Widok

MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.XI

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=266079&c=1&k=130#fs
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-V-t273103,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=280820&c=1&k=130
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-VII-t285551,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=290193&c=1&k=130
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=294441&c=1&k=130
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=297311&c=1&k=130

ROZPAKOWANE:

04.12.2011(termin06.01.2012)-misia83-szpital Zaspa,SYNEK FILIPEK,2kg,46cm,CC
18.12.2011(termin05.01.2012)- justysia1-szpital Wejherowo,SYNEK KACPER,3620g,58cm,CC
31.12.2011(termin20.01.2012)-Marti30-szpital Wejherowo,SYNEK JAKUB,3080g,53cm,SN
03.01.2012(termin09.01.2012)-Brygida,szpital Zaspa, CÓRECZKA ZUZIA,3660g,54cm,SN
06.01.2012(termin17.01.2012)-madziakin,Royal Free Hampstead,CÓRECZKA JULIA,257g,CC
DWUPAKI:

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.Mama_XK - 06.01.2012 - szpital Kliniczna, Synek
3.Agatka88 - 06.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZOSIA
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka LILIANA
5.Hatari - 09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Synek
6. Asica - 12.01.2012 - Synek
7.dirty_little_secret - 15.01.2011, szpital Zaspa, Córeczka WIKTORIA
8.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka LENKA
9.PaFFlinka - 22.01.2012
10.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
11.Struś - 26.01.2012 - szpital Kościerzyna, MACIEJ albo BASIA
12. Monika - 27.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
13.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZIA
14.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka AGATKA
15.olcia_ - 03.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek BARTUŚ
16.evilek - styczeń 2012 ?
17.niewiem1303 - 01.02.2012 - szpital Swissmed, Synek IWO
18.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo, Córeczka ZUZANKA
19.Pauline85 - 04.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek STAŚ
20.Sasa1984 - 05.02.2012 - szpital Wejherowo, synek ALEKSANDER JAN
21.Luciolla -07.02.2012 - szpital Zaspa, Córeczka
22.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa, Synek KUBUŚ
23.czarnaaga -12.02.2012 - Synek
24.elcia88 - 15.02.2012
25.Patrycjanka - 15.02.2012 - szpital Kliniczna, Synek KAJETAN
26.Aniulka87 - 16.02.2012 - szpital Wejherowo, Synek
27.Monika1987 - 19.02.2012 - szpital Zaspa, Synek WOJTUŚ MARIUSZ
28.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka WIKTORIA ZOFIA
29.lutka - połowa lutego
30.moniii1985 - 28.02.2012 - szpital Morski, Córeczka MARCELINKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tekla - hihi te teściowe to chyba czasem bardziej przeżywają niż my ciężarne;)
Ja już mam łóżeczko złożone, pościel też przymierzyłam ale póki co zdjęłam bo nie chcę by się kurzyła;) No ale to chyba nie chodzi o to w którym tygodniu powinno się mieć rozłożoną pościel, tylko żeby każda z nas robiła tak jak sama uważa i kiedy jej wygodnie;) A nie tak jak teściowa by chciała;) Myślę że spokojnie możesz złożyć łóżeczko i ubrać pościel jak wrócicie ze szpitala albo niech się tatuś w to zaangażuje;)

Dziewczyny a Wy będziecie dzidzi dawać kołderkę czy może kocyk? Nam na SR mówili że lepiej kocyk na początek, taki ubrany w poszewkę żeby łatwiej było nam prać, ale szczerze powiedziawszy to nie pamiętam dlaczego, a kocyka takiego do obleczenia nie mam;)
Madziu, zapomniałaś na liście o 0 przy wadze Twojej Ślicznotki :)
Łóżeczko mamy złożone, ale poza tym to nic więcej. Pościelą zajmie się tatuś :) przed naszym przyjazdem ze szpitala.
Hej dziewczyny ja niestety nie jestem jeszcze rozpakowana ale może już dziś coś się ruszy.

Przyjeli mnie 6 na porodówke bo tętno dziecka spadło do 60 więc się przerazili i chcieli robić cesarke. Leżałam 5 godzin na porodówce ale tętno już było w normie i przenieśli mnie na patologie. tutaj praktycznie nic od nikogo nie mogłąm się dowiedzieć. Położne super ale z lekarzami to ciężko się dogadać. Zrobili mi dziś usg i wszyło że Zośka jest o 800 gram lżejsza niż do tej pory mi podawali. Okazało się też że mam bardzo mało wód bo tylko na 4 cm i ciągle ich ubywa, co dziwne bo wody mi nie odeszły i nawet się nie sączą więc nie wiadomo co się z nimi dzieje. dają mi jakiś antybiotyk żeby zakarzenia nie dostać. teraz ordynator mówił że chcą mnie wysłać dziś juz na porodówkę tylko jeszcze za małe jest rozwarcie. Ale skurcze już coraz bardziej bolesne. oby już dzis sie cos wydarzyło

Agatka88 trzymam kciuki za Ciebie! Życzę spokoju, wszystko będzie dobrze! Jeżeli już pojawiły się skurcze, to na pewno szybko pójdzie!

My złożyliśmy łóżeczko dopiero w ten weekend. W sypialni mamy oprócz łóżeczka - przewijak, koszyk Mojżesza i komodę na ciuszki.
Na razie nie mam ubranej pościeli, pozostawię to mężowi.
Brygida moja tesciowa, wiem ze sie nie bedzie wtracac, ale moja mama....
chociaz z drugiej strony ona wie, ze jak cos to jak mila nie bede i powiem prosto z mostu. Juz teraz sobie zastrzeglam ze przez pierwsze 2 - 3 tygodnie nie zycze sobie wycieczek na ogladanie malenstwa, a juz w ogole wizyt "niespodzianek", bo moja rodzina ma jakis taki dziwne nawyki. A jak bede potrzebowac pomocy to sama poprosze. Moga mnie odwiedzic w szpitalu na chwile a potem chcemy byc z Iwo sami....
Co do nawalu - probowalas sciagac laktatorem i robic oklady cieple?
Zal mi Ciebie, bo to ponoc nieziemski bol :(
Szczerze to tez sie boje ze albo bedzie nawal, albo problem z laktacja jak u Madzikin....

ja to chyba od dwoch dni mam jakies hustawki nastroju, siedze w domu nawet nie chce mi sie wyjsc do warzywniaka, ani nie chce mi sie umyc ;/ masakra.... co te hormony ze mna robia :(
monika1987, jestem rozpakowana mama z poprzedniego watku listopadowo-grudniowego. ostatnie moje dziecie rodzilam na zaspie i dlatego odpowiadam na twojego posta. pewnie zainteresuje to tez inne forumki chcace wlasnie tam rodzic. ja osobiscie jestem bardzo zadowolona, bo naczytalam sie roznych opinii i troche sie balam, bo wczesniej rodzilam 2 razy w dublinie wiec nie wiedzialam naprawde jak to wyglada i co mnie czeka w polskim szpitalu. panie na izbie przyjec i na poloznictwie mile i pomocne, zadna polozna jakos mi nie podpadla. a pani na porodowce ktora odbierala moj porod super fajna i wielkie dzieki dla niej bo bardzo mi pomogla(przebijajac pecherz plodowy). w sumie rodzilam 3 godzinki od pierwszego objawu porodu i to bez nacinania krocza, w ogole przy zadnym nie bylam nacinana bo jakas elastyczna jestem hehe no i w ie tego nie praktykuja, chyba ze jest taka koniecznosc. takze 3 dziecko rodzi sie ponoc szybko. tu odpowiadam na watpliwosci jednej z was w ciazy z 3 dzieckiem. ale wiadomo zawsze sa jakies wyjatki, grunt to pozytywnie myslenie, mnie to pomoglo! zreszta moje drugie tez szybko rodzilam w 2 i pol godz. pierwsze najdluzej bo 9. a wracajac do zaspy, to potrzebne tam sa wiadomo dowod, karta ciazy i zasw. o grupie krwi i cala dokumentacje ciazy warto miec ze saba choc u mnie nic z niej nie chcieli oprocz tego zasw o grupie krwi. a w torbie dla mnie: 3 koszule nocne rozpinane, moga byc pizamy jak kto woli; szlafrok; skarpetki; 1 paczke podkladow, bo druga sie dostaje ze szpitala(lezy przy kazdym lozku na szafce); papier toaletowy, ja dodatkowo mialam jeszcze taki mokry papier toaletowy bo lubilam sie za kazdym razem w toalecie jeszcze podetrzec na mokro i pachnaco;)polecam bardzo; sztucce i kubek; przybory toaltowe; kapcie i klapki pod prysznic; paczke majtek jednorazowych; recznik maly i duzy; wode niegazowana, maz mi donosil kazdego dnia + kanapki bo o 17 jest kolacja i potem do rana nic, a ja glodna bylam jak wilk! dla dziecka: 6 body z krotkim; 6 pajacow bawelnianych bo welurkowe za cieple na upalne warunki szpitalne; 20 pieluch ale wszystkich nie zuzylam; masc posladkowa sie dostaje takze nie trzeba miec swojej; chusteczki mokre do pupy; czapeczke; niedrapki; skarpetki; 2 pieluchy tetrowe do wycierania buzki po ulewaniu; rozek lub kocyk; do pepka nie trzeba tez nic miec bo rano i wieczorem polozne same przemywaja go octaniseptem; do mycia czy smarowania tez nic nie trzeba, bo codziennie rano kapia malucha pod kranem przy uzyciu nivea baby, a do smarowania po kapieli daja ciekla parafine; mozna miec smoczek w pogotowiu, butelke i laktator, chyba ze maz dowiezie. ubranie na wyjscie moje i malucha zostawilam mezowi w foteliku samochodowym, bo przy pierwszym razie zapomnial dla mnie wziac hehe. to chyba tyle. mam nadzieje ze nic nie zapomnialam. jakby co, to pytajcie, najlepiej na priv bo nie sledze waszego watku...
gratulacje dla rozpakowanych a powodzenia wszystkim przed!

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

image
image
Ja w związku z powyższym postem zwracam się do rodzących w Wejherowie - sztućców, papieru toaletowego nie trzeba zabierać, czy to tak oczywiste, że nie pisałyście o tym? :)
Aniulka - trzeba:D Zapomniałam... dobrze że o to pytasz bo inaczej sama bym nie zabrała:( I chyba jeszcze coś o kubku mówili.
Ja właśnie dzisiaj wzięłam się za sprawdzanie czy pościel pasuje na kołderkę do łóżeczka i jak to wszystko wygląda. Jednak poszewkę zdjełam, bo nie chciałam by sie kurzyła( a urodzić moge nawet za 4 tygodnie). Ale zauważyłam ze mam kołderkę taka wiekszą troszkę, ze trzeba bedzie na poczatek powijać ją na końcu i z boku. I tak własnie wtedy pomyslałam ,ze moze lepszy byłby jakiś malutki kocyk zamiast tego- ale zobacze jak to bedzie juz po urodzeniu.

Tak mi sie wydaję, ze dzisiaj brzuch m sie lekko obnizył, ale pewna nie jestem
Aaaa widzisz :) Rzadko bywam w szpitalach, wiec jestem słabo zorientowana. A z Gdyni do Wejherowa to kawałek jest, zwłaszcza w godzinach szczytu :) jak sobie coś jeszcze przypomnisz to napisz :)
Aniulka - na pewno napiszę jak tylko mi się cokolwiek przypomni:) Sorki, sama bym dała ciała ze swoją wyprawką gdybyś nie zapytała;) Swoją drogą ciekawe co by się stało gdyby któraś rodząca przyjechała na porodówkę kompletnie nieprzygotowana (bo np. skurcze złapały ją w najmniej spodziewanym momencie, torba daleko, daleko od domu) - ciekawe jak w szpitalu by się nią zajęli;)
Wolę tego nie sprawdzać na sobie :D
Marta-B - o kurde jaki sen:) haha wyobrazilam sobie jak komicznie musialo to wygladac:)

Luciolla - baby blues z pewnoscia wszystko potęguje, ale inni tez mogliby troche pomyslec...
Oczywiscie teściówka od dwóch dni obrazona i nie dzwoni po tym jak odebralam telefon z pytaniem "co sie stalo". Nie brakuje mi tego i w sumie dobrze,ale po cholere te wszystkie fochy teraz? Naprawde, baaardzo tym pomagaja!

Niewiem - ściągam i robie oklady z kapuchy,ale jakiejs wielkiej poprawy nie ma. Sprobuje dzis nakarmic mała z tego cycka przez kapturek,moze chwyci...

My po ponad 4 godzinnej przeprawie z mała,jak obudziła sie po 10 tak do 14.30 nie spała. zero placzu,tylko oczy jak 5 zl i lekkie marudzenie. nie wiem teraz,czy takie dlugie okresy czuwania to juz??
Kurde,w moim zestawie do Zuzki nie dali instrukcji obsługi:)

Ha,jutro polozna przyjedzie mi do domu zdjac szwy i przy okazji obejrzy mala:)
Dziewczyny które już urodziły - czy mogłybyście napisać jakie formalności trzeba załatwić po urodzeniu dziecka i jak? Kto musi iść do urzędu, czy jakiś papierek się dostaje ze szpitala itp? Kurczę zielona jestem w tych tematach... Czy dziecko jest jakoś ubezpieczone od razu dzięki zwykłemu ubezpieczeniu matki np. z pracy, czy może trzeba dziecko ubezpieczyć osobno?
Będzie więc okazja, żeby zdobyć choćby szczątkową "instrukcję" :)
Do położnej trzeba się samemu zgłosić, że się urodziło, czy jak? :)
Szpital wysyła zawiadomienie o narodzinach dziecka do urzędu miasta w którym się rodziło, trzeba tylko tam pojechać w ciągu dwóch tyg z dwoma dowodami osobistymi rodziców i odebrać akt urodzenia i wystąpić o pesel. Pesel przesyłają do urzędu miasta zamieszkania, no chyba że sie mieszka i rodziło w tym samym mieście:)
Potem do swojego urzedu miasta złożyć podanie o becikowe. Meldunek malucha jest automatyczny,nie trzeba nic składac.
A jeżeli chodzi o położną to trzeba po wyjściu ze szpitala pójśc z karta szczepień, którą dają w szpitalu podejść do swojej przychodni, oni przysyłaja położną.
Mam nadzieję,że moje wyjasnienie nie jest mętne;)
A mój Filipek już pięć tygodni ma, ten czas szybko leci.Zaczyna coraz więcej czuwać( w dzień i w nocy), zaczyna tez dostrzegać karuzelkę swoją. Ładnie przybiera na wadze mój krasnoludek, mam nadzieję,że szybko nadgoni.
Misia - dzięki:) Nie, wyjaśnienie nie jest mętne;) Wydaje mi się że zakumałam;)
Fajnie że Filipek dobrze się rozwija:) Ile już przybrał? Jaki jest długi?:)
Dziewczyny,a miala ktoras z was kantrol z Zusu??Wyobrazcie sobie,ze ja mialam 2 stycznia,a dowiedzialam sie 5 stycznia po otrzymaniu pisma z urzedu.Oczywiscie nie bylo mnie w domu,bo byłam akurat w laboratorium.Zaraz tego samego dnia lecialam do urzedu z pismem wyjasniajacym.zenada by z brzuchem latac i tlumaczyc sie....
o kurde tekla zartujesz chyba...
jakas przeginka z tym zusem.
a powiedz mi masz L4 lezace?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry