Widok

MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VI

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
27.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
28.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
29.lutka - połowa lutego
30.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
madziakin to kwestia wyboru jak Ci wygodniej to spakuj się w jedną:)
Ja chce wziąć małą na porodówkę, żeby było mi wygodniej z małą torbą do szpitala a po porodzie mąż przyniesie mi do pokoju drugą torbę. Zebym nie musiała z jedną wielką biegać
image
olcia_ masz rację to kwestia wyboru, ja jeszcze się nie pakowałam i szczerze o tym nie myślałam, zamierzam to zrobić za kilka tygodni i wtedy zobaczę, ale myślę,że raczej będzie to 1 torba.
image
image
Dziękuje dziewczyny za życzenia, to były ostatnie dwudzieste któreś :).

Co do krocza, to też chyba wole być nacięta. Torbę to pewnie będę pakować za jakiś miesiąc. Wydaje mi się, że na stronie szpitala ( Wejherowskiego) jest tam wyszczególnione co trzeba zabrać ze soba, a co można dodatkowo zapakować do torby.
Cześć dziewczyny

Olenka wszystkiego najlepszego :)

Dzięki Wam ciągle sie czegoś ciekawego dowiaduje:) To nacięcie idzie w bok? hmmm.... Ja to sobie zupełnie inaczej wyobrażałam.
U nas na SR mówili żeby kwestie nacięcia zostawić położnej. One lepiej ocenią czy jest nam potrzebne czy uda nam się bez nacinania. A jeśli położna powie że trzeba ciąć a my odmówimy to później możemy mieć pretensje tylko do siebie.

A i wiecie co jeszcze nam babka powiedziała? Po wyjściu ze szpitala, tatuś może upomnieć się o tydzień (przy zwykłym porodzie) lub o 14 dni (przy cesarce) zwolnienia dla siebie na opiekę nad kobietą.

No i oprócz tego tatusiowe dwa tygodnie :)
image
Luciolla- dziękuję bardzo :)

A co do tego tatusiowego 2 tygodniowego, to należy sie każdemu pracjącemu mężczyźnie? Bo mąż chciał chyba urlop zostawić sobie na te dni po porodzie. Jeżeli jednak jest mozliwość dostania 2 tygodni od pracodawcy ( oprócz urlopu) to super. Ale jak to przebiega- pracownik składa wniosek, tak?
u nas w uk partner powinien powiadomić swojego pracodawcę o dacie rozpoczęcia urlopu tacierzyńskiego najpóźniej do 15 tygodnia przed urodzeniem dziecka a gdy rozmyślimy sie w sprawie daty urlopu, musimy dać znać o tym pracodawcy 28 dni wcześniej. Czasami pracodawca może poprosić o „dowód” zostania ojcem i wtedy należy przedstawić mu specjalny formularz (ja dostałam taki od położnej) , nie wiem czy mój mąż będzie jakiś wniosek wypełniał, chyba ten formularz wystarczy. Myślę,że w Polsce jest podobnie:)
image
image
w Polsce taki wniosek oraz potrzebne dokumenty trzeba złożyć najpóźniej 7 dni przed planowanym rozpoczęciem urlopu, trzeba wypełnić wniosek i przedstawić niezbędne dokumenty- jednak jest trochę inaczej;)
image
image
jeśli tatuś chce urlop od razu po porodzie to składa wniosek bez daty najpóźniej 7 dni przed porodem (tego nie przewidzisz wiec warto wcześniej). I w dzień porodu automatycznie zaczyna urlop.
image
A ja mam jeszcze pytanko odnośnie śpiworka do wózka. Skoro urodzimy zimą to jak bedziemy wozić dziecko w wózku tzn w czym? Są jakieś spiwory do gondoli w kompletach z wózkami czy poprostu kładziemy kołderkę lub kocyk? Bo ja sie zagubiłam w tym.
olenka1 - ja mam kombinezon, specjalnie spiwora kupowac nie chce,, bo nie bede za czesto w zime i mroz z nim ganiac, jak juz to go ubiore w ten kombinezon, czapka, szalik, przykryje kocykiem i otworze balkon.
a w marcu jak juz mrozow nie bedzie to juz bedzie lzej.
Takie teraz mam zdanie na ten temat, ale byc moze to sie zmieni ;)

w sumie troche mi szkoda kasy na spiwor do gondoli na 1,5-2 miesiace, chyba ze on bedzie potem pasowac do spacerowki, no temat do przemyslenia ;/
ja też raczej nie będę kupować śpiworka do wózka, myślę,że kombinezon i gruby kocyk wystarczą, no ale u mnie nie ma zimy takiej jak w Polsce ;)
image
image
olcia_ bardzo fajna lista, korzystalam z bardzo podobnej:)
Ja tez wciskam się w jedną torbę, tylko to co do porodu spakuje w siatke i wpakuje na gore zeby nie trzeba bylo szukac:)
Wykreslilabym tylko z listy kosmetyki dla malucha, podobno zazwyczaj w szpitalach daja swoje - no,chyba ze komus zalezy zeby uzywali jego...
Ja dla małej biore tylko ubranka,pieluchy i chusteczki:)

Na zimę do wózka tez mam kombinezon,dodatkowo przykryje kocykiem i zapne w ten pokrowiec w który jest wyposażony wózek. Nie ma co przegrzewać chyba, my też nie ubieramy dwóch kurtek:)
image

Ja mam ciepły kombinezonik, dodatkowo taką małą kołderkę, okazało się że wymiarami idealnie pasuje do wózka, do tego kocyk i pokrowiec od gondoli. Raczej nam Zuzka nie zmarznie, a jak jej będzie za ciepło to zdejmę którąś warstwę.

W SR w wejherowskim szpitalu powiedziano nam że dobrze żebyśmy miały już swoje kosmetyki dla dziecka, żeby nie było zmieniania kosmetyków, żeby dziecku te zmiany nie zaszkodziły.
image
Ponieważ jest tu kilka dziewczyn rodzących w Wejherowie, może przepiszę tu informacje z takiej teczki, którą dostaliśmy od pani ze szkoły rodzenia:

O CZYM POWINNIŚMY PAMIĘTAĆ JADĄC DO SZPITALA

1. Dokumenty:
- książeczka RUM z aktualnymi kuponami (nazwisko i adres)
- określona grupa krwi (oryginał)
- kartę ciąży
- zaświadczenie o ukończonej szkole rodzenia

2. Niezbędne rzeczy dla noworodka:
- rożek, a w nim: kaftanik, śpioszki, czapeczka, rękawiczki, skarpetki, chusteczki nawilżone)
- dodatkowo 2 zmiany ubranek dla malucha na przebranie
- ręcznik do kąpieli i kosmetyki oraz oliwka do ciała
- maść do pielęgnacji pośladków, np. sudocrem
- pielucha tetrowa
- pampersy

3. Niezbędne rzeczy dla mamy:
- woda mineralna niegazowana
- przybory toaletowe, papier toaletowy, 2 ręczniki, 3 koszule bawełniane
- spinka lub gumka do włosów pozwalająca spiąć włosy aby nie opadały na twarz
- klapki pod prysznic
- 1 paczka podpasek typu Bella
- majtki jednorazowe z siateczki (pani nam mówiła żeby nie kupować z ceratki bo się wszystko maże w środku;p)
- jeśli lubisz ciepło to weź skarpetki
- lanolinowa pomadka lub krem do zmiękczania warg podczas długotrwałego oddychania ustami

4. Niezbędne rzeczy dla osoby towarzyszącej przy porodzie:
- obuwie zmienne (klapki)
- zegarek z sekundnikiem, aby partner mógł mierzyć odstępy między skurczami
- aparat fotograficzny

To jest spis rzeczy znaleziony gdzieś przez położną ze szkoły rodzenia w Wejherowie (a nie wymyślony przez nią). Nie wiem jeszcze czy położna będzie chciała coś do tej listy dodać lub zmienić, bo nie omawialiśmy jeszcze wyprawki do szpitala. Jeśli coś się zmieni to dam znać:)
image
Obejrzałam sobie ze 2 razy filmik o porodzie i jakos łatwiej mi sobie teraz wyobrazić jak to może wyglądać. Co prawda po pierwszym oglądaniu myślałam że padnę, masakra jakaś, wszystko widać bardzo wyraźnie. No ale przynajmniej jest wszystko wytłumaczone i nie ma chyba żadnych niedomówień na tym filmiku. Jeśli chcecie to wpiszcie sobie w google:

poród

Pokażą się Wam filmiki, wybierzcie ten z Dailymotion.

Ale ostrzegam że to masakra. Dlatego nie wklejam linka;p Za drugim razem już oglądałam normalnie, przyzwyczaiłam się i cieszę się że wiem o co chodzi w porodzie.
image
Marta-B też już jakiś czas temu oglądałam te filmiki... na początku się przeraziłam, rzeczywiście masakra... może niektórzy woleli by nie wiedzieć jak to naprawdę wygląda... mój mąż mówi,że nie potrzebnie oglądam takie rzeczy i się nakręcam, ale ja po prostu chcę wiedzieć jak to jest. Ale już po mału się oswoiłam z tą myślą i nie wydaję się to już takie przerażające :)
image
image
Dzięki dziewczyny za informacje , ja wtedy te nie bede specjalnie kupować spiworka do gondoli.

MartaB, dzieki za ta liste- ja napewno wg niej bede sie pakowac. Filmików o porodzie nie oglądałam, chyba nie chce wiedziec jak to wygląda, przynajmniej na razie nie moge sie przemóc. Jestem ciekawa ile jest spotkan w szkole rodzenia w wejherowie, jak czesto i ile to kosztuje. Bo jesli lekarz pozwoli to ja odrazu w grudniu bede chciała zapisac sie- mam nadzieje ze zdaze ja skończyc
Oolenka - jest 10 spotkań, jedno na tydzień i kosztuje to 300zł. Ale może są też jakieś kursy "przyspieszone", nie wiem.
image
Marta-B, dzięki za listę. Różni się troszkę od tej, która jest na stronie szpitala. Zastanawia mnie to, co oznacza sformułowanie :podpaski typu bella".
Aniulka87 pewnie chodzi o takie zwykłe podpaski bella czyli duże i grube :)
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie na wakacje z rocznym dzieckiem?? (29 odpowiedzi)

Hej, intensywanie szukam miejsca, w które mogłabym pojechać z rocznym synkiem. Zależy mi przede...

OWI Gdynia, dr. Marzena Umińska (18 odpowiedzi)

witam, jutro mamy pierwszą wizyte w OWI. będzie nas przyjmować rehabilitantka dr. Umińska. czy...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

do góry