Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWO-WRZEŚNIOWE 2010 cz. 30

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
nyzosia urodziła Helkę :)) 4100 g żywej wagi i 52 cm wzrostu :))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja do porodu tak "na ślepo" sie goliłam i na szczeście dałam rade ;-)
Jakos tak by mi dziwnie bylo gdyby mnie na porodowce golili...
betrisa, co kraj to obyczaj... w moim szpitalu znieczulenie podaje sie od 4 cm do 7 cm i dziala na cala reszte akcji porodowej, caly czas ma sie cewnik (czy jak to sie nazywa) w kregoslupie i znieczulenie jest uzupelniane. Czucie w dolnej partii ciala wraca w pelni dopiero po 3h. Cale szcescie znieczulenie przy porodzie jest tu stosowane w polowie wszystkich porodow, wiec lekarze sa doswiadczeni i powiklania zwiazane z aplikacja znieczulenia praktycznie sie niee zdarzaja...
Ja ciagle mam nadzieje rodzic bez, ale poki co marnie to wyglada, bo mala jest uparta (prawie jak jej mama) i nie chce sie przekrecic...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
ostola, mi nie chcieli dać, bo mówili,ze za późno ale cóż rozhisteryzowanej kobiecie w ciąży się nie odmawia:)
nam na szkole rodzenia mowiono, zeby poprosic o znieczulenie okolo 5 cm bo juz wtedy wiadomo czy da sie rade z bolem czy nie... Jak sie wytrzyma do 7 to powinno dac sie rade do konca...
Ja tam ciagle wierze ze tylko kichne i mala bedzie na swiecie, wiec nastawiam sie na rodzenie bez znieczulenia. No ale poki co w perspektywie cesarka.. Ale chocbym miala przez ostatnie tygodnie stac na glowie to juz ja ja przekrece. Cwicze joge codziennie - mam nadzieje, ze pomoze... JUtro USG to zobaczymy co i jak.... ale czuje, ze ciagle nie jest odwrocona..
może i tak ale ja spanikowałam bo za bardzo byłam nastawiona na znieczulenie, to dostałam napadu paniki i dali.Może z 30 min działało ale wystarczyło bo się uspokoiłam i potem jak już zeszło w dobrym już humorze urodziłam raz dwa:)
Też sie nastawiałam na lekki poród.Duzo cwiczylam, plywalam itp, a okazalo sie ze meczylam sie 12 godzin.
Nie spodziewalam się z kolei, ze tak super sie bede czula po porodzie.Mam mnostwo energii, brzuszek spadl, rana po cieciu dobrze zagojona ;-)
Ja tam moge rodzic 12h - byle wszystko przebiegalo naturalnie i bez komplikacji... Dam rade! Jak to malo elegancko powedziala moja ginekolog - mam budowe ciala stworzona do porod... Spora ze mnie baba innymi slowy...
No jasne, ze dasz rade.Ja z kolei jestem drobna a mala miala miec 3 kilo a wyszlo prawie 4, ale bylo bez komplikacji tylko niestety dostalam oksytocyne...
Ja cos czuje ze moja cora bedzie wielka...
Ja przyszłam na porodówkę z rozwarciem 5 cm i gdyby nie skurcze co 4,5 minuty (nie aż tak bolesne), to nie czułabym, że rodzę. Nawet staliśmy z mężem przed IP i zastanawialiśmy się, czy wchodzić, czy nie :D Zaczepiłam położną i zapytałam się, czy mam wejść czy czekać, kazała mi wejść, zbadali i powiedzieli, że poród w toku, a ja nie mogłam w to uwierzyć :) Położna aż się ze mnie śmiała ;)

Już niedługo będzie po wszystkim i każda z nas będzie wspominała poród jako coś wcale nie tak strasznego, jak się podczas porodu wydawało :) Te wspomnienia naprawdę się zacierają- dobrze, że tak nasza psychika jest skonstruowana, bo inaczej byśmy na kolejne dzieciaczki się nie decydowały i gatunek ludzki by wymarł :):)
kolejne porody przebiegaja szybciej bo po pierwszym szyjka macicy nie do konca sie zamyka, wiec latwiej i szybciej jej sie znow otworzyc...
No mnie po oksy bardzo bolało, ale juz zapomniałam.Zapomniałam w momencie jak Majka wylądawała mi na piersiach.niesamowite przezycie!
kasiaka, nam polozna mowila, ze im nie przeszkadza jak ktos przyjedzie nieogolony (SR przy Klinicznej) i zeby sie tym nie martwic, tak samo jak mimowolnym wyproznianiem itd., ze to wszystko bardziej nas rodzace stresuje, a dla personelu jest na porzadku dzienym...
co do golenia to niuby nie wymagaja ale jak rodzilam to polozna mowila no nareszcie dobrze wygolona pani ;) jakos bardziej higienicznie i komfortowo sie czulam wygolona i dlatego sie golilam
tez dla wlasnego komfortu zamierzam to zrobic, ostatnio jakos dalam rade, mam nadzieje, ze teraz tez jakos pojdzie, jak cos bede sie wspomagac lusterkiem, ostatecznie mezem...
A co tak cicho sie na watku zrobiło?Kolejne z nas na porodówkach?
jak to dziś fajnie - wreszcie nie pada a na dodatek nie za gorąco jest :) - w sam raz na spacerek jakiś :)
hej ;) pogoda dziś super przynajmniej nie pada i można gdzieś wyjśc, ale tak ja czytałam będziec powrót tropików w sierpniu :((((

a co do golenia ja jak narazie daje sobie rade z lusterkiem i do porodu też mam zamiar się ogolić - jakoś tam średnio komfortowo bym sie czuła ;/ choc na SR mówili że nie wymagają golenia jedynie przed nacieciem ogola krocze
pogodynka, na której prognoza nigdy się nie sprawdza :P - nie zapowiada upałów, więc może będą :)

http://www.pogodynka.pl/miasto.php?miasto=gdynia
ale zimno będzie 6 sierpnia w nocy :P
a jak z tą lewatywą bo ja nie zamierzam robić w domu. Mam nadzieję, że jak poproszę o nią w szpitalu to zrobią.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry