Widok

MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VI

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
27.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
28.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
29.lutka - połowa lutego
30.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej dziewczęta.
Aniulka87-tak chodzi o wkłady poporodowe- w każdej aptece wiedzą o co chodzi. Takie wielkie podpaski niekoniecznie muszą być Bella , ale takie które nie mają siateczki jak np. always. W Wejherowie akurat dają kilka-ja mam swoje 2 paczki.
Co do nacinacia krocza to ja miałam przy córce w Wejherowie. Zwróćcie uwagę, że jak idziecie na SOR i wam naklejają te naklejki z nazwiskiem na kartki choroby to na dole proszą o podpisy. Karta jest wtedy jeszcze pusta.( bynajmniej w Wejherowie) U mnie nawet nie zapytali czy chcę tylko poinformowali, że nacinają. Miałam 14 szwów-7 wew rozpuszczalnych+ 7 na zewnątrz( mnie nacięli w bok na prawo) i te na zewnątrz musiałam iść zdjąć. Dodam , że dwa na zewnątrz mi puściły( po kilku dniach w domu gdy próbowałam się załatwić) . Ból jak cholera-siedziałam na kółku do pływania i do dnia dzisiejszego odczuwam rwanie i szarpanie rany. Blizna jest duża i widoczna. Przy wyjściu ze szpitala jak zapytałam o nacinanie to okazało się , że podpisałam zgodę.......
Teraz mam zamiar wszystko czytać i pytać. ( na tych zgodach są kleszcze, próznociąg połozniczy itd...)
Jeżeli chodzi o sam poród to ja sobie teraz na spokojnie jak najdłużej spróbuje być w domu. Poród to ból , ale ja sobie tłumaczę, że trzeba to poprostu przeżyć- ten ból ustępuje. Jest chwilowy i z takim nastawieniem trzeba iść. Najgorzej jest płakać, panikować albo wrzeszczeć i klnąć na całą porodówkę. Ja rodziłam 8 godzin- po czasie stwierdzam, że 4 godz mogłam być spokojnie w domu , ale spanikowałam i wezwałam karetkę. Teraz będę liczyć skurcze i mam nadzieję, że wszystko wyjdzie jak chce :) no oby...
image
image
Marti30 ojj aż mi ciarki przeszły jak pisałaś o tych szwach że Ci puściły... musiała bardzo boleć:/ tego właśnie się boję.. jednej koleżance też puściły:/
image
image
Ała... Marti, musiało boleć. I w ciągu ponad 9 lat Ci nie przeszło? Tzn do dziś odczuwasz rwanie w tym miejscu?? Masakra...

Ja bym wolała żeby udało się bez nacinania, ale jeśli w trakcie porodu okaże się że raczej pęknę, to niech mnie tną...

Pocieszam się tylko że Twoja córeczka Marti ma już prawie 10 lat i od czasu jej narodzin sporo mogło się zmienić (oby!)

A słyszałyście o masażu krocza? Podobno od ok. 36 tygodnia można robić masaż krocza z oliwką, ok. 10-minutowy, to podobno przygotowuje krocze do rozciągania.

No i podobno jeśli któraś z nas ma często infekcje pochwy to tkanki są bardziej kruche i łatwiej mogą pękać więc takie osoby raczej będą nacinać:( Ja miałam raz w ciąży, ale przed ciążą dość często, więc nie wiem do której grupy się zaliczam.

Koleżanka która będzie rodzić 2 miesiące po mnie wspominała coś o jakimś żelu, który się aplikuje podczas porodu do pochwy i dzięki niemu jest większy "poślizg", dziecko łatwiej się przesuwa, a żel dodatkowo jest trochę przeciwbólowy. Nie miałyśmy czasu dokładniej o tym pogadać, ale może któraś z Was wie o tym czymś coś więcej?
image
Czytałam o tym w M jak mama. Kosztuje kilkaset złotych i trzeba się dowiedzieć w danym szpitalu, czy jest możliwość jego wykorzystania.
Łooo matko, Aniulka, a wiesz może jak to się nazywa? Poszukałabym jakichś informacji w necie. Ciekawa jestem jakie to ma właściwości, skoro tyle kosztuje;)
image
w M jak mama z listopada był ciekawy artykuł na temat jak urodzić bez nacinania krocza, była tam właśnie mowa o tym masażu krocza oraz żelu położniczym Dianatal, nigdy wcześniej o czymś takim nie słyszałam, swoją droga fajna sprawa, szkoda tylko,że nie jest dostępny we wszystkich szpitalach.
image
image
Marta-B nazywa się Dianatal, kosztuje od 360 zł. Zmniejsza siły tarcia, ułatwiając przechodzenie główki dziecka przez kanał rodny, w wyniku czego skraca się drugi okres porodu i zmniejsza się ryzyko pęknięcia oraz nacięcia krocza .
image
image
pytałam o ten zel swoja gin, powiedziala mi ze on niewiele sie rozni skladem od tego zelu do usg, ma podobne wlasciwosci - daje poslizg
w niektorych szpitalach jest, ale pewnie trzeba zapytac.
Marta-B - podejrzewam,ze chodzi o Dianatal? kosztuje ok 300-400 zł, nasza polozna ze SR go nie polecala, nie pamietam dokladnie o co chodzilo, wiem,ze sobie od razu odpuscilam:)

Czuje sie dzis jakas wielka jak bania:( jestem cala popuchła, nawet oczy mam jakies małe... W dodatku kupilam sobie dzis stanik normalny (bo te do karmienia to jakas tragedia) - cycki urosły mi do F, tragedia jakas, co to pędzie po porodzie?

jutro mam wizyte u gina, ciekawe ile klops znowu urósł:)
image

ooo wybaczcie, poprzednie wypowiedzi mi sie nie wyswietlily:)
image

Brygida ja kupilam ostatnio w h&m, ale taka tragedia ze szok, juz sie rozciagnely gumki, od meza zazyczylam sobie taki drozszy z lingerii we wrzeszczu - przymierzalam i super trzyma, porzadne gumki i lezy jak trzeba, tylko troche kosztuje (ok 170 pln), ale wole miec jeden a porzadny niz 3 byle jakie.
u mnie nie ma mowy kupieniu normalnego w miare rozsadnej cenie, bo ramiaczka mi sie wpijaja tak ze mam rany - tragedia
dziewczyny widzialam w h&m na matarnii przeceny plaszczy pikowanych zimowych dla ciezarowek o 50% za ok 120 pln sa teraz, ja sobie kupilam, bo juz w nic sie nie dopienalam, a mysle ze do konca zimy bede w nim chodzic a moze sie i pozniej przyda...
co do stanikow, chodzilo mi ze ciezko o rozmiar, a jak juz dostane to ramiaczka sa cienkie, a moj biust wazy juz sporo i jest mega wieeelki i ciezko utrzymac... ;)
Dziewczyny dzięki za info:) Jutro będę na SR w Wejherowie to postaram się zapytać położną czy u nich można i czy ona to poleca.

Brygida - mi pierwsze co urosło to właśnie biust - już w 2 miesiącu zaczął, a w 3 skoczył z miseczki C do F. Kupiłam wtedy stanik do karmienia (bo tylko w taki się zmieściłam w sklepie), ale ubrałam go 2 razy i powiedziałam że nigdy więcej. Przecież to wogóle nie trzyma biustu! Szczególnie teraz, gdy biust jest taki ciężki powinnyśmy mieć porządne staniki. Jakiś czas potem kupiłam staniki z usztywnianymi miseczkami F, ale ich obwód 95 musiałam w domu zwężać na 75. Zdają egzamin.

A wczoraj zauważyłam że mi się zrobiły rozstępy na udach:( Nieduże, ale są:( Ciekawe jakim sposobem się tam znalazły, skoro według jeansów sprzed ciąży nogi mi wogóle nie przytyły...
image
niewiem1303- tez zamierzam kupić sobie chociaz jeden stanik z Langorii, ale to juz poczekam na poporodzie, bo jak mi jeszcze skoczy rozmiar o 1 lub 2 i bedzie za maly to chyba sie zastrzele:)

Marta-B - te zwykłe staniki do karmienia to totalna porażka, juz dawno, jak przestalam sie miescic w swoje normalne, kupilam takie z c&a 75C i co najsmieszniejsze one sa tak beznadziejne,ze sa dobre, chociaz moj rozmiar teraz to 75F... takie worki na cycki bardziej niz trzymaki:)
image

heh dziewczyny a mi wcale aż tak dużo cycki nie urosły;)) jak dla mnie nadal są małe;))

ja rozstępów jeszcze nigdzie nie mam, ale za to cellulit na udach;((((
image
image
celulitu można się pozbyć - dobrze, ze rozstępów nie masz - bo z tym podobno gorzej :)
u mnie podobnie - rozstępów zero, celulit - niestety na udach. i strasznie mnie stopy bolą pod koniec dnia jak opuchną - masakra jakaś - takie serdelki :D
image
Mi piersi tez nie urosły, noszę te same staniki co przed ciążą- jedynie troche ciaśniejsze są w obwodzie, ale miseczki pasuja. Szkoda, miałam nadzieje ze piersi urosna mi jak balony , a tu nic heheh

Uda i tyłek w rozstepach i cellulicie, brzuch z dnia na dzień robi się większy i większy ale gładki :)

Co do kurtek zimowych to rzeczywiście juz czas rozejzec sie za czyms, bo nagle jakoś tak zimno sie zrobilo. W płaszczach jesiennych przesunęłqm sobie guziki-i pasowały, zresztą raptem 5 razy na dworzu bylam w takiej pogodzie. Natomiast z zimowymi kurtkami nic chyba nie uda mi sie zrobic i trzeba bedzie jakis namiocik szukac na te 2 miesiące(jesli nie bede musiała nadal leżeć)
A mi piersi wcale dużo nie urosły może o jeden rozmiar, i na jednej widze kilka małych jasnych rozstępów a codziennie się smaruje.
Dużo też nie przytyłam a cellulit mam od kolan do pasa :p ale swoje też robi brak ruchu i słodkie.

Kurtkę zimową kupiłam sobie na giełdzie w pruszczu i powiem wam, że nie jest typowo ciążowa więc po ciąży też będę w niej chodzić.

Dostałam antybiotyk na moje bakterie w moczu i na szczęscie lekarz powiedział, że to nic poważnego i często ciężarne mają je w moczu. Wizyta trwała 30 sekund i zapłaciłam 100zł a kasiory coraz mniej:/
image
Też bym chciała w tak krotkim czasie zarabiać 100 zł :)
olcia_ u naszego lekarza 100? ja zawsze płace 150...
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (40 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

tanie meble kuchenne?Jakie (73 odpowiedzi)

Dostaliśmy po 8 latach czekania mieszkanie z miasta 3pokoje,kuchnia. W kuchni mamy tylko...

do góry