wagą to ta Twoja pediatra coś dziwnie podała... Dużo dzieci rodzi się z wagą w okolicach 4 kg, to chyba niemożliwe, żeby 4 miesięczne dziecko też 4,6 kg ważyło, nie? :))

Moja urodziła się 3600 (ale spadła do 3160 w szpitalu), a teraz ma 4 kg a jeszcze miesiąca nie ma... Położna mówiła, że wszystko gra z wagą i że tylko się cieszyć, że ładnie je.. A teraz zaczynam się zastanawiać czy nie za dużo jej daje... bo w nocy to je raz na 4 godziny, ale w dzień częściej.. Kiedy tylko chce w sumie.. Ale tylko moje mleko, wiec sama nie wiem...

W ogóle zastanawiam się, czy powinnam iść do pediatry, skoro przychodzi do nas położna co tydzień.. Wydawało mi się, że nie, ale teraz zaczynam się zastanawiać... Myślałam, że pierwsza wizyta na szczepienie po 6 tyg. dopiero, ale czytałam gdzieś na necie, że pierwsza wizyta do 4 tyg powinna być.. Jeszcze podpytam położnej na następnej wizycie.

Co do smoczków, to my na razie nic nie używamy, ale podejrzewam, że wszystko przed nami, bo taki mały szkrab (do miesiąca) to jeszcze pewnie nie pokazał na co go stać :)) A swoją drogą już się nie mogę doczekać jak mała zacznie gaworzyć.. To musi być coś pięknego :)) Nasza na razie lekko się uśmiecha i to mnie już rozbraja... :))

M.ciężarówko, moja co prawda dużo nie płacze, ale czasami też zdarza jej się tak zapłakać (np. jak się przestraszy), że boję się, że nie złapie powietrza (jakby się zapowietrzyła).. Na szczęście trwa to bardzo krótko i zaraz się uspokaja, ale ilekroć coś takiego się zdarzy to jestem przerażona i nie wiem co robić...
Bogosiaa zdarzyło się chyba z 3 razy, że nie mógł zrobić kupki. Podawalam wtedy więcej koperku a z 2 razy pomogłam mu zrobic kupkę termometrem. Posmarowałam czubek termometru kremem i wsadziłam do pupy lekko poruszałam i kupka wyskoczyła. Poza tym zauważylam, ze raz kupka idzie gładko a czasami robi się az czerwony tak sie napina. Masuję mu wowczas brzuszek, zadzieram nóżki lub kładę ciepłą pieluszke na brzuszek. Nigdy nie dawałam czopka.
LidiaM nie zapisywałam sie na basen, ja rodziłam cc, ale nie wiem od kiedy można chodzić. Ja od tyg. mam znów dziwne upławy, gin mi powiedział, ze ciagle sie oczyszczam, mimo, że z miesiąc miałam spokoj. Ja myślalam, ze to moze miesiączka, ale na razie cisza...
Jak byliśmy we wtorek u pediatry to Zuzka ważyła 4100g. Wychodzi, że przybiera około 300g tyg. tylko na moim mleku wiec jestem zadowolona.
Mała ciężarówko, mój synek ma juz ponad 2 mc, ale jak był mniejszy często podczas płaczu tak tracił oddech, aż robił się siny. Byłam przerażona, zawsze szybko go przytulałam i się uspokajał. Myślę, że malutkiej to przejdzie, bo od dłuższego czasu tak nie robi.
Aga111 . Moj Malutki tez przybiera pięknie. waży 7500. Nie jest gruby, ale duży. Nosi ubranka 68. Lekarz mowil, zę własnym mlekiem się nie przekarmi, także cierpliwie czekam, aż zacznie raczkować i to zgubi.
Jak położna do nas przychodziła, to się śmiała,żę jej się waga popsuje przez malutkiego. Maz tez tyle wazyl, jak był mały , wyrosl , na wielkiego chłopa, takzę syn pewnie idzie w jego ślady. Ja też nie jestem niska, wszystko zgubiłam po porodzie, takze jak małemu apetyt dopisuje, nie będe mu załować.
Lidia ja też wybieram się na basen w przyszłym tygodniu. I też wogóle do głowy mi nie przyszło,że może to byc za wcześnie. Nie mam pojęcia od kiedy można chodzic.
Z moim Oscrkiem jest gorzej. Ma większy kaszelek. Czasami tak mocno musi zakaszlec,aż się ksztusi. Dzisiaj idę jeszcze raz z nim do lekarza. Kurcze martwię się. A w poniedziałek musimy jechac do Londynu po paszport. Mam nadzieję,że mi się polepszy do poniedziałku.
Dziekuje dziewczynki za info odnosnie laktatora :-)

Eve.Ja tez karmie tylko piersia i moja tez nie chce smoka ani butelki wiec niestety u mnie herbatki odpadaja.

Kiccek a jakiej butelki uzywasz,bo moja do tej pory nie chce nic pisc z butelki a kilka ich juz wyprobowalam.
biedronko, wydaje mi sie, ze na basen mozna juz isc od razu po pologu, czyli 6 tygodni po...nie wiem czy ty mialas spotkanie w szpitalu tak ok. 6-8 tygodni po prodzie, bo ja mam i nie wiem po co, myslalam, ze zbadaj mnie itp, a kumpela mowila, ze nic nie badaja tylko wywiad robia i badz tu madry...

ja tez czekam na paszport, ale brytyjski i kumpel zle podpisal zdjecie malej, ale mam nadzieje, ze zaakceptuja i za 2-3 tygodnie dostane, dopiero w PL jak bede to zarejestruje w USC w Gda. milej wycieczki do Londku zycze...choc nie zazdroszcze, pon i wtorki to najgorsze dni w centrum, bo duzo ludzi i straszne korki- nie tesknie za tym w ogole...

a moja tez juz gaworzy itp, glowke sztywno trzyma od ok. tygodnia, ale cialko jeszcze sflaczale..., do tego uwielnia wolnosc, nie moze miec zadnych ograniczen w posaci scianek czy klinow itp...
troszke smutno jest mi, bo mloda usmiecha sie bardzo do babci , do mnie prawie w ogole i juz nie chce tak byc blisko ciala jak kiedys, wiem, ze moze jej to zmienic sie jeszcze, ale takie sa uroki jak nasze szkraby rosna i zmieniaj sie...
Ja takiego spotkania nie miałam. Tylko po 6 tygodniach miałam iśc do lekarza i mnie nie zbadała (a też myślałam,że to zrobi). To fajnie,że malutka będzie miała paszport brytyjski. To się czeka krócej nie?
Mój M mówi,że będziemy miec problem ze zdjęciem,bo Oscar takiego szneka strzelił,że trudno go rozpoznac na nim :). Mam nadzieję,że będzie wszystko ok.
Mam nadzieje, ze z Oscarkiem polepszy sie...
Czeka sie troszke krocej niz na polski, ale ja polskiego w ogole nie bede wyrabiac, bo na razie nie potrzebny...teraz mamusia musi sie postarac, a tak mi nie chce , ale naprawde lepiej jest zyc i podrozowac z paszportem brytyjsckim , szczegolnie w Anglii mieszkajac...
A kiedy planujecie jechac do Polski? My jedziemy pod koniec kwietnia.
ja juz bym teraz chciala, ale przeraza mnie zima, w sumie myslalam o marcu az do swiat wielkanocnych bym byla, maz niestety nie, ma bardzo duze zlecenie, ktore musi skonczyc wlasnie do swiat, wiec bede jechala sama, ale w Gda jest babcia, dziadek i ciocia itp. pozniej na pewno w lato. a zastanawialas sie nad chrzcinami? robicie tutaj czy w PL. my robimy w Pl, chcielismy tutaj, ale i chrzestna wrocila do Pl, a chcrzestny mieszka na stale w Norwegii, wiec stwierdzilismy, ze lepiej w PL. chcialabym w kosciele , w ktorym bralismy slub itp, ale zobaczymy, jak bede w marcu to dowiem sie szczegolow...
mamy jeszcze inny orzech do zgryzienia czy leciec czy jechac samochodem, samolotem ja wole, bo szybciej i bezpieczniej, ale malo bagazu i wczesniej przesylke bede musiala zrobic...zastanowie sie jeszcze...wiem, ze na lato pojedziemy samochodem, bo mozliwe, ze objechanie meza rodziny mnie czeka wtedy itp...
My będziemy też chrzcic w Polsce. Prawie całą rodzinkę mamy tam i lepiej będzie tylko chrzestnemu przyjechac do Polski. Siostra też będzie w tym czasie w Polsce,bo bierze ślub. Czyli nam pasuje :).
A o lecie jeszcze nie myśleliśmy. Ciężko będzie z moim M,bo chcemy jego wolne zostawic na gwiazdkę,bo wtedy chcemy pojechac do Polski. Bo już nie pamiętamy jak gwiazdka w Polsce wygląda,tak dawno nie byliśmy.
Kurczę chcę wstawic drugi suwaczek i nie wchodzi mi. Co robię źle?
hejka dziś!
u nas nocka bardzo spokojna, Maksiu przespał ładnie po tym paracetamolu, tylko o 2 się obudził na jedzonko i potem o 5.30 na przebranie i papu.. a tak to smacznie spał kurczaczek.. rano dobry humorek miał, teraz też śpi ;)) także szczepienie udało się!! na nóżkach narazie żadnych śladów nie ma ;-)
byliśmy godzinke na spacerku, troche pospał a trochę pooglądał świat zewnętrzny, bo mu budkę odkryłam ;)

mój też pieknie grucha (bo gaworzenie zaczyna się około 5mż, a teraz jest gruchanie /głużenie, to tak tylko dla ścisłości) i pięknie się usmiecha do osoby która z nim rozmawia, czyli do mnie, do Arta, mojej mamy (jej głos to już nawet przez telefon poznaje i sie uśmiecha, jak daję na głośnomówiący), jest bardzo kontaktowy i wodzi za mną wzrokiem jak jest u kogoś na rączkach - cieszę się że tak mamusię rozpoznaje !! ;-)
HEJ!
Meldujemy się w nowym wątku!
Musiałam trochę nadrobić w czytaniu!

Mam pytanie, czy któraś z Was walczy z potówkami u malucha? czy są na nie jakieś dobre sposoby?

Czy któraś z Was daje swojemu maluchowi Bebilon Comfort 1? mam puszkę do oddania za paczkę chusteczek nawilżonych, puszka otwarta i raz z niej rozrobiłam 90ml mleczka!

pozdrawiamy!!!
Hurra udało się :)
acha i po ilu od rejestracji dziecka odbiera sie pesel? gdzie? i co trzeba miec?

pozdrawiam
ja nie pomoge Dorota, bo ani potówek nie mamy, ani nie karmimy mleczkiem sztucznym..
ale nuda, Młody śpi u tatusia na rączkach.. a ja chyba skorzystam i poczytam zaległą książkę :)
a jutro chyba upiekę jakieś ciasto, bo mam ochotę... ooo!!! poczytam książkę kucharską, może znajdę coś ciekawego, a jak zrobie to podam przepis, hih :)
Dorota, jesteś z Gdańska? ja czekałam równo 3 tyg od rejestracji w USC i wtedy adzwoniłam na Ewidencję Ludnośći do UM na Partyzantów (bo tam jest mój rejon), a do odbioru trzeba mieć trzy odpisy aktu urodz. bo tam dają pieczątkę i wpisują numer Pesel..
narka
podajecie ta grip water? sa jakies pozytywne skutki??pediatra kazała nam podawac a na ulotce napisane zeby ponizej miesiaca nie podawac
Agusia29 ja mam butelkę aventu i tylko ta mała zaakceptowała.
dzieki za ifno o adze waszych maluszków :-)
no ale słyszalam ze dzieci karmione piersia nie da sie "utuczyć" a u nas sztuczne wiec trzeba uważac...

Lidia - ja juz bylam na basenie, własnie w sobote tydz temu i nie pomyslalam zupełnie ze cos nie tak moze byc, ale do tej pory nic mi sie nie dzieje no i kontrola u gina byla wczoraj i tez wszystko ok, takze chyba mozna juz chodzic, ja w sumie tak sporadycznie bede ale nie wiem jak ten czas po porodzie ma sie do regularnego płwyania...

moja mala tez bardzo fajnie raguje na głos mojej mamy, az w szoku byłam, nie wiem czy to dlatego ze inny głos niz te co zna na codzien?

dorota - u nas pesel odbieral maz (po 5 tygodniach) i mial tylko 1 akt urodzenia i tam wbili nr malej zreszta ma fajna koncówke peselu - 001 :-)

a moja dzis w ciagu dnia przyspia na troszke i zaraz sie budzi, ciekawe jak bedzie spała po kapieli..

mała ciezarówka - ja podaje i u nas kolek nie ma, mała czesto pierdzi wiec chyba dziala... albo to tylko zbieg okolicznosci no i ja wlasnie czekalam z podaniem malej tak do 3-3,5 tyg... wczesniej to sie wstrzymywalam
my też używamy aventu :) avent z resztą ma najlepsze smoczki - wg położnych i doradców laktacyjnych

u nas młoda zmieniła rytm dnia, teraz je co 2 godziny, godzinę po jedzeniu bawi się a godzinę śpi, ok 22.00 - 23.00 muszę poświęcić ok 40 min na usypianie, w nocy budzi się raz ok 4.00, a później ok. 7.00 - 8.00,
nie jest źle tylko ostatnio troszkę marudzi mój groszek, ale w porównaniu mam sielskie życie :)

Emi ważyła w 7 tygodniu 4900 i pediatra mówiła że ma przepisową wagę, to ja już nic nie rozumiem że niby za gruba jest ?
kurde co lekarz to inne zdanie, tylko wprowadzają nerwową atmosferę
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

salambo - tu chodzi o podwojenie masy urodzeniowej w 4-5 m-cu
a moja wazyla 2250 i teraz w 2 miesiacu wazy juz 4220 no ale tez sie naczytalam ze u wczesniaków to jest inaczej wiec juz sama nie wiem, wczoraj mi troszke ta pediatra namieszala - moze jej chodzilo o to ze jest na sztucznnym... bo dzieci na piersi jedza na zadanie a chyba z butla trzeba uwazac w takiej sytuacji...
dzięki za odpowiedzi!

dziewczyny podajcie link do aukcji na której kupowałyście chusty? jestem ciekawa jakie to są i w jakiej cenie.

pozdrawiam!
sara a ile razy dziennie podawałas?????
ok 4-5 po małej lyzeczce do mleka - ale to pozniej jak mala skonczyla ok 1 i 2 tyg a wczesniej dodawalam lyzeczke do herbatki i w ciagu doby wypijala herbatke ok 100 ml z 1 lyzeczka wody koperkowej
Dorota tu sobie pooglądaj jak to wygląda. Ja wybrałam tą na kółkach, kupiłam ją na allegro. http://www.kangoogoo.com
image
Witam w nowym wątku :) moja kruszyna kończy dziś dwa miesiące.

Z wagą u mnie też idzie mocno do góry, przybiera tygodniowo po 300, a teraz nawet 400g! szok. Ale karmię piersią, mam nadzieję, że to nic złego.

Czy któreś z waszych maluchów jeszcze nie gaworzy? Bo Zosia prawie w ogóle, martwię się...
aaaaaaaa super te chusty !!!!!!
a mojemu mężowi właśnie okradli samochód pod carrefourem na morenie. na parkingu.... służbowy z towarem, bo jutro na targi kosmetyczne jedzie... co za pech!

w huk tam chodzi ochrona? monitoringu też nie ma...

z****i...ty koniec dnia....

dobra wiadomość: Kasjanek powoli i nieśmiało zaczyna się uśmiechać;)

miłej nocki....
ja karmie tylko piersia, moj maly wazy juz 7.300. Pediatra mi powiedziala ze Krystian bedzie duzo przybieral na wadze, bo duzy sie urodzil, wazyl 4325 no i przybiera 1,2kg na miesiac. Mam mu w dzien wydluzac karmienia-bo chce jesc co 2 godziny-tak do 2,5 godz. Ale jest taki ryk ze jak dam rade 2,15 to jest sukces.

A chuste kupilam taka: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=875700617
o kurcze Lidia współczuję, słyszałam już kilka razy że tam auta kradną/ okradają :(
uwaga dziewczyny dzisiaj mam na termometrze minus 12 stopni!! masakra jakas,kiedy w koncu zaczniemy normalne spacerowac..niech juz przyjdzie wiosna.
jedziemy dzisiaj w pierwsze odwiedziny z malutką :)
u nas pokazuje - 15 :/
odpuszczamy sobie dziś spacerek, jedynie co to do makro pojedziemy, mam ostatnią możliwość a chcę porównać ceny pieluszek i mleka,
chociaż póki co taniej pampersów niż w obecnej promocji Tesco nigdzie nie widziałam
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Salambo, mogłabyś sprawdzić dla mnie cenę Bebilon Comfort i pieluszek Huggies 3 (ile szt w opakowaniu)?
jasne że sprawdzę :)
huggiesy też mnie interesują bo używam na co dzień :)
chociaż po ostatnich testach uważam że te pieluchy z Lidla są nawet całkiem nie złe
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

czesc

oj Lidio, bardzo wspolczuje z ta kradzieza, masakra jakas, ja jak jade do Pl, to samochod na strzezonym zostawiam, bo boje sie pod blokiem...

a moja wczoraj byla b.marudna w nocy i chyba byla glodna i to dlatego, ja tez probuje wydluzyc porcje jedzenia, bo w dzien je co 2h,i bawi sie przy tym...zobaczymy czy uda mi sie...
Witam.
Dziewczyny jak wyglada ten trądzik niemowlecy??
Mojej małej na bużce wyskoczyły takie jakby pryszce ale nie duzo kilka ze 3,4 na policzkach i brodzie jeden. Sa białe troszeczke zaognione ale ja to ani nie boli nie swedzi itd. tylko brzydko to wyglada. czy czyms mozna to smarowac?? jak przez weekend sie utrzyma isc z tym do lekarza???
LidiaM współczuję :(((((((( co za podlość :(((
U mnie dziś pięknie, biało ale mroźnie. Na spacerku byliśmy 20 min. Wspaniałe powietrze!!!
Pozdrawiam i zyczę miłego weekendu :)
A i mam do Was pytanie- czy używacie może chusteczek do pupy HUGGIES bo jest na nie promocja w Tesco a ja głównie uzywam Dzidziusia??? fajne są ???
crazy, moja Kornelka miała trądzik niemowlęcy. pediatra mówiła, że to potówki, a tego z dnia na dzień było coraz więcej. później mówiła, że to alergia. poszłam do dermatologa dziecięcego i stwierdził trądzik niemowlęcy. miało skończyć się do pół roku, a skończył w wieku 3 lat. byliśmy w końcu u pięciu dermatologów i niestety każdy mówił to samo.

nasz tradzik wyglądał paskudnie. ludzie zatrzymywali się i doradzali , czego jeść nie powinnam, bo o trądziku niewiele osób słyszało...

u nas były takie czerwone krostki , niektóre mocno czerwone, niektóre leciutko ropne. wydałam majątek na maści. na początku kupiliśmy elidel za 100zł. przy 3 tubce mała się na niego uczuliła i dostawała czerwonych placów. w między czasie stosowaliśmy też sterydy (przy mocnym stanie zapalnym, żeby troszkę złagodzić),

trądzik nie swędzi, nie boli, tylko brzydko wygląda. lekarz powtarzał: Pokochać krostki;) dziecku one nie przeszkadzają, tylko rodzicom.. ale karzdy chciałby mieć dziecko z piękną gładką buźką...

dziś jak oglądam zdjęcia małej, to aż serce boli... a były one robione w tych dniach, co niby pięknie zagojona buźka była...

dziś nie ma śladu i buźkę ma piękną moja królewna.... teraz wysypuje ją tylko na czekoladę (ciemną) i orzeszki...

krostki były przede wszystkin na policzkach, brodzie, uszkach, nawet na powiekach i kąciku oka....

pocieszające jest to, że dziecko wyrasta z tego i mam nadzieję, że w okresie dojrzewania ominie ją trądzik młodzieńczy;)

dziecięcy dermatolog przyjmuje w przychodni wenerologiczno-dermatologicznej- wejście od parkingu przed Zbrojownią. bokiem przylega do ul.Długiej.
usp... napisałam, karzdy, nie każdy;)
u nas tradzik to w zasadzie noworodkowy, pediatra powiedziala, ze od hormonow, ktore po porodzie mam jeszcze w organizmie, a teraz z mlekiem dostala je Lenka. Poczatkowo myslalam, ze to potowki, bo tylko kilka na policzkach, takie czerwone krostki z czerwona otoczka, a potem coraz wiecej sie robilo, bardzo "zaognione" i zaczely sie zlewac. W poprzedni weekend smarowalam sudocremem, i sie mniej czerwone zrobily, a teraz kremem robionym w aptece i jest duzo lepiej, prawie nic nie widac, tylko jak sie dotknie, to skorka taka szorstka jeszcze. I nam Pani dr powiedziala, ze moze schodzic to do m-ca czasu.
Mialam chusteczki huggies, ale mi nie przypadly do gustu, a teraz uzywamy z cleanic - dzidziuś i są bardzo fajne, byla w realu promocja, 2+1
ja od pewnego czasu używam tylko chusteczek Bambino, dla nas są najlepsze :)
u nas krostki to była wysypka hormonalna, ale na szczęście dawno się skończyła
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Witam;-)

Ja dzisiaj z małą też nie wychodzę, za zimno. Sama byłam w ETC na zakupach i strasznie objuczona wróciłam do domu :-)))

Lidia jeżeli chcesz to ja mam do oddania całe opakowanie nie otwartego Bebilonu Comfort. Kupiłam jak położna była u mnie na wizycie patronażowej i stwierdziła, że nie wykarmię małej mlekiem z piersi.
Jej teoria się nie sprawdziła a ja kupiłam to mleko ale go nie otworzyłam.
Więc mleko mam na zbyciu :-)))

Co do auta i kradzieży to współczuję. Mojemu sąsiadowi ukradli samochód spod Lidla na Grunwaldzkiej.

Co do pieluszek to tak jak myślałam, mała ma uczulenie na Huggiesy więc jeżeli któraś z was chciałaby to mam do oddania nie otwartą paczkę rozmiar 3.

Pisałyście, że wasi mężowie/partnerzy pomagają wam przy dzieciach...mojemu jakoś ostatnio się odwidziało :-(((9 Chodzi do pracy na 9 i wraca o 20 i już nie ma na nic siły :-((((
Więc ja też spasowałam z usypianiem wieczornym małej na rękach czy w wózku( usypianie trwało nawet 3 godziny) i kładę się z małą do łóżka. Kładę ją przy cycusiu i tak śpimy do rana.Kiedy chce to je a jak nie chce jeść to wypluwa pierś i się do niej przytula. Dzięki temu ja nie muszę wstawać do niej i się trochę prześpię.Wiem, że to nie dobrze ale już nie mam siły...

Ma problem z chrztem małej. Mój bracki który ma być ojcem chrzestnym od jakiegoś czasu jest na bakier z kościołem (chyba wpływ bratowej...) poinformował mnie, że on do spowiedzi nie pójdzie i nie będzie latał po kościołach po jakieś zaświadczenia. Ja sobie innego chrzestnego nie wyobrażam i zastanawiam się jak to załatwić w Kościele żeby on mógł być chrzestnym.

Aha i może któraś z was doradziłaby mi jaki prezent mogę kupić mężowi na 40-ste urodziny???obchodzi je w maju ale wolę pomyśleć już o tym teraz.
Ojjka ja bym reflektowała na te pieluszki :)

jeżeli chodzi o chrzestnego to cała idea polega na tym że ma być to człowiek wierzący, praktykujący i z rozgrzeszeniem, więc nie wiem czy uda się coś załatwić w tym temacie
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Ja mojeju mężowi na 30ste urodziny (ale to dopiero za rok) chce zaserwowac skok ze spadochronem!!! Bede musiała sie tym wczesniej zajac no i kaske uzbierac :-)

A jeśli chodzi i te krostki na buzi mojej małej to na moje oko wyglądaja na potówki tylko skad na polikach i brodzie potówki??Przeciez bużke jej myjemy gazikiem i woda przegotowana. Całe ciałko ma sliczne a tylko na buzce cos sie zrobiło. To sa takie pojedyńcze krostki czerwone ze środkiem białym!!! No niewiem sama juz :-(
u nas też są krostki na buźce- czerwone. Tez myślałam , że to potówki. Najwięcej jest koło ustek, tak jakby pod smoczkiem. Filipek zaczyna się ślinić, tzn robi sobie bańki ze śliny i je wypluwa i pod smokiem zawsze mokro, więc myślałam, ze to od tego te krostki. Pojedyncze pojawiają się na policzkach czy czółku. Po kąpieli smaruje go całego oliwka i krostki szybko znikają.
My wczoraj wylądowoliśmy w szpitalu. Byłam jeszcze raz z małym u lekarza,bo kaszelek nie przechodził i nawet wydawało mi się,że jest gorzej. Lekarka mówiła,że najlepiej mam jechac do szpitala i niech oni na to spojrzą. Zbadali go i też nic nie stewierdzili. Mówili,że dużo dzieciaczków w wieku poniżej roku mają taki kaszelek. Podali tylko inhalator i mam mu dawac przez następne dwa dni. Dali też tabletki na te jego wymioty (bo dużo mu się ulewa mleka). Zobaczymy czy pomoże. Mm u to dawac przez dwa miesiące.
No i ważyliśmy go wczoraj i ma 5200g :). Fajnie,bo myslałam,że przez to ulewanie nie tyje,ale jednak :).
Biedronko, to straszne :( tak Ci współczuję, Trzymam kciuki, by ten straszny kaszel minął !
ojjka, a ja na mleczko;), przyniosę ci kremiki pod oczy w zamian;)
co do chusteczek, to dla nas też najlepsze Bambino.
Kiccek dzieki za info odnosnie butelki.U mnie niestety ta AVENTA sie nie sprawdzila bo mala jej wogole nie chce,jak daje to ja wspina i zaczyna sie placz z nerwow.

Jesli chodzi o chusteczki to mi te Haggisa nie podpasily i wole Nivea,teraz mam na sprobowanie Dada .

Mam pytanko do mam ktore stosowaly lub stosuja ciekla parafine ,czy ja sie wciera bezposrednio z butelki w skore dziecka czy musze ja jakos rozrobic?
Ja dostałam parafinę w szpitalu do smarowania malej i ma konsystencje oliwki dla dzieci. Smaruje nią odrazy skórę Zuzki i nawet jakieś podrażnienia czy otarcia schodzą.
Agusia29 moja mała tez na początku nie chciała tej butelki muszę jej dawać sposobem bo jest przyzwyczajona do piersi i za bardzo nie umiała z niej pić.
Ja parafine ciekłą dodaje do wody do kąpieli czasami też wcieram bezpośniednio w skórę- jak oliwką

Chusteczki bambino ostatnio sa jakieś nowe i ten zapach mi trochę przeszkadza, bo poprzednie były super
Lidia i Salambo to proszę napiszcie na maila jakbyście chciały odebrać te rzeczy. Ja mieszkam we Wrzeszczu koło ETC. Mi pasowałoby najlepiej w poniedziałek :-)))
mój mały miał takie malutkie czerwone krostki, smarowałam mu kremem specjalnym Emolium i pomogło. Można go kupić w aptece bez recepty.

Dzisiaj piekłam te muffinki, hmm pyyycha są :)))
Oscar ma czulenie na plastry :). To się jakoś fachowo mówi? Po szczepionce pielęgniarka przykleiła mu plaster. Zdjęłam po dwóch dniach i tam gdzie był plaster,ma czerwone i troszkę opuchnięte. Może za długo mu trzymałam ten plaster i to moja wina :/
Moja mała ma chyba kolki bo od dwóch dni prawie nie śpi i ciągle płacze zasypia na góra pół godziny i budzi się z takim krzykiem. Ja już nie daje rady w nocy nosiłam ja 3 godz na rekach. Mąż właśnie pojechał do apteki po krople i mam nadzieje ze jej pomogą.
mój Kasjan już 3 dni kupki nie robił. ja chyba oszaleję... ostatnia kupka w środę była. wcześniej chociaż stękał, a od wczoraj nic. prutki idą, brzuszek miękki , ale stękania i kupki nie ma....
co mam robić? przecież to nienormalne, żeby małe dziecko się nie załatwiało... fakt, że jak robi kupkę, to taką po same pachy;)
oj te kupiaste problemy..
kiccek, kładłaś jej ciepłą pieluszkę na brzuszek? u nas lepiej dziełała suszarka, takim letnim strumieniem rozgrzewałam brzuszek. i czasem o 3 w nocy kapaliśmy w misce z ciepłą wodą. mała usypiała w tej wodzie...
na razie Kasjanek kolek nie ma... ale dziś też usypiałam 2 godziny. kołyusanki dwa razy przeleciały;)

biedronko, mi pielęgniarka powiedziała, że jak pędzie spuchnięte po szczepieniu, po zrobić okład na rączkę - łyżeczka sody oczyszczonej na pół szklanki wody. i z tego okład.
witam Was,
mój Młody pierwszy raz przespał dziś całą noc- od 24 do 9 (z jednym karmieniem o 6) w łóżeczku! sukces!! ale o dziwo po kapieli nigdy nie jest senny, tylko jeszcze ze 3 godziny mijają (nawet po karmieniu) az zasnie.. a mówiono mi kiedys że kąpiel i karmienie wieczorem działają sennie na niemowlaka, to nie na mojego.. ;)
my tez dziś nie byliśmy na spacerku.. ja tylko z moja mamą wybrałysmy się do kina, miałysmy iść na Ciacho, ale takie masakryczne kolejki do kas były że nie zdążyłyśmy (kupiłyśmy więc bilety na jutro na 12.30 bo to tańsze bilety aż o 11zł!!!! ).. poszłyśmy więc na zakupy, ja kupiłam sobie spodnie, spódniczkę, sukienko-tunikę i bolerko! wow, ale szaleństwo! pierwsze takie po ciąży, ach jakie spontaniczne zakupy, heheh ;))

mój Maksiu po szczepieniu na szczescie nadal nie ma żadnych śladów na nóżkach ;) ale tez mi pielegniarka powiedziała że na opuchliznę i zaczerwienienie robić okład z sody oczyszczonej na pół godz. albo smarować altacetem w żelu (najlepiej na zmiane)

dziś rano wzięło nas na głupoty i ja wzięłam swoją MP4 (z wbudowanym mikrofonem) i nagrywaliśmy różne odgłosy i dźwięki, które uspokajają Maksa, czyli: Art udaje jadący samochodzik brum-brum, grzechotki i pozytywka, potem nagrywaliśmy suszarkę, odkurzacz.. jakby co to nie musimy odpalać w nocy urządzenia tylko wystarczy żer puszczę z MP$, hahaha.. i nagrałam też czkawkę Maksia - na pamiatkę za kilka lat!! ale mamy zabawę, jutro chcemy nagrywać jeszcze inne odgłosy.. może ja zaspiewam jakąś pioseneczkę.. mojej mamy głos może nagramy, bo Maks zawsze dobrze reaguje na moją mamę i usmiecha się słysząc ją (nawet przez telefon)... heheheh... mówię Wam jaką mamy radochę :)
nagramy cała płytę i kiedyś Maksowi to puścimy jak bedzie duży, pewnie będzie miał ubaw, jacy rodzice "gupkowaci" byli, hahahha ;-D
Natalka, super pomysł!
my co rok robimy Kornelce kalendarz z jej zdjęciami z aktualnego roku. chcemy jej dac 18 kalendarzy na 18 urodziny, do tego zbieramy jej rysunki (bo ma zdolności i pięknie rysuje) i ma założoną teczkę. też ją dostanie;)
w kalendarzu są też zdjęcia jej z dziadkami, z koleżankami, z nami (będzie widać jak się zmienialiśmy) w miesiącach letnich zdjęcia z wyjazdów, a w tym roku w grudniu ma zdjęcie z braciszkiem;)
ojjka mi pasuje w poniedziałek, ale późnym popołudniem bo nie jestem zmotoryzowana i muszę poczekać na mamę,
nam odpadły właśnie 2 paczki pieluch, z jednych wyrosła a na drugie ma uczulenie, więc te od Ciebie uratują mi życie bo chwilowo finansowo u nas nietęgo :/

Makro sprawiło mi wielki zawód, zrobiło się tam koszmarnie drogo, owszem są i dużo tańsze produkty, ale na wszystkie ceny trzeba mieć baczenie, Biebilonu Comfort nie było w ogóle, a zwykły kosztował 38 zł, pieluchy Huggies 5-9 kg 86 szt. kosztowały 47,99 - te ceny to porażka,
w Tesco i Oszonie jest duuuużo taniej
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Salambo karmisz swoją malutką Bebilonem Comfort? nie chcesz odemnie, mam puszkę, raz zniej użyłam na rozrobienie 90ml mleczka! mogę oddać za symboliczną paczuszkę chusteczek nawilżonych! pozdrawiam!!!
Dziewczyny, pewnie już o tym było nie raz,ale nie mam czasu przeszukiwać wątków...
jak u Was jest z wybudzaniem na jedzenie? ile dziecko może/powinno spać? Franuś potrafi się długo nie budzić i ja śpię z budzikiem i co 3 godziny go wybudzam... czasem daję mu 4... są tak różne opinie...
a po drugie witaminki: K i Vigantol - jak podajecie? K mamy w tych kapsułkach,ale zy jest pewność, że wszystko wyleci jak powinno? a Vigantol w takim podajniku i nie wiem, czy na łyżeczkę z moim mlekiem lepiej, czy prosto do buźki...ale za dużo przecież to gorzej, niż za mało...

pomóżcie, zebrały mi się watpliwości... ;)
ja nie wybudzam, dziecko takie małe samo się budzi jak jest głodne. Moje od noworodka w nocy przesypia 7-6 godzin. A co do witaminki. To ja ciągle niepamiętam i daję raz na kilka dni. Przy starszym to samo było. Nic mu od tego nie było. To się tak daje pro forma. A co do wit k to w ogóle bez sensu bo dopiero od niedawna dają a wcześniej się nie dawało wcale i też dziciom nic nie było.
Ja daję prosto do buźki, jak coś wyleci to wyleci. Przy drugim dziecku to człowiek jest max wyluzowany jeśli chodzi o takie sprawy :)
witam z rana :-)

mi pediatra powiedziała ze jak dziecko sie nie wybudza w nocy na jedzenie to mam pilnowac zeby nie bylo dluzszych przerw pomiedzy karmieniami niz 6 godz. moja mala tez bardzo ladnie spi i sama budzi sie co 5-6godz w nocy ale czasami to potrafi sobie nawet 8godz przespac a ja wtedy odpoczywam razem z nia i pore karmienia potrafimy przeoczyc.
mi lekarz kazala podawac tylko vigantol i daje go do butli z mlekiem.

dziewczyny orientujecie sie czy w sklepach sa jakies wyprzedaze fajnych ciuchow? mam dola i mam ochote kupic sobie jakis fajny ciuszek, i chyba dzis wybierzemy sie na buszowanie po sklepach. mam nadzieje ze jakas piekna bluzeczka poprawi mi humorek.

Pozdrawiamy!!!
A u nas jak zawsze bujanie do polnocy( to chyba jednak te kolki bo mała sie prezyła i nagle zaczynała krzyczec) ale od około pierwszej do 5:30 spała !! a my razem z nia! chyba sie wyspałam:)
dajemy ten espuniton i gripe water i mała takie bączki wali ze hejjjjjjjjjj,chyba to dobrze co? tylko ze nadal wieczorem jest niespokojna:/
dzięki Dziewczyny! a inne opinie? gdyby nie słowa naszej pani doktor, to byśy sie pięknie wysypiali, a tak to powoli już sił brakuje...
ja podaje witaminy na łyżeczce i mała wszystko połyka.
małac. u nas jest tak samo do 1 ryk krzyk i płacz a jak zasnęła to obudziła się o 4:30 nakarmiłam, przewinęłam i poszła spać do 8. Też zaczęłam podawać ten espunicon i jest chyba trochę lepiej. Zobaczymy jak będzie dalej.
Salambo jak dla mnie może być poniedziałek, będę popołudniu cały dzień w domu z dzieciakami.
Wiem co mówisz z tą drożyzną bo u nas tak samo krucho z kasą, a po remoncie dużego pokoju jesteśmy spłukani i co gorsza zapożyczeni u znajomych i rodziny. Jak dalej reflektujesz na pieluszki to oddam ci je za 4-ro pak chusteczek Pampers Sensitive. odezwij się na mojego maila (w profilu) to podam adres.

Medullah ile lekarek tyle teorii przekonałam się o tym ostatnio. Ja w tej chwili wierzę mojej matczynej intuicji i najlepiej na tym wychodzę.
Marcelinka je około 00:30 a później je około 3:30. Nie wybudzam jej specjalnie na karmienie. Moja pani pediatra powiedziała, że jak dziecko przybiera ładnie na wadze to nie ma sensu wybudzać. Bo jak zgłodnieje to na pewno nam da znać.
ja wybudzałam wcześniej, teraz śpię snem kamiennym i tego nie robię, Emi śpi w ciągu od 6 do 8 godzin, za to jak się już obudzi to od razu włącza syrenę na jedzenie :)
witaminy mam w kapsułkach i dodaję do mleka, wyciska się wszystko bardzo ładnie,

ja nie używam bebilonu comfort, sprawdzałam dla Lidii, z pewnością chętnie weźmie,
ten co ja miałam wziąć od Boogosi też Lidio weź, ja rezygnuję z wprowadzania go, zostaję przy zwykłym
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

Witam z rana. My również nie wybudzamy małej, ale nasz Aniołek śpi max 4h
Na Klinicznej rozmawiałam z pediatrą czy wybudzać dziecko, więc w naszej sytuacji powiedziała, że max 5h dać jej spać, ale nasza urodziła się dość mała i spadła do 2,5kg wiec musieliśmy ją kontrolować z wagą
w takim razie pytanie kieruję do Lidii, chciałabyś Bebilon Comfort 1 za symboliczną paczkę chusteczek nawilżonych? puszka otwarta, raz zużyłam z niej proszku na rozrobienie 90ml mleczka! ważne do 2011r.
pozdrawiam!!!
Lidia napisałam Ci na maila :-) jak możesz to odczytaj ;-)))
kiccek a twoja mała tez tak bączkuje mocno po tych kroplach? i jest kupka czesciej?? widze ze u nas od samego poczatku podobne historie z maluchami sie zdarzaja.
Mała c. od wczoraj wieczorem zrobiła już 3 razy kupkę a baczki tez częściej są mam nadzieje, że wszystko jest na dobrej drodze. Mam wrażenie ze ktoś zamienił mi dziecko w nocy hehe bo dziś jest taka grzeczna.
Zycze nam obu dużo cierpliwości i przespanych nocy :)
Witam w niedziele

Biedronka24 .A dlaczego trzymalas dwa dni ten plaster? Mi lekarka kazala sciagnac go od razu jak wroce do domu i miejsce uklucia smarowac 4 razy dziennie przez dwa dni ALTACETEM

Kiccek ja stosuje Espumisan i odpukujac jak na razie od ponad tygodnia mam spokoj.Mala zaczela ladnie spac w dzien i w nocy,czasami czuje jak bym wogole dziecka nie miala.Do tego zapobiegawczo pije ja herbatke koperkowa rano i wieczorem po jedzeniu.

Medullah ja oby dwie witaminki podaje bezposrednio od razu do buzki uwazajac aby za duzo nie wlecialo.Z tym ze ja wit.K mam tez w kropelkach a po podaniu witamin przystawiam mala od razu do piersi.
Malej tez nigdy nie wybudzalam do jedzenia,ale ja karmie tylko piersia i mala spi jak na razie najdluzej po 4h.Zreszta lekarka mowila,ze jak przybiera na wadze to nie ma potrzeby wybudzania dziecka.
Bogosiu i Dorota ;) ovczywiście jestem chętna na Bebilon Comfort;)
czuję się jak zbieracz buszek... hihihi.... wiecie... taki Menel;)
możecie napisać do mnie na maila gdzie podjechać po odbiór? jest w moim profilu.

u nas w końcu o 5 rano kupka wyszła. Jejku! po 3 dniach... a teraz po południu już trzecia poszła...

mój mały śpi od 19 do 1-2 w nocy, później 5 i 8 rano. nawet jak dostanie butlę o 22 to teżz budzzi się na jedzonko około 2. więc nie budzę go i od 19 mam czas dla córki.

my podajemy Vigandol z buteleczki jedną kropelkę na dwa dni, czasem jak zapomnimy to nie robię z tego problemu. viot K nie podaję. a z buteleczki prosto do buźki;)
natalia - mam pytanie czy uzywalas juz tych plasterków na pepek? my dzis przykleilismy ale nie wiem czy zle czy po prostu to jakis pic na wode bo ten pepek srednio sie trzyma tzn tez troszke wystaje... nie az tak jak bez pasterka, ale myslalam ze bedzie bardziej schowany...

Lidia - kurcze moja mala tez od 2 dni nie zrobila kupki, zastanawiam sie czy po prostu jutro do lekarza nie podejsc samej ( a i tak przed nami szczepienie - tylko jutro wizyta u neurologa, jak wyrazi zgode to dopiero wtedy do peditry -wiec w sumie byloby 4 dni bez kupy a nie wiem czy tyle mozna czekac, mała nie jest jakos specjalnie marudna..)
aha i wczesniej robila codziennie kupki 1-2 razy a teraz brak :-( i nie wiem dlaczego tak?

dziewczyny moze wy wiecie ile dziecko (na sztucznym) moze nie robic kupki?
Lidia teraz doczytalam ze maly juz po kupce, - a pomagalas mu "czyms" czy po prostu w koncu sama wyszła?

a ja tez podaje vigantol - 1 kropelka prosto do buzki
ja devikap wkraplam sobie na palec (wygotowany hihihihi) i poźniej małej do buźki (tak poleciła nam pediatra) bo jak było bezpośrednio do buzi to mała namiętnie wypluwała.

A z witaminą K to bywa różnie, raz daję raz nie. Jak byłam u Siliwończyka to powiedział, że on nie widzi potrzeby dawania witaminy K dzieciom.
Zresztą Dominik wychowany był bez tej witaminy i jakoś było ok.

dziewczyny mam problem z sutkami. Przy karmieniu bardzo mnie bolą łącznie z całą piersią i pachami... co to jest????
grip water podajecie przed czy po jedzeniu czy obojetnie??
Medullah, ja podobnie jak Agusia, nie wybudzam małej, a i tak budzi się sama max. co 4 godz. a jest tylko na piersi. Mi też powiedziała położna, że jak przybiera na wadze dobrze, to nie budzić, no chyba, że zacznie spać po 8 godz, to lepiej wybudzać, bo laktacja siądzie. Ale póki ci, max. 4 godz przerwy w nocy się zdarzają, więc spoko.

A co witaminek ja zawsze rano przy przewijaniu wpuszczam kropelkę wit.D na języczek i kapsułkę wit. k a potem karmię. Tą wit. K przez 3 miesiące mam dawać, a D przez rok. Ale faktycznie tek "kropelnik" wit. D jest taki beznadziejny, że czasami mam wątpliwość, czy kropelka w ogóle wpadła albo, czy nie wpadło za dużo (a to gorzej niż za mało)..

Nasza mała od wczoraj jakaś marudna się zrobiła.. Niby dużo śpi (bałam się, że nie będzie spała w nocy), a jak się budzi, to od razu z płaczem (wcześniej prawie w ogóle nie płakała). Na ogół po płaczu idzie kupka i gaziki, więc mam wrażenie, że to przyczyna, ale nie wiem... Na razie nie daje nic na brzuszek, bo kupek sporo (chyba z 10 dziennie), ale widać, że "robienie" ich to nie lada wyzwanie dla takiego maluszka...
mała ciezarówka - ja podaje w mleczku
sara, nie wiem ile moze maluch moze wytrzymać bez kupki. u nas zazwyczaj są co dwa dni. z wyjątkiem wczorajszego . 3 dni;(
staram się przepajac herbatką- 2 po 100ml koperkową i 1 rumiankową. wypija 100ml jednorazowo między karmieniem. sam się upomina wołając "gie!"
no własnie a moze u nas tak zaczely te kupki rzadko isc bo malej zmienilam hernatke z koperkowej na ułatwiająca trawienie...
kurcze tamta tez ma koper w składzie, juz sama nie wiem, myślalam ze ten problem mnie nie bedzie dotyczyc
my sie dzisiaj zaopatrzylismy w herb.hippa od pierwszego tygodnia.Ja juz zaczynam sie bac nadchodzacego wieczoru,maz bedzie musiał spac a ja .......:(
jutro moze bedzie cieplej to udam sie na spacer to chociaz pospie i dzien mi zleci
Dzięki Dziewczyny! Synuś dobrze przybiera na wadze, więc czasem w nocy zrobimy sobie 4 godzinki przerwy, jeśli Mały będzie chciał. Musimy chyba popracować nad stałym rytmem dnia... fajnie by było, żeby spał od 19, tak jak Kasjan :)

Pozdrawiamy!
Medulah, a z Kasjanem dziś walczę dla odmiany... od 19.30. właśnie zasnął. mąż wyjechał i jestem sama. już mi nerw puszczał. muszę się wyciszyć...
jednak myliłam się.. nie zasnął;(
przechwaliłam małego faceta;)
Agusia29 trzymałam tak długo ten plaster z czystej głupoty. Mi lekarka nic nie mówła,że mam go od razu ściągnąc. A nie ściągałam,bo nie chciałam,żeby bąbla to bolało,bo był dosyc mocno przyklejony. To sobie pomyślałam,że po kąpaniu powinien sam się odkleic.
A ten inhalator nic nie pomógł. Aniołek dalej ma kaszelek,a jutro musimy jechac do Londynu :(.
ja podaję wit k z kapsułki prosto do buźki a wit D mam w kropelkach z pipetką, też czasami nie wiem czy wpadła ta kropelka czy nie.

małego wybudzałam tak do 3tż a teraz przybiera na wadze nawet za dużo więc jak śpi to go nie budzę. Ostatnio pobił swój rekord i spał 10 godzin, później miałam wyrzuty że też spałam i go nie wybudziłam.
Nie wiem czy powinny być aż takie długie przerwy? ZA to w dzień chce jeść co dwie godziny.
biedronko, podam ci ntr tel do dobrego podiatry. przyjmuje chore dzieci dwa razy dziennie i gdzieś w środku dzieci zdrowe. musisz zadzwonić i spytać o godzinę. wydaje mi się, że do 10 chode i od 16 znów chore. brał 40 zł za wizytę.

moi znajomi (również lekarze) też zaprowadzają do niego swoje dzieci. ma bardzo dobre opinie.

dr Andrzej Folwarski
tel. 58/3425844
ul. Góralska 13/10 (Gdańsk Niedźwiednik- gabinet znajduje się w pawilonach po lewej stronie)

Hejka :)
Witamy w nowym tygodniu :)
My mieliśmy weekend ostry - Jaś dał nam popalić - cała sobota dzień i noc z soboty na niedzielę, to jakiś szok. Praktycznie nie chciał spać, tylko ciągle na rączki, bo inaczej to ryk. Jak tylko na rączkach był to było super, tylko ileż można :/ Dopiero po godzinie usypiania za którymś razem padł. Wczoraj już lepiej, a dzisiaj w nocy w szoku byłam, bo znowu o północy ryk po jedzeniu na rączki i usypianie, ale jak usnął po 1szej to obudził się na jedzonko po 7 godzinach, gdzie to się jeszcze nigdy nie zdarzyło, zawsze budził się po 3-4 w nocy a w dzień częściej. Nie wiem zupełnie o co chodzi, czy Wasze dzieciaki też chcą usypiać na rączkach non stop? Mój kiedyś tak nie miał, a odkąd świat zaczął go interesować to jest masakra. Po jedzeniu jest płacz bo chce mu się spać i musi chodzić na rączkach u któregoś z nas, rozgląda się a jednocześnie chce spać i wtedy płacze :/ Już nie wiem co mam robić.

Z tego wszystkiego, wszystkie nerwy i w ogóle wylałam w mailu na mojego "szefa" :) Ale nie tego z normalnej pracy gdzie na macierzyńskim jestem, tylko tego od umowy zlecenie co teraz w domu robię :) Napisałam wszystko co mi leżało od 4 lat :) i że chcę więcej kasy :) no i kazał mi napisać inny cennik :) Tyle że jestem trochę zła, bo zawsze po takich akcjach atmosfera jest skiepszczona i pewnie teraz tak będzie. Ale trudno, nerwy mi puściły :)

Mam nowego kompa od czwartku i problem. Jak wchodzę na forum to widzę w których wątkach są nowe wypowiedzi, natomiast jak już wchodzę w konkretny wątek, to nie widzę których wpisów nie czytałam (nie ma napisu NOWE) i tak dzisiaj wchodzę i przeleciałam cały wątek, bo nie pamiętałam które czytałam Wasze wpisy a których nie :/ Wiecie o co chodzi?

Jutro wreszcie mam kontrolę u gin :) i wezmę mam nadzieję wniosek o becikowe :) No i mam nadzieję, że u mnie na dole wszystko zagojone :)
Dziewczyny a jak to jest z miesiączką? Jeśli się karmi tylko swoim mlekiem to wiadomo, ale jak odciągam laktatorem 2 albo 3 razy dziennie i tym karmię to chyba inaczej - nie wiem czego i kiedy mam się spodziewać :)

Ale się rozpisałam..

Lidia - napisz na maila mojego kiedy chcesz odebrać mleczko. Ono półtora tyg temu było otwierane, ubytek około 4 miarek. Czytałam gdzieś że otwarte mleczko może 3 tyg postać, ale ja się tego aż tak nie trzymam, bo dodaję Jaśkowi Nana około 100ml dziennie więc mi ta puszka starcza na więcej niż 3 tygodnie, więc już nie wiem, mam to wywalić?
O. lidia, właśnie wybieram sie do dra Folwarskiego :) słyszałam dobre opinie o nim :)
Bogosiu, napisałam na maila

co do noszenia na rączkach- to na razie noszę sporadycznie. po mleczku od razu kładę do kołyski, lub na leżaczek w ciągu dnia, lub na kocyku do spania... nosimy tylko jak widzę, że mały potrzebuje bliskości- ale... znając życie od jutra to się zmieni;) tak jak ze spaniem u nas...

co do dr Folwarskiego- to my też chodzimy do niego, bo po lekach, które przepisze - choroba mija.... a do przychodni chodzimy na szczepienia i po skierowania.
O lIdka, my wlasnie tak chcemy :) a powiedz - naprawde warto?Fajny jest? poradzi co i jak ze szczepieniami i spniem itd?
Lidka - odpisałam :)

Dziewczyny, jak ubieracie dzieciaki do spania? U nas wczoraj było bardzo ciepło, więc tylko bodziaka na długi rękaw mu założyłam i skarpetki i pod kocyk i może dlatego spał 7 godzin :DDD bo normalnie ma jeszcze zawsze śpiochy i pajaca :)
i gołe nóżki miał? poza skarpetkami?
Lidia, a jak ten lekarz? Napiszesz coś więcej ?:)
Gołe :) Ale mu ciepło było, bo było u nas ok 25st, mąż ciasto robił i się nagrzało i goście byli i nachuchali :) A przewietrzenie nic nie dało. No i pod kocykiem ciepłym był. Jemu jak jest zimno to od razu czkawka przychodzi i bródka lata :)
bardzo sympatyczny lekarz w wieku około 50 lat,
zna nowości w lekach i zawsze tak dopasuje, żeby dziecko długo nie chorowało;) antybiotyków raczej nie przepisuje, chyba, że inaczej dziecko się nie dźwignie.
wystawia zwolnienia L4- jeśli jest potrzeba.
ma fajne podejście do dzieci. i fajne jest to, że przyjmuje osobno dzieci chore i zdrowe i w godzinach rannych jak coś się dzieje i popołudniowych, jak rodzice z pracy wracają.
Bogosia, gdyby mu było zimno to nie spałby tak smacznie;)
ja na noc zakładam body na krótki rękaw i śpiocha z nogawkami i rękawkami. i skarpetki (bo nóżki czasem uciekają z nogawek) i pod kocykiem śpi. takim ciepłym dziecięcym. i zawsze się boję, że zmarznie;) bo ja zmarzlak jestem. śpię przykryta po uszy a mój mąż na kołdrze...
Bardzo dziękuję :) mam nadzieję, że pomoże nam rozwiać nasze watpliwości młodych rodziców :)
bogosia - moja na raczkach noszona sporadycznie, w sumie uwielbiam ja przytulac i czesto nie moge sie oprzec i ja z kolyski czy lezaczka albo maty wyciagam, ale do spania to po mleczku ja odkladam i albo sobie lezy albo od razu zasypia, a teraz np lezy na macie i słucha mozarta :-) i cos sobie tam pomruczy, no ale nie chwale bo kupki tez chwialilam i teraz mamy kłopot :-( wczoraj zrobila pelnego pampersa ale po czopku...

ja mam jeszcze pytanie czy na tej wizycie po prodzie mialyscie usg robione?

i jeszcze szczepienia 6w1 - czy sa jakies dwie firmy? jesli tak to jaka jest lepsza? aha i czy jeszcze ktoś szczepil tylko 6w1 i nic poza tym? bo nam ped pow ze jak nei chce roty to ok, a pneumo to po 6 m-cu mam ja zaszczepic... spotkałyscie sie z taka opinia? żeby tyke czekac?
aha a co do spania to moja sie wkurza jak jej jest za ciepło i my czesto na noc tez ubieramy jej bosy z długim i skarpetkii tak jest jej ciepło bo nogi ma cieple, a jak miala body i na to pajaca to czesto musialam ja odkrywac, wogole spala pod takim grubym kocykiem i nad ranem zawsze jak mi marudzila muialam ja odkryc i spala wtedy dalej
a teraz juz spi pod kolderka i jest jej przyjemniej, bo ten koc to chyba za bardzo ja grzal
Sara - co do szczepionek to ja się spotkałam z różnymi opiniami. Np odnośnie ROTA, moje pediatra powiedziała że nie wie. Że sama miałaby teraz dylemat czy dziecko zaszczepić czy nie. Natomiast pielęgniarka pediatryczna powiedziała że swojej Małej nie szczepiła. Odnośnie pneumo mi powiedzieli że im wcześniej tym lepiej. Jeśli chodzi o 6w1 to chyba jest więcej niż 1 firma (na pewno na pneumo są 2 firmy) ale szerszych info to ja niestety nie znam.
My szczepiliśmy 6w1, pneumo i rota.
Mój Jasiek chyba odrabia bezsenny weekend, bo już minęły 3,5 godziny a on się nie budzi na jedzenie. Tzn budzi się i wygina, ale nie piszczy o jedzonko, a tak to zawsze od razu syrenka się włącza :)
Sara, ja na wizycie u gin miałam usg dopochwowe robione, sprawdzał czy macica się obkurczyła.

Bogosiaa, moja też uwielbia na rączki, ale tak jak u Ciebie to nie miała. Może Jasiek miał taki okres, potrzebował czułości. Na pewno to chwilowe.

A Zosia dziś pierwszy raz spała całą noc w łóżeczku :D była jedna przerwa na jedzonko, zasnęła i znów ją przeniosłam. Myślę, że nawet nie wiedziała, że jest gdzie indziej, dlatego nie płakała hehe
Możecie napisać w skrócie jak wygląda mniej więcej schemat waszego dnia z dzieciakami? Bo ja jakoś taki chaos mam i nie potrafię się zorganizować i dzień jest inny od dnia :/
Sara, ja nie miałam usg , ale byłam badana na fotelu. to było u lekarza z NFZ. w piatek idę prywatnie do lekarza u którego rodziłam (jako drugi prowadził mi ciążę) i zobaczymy co on mi powie.
wydaje mi się, że mam upławy. 6 tygodni już minęło a ja ciagle wkładki zmieniam...
Bogosia ja tez tak ubieram do spania mała body z długim i skarpetki no czasami rajstopki, i jest jej ciepło bo jak raz ubrałam ja cieplej to budziła sie co godz na piciu i wstawałam z cyckiem na 3min i dalej marudziła była zgrzana. A w sypialni mamy 20st. A co do usypiania to u mnie cały czas jest taka masakra trzeba ja nosic kołysac chodzic po mieszkaniu i ona wkoncu zamyka oczy odkladamy ja spac to odrazu ryk i dalej na rece chce i tak ostatnio Krzysiek 4godz chodził był na skraju nerwicy i klą sobie pod nosem. Dziewczyny juz niewiem ona niczym niechce sie zainteresowac tylko na rece i na rece jedyny spokuj zeby cos zrobic mamy jak spi a spi gora 4godz.

image
Crazy - to zupełnie tak jak u nas z tym zasypianiem. Ostatnio masakra, ciągle rączki i rączki i musi usnąć naprawdę głęboko, żeby po odłożeniu się nie obudził, bo jak tylko przysypia, to zapomnij, od razu ryk :/
Dzisiaj jestem w szoku, bo wczoraj po jedzeniu zasnął o 1:30, obudził się dopiero na jedzenie o 8, potem dopiero przed 12 i znowu śpi, bez marudzenia, takie do dla mnie dziwne, że aż zaczęłam się martwić czy wszystko ok :/ I teraz już śpi.

Do Mam które karmią butelką, ile Wasze maluchy zjadają? Na mieszance jest napisane że w 3 mcu powinien zjadać 5 porcji po 180ml, co wychodzi 900ml - mój zjada porcje o wielkości 100-130 ml i w całości wychodzi około 700. Przybiera dobrze, ale zastanawiam się czy nie za mało je. Bo generalnie wielkości porcji już od miesiąca albo i więcej jak zaczął jest po 80-100 ml tak dalej tyle je, może troszeczkę więcej, ale nie jest to jakaś różnica. Czy zauważyłyście u swoich pociech że więcej jedzą niż jadły miesiąc temu?

Pytanie kolejne - czym i jak myjecie uszy dziecku?
Ja myje patyczkami bardzo delikatnie wycieram w srodku i za bo tam zawsze cos sie zbierze!

my dzisiaj znowu dyndanie zaliczylismy od 4 do 8 chyba......w sumie to ja:/ potem karmienie i znow nici ze spania,udalo mi sie ja przytulic i uspac i polozyc obok mnie na łózku i tak zasnela w koncu na dwie godzinki.dzisiaj ide na spacer to moze zasnie na dluzej.ale cos mi sie zdaje ze te kolki mijaja,bo ona płacze a raczej tak marudzi a wczesniej to krzyczała jakby z bólu.kurcze nie mam wagi elektronicznej a ciekawa jestem czy przytyła i ile.
moja zjada ok.litra dziennie 8x po 130-150ml na dobe. wg tabelki, moja je jak 4miesieczne dziecko, ale wage ma duza , bo duza urodzila sie i juz nosi rozmiar 68, bo dluga jest...
wydaje mi sie , ze jak przybiera ok na wadze, to jest dobrze w takim razie...
uszka mujemy patyczkami rowniez...
a moje dziecko to się do wszystkiego cieszy. Lreży i uśmmiecha się np. do lampy
image
Betrisa, jakie piekne zdjecie i cora super usmiecha sie...

a moja Blanka dostala paszport i moge jechac do PL, az 5 dni czekalismy od zlozenia aplikacji, to sie nazywa angielska punktualnosc...
tez myje patyczkami, po kąpieli, bo wtedy uszko "rozmoczone" i jakoś tak mi sie lepiej czysci

a Lenka raz mi sie usmiechnela i od tego czasu powtorzyc tego nie chce, a ja znow czekam
no na początku to się ciężko poluje na uśmiechy ale to szybko przychodzi :)
o właśnie przed chwilą udało mi sie upolować. Wybaczcie ale matka zapatrzona w swoje dziecko musi się pochwalić:)

image
ale słodkie zdjęcia macie!!!
Asikk, ja też czekam na te uśmiechy. dziś udało mi się na taki piękny upolować;)
Betrisa - ślicznie wyglądacie (bo chyba to Ty ;)

A mój znowu śpi, normalnie nie poznaję go. Normalnie mam czas żeby coś zrobić, ale zaczynam się martwić co mu jest że tak śpi, wiecie, to paranoja jakaś, jak nie śpi to źle i się martwię, jak za dużo śpi to się martwię, no masakra jakaś :/
To ja też się pochwalę, tylko znając życie to nie ten link wkleję :) To z grudnia zdjęcie :)

image
A to mój Jaś jak się znudził oglądaniem ciuszków na allegro :)

image
dziewczyny, ale fane foty macie...
piekne te wasze pociechy...moja dzis zaczela usmiechac sie, ale zobaczymy jak dlugo bedziemy czekac na nastepny usmiech...
Ehh to ja też się pochwalę ;)

image
bogoosia super i już twoje dziecko ci komputer zabiera?:)
Moja mała dziś za to znowu marudna jest tez nie chciała spać w nocy jak wstałam ja nakarmić o 2 to nie spała do 4. W dzień to samo od 8 to chyba spała 3 x po max pół godz. Teraz zasnęła zobaczymy na jak długo.
to ja tez się pochwale jak mi się uda wkleić zdjęcie hehe

image
Super dzieciaczki dziewczyny :))
Oo jakie maleństwo :)
nie wiem czy umiem zdjęcie wkleić

image
jednak nie umiem... technologia mnie przerasta;(
Lidka, zmniejsz zdjęcie i wtedy wejdzie całe :)
Same śliczności na forum!!

A my dzis byliśmy pierwszy raz sami na spacerku, no niezła jazda po nie odśnieżonych chodnikach, ale daliśmy radę :)

Używacie może pieluszek Dada z Biedronki? jakie macie o nich zdanie? dostaliśmy pakę w prezencie i trzeba będzie wypróbować :)
raz jeszcze;)
Dziewczyny, ten temat już był wałkowany wiem, ale napiszcie gdzie się składa o becikowe w gdańsku. Jakie dokumenty wiem, ale nie wiem gdzie :)
MOPS - Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gdańsku, filia 3
adres: Gdańsk, Powstańców Warszawskich 25
tel: 58 326-50-93, 326-50-97 fax: 58 326-50-95
www.mops.gda.pl
Prosze Bogosiuuu :-)
dziewczyny, załózcie nowy watek, bo tym duzym zdjeciem zablokowałam,,..
a to moja księżniczka :-)

image

mam nadzieję, że dobry link wkleiłam :-)
no to mi też coś nie poszło hehe
To ja tez sie pochwale :P

image
zdjecia cudne, cudne, cudne!!

a moja juz od 4h nie spi, a to u niej dziwne... i marudna jakas, ale teraz maz wrocil i oddalam w jego rece :)
Cudne dzieciaczki :)
Crazy, dziękuje :)
same fajne dziubdziuśki :)
śliczne macie dzieciaczki i widzę że się chwalimy, to ja też :)

image
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

który link się wkleja?
Lidia skorzystaj z http://imageshack.us/
tu jest wszystko ładnie opisane, tylko w pierwszej fazie zmniejsz zdjęcie :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

spróbuję się poprawić :-)

image
Ale śliczne bobasy :)
orientujecie się do kiedy należy używać wkładki dla noworodków w foteliku ? mam wrażenie że w tych zimowych ciuszkach młoda nie mieści mi się w fotelik :/
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

może teraz?
image
ale słodziaki :)
salambo, ja tą wkładkę od razu wyciągnęłam, bo mały w kombinezonie się w nią i tak nie mieścił.
ojjka niestety nie udało mi się nigdzie dostać tych chusteczek, nigdzie w pobliżu ich nie sprzedają a ja używam bambino,
jako, że nie mam możliwości zwiedzić więcej sklepów muszę zrezygnować z tych pieluszek
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

crazy kurcze,twoja weronika bardzo podobna do mojej liwii
Jakie cudowne słodziaki te wasze dzieciaczki :-) jak mi się uda wkleić fotkę mojej małej to to zrobię.
Śliczne te wasze dzieciątka ! Miło popatrzeć,
hejka po weekendzie, byłam wczoraj na tym Ciachu w kinie.. komedia całkiem całkiem.. ale jak zwykle przereklamowana, tzn. nie obśmiałam sie jakoś do rozpuku.. ale 2 godziny relaksu były ;))
mój Młodzian dziś cały dzień jakoś marudny, od 7 rano przespał może ze 2 godz. jakiś nadpobudliwy dziś jest.. zaraz kąpiuła, może go trochę uspokoi..

Saro, ja codziennie rano zmieniam mu ten plasterek, tzn. przyklejam mu taki kwadracik około 3x3cm, ale pepek ściskam palcami po bokach tak żeby wszedł do środka i żeby taka kreska powstała i wtedy dopiero zaklejam plastrem.. następnego dnia rano go powoli odklejam (bo nieźle się trzyma skóry), potem klej ścieram nawilżoną chusteczka, smaruję parafinką (bo tam skóra pod plastrem czerwona jest), potem wietrzę koło 10min i dopiero zaklejam nowym plasterkiem.. robię to od trzech dni i już widzę znaczną poprawę, już mu nie wystaje na zewnątrz :))

witaminki codziennie rano daję w jednej kapsułce K+D bezpośrednio do buzi i też się nie przejmuję jak coś wypłynie poza buźke, przecież to tylko dla lepszego rozwijania się.. a nie każdy daje te witaminki dzieciom i tez jakoś się rozwijają porządnie ;)

mój Maks nie ma rytmu dnia, tzn. budzi się przeważnie rano przed 8 na przebieranie, jedzonko i potem jeszcze przysypia z godzinkę, ale jeśli chodzi o wieczory to kompletnie nie ma rytmów, czasem zasypia już o 21, czasem dopiero o 1 w nocy.. czasem to my już zasypiamy a on jeszcze po ciemku z oczami jak pięć złoty i sobie "gu-ga" hehehe ;)

reszte (wpisy z dziesiejszego dnia) poczytam poźniej, bo teraz mamy kąpiel..

dziewczyny, ale fajne dzieciaczki macie ;))) super zdjęcia!!!
Ale śliczne dzieciaki. Lidia mamy taki sam leżaczek-bujaczek:)

Też mam problem z witaminą D-vigantolem. Wkurza mnie ta pipeta. A najlepsze jest, że została mi 1/3 buteleczki, a na opakowaniu jest napisane, że powinno wystarczyć na około 400 kropli tj na 1 rok.

My nie mamy stałego rytmu dnia. Chaos totalny. Jedyna rzecz stała to posiłki co 2-2,5 godziny.
dziewczyny a jak sie wam sprawdzaja (do tych co posiadaja) lezaczki-bujaczki fisher-price? bo sie zastanawiam nad kupnem i nie wiem, czy zdecydowac sie na taki prosty-bezfirmowy, czy wybajerzony, z melodyjkami i wibracjami:)

Lena to dzis tylko na raczki i na raczki, tak od rana, mam nadzieje ze po kapieli chociaz ladnie zasnie
asikk, ja mam taki z wibracją, ale zupełnie tego nie załączaam, bo strasznie go trzęsie i raczej nie wskazane to byłoby. fajne jest ustawienie w kilku poziomach. jak zaśnie to śpi na leżąco, w dzień bawi się grzechotkami, do których sięga rączkami , lub nie sięga jak zrobię na pół-siedząco.
i ładne kolorski ma.
ja mam taki leżaczek z wibracjami, wibracje faktycznie niepotrzebne i sam się nie buja, trzeba nogą bujać ale mała dzięki temu spokojnie sobie leży a ja mogę wszystko robić, no i jest lekki i przenośny. Dlatego też nie kupowałam takiego zaawansowanego bujaka
bogosia, paula, lidia,natalia- dzieki za odp na moje pytanka :-)

bogosia - moja zjada 90-120 ml ok 6 razy na dobe, a co do uszek to przemywam sola fizj.
a co do spania to u mnie jest tak co drugi dzien, moze pogoda ma cos do zachowania dzieciaczków? bo moja dzis tez tylko spi a wczoraj to marudna byla, rozm tez zmoja kumpela i na razie nasze zachowuja sie tak samo- tzn jest dzien obie marudne, a pozniej obie spokojne

co do rytmu dnia to mala zwykle je ok 6-7, 10.30,14,18-19 (przed kapiel) i pozniej 23.30-1.30 ale czasami bywa ze obudzi sie w nocy ok 3-4 ale staram sie jej tylko herbatke podawac
a co do czasu drzemek, to ma dni ze calyczas spi a czasami przesypia po godz po mleczku a pozniej zabawa :-)))

assik - ja dostalam fotelik brigkt starts - jakbym miala kupowac to wybralabym hustawke, zeby samo sie bujalo no i wazne wlasnie ostre kolory, bo ten lezaczek jest blady i jak mala lezy to zmieniam jej palak z lezaczka i wkladam palak od fotelika taki w wyrazych barwach
muzyczki z fotelika akurat nie lubi, za to uwielbia jak lezy na macie i puszczam jej muzyczke mozarta, wtedy sie uspokaja i nawet przysnie sobie :-))

a wogole dzis po całym dniu nieczytania spotkala mnie taka niespodzianka - tyle fotek maluszków :-)) wszystkie przesliczne
i ja sie zaraz pochwale, a co tam

a to moja pyza :-)

image
Śliczne wszystkie gwiazdki.
Sara, Twoja córa podobna do mojej :) Mój mąż przyglądał się, i już chciał zapytać gdzie robiłam zdjęcie :)

Kasia - trzeba bylo powiedziec ze u kochanka na łózku hihihi
hheheh, też kiedys tak miałam oglądając koleżanki synka zdjęcie, że już chciałam powiedzieć że to mój Maks - taki był podobny z minki ;))

my po kąpielówie, oczywiście Maksiu zjadł ale nie chciał spać... w zamian za to zwymiotował moje mlesio!! no masz ci los, drugi raz jak go przystawiłam to już zasnął.. ale odłożyć sie go nie dało.. więc śpi u taty na brzuszku..

image

czy weszło tez moje zdjęcie? tydzień temu zrobiona cwaniacka minka ;) hihih
idę poczytać książkę, więc papa....
łee.. nie weszło.. to juz nie wiem jak to się wrzuca te zdjątka..
http://img46.imageshack.us/img46/2332/dscn0888.jpg

oo, a jednak weszło, tylko że jakieś powiększone, a i tak zmniejszyłam do 63kB, no trudno.. już nie będę kombinowac więcej.. do jutra, pa :)

a to jeszcze zdjęcie Maksia z moim jak miałam roczek ;))
image
Ale super zdjecia ,dzieciaczki sa przecudne.
Chcialam sie pochwalic moja Oliwka ale cos mi nie idzie wklejenie zdjeica a raczej nie wiem jak sie do tego zabrac.Pomozcie prosze ;-(
agusia - ja korzystalam z tej instrukcji :-)

http://forum.trojmiasto.pl/Wrzucanie-fotek-ktok-po-kroku-INSTRUKACJA-z-rys-t62975,1,16.html
zalozylam nojke wątek:) aaa taki czyn spoleczny z rana!

http://forum.trojmiasto.pl/MALUSZKI-LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-2009-CZ-47-3-t143596,1,16.html

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Czy zostawiacie wasze 7-latki w 1 klasie? (22 odpowiedzi)

Chodzi mi o dzieci z rocznika 2009

do góry