Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 21

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
***LIPIEC***
3.07 marta - synek, Szpital Wojewodzki
4.07 Ania22
4.07 fita1 - córcia Gaja :) Szpital Wojewodzki
7.07 gwiazda - synek Mateuszek :) Szpital na Zaspie
8.07 zielonakoniczynka
10.07 papciunio - dziewczynka Maja, Szpital Wojewódzki
11.07 kk - synek :)
11.07 mjakmama - córeczka Emilka Szpital na Zaspie
14.07 Milenium - córcia :)
15.07 yecath - synek Wojtuś, szpital w Wejherowie
15.07 nyzosia - córcia Helena, Szpital w Redlowie albo na Klinicznej
15.07 stopkrotka - synek Wiktor, Swissmed
17.07 Madziuska - synek Dawid, szpital na Zaspie:)
20.07 gosiaro - córeczka Dominika, szpital na Zaspie
20.07 Taśka - synek :)
20.07 kama
21.07 aszka79 - córeczka Lenka Szpital na Zaspie
21.07. Agatka - córeczka :)
21.07 sylwiir - córeczka :)
22.07 malaniunia - synek :)
22.07 Moniczka.P - synek ;)
23.07 ssabinka - synek Filipek :) Szpital w Redłowie
27.07 dedes- bliźniaki
27.07 Modern_Lady- córeczka Wiktoria, szpital Kliniczna
30.07 weronika-co-ma-bzika
30.07 karollla-synek Konrad :) Swissmed Gdańsk

***SIERPIEŃ***
1.08 Kasiaka - córeczka Dorotka :)
2.08 Kiciuchna - synek Nikoś, Zaspa
3.08 aśku_85 - synek Marcelek:) szpital w Wejherowie
4.08 antcia - synek :)
5.08 Asiek1
7.08 gusiula
7.08 Nika1982
9.08 przyszłamama -córeczka Liwia, szpital Kliniczna
10.08 Gabi - synek Mikołaj :)
12.08 Manka - córeczka Maja, szpital na Zaspie
13.08 panna z mokrą głową - synek! Redłowo
16.08 Weronikka - synek :)szpital Wojewódzki albo Kartuzy
18.08 Morela - synek Mateuszek, Szpital na Klinicznej
20.08 majki500 - córeczka Lilianna, Szpital Gdynia Redłowo
22.08 caril - córka Antonina
28.08 karolka - synek
30.08 morena

***WRZESIEŃ***
03.09 Monika81 - córeczka Martynka
05.09 Madziulka - córeczka Patrycja, Szpital na Zaspie
08.09 AniaMorena
09.09 Ostola - corka , Cork University maternity Hospital
16.09 Sylwia781122 - chłopczyk Szymon
17.09 Sylwia127
19.09 ta_mala_co_sposoben_dziala- córeczka, Szpital na Zaspie
20.09 AlexGDY - córeczka Marysia Szpital w Wejherowie
23.09 Zuzko
29.09 piggy- synek

MAMUSIE Z DZIECIACZKAMI:

25.04 atta9 - (termin:17.07) - Staś - szpital na Zaspie

Poprzedni watek: http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZESNIOWE-2010-cz-20-t167038,1,16.html

Dzien dobry :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przyszła mama trzyma się i zaciskaj nogi żeby maluch jeszcze trochę posiedział w brzuszku!!!

Pewnie w szpitalu coś Ci poradzą.

Powodzenia!!
Rzeczywiscie duzo naskrobałyscie od wczoraj!!!

malaniunia moj mezuś tez wraca zza granicy dopiero 10 lipca ;-).Wolałabym wtedy urodzic jak będzie, mimo, ze on raczej nie będzie uczestniczył przy samym porodzie.Do porodu mam zamiar wziąć moja mamę.

Aniu śliczna te emmaljunga i kolorek tez swietny!

Dzisiaj byłam na badaniach krwi, potem kupiłam prezent dla męza bo ma dzisiaj urodzinki i sie biorę za robotę ;-)
Przyszła mam jestem z Toba.mam nadzieje, ze to fałszywy alarm, a jak nie to bede trzymac za was kciuki!!!!33 tydzien to już jest ok, podobno od 28 tygodnia dziecko jest juz bezpieczne, chociaz wiadomo jest wcześniakiem.
Gosiaro,moj maz tez nie bedzie bezsposrednio przy porodzie bo mam cc,ale On tak strasznie chce byc blisko i towarzyszyc mi duchowo ze juz sie martwi czy zdarzy;)
Ale zobaczymy co lekarz powie ;)
Z wczesniakami róznie bywa kolezanka urodzila w 34 tc i lekarze nei stwierdzili oznak wczesniactwa - bo oni to okreslaja np na podstawie tego czy umie ssac piers czy ma oodpowiednie napiecie miesniowe, wage i tp wiec moze sie okazac ze dzidzia w 33 tc az takim wczesniakiem nie jest jesli spelni warunki. Jesli dziecku okresla ze jest wczesniakiem przysluguja im darmowe szczepnionki chyba na pneumokoki
A czemu maz nie moze byc przy cc?? Tu w Irlandii stosuje sie znieczulenie zewnatrzoponowe przy cc i mezowie moga byc jak naajbardziej obecni przy porodzie, nawet odciac pepowine... Czemu w Gdansku nie moga??
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
Przyszła mama - trzymamy kciuki. Też byłam na Klinicznej z podobną sprawą tydzień temu (dwa tygodnie temu?) i na pewno się Tobą zajmą, podadzą jakieś leki rozkurczowe, zrobią ktg, także będziesz w dobrych rękach. Tylko mogą Cię parę dni wytrzymać... Z tego, co pamiętam - Twojego męża nie ma, mam nadzieję, że ktoś z rodziny się Tobą zajmuje.
Ostola wydaje mi się że dlatego że cc traktują jako zabieg/operację i wtedy nie mogą być osoby spoza personelu. Nie wiem może chodzi o zarazki...
Co kraj to obyczaj.

A propo obecności tatusiów przy porodzie. W niedziel urodzili nasi znajomi i świeżo upieczony tatuś dzwonił do mojego męża i jedyne co powtarzał to że jest super itd:) Mój mąż próbował się z nim dogadać i zadawać mu jakieś pytania ale ten nie był w stanie gadać - był w jakiejś takiej euforii. Ale dał rade powiedzieć mojemu że nie ma co się bać rodzinnego porodu że to nic strasznego i że jest super:))
Ja się ciesze bo mój mąż strasznie się boi:))) A tak trochę go to uspokoiło:)
Ostola - jak długo już siedzisz w Irlandii? Bo czasami mówisz, jakbyś nie pamiętała, jak jest w Polsce. Tutaj zmiany następują bardzo powoli i nie da się "zawalczyć o swoje" jeśli szpital jasno określa, że przy operacji (jakim jest cc) nie może przebywać osoba postronna.
Może to się zmieni za jakiś czas, ale teraz nie ma się co temu dziwić tak bardzo ;)

Powoli się zwijam, idę posiedzieć z gazetką nad morzem :)))
Zmodernizowałam mój suwaczek...teraz odlicza mi dni do porodu:)
Przyszła mama trzymajcie się dzielnie !
Tak jak pisze Ostola, w 33tyg to już raczej bezpieczne, więc na pewno wszystko będzie dobrze, jakby nie było :) tylko dużo strachu pewnie ... :(

Nyzosia - no to super, że super ;D chciałabym żeby do mojego męża jakiś kumpel tak zadzwonił bo też ma trochę obaw... no ale może będzie super haha :)
mjakmama to mnie normalknie zakoczylaś, bo ja ciagle gdzies znajduje info, że nawet jak dziecko jest dobrze juz przystosowane, to przed 36 tygodniem i tak mowia, że to wczesniak....Ale dobrze wiedzieć, że to zalezy od innych czynników niz te magiczne 36 tygodni.

Co do porodu rodzinnego to znam mojego męża i wiem, że by się chyba bardziej stresował niz ja.Moje kochanie poza tym boi się byc przy porodzie, więc nie chce go zmuszać,chociaz w szpitalu pewnie i tak bedzie siedzial i się denerwował.Wymysliłam więc ze potzrzebuje kogoś silnego przy sobie,żeby mnie wspierał i tak moja mama mi sie najlepiej do tego nadaje ;-).
Gosiaro położna mówiła ze z mamą jest taki problem że tak się przejmują tym że ich córa rodzi że krzyczą że one za nie urodzą:))) Ale może Twoja mama będzie twarda:))
Ja chce żeby mój mąż był ze mną tylko w 1 okresie porodu. W 2 już nie musi być i nie musi na tao wszystko patrzeć. Zawołają go jak już mała będzie u mnie na brzuchu. Ale nie wyobrażam sobie siedzieć samej w szpitalu np. 10 godzin zanim zacznie się akcja na dobre.
Może uda nam się też tak że będzie z nami "nasza" położna więc wtedy będzie się z mężem zmieniałam w opiece nade mną:) Ale nie wiadomo czy dojedzie.
hej, ja niedawno wstałam ;) jak fajnie być na zwolnieniu hehe gdyby tylko choroba odpuściła byłoby o wiele lepiej. Ale ja to się już zaczynam nudzić w tym domu :/ chyba dziś wysprzątam chate :D

nyzosia teraz to ładnie suwaczek odlicza jaaa 28 dni :))

przyszla mama trzymaj sie i zaciskaj nogi. Skad te przedwczesne porody się biora ;/

Wczoraj się dowiedziałam że bede mogla odkupic monitor oddechu od znajomych. Ma blizniaki urodzone w 7 miesiacu i musiala zkaupic, więc teraz z chęcią się pozbędzie.
W Irlandii mieszkam 6 lat, ale nie mialam okazji nigdy wczesniej rodzic ;-) czy w PL czy w IRL... wiec nie ma co zapominac.
Dziwie sie tylko bo wiem ze takie byly procedury w czasach kiedy sie jeszcze stosowalo zmieczulenie ogolne, ale teraz sie juz tego nie robi - czy w Polsce czy na swiecie. A przy zawnatrzoponowym nie ma absolutnie zadnego powodu dla ktorego ojciec nie moze byc przy porodzie. Moze warto spytac lekarza czemu takie dziwne zasady?
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
Nyzosiu jak do tej pory moje mama zawsze byla twarda i potrafila mnie uspokoic jak panikowałam, więc na to licze i tym razem, ale fakt poród to cos innego, więc oby dała rade ;-)
Pewnie jak będzie musiała to da rade:))) Jakby mąż nie mógł ze mną rodzić też wzięłabym mamę. No ale mam męża na miejscu więc nie może być miękka faja i ma być ze mną:) Nie ma lekko:))
Z mojego męża sie wczoraj smialam bo byl na badaniu grupy krwi i tak sie denerwowal a potem tak raczka bolała ze ojojojoj ;-)
A my kurcze co chwila jestesmy kłute i co?Nie narzekamy!
U Nas roznie to jest z obecnoscia kogos podczas cc,jedna kuzynka miala 'na zadanie' zaplacila i siostra z Nia byla.
Ale ja nie chce podczas zabiegu nikogo z rodziny ani z bliskich ,roznie bywa podczas tego zabiegu a i widok nie jest fascynujacy,porod SN to zupelnie cos innego wg mnie:)

Nyzosia widze ze mamy tyle samo porodu 4 tygodnie-28dni:D
Ostola w Polsce jeszcze czasem zawiewa komuną. Pewnie w Irlandi nie trzeba rodzić na siedząco a Polsce niestety. Czasy przedpotopowe. Według mnie nie ma co pytać lekarzy bo i tak nie powiedzą a nawet jak powiedzą to gwarantuje, że odpowiedź i tak nas nie zadowoli.
Polska jest w tyle zarówno za Irlandią jak i za Europą.Mówię tu o opiece po porodowej jak i o samym porodzie tj. pozycja, znieczulenie itd.I tak dziękować, że mąż może być przy porodzie bo jeszcze do niedawna było nie możliwe.A w połowie polskich szpitali za tę przyjemność trzeba jeszcze płacić. Szkoda gadać.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry