Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 21

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
***LIPIEC***
3.07 marta - synek, Szpital Wojewodzki
4.07 Ania22
4.07 fita1 - córcia Gaja :) Szpital Wojewodzki
7.07 gwiazda - synek Mateuszek :) Szpital na Zaspie
8.07 zielonakoniczynka
10.07 papciunio - dziewczynka Maja, Szpital Wojewódzki
11.07 kk - synek :)
11.07 mjakmama - córeczka Emilka Szpital na Zaspie
14.07 Milenium - córcia :)
15.07 yecath - synek Wojtuś, szpital w Wejherowie
15.07 nyzosia - córcia Helena, Szpital w Redlowie albo na Klinicznej
15.07 stopkrotka - synek Wiktor, Swissmed
17.07 Madziuska - synek Dawid, szpital na Zaspie:)
20.07 gosiaro - córeczka Dominika, szpital na Zaspie
20.07 Taśka - synek :)
20.07 kama
21.07 aszka79 - córeczka Lenka Szpital na Zaspie
21.07. Agatka - córeczka :)
21.07 sylwiir - córeczka :)
22.07 malaniunia - synek :)
22.07 Moniczka.P - synek ;)
23.07 ssabinka - synek Filipek :) Szpital w Redłowie
27.07 dedes- bliźniaki
27.07 Modern_Lady- córeczka Wiktoria, szpital Kliniczna
30.07 weronika-co-ma-bzika
30.07 karollla-synek Konrad :) Swissmed Gdańsk

***SIERPIEŃ***
1.08 Kasiaka - córeczka Dorotka :)
2.08 Kiciuchna - synek Nikoś, Zaspa
3.08 aśku_85 - synek Marcelek:) szpital w Wejherowie
4.08 antcia - synek :)
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama -córeczka Liwia, szpital Kliniczna
10.08 Gabi - synek Mikołaj :)
12.08 Manka - córeczka Maja, szpital na Zaspie
13.08 panna z mokrą głową - synek! Redłowo
16.08 Weronikka - synek :)szpital Wojewódzki albo Kartuzy
18.08 Morela - synek Mateuszek, Szpital na Klinicznej
20.08 majki500 - córeczka Lilianna, Szpital Gdynia Redłowo
22.08 caril - córka Antonina
28.08 karolka - synek
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81 - córeczka Martynka
05.09 Madziulka - córeczka Patrycja, Szpital na Zaspie
08.09 AniaMorena
09.09 Ostola - corka , Cork University maternity Hospital
16.09 Sylwia781122 - chłopczyk Szymon
17.09 Sylwia127
19.09 ta_mala_co_sposoben_dziala- córeczka, Szpital na Zaspie
20.09 AlexGDY - córeczka Marysia Szpital w Wejherowie
23.09 Zuzko
29.09 piggy- synek

MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI:

25.04 atta9 - (termin:17.07) - Staś - szpital na Zaspie

Poprzedni watek: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-cz-20-t167038,1,16.html

Dzien dobry :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hhehe ja też jestem rozkojarzona:)) Ale ponoć to normalne.

A ja sobie tak myślę że np. babki w Afryce nie czytają żadnych książek nie chodzą do szkoły rodzenia a dzieci rodzą, karmią piersią i wychowują. I wiedzą jak to robić - instynktownie i pewnie na podstawie wiedzy starych z rodu:) A karmienie piersią to im na pewnie 1000 razy lepiej wychodzi niż nam po przeczytaniu miliona książek.
Więc myślę że jednak instynkt będzie górą:)
ja chciałam sprostować, że w zdaniu "nyzosia, dzięki, ale mój mąż ma cały czas autobus" miałam na myśli samochód :DDDDDD
Jestem na maksa rozkojarzona w ciąży i ciągle mi takie rzeczy wyskakują.
Np. ostatnio puściłam Brzuchowi muzykę z laptopa, przy okazji szperania w necie. Po jakimś czasie wstałam i poszłam do kuchni po coś. Pomyślałam sobie - "po co w sypialni leci muzyka, skoro ja jestem w kuchni?" I zaraz sobie odpowiedziałam - "a niech dziecko sobie posłucha!" :DDDD Zapomniałam, że go zabrałam ze sobą :))))
Takie głupotki to uroki ciąży.

mjakmama - ja jestem tego zdania co Ty. Często autorzy wypluwają z siebie książki tylko po to, żeby je sprzedać. Im bardziej chwytliwy temat i im bardziej rewolucyjna teoria, tym się łatwiej sprzedają.
Ja na temat Giny Ford powiem tylko tyle, że babka nie jest żadnym autorytetem dla mnie bo np pisze książki na temat nauki w ciagu 7 dni dziecka sikania na nocnik a jej książkę tak naprawdę można stosować dla 3 latka, bo są tam rzeczy których 18 miesieczne dziecko nie zrozumie więc jak ma takie same pomysly co do karmienia piersia to podziekuje jej.
Dzięki nyzosia, ale faktycznie - Wrzeszcz daleko, a teraz mój mąż ma cały czas autobus..
~Ania - jak możesz to daj mi namiar, chętnie skorzystam - mieszkam na Wzgórzu, więc nawet piechotką bym dała radę :)
O to może 28 też się wybiorę jak jeszcze nie urodzę:) Dzisiaj biorę swoją chustę żeby babka mi pomogła ją zawiązać i nauczyła mnie nosić.

Hmm mam fajną kosmetyczkę ale pewnie będzie Ci nie po drodze bo babka przyjmuje we Wrzeszczu na Uphagena. Jak będziesz zainteresowana to daj znać podam Ci nr tel:)
Ja chodze do kosmetyczki na kamienna gore i jestem zadowolona;)
Mi się wydaje, że możemy sobie teraz planować, obiecywać i prorokować, a jak przyjdzie co do czego - posłuchamy instynktu.
Kobiety rodzą instynktownie, karmią instynktownie i wychowują instynktownie.
Jakiś czas temu byla szkoła - dziecko płacze choć nie jest głodne, nie ma mokro, nie jest mu ciepło/zimno? Ignoruj, nie wchodź do jego pokoju.
A teraz się od tego odchodzi tłumacząc, to tak - czy ty byś chciała zostać pozostawiona sama sobie? Ja nie. czasami też tak mam, że mam gorszą chwilę, czy się spłaczę. I wtedy nic nie pomaga bardziej niż kontakt z ukochaną osobą/przyjacielem. I tak mam zamiar traktować moje dziecko.

Choć, gdybym nie wierzyła w swój instynkt, na pewno bym świrowała. Na szczęście wierzę :)

nyzosia - ja nie idę na zajęcia do Redłowa, wybieram się za to 28 czerwca na spotkanie Klubu Kangura (w miesiącu raz jest w Gdańsku, raz w Gdyni). I tam będą mamy noszące :)
I jeszcze jedno mam pytanie do Ciebie - masz jakąś fajną kosmetyczkę na wosk? Ja tu nie mam żadnej zaufanej (miałam jakąś znajomą znajomej, ale wyjechała do Szwecji :( i może bym skorzystała z Twojej, jeśli mam po drodze :)
Ostola mysle ze duzo sie moze zmienic jak juz dziecko przyjdzie na swiat:)
Nie no ja się juz naczytalam o atrachment parenting (promujacy karmienia na zadanie) pani Giny Ford (rutyna i karmienie wg zegarka) i jeszcze kilka innych i jak narazie obstaje przy babywise czyli coś pomiędzy dwoma głównymi nurtami... Jakoś naturalne ridzicielstwo - cycek na zadanie, spanie z dzieckiem, itp zupełnie do mnie nie przemawia...
Ja tu bynajmniej nikogo nie krytykuje - fajnie macie ze ufacie w swój instynkt. Ja takiego zaufania nie mam... Przynajmniej nie bezgranicznego żeby zupełnie iść na żywioł.
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
No pewnie ze korzystac, tyle ze ksiazek i roznych teorii jest wiele i tak czy siak trzeba zobaczyc co odpowiada naszemu dziecku:) Mi sie wydaje ze nie ma co panikować, to wszytsko przyjdzie wraz w nadejsciem dzidziusia:)
niemowlaczki jak chca cycusia to buzkami tak fajnie ruszaja jakby mlaskały:) przynajmniej tak robia dzieci znajomych:)))

image
Nie no ja nie mam zamiaru żadnych eksperymentów uskuteczniac ;-) Sadze ze skoro osoby madrzejsze niż ja, na podstawie wieloletnich badań i doświadczeń napisaly książkę która na pierwszy rzut oka ma jak najbardziej sens to czemu z tej wiedzy nie skozystac zamias samemu bladzic po omacku. Zazdroszcze Wam ze tak bazgranicznie ufacue w swoje instynktu. Ja tak nie mam.
pewnie ze tak! pozytywne nastawienie to najważniejsze:) udowodnione naukowo ze laseczki które sa pogodne i ida na porodówke z mysla hurra spotkam wkoncu ta mała istotke, a nie :ja nie chce....szybciej i lżej rodzą:) wiec grunt to optymizm:))

image
Ostola ja uwazam ze nie warto eksperymentowac z teoriami, instynkt to instynkt, mialy go nasze matki, nasze babki i zyjemy. Pewnie ze mozna sie dokształcac w dziedzinie wychowywania dzieci czytajac jakies poradniki ale mi sie wydaje ze to wlasnie instynkt matczyny gra tu głowna role i to nim powinnismy sie kierowac najpierw.
Ale skrobiecie.

Ja już po rajdzie po 3miescie. Byłam nawet u kosmetyczni na depilacji bikini! Ciekawe czy już ostatni raz? Jak nie urodzę do końca czerwca to idę do niej jeszcze raz. Będę wydepilowana na poród:)))

Co do karmienia to ja jestem za karmieniem na żądanie. Do tego też zachęcała nas położna na SR - konsultant laktacyjny:) Dzięki takiemu karmieniu ma się też mniejsze problemy z cykami.
A dziecku jak najbardziej dobrze robi ie tyle rutyna co odpowiedni rytm dnia. Dzięki temu czuje się bezpiecznie i uczy się że po tej czynności jest ta a po tamtej taka.

Dzisiaj w SR w Redłowie o 17:00 są zajęcia z panią od wiązania chust. Może któraś jest chętna? Ja idę. Zrzutka na panią to 10 zł :)
No ja własnie czytam dość przerażające wyniki badań nad karmieniem na zadanie. Tez zawsze sadzilam ze przecież dziecko wie najlepiej kiedy mu trzeba jeść ale nie zawsze tak jest nawet u zdrowych dzieci. Poza tym ważne jest żeby od samego początku dziecko nie miało poczucia ze wszechświat kręci się wokół niego a żeby czuli się częścią "zespołu" jakim jest rodzina. Rutyna w tym pomaga jak i wyrobieniu dobrych nawyków co do spania. Natomiast zupełnie nie wierze w slepe podazanie za zegarkiem... Trzeba dziecko obserwować i nauczyć się czytać jego sygnały.. Dlatego chcemy tez spróbować swoich sił w EC..
W pierwszej ciąży też książkowo podchodziłam ale potem okazało się że większość rzeczy się nie sprawdza bo każde dziecko jest inne - polecam książkę Język niemowląt :) która mówi o takich fajnych rzeczach jak obserwacja dzidzi i bardzo łatwo można nauczyć się czego dziecko oczekuje.
Asku jasne ze każde dziecko ma swój własny plan dotyczący przyjścia na ten świat niezależnie od tego czego my byśmy sobie zyczyly ;-) Ja jednak wole wiedzieć co mnie czeka, jaki wpływ na mnie i na dziecko ma każda z ewentualnych ingerencji medycznych... Poza tym spędzam dużo czasu na mdntalnym treningu (przy pomocy autohipnozy) do tego zadania bo mocno wierze ze pozytywne nastawienie przed w trakcie i po to 90% sukcesu w dążeniu do lagodnego porodu...

A co do karmienia itp to ja chyba zwyczajnie nie mam takiego jak Wy zaufania do tego ze będę wiedziała (dzięki instynktowi) co robić i jak. Dlatego zagrzebsna po uszy w książkach jestem.
Z tym karmieniem to ja jestem za karmieniem na żądanie zdrowe dziecko zawsze da znać o jedzeniu, chyba że ktoś podaje mu glukozę która działa trochę usypiająco i może swój głód przespać. Dzieci to nie maszynki by karmić co 4 godz np :)
:DDDDD Herbatka jest do picia od 36tc:)))

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

catering w przedszkolu (66 odpowiedzi)

Kochani , Proszę Was o opinię dotyczącą jakości cateringu w przedszkolach Waszych dzieci. Moja...

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry