Widok

MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.VI

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek KACPER
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka ZUZIA
7. Asica - 12.01.2012 - Synek
8.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka JULIA
9.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
10.PaFFlinka - 22.01.2012
11.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
12.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek JAKUB
13.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
14. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
15.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
16.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
17.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek
18.evilek - styczeń 2012 ?
19.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.niewiem1303 - 07.02.2012 - szpital Swissmed, Synek NIKODEM
23.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka MAJA
24.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
25.elcia88 - 15.02.2012
26.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
27.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
28.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka LIWIA/LUIZA
29.lutka - połowa lutego
30.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Luciolla - czasem widać u mnie ruchy, jak są te mocniejsze. Wtedy brzuch tańczy:) Mój M bardzo lubi sobie patrzeć i "pogadać" z córką;) Jak przykłada rękę lub delikatnie szturcha to ona odpowiada kopiąc w to miejsce które przed chwilą dotykał:) Potem Zuzka kopie dookoła tego miejsca, tak jakby szukała kontaktu. I tak się bawią;)

Ciekawe jest to, że wydaje mi się że Zuzik inaczej reaguje na mój dotyk, a inaczej na dotyk mojego M. Jakoś inaczej się rusza wtedy. Tatą jest chyba bardziej zainteresowana;)

Ale czasem czuję ruchy a ich nie widzę, myślę że to zależy od ułożenia dziecka. Jak dostaję kopniaka w pęcherz, takiego silnego że aż boli, to wiem że to noga. Wiem też po ostatniej wizycie na usg że Zuzka miała wtedy nogi na moim pęcherzu (więc przeczucia się sprawdziły), pupkę z mojej prawej strony, a główkę z lewej pod moim żołądkiem.
Ostatnio chyba się obraca bo nogi czuję bardziej z prawej, a w pęcherz dostaję czymś bardziej "kłującym", więc może to rączki??

Nie cierpię brać leków, moja gin przepisała mi witaminy i żelazo. Witaminy to ok, przed snem łykam i tyle, ale z tym żelazem to trochę zachodu. Raz biorę sorbifer, a raz ascofer, i to 40min przed posiłkiem. Niby ok, ale czasem ciężko obliczyć kiedy akurat będę jadła, kiedy będę miała na to czas.
A jak Wy bierzecie żelazo?
image
Jestem po 1 cesarce i najprawdopodobniej będzie druga... Jakoś specjalnie się z tego powodu nie cieszę, boje się, im bliżej tym chyba bardziej ? ale wiem, że dla dobra i bezpieczeństwa malutkiej zniosę wszystko...
Witajcie u mnie pomału oniec koszmarnego remontu :o kolorek wyszedl super żonkilowy.Mała w brzuszku cały czas sie wierci,brzuszek coraz wiekszy i nie wiem czemu ale gdy postoje 10-15min na nogach odrazu padam:(,wczoraj z cmentarza mama z mezem mnie wynosili:( jednak 1 ciaza była inna i lzejsza.Ja z jednej strony bym chciala rodzic naturalnie a z drugiej miec cesarke nie wiem czemu ale moze dlatego ze w 1 sie meczylam.Co do badań musze zrobic ta cholerna glukoze fuj fuj!!!nie znosze tego gdy pije na wymioty mnie bierze.
imageimage
Niewiem, też jesteś rocznik 81? :) z tej strony masz fajnie, bo będzie ustalona data porodu i nie będziesz miała stresu, a ile wcześniej wezmą Cię na cięcie?
Monika, u mnie to samo, druga ciąża zupełnie inna, w sumie nie spodziewałam się. Jestem wymęczona, boli kręgosłup.. ale już dalej niż bliżej. Do glukozy weź sobie cytrynke, mi dużo pomogła :)
Witam Was wszystkie,
u mnie wszystko w jak najlepszym porzadku, ruchy coraz silniejsze,juz długo widac jak brzuch sie rusza i jest wypychany od srodka.
Mlody jest coraz silniejszy. Ajj i wciaz szukamy pierwszego imienia, zmienia nam sie wizja :)
Zakupilismy wozek- STOKKE turkusowy. Slicznyyy, ultra lekki, super skrętny, cudowny!
Ale zeby nie bylo, ze sie niewiadomo jak napalilismy- pojezdzilismy jeszcze po sklepach oglądając inne. No niestety wszystkie jak dla nas są takie same, niczym sie nie wyrozniaja. Przyjrzelismy sie jakiemus Roanowi- nawet nawet,ale dżizassss, ile on waży...cięzki jak cholera.
No i stanęło na Stokku. Na prawde rewela.
Musimy jeszcze dokupic fotelik maxi cosi. W szkole rodzenia(a jest tam zajefajnie, nie mozemy sie zawsze doczekac kolejnych zajęć) uczulili nas bardzo na ten zakup- aby nie kupowac uzywanego, tylko nowy. Podobno wielu ludzi sprzedaje powypadkowe. A te tracą swoje walory juz po pierwszym wypadku.
W Niemczech np nie ma z tym problemu, bo po kolizji policja rozcina te foteliki wlasnie aby nie zostaly sprzedane. W Polsce oczywiscie mozna wszystko. Tak wiec albo nowy albo od znajomych, pewny, bezwypadkowy. I mowili nawet,ze lepiej tanszej firmy, byleby pewny.

Kilogramy mi sie rozpedzają, ale nie uwierzycie- wciąż jest wcięcie w talii :)
Synus zakladam,ze bedzie długi, my jestesmy wysocy, więc ubranek na 56 mam zaledwie parę sztuk. O rozmiarze 50 nawet nie myslimy.

Sasa1984 nam sie stokke tez podobal, nie kupilismy tylko dlatego, ze nie ma w spacerowce siedzenia rozkladanego na plasko, ale jest sliczny i inny to prawda :) a ja jestem milosniczka turkusowego koloru ;)
poza tym ten wozek jest super dla wysokich

w ogole lozeczko stokke mi sie podoba, komoda do przewijania tak samo, krzeselko do karmienia, tylko troche przesadzaja z cenami... maja super rozwiazania, to meble na lata- rosnace z dzieckiem... gdybym miala kase to bym zaszalala, ale uzywanych nie widze na allegro :(
Paula81- ustalona cesarka na 2/02 o ile nasz chlopczyk nie bedzie chcial wczesniej byc z nami. Mam jakies dziwne przeczucie ze sie szybciej pojawi, nie wyobrazam sobie ze brzuch mi jeszcze moze przez 3 miesiace duzo wiecej urosnac.... czasami mam wrazenie ze pekne

mnie kregoslup tez strasznie boli, wyczytalam w necie ze mozna smarowac mascia konska, bo jest z naturalnych skladnikow, ale zapytam lekarza co o tym mysli. Mam czasem takie bole ze mi nogi dretwieja...

zaczyna sie teraz dla nas 3 trymestr - wszytskie dolegliwosci beda sie pojawiac :(

tak, tez 81 :) a to moja pierwsza ciaza :)
A u mnie jak na złość zaczeła sie zgaga:(koszmar najgorzej jak sie kłade spac:(ale trzeba jeszcze troszke z nia powalczycz:o
imageimage
Witam się listopadowo:)
Ja oczywiście wczoraj twardo odwiedziłam wszystkie groby i wieczorkiem pieknie to odchorowałam nie mogąc ruszyć się z łóżka;/
Dzisiaj twardo leże:)

Nawiązując do tematu cesarki - nawet nie biorę jej pod uwagę,jeżeli przydaży się, to trudno,ale nigdy w życiou bym jej nie chciała.. Tak sam zresztą jak znieczulenia, bardzo bym chciała urodzić bez, no ale to zobaczymy jak wyjdzie w praniu:) W razie czego zamiast na Zaspe pojade na Kliniczną:)

olcia_ widzialam,ze Ty chcesz rodzic na Klinicznej, czy wplyw na Twoj wybor mialo to,ze pracuje tam "nasz" lekarz? moze rozmawialas z nim na ten temat i mowil,ze moze cos pomóc?:)

Wogole dzisiaj zaczełam wchodzić na te przeklete siatki centylowe... (http://forum.styl.fm/waga-plodu-w-ciazy.t80443.htm)
No i według nich, moja mała jest po prostu DUŻA,ale miesci sie w normie...Czyli z tym szybszym porodem, to wcale nie takie powiedziane, moze po prostu urodze małego olbrzyma:)

Juz sama nie wiem co myslec i na co sie nastawiac..Oszaleję normalnie:)
image

Niewiem- Ale spacerówka rozklada sie niemalże na płasko! ma trzy kąty nachylenia, ostatni jest prawie poziomo, tak jakby maluch ułożony był po prostu na małej poduszeczce, małym podniesieniu, na prawde niewielkim. Rozkładalismy już w domu - no mi sie to wydaje prawie poziome.
A meble stokke są mega, masz rację. A do tego to szwedzka firma, a szwedzi slyną z tworzenia bardzo bezpiecznych sprzętów.

Witam:)
Ja po wczorajszym dniu mam dosyć chodzenia. Wieczorem coś mi wlazło w prawy bok i do tej pory co jakiś czas mnie zakuje:/

Jeżeli chodzi o ruchy dziecka to wcześniej było ich więcej i mocniejsze. Od jakiegoś czasu zmienił położenie i chyba sie zwinął w kuleczkę:) Jak się ruszy to cały brzuch mi skoczy. Czasami pare razy kopnie nóżką ale jak tylko przyłożę rękę to przestaje.

Brygida wstępnie wybrałam Kliniczną po rozmowie z koleżankami które tam rodziły i praktycznie wszystkie znajome tam rodziły i polecają(ale to kwestia indywidualna)
Wcześniej na forum pisałam jak trafiłam w 24 tc na kliniczną i naprawdę podejście lekarzy i położnych rewelacyjne. Poza tym "nasz" lekarz kiedyś powiedział, ze jak coś się będzie działo to mam jechać na Kliniczną. Zresztą lekarz, który mnie badał w szpitali spojrzał na kartę ciąży przeczytał nazwisko lekarza prowadzącego i myślę, że to też miało jakiś wpływ, że tak kompleksowo i po ludzku mnie potraktowano.
Także kilka rzeczy wpłynęło na to, że chce tam rodzić. Jeżeli będą mieli przepełnienie to udam się na Zaspę.

Moj brzuch nagle tak zaczął rosnąć, że ostatnio kosmetyczka spytała się czy będę mieć bliźniaki:p
image
hej dziewczyny:)

no już weszłyśmy w ostatni trymestr ciąży, ponoć najcięższy... i ja się jakoś źle poczułam, od kilku dni ciągle zmęczona, boli kręgosłup, nogi i jakoś nie mam siły po prostu... mam nadzieję,że to przejściowe i się lepiej poczuję, bo jak to będzie, to ciężko będzie wytrzymać te 11 tygodni co mi zostały...

jak moja mała kopie, to widzę wybrzuszenia i jak się przekręca lub rozciąga to widać, jak brzuszek delikatnie faluje... jeszcze do niedawna ruchy były bardzo delikatne i mąż nie miał okazji ich wyczuć, bo mała zawsze się przy nim uspokajała, ale wczoraj tak mocno kopnęła,że aż mu ręka podskoczyła:) ale się cieszył, jak dziecko:))))
image
image
Brygida podaj jeszcze raz tą stronkę bo nie mogę na nią wejść.
Ojj jak będziesz rodziła w terminie, to będziesz miała bardzo dużą córeczkę:))))
image
image
http://forum.styl.fm/waga-plodu-w-ciazy.t80443.htm
cos sie jakos zle wkleilo wczesniej...

Faktycznie,dla mnie póki co ten trzeci trymestr jest najcięższy.
Ledwo się zaczął a ja juz mam dosc. Średnio sie czuje, ledwo chodze, na nic nie mam ochoty i ciagle jestem obrazona na mojego meza nawet nie wiem w sumie o co i on juz tez ze mna ledwo wyrabia:)
I juz strasznie chcialabym miec małą przy sobie a nie ciągle zastanawiać się kiedy to nastąpi.

Co do "widocznosci ruchow" to ja jak narazie rozpoznaję pupę jak ją wypnie:) Czasami wystaje tez stopa albo lokiec,ale tego juz nie jestem pewna..

olcia_ dzieki za odpowiedz. Zaczelam sie coraz bardziej zastanawiac nad Kliniczna licząc wlasnie na jakies "chody":) ale chyba jednak pojade najpierw na Zaspe...:)
image

dzięki Brygida:) właśnie czegoś takiego szukałam:) więc moja mała zalicza się prawie do średniaczków:)

ja wczoraj miałam małe spięcie z mężem, bo miałam tak okropny humor,że oczywiście na nim się odbiło... ale okazał się bardzo cierpliwy, poczekał aż mi przejdzie, pogłaskał, pomasował i potem było już dobrze:)
image
image
Mi 3 trymestr też jak na razie najbardziej się podoba. No i dobrze że jednak poznaliśmy płeć dziecka, jakoś tak bardziej się zżyłam z nim... a raczej z nią:) Jest lepiej jak się wie co tam siedzi w środku i jak już można sobie wyobrażać chłopca lub dziewczynkę i nadać dziecku imię:)

Pod względem fizycznym też czuję się lepiej, hormony już tak nie buszują - dla mnie to było najgorsze: samopoczucie psychiczne wpływało źle na samopoczucie fizyczne. Nic mi się nie chciało i było mi źle.

Teraz mimo tego że mam bolesne skurcze, nogi i ręce mi puchną, chyba mam też hemoroidy, to jednak czuję się o niebo lepiej niż wcześniej.

Jutro wizyta u gin więc wypytam dokładnie co z tymi skurczami.
image
Aha, byłam dziś w Tygrysku w Rumi Janowie i zostałam przyjemnie zaskoczona. Z zewnątrz wydaje się toto takie małe, ale w środku sporo miejsca i duuużo towaru. Ceny też baaardzo fajne, przykładowo rożek w Auchan kosztował ok. 50-60zł, a tu kupiłam za 13,50zł. Jestem też zdecydowana na łóżeczko http://etygrysek.pl/index.php?products=product&prod_id=632 obejrzałam je na żywo, wygląda jeszcze ładniej, pomacałam, poszarpałam, okazało się bardzo stabilne. Powiedzcie czy Wy będziecie kupować szuflady pod łóżeczka? W tym łóżeczku jest taka opcja, w komplecie to 185zł więc bardzo niedrogo, ale po prostu nie wiem czy taka szuflada się przydaje, czy np. nie kurzą się te rzeczy z szuflady itp?
image
Marta B- u mnie w gre wchodzi tylko takie łóżeczko z szufla. Nie mam za duzo miejsca w pokoju , a dodatkowa szuflada na np ciuszki czy chociazby pieluszki jak najbardziej sie przyda. Jest ono oczywiście drozsze od zwykłego bez szuflady, ale ja napewno takie bede miała.

Dziewczyny, znacie wymiary długości swojej szyjki macicy? Czy lekarz tylko palcem sprawdza jej długość, tak na czuja?
Marta-B u mnie też tylko łóżeczko z szufladą wchodzi w grę z tego względu, że nie mamy dużo miejsca w mieszkaniu a każda dodatkowa szuflada się przyda:) I tak cały czas się zastanawiam jak ja to wszystko pomieszczę dla małej..:)
image
image
oolenka1 ja jak chodzę na USG mam podaną długość szyjki macicy
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

gdzie pojemniki na odzież używaną w gdańsku (19 odpowiedzi)

czy jeszcze są takie pojemniki? wiem, że to "mafia", ale lepiej tam wrzucić, niż do...

Permanentny ból głowy.. :( (44 odpowiedzi)

Od jakiś 2-3 tygodni permanentnie boli mnie głowa. Dzień w dzień, przez większość czasu. Zawsze...

podrażnienia po goleniu (23 odpowiedzi)

dziewczyny:jak radzicie sobie z podraznieniami po goleniu miejsc intymnych oraz z niemiłym...

do góry